Ποιοι υπουργοί πήραν ... δώρο έναν "κόφτη" από τον Χουλιαράκη

Τι προβλέπουν τα μνημόνια του ΥΠΟΙΚ με τα υπουργεία για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ποιοι υπουργοί πήραν ... δώρο έναν "κόφτη" από τον Χουλιαράκη

Ένα νέο déjà vu ζει η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, των μνημονίων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων, που παραπέμπει αυτή την φορά στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου το 2012-2013. Και τότε είχαν υπογραφεί πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και του υπουργείου Οικονομικών, κατ' εντολή των δανειστών, για να εφαρμοστεί η μείωση των οργανικών δομών και ο περιορισμός των εργαζομένων σε όλη την κρατική διοίκηση.

Αυτήν την φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναφέρει την ιδέα των μνημονίων συνεργασίας για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι εάν παρατηρηθεί απόκλιση από τον στόχο του 1,75% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 τα υπουργεία θα κληθούν να πραγματοποιήσουν περικοπές προκειμένου να παραμείνουν εντός των μνημονιακών στόχων. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος Χουλιαράκη ο υπουργός καλείται να εφαρμόζει συγκεκριμένες (θα αναγράφονται στο μνημόνιο συνεργασίας) «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους».

Το στοιχείο των περικοπών είναι κοινό στην σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης Τσίπρα καθώς δεν υπάρχει …λίπος στον κρατικό μηχανισμό από το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές. Το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει τα υπόλοιπα υπουργεία εάν «κινούνται» στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί από το Μνημόνια, διαφορετικά θα επιβάλλει μέτρα όπως:

Περιορισμός μη μισθολογικών δαπανών: στον τομέα του περιορισμού δαπανών έχουν περιοριστεί τα λειτουργικά έξοδα σε σημαντικό βαθμό από το 2010 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι από την κατανάλωση χαρτιού και την γραφειοκρατία. Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης υποστηρίζουν αυτές οι διαδικασίες θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν τα αναμενόμενα οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους μεταξύ των οποίων είναι:

Μείωση του προσωπικού: η μείωση του προσωπικού είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να περικόψει το μισθολογικό κόστος. Όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει απολύσεις οπότε οι επόμενες κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί για την μείωση του προσωπικού ενός υπουργείου είναι οι εθελοντικές μετατάξεις και αν αυτές δεν στεφθούν με επιτυχία τότε οι υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε άλλα υπουργεία ή φορείς που καταγράφουν ελλείψεις σε προσωπικό.

Μείωση των δομών με κατάργηση υπηρεσιών και φορέων: Παράλληλα ένα από τα μέτρα που συνεπάγεται και μετακινήσεις προσωπικού θα είναι η μείωση των δομών μέσω καταργήσεων υπηρεσιών ή εποπτευόμενων φορέων. Η κατάργηση ΝΠΙΔ συνεπάγεται και την μετακίνηση του προσωπικού στα υπουργεία οι οποίες εκλαμβάνονται ως νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα να μπει φρένο στους διορισμούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Πάγωμα προσλήψεων: το πάγωμα των προσλήψεων θα είναι το πρώτο μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση απομακρύνεται από τους οικονομικούς στόχους. Ένα νέο πάγωμα διορισμών θα διαμορφώσει συνθήκες περαιτέρω ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι δανειστές για την λειτουργία του Δημόσιου τομέα.

Νέα φέσια στον ιδιωτικό τομέα: μετά τον Μάρτιο και υπό την προϋπόθεση ότι καταγράφονται αποκλίσεις από τους οικονομικούς στόχους τότε δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα φέσια του Δημοσίου προς τους προμηθευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο Χουλιαράκη για τα Μνημόνια Συνεργασίας με τα υπουργεία αναφέρεται ότι ο υπουργός που συνυπογράφει το μνημόνιο συνεργασίας είναι υπεύθυνος ώστε να διασφαλίζεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και φροντίζει για τη λήψη μέτρων και πως δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση εάν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της. Είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την υπογραφή αντίστοιχων μνημονίων με τους εποπτευόμενους φορείς και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων. Τέλος, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων του εκτέλεσης του προϋπολογισμού του, όπως έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Φωτογραφία: SOOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 15ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ 20 Οκτ 2020 | 18:31

Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας: Δύο τροπολογίες καταθέτει ο Σταϊκούρας

Στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας"

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 20 Οκτ 2020 | 13:47

Έξοδος ξανά στις αγορές: Επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 18 Οκτ 2020 | 11:11

Πως θα γίνει η ρύθμιση οφειλών σε επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά - Ποιοι δικαιούνται "2η ευκαιρία"

Οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 17 Οκτ 2020 | 09:36

Σε ποιους και πότε θα χαρίζει δανεικά το δημόσιο - Στις "κόκκινες" περιοχές λόγω κορονοϊού

Ζεστό χρήμα ρίχνει το ΥΠΟΙΚ στις περιοχές που είναι στην κατηγορία 4 λόγω κορονοϊού. Πότα θα χαρίζονται δανεικά.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ LOCKDOWN 16 Οκτ 2020 | 10:01

Κορονοϊός - Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τις περιοχές που μπαίνουν σε lockdown: Αρχή με την Κοζάνη

Πακέτο μέτρων στήριξης για όσες περιοχές μπαίνουν σε lockdown με την αρχή να γίνεται στην Κοζάνη.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ 15 Οκτ 2020 | 07:22

Έως και 3 δόσεις στεγαστικού δανείου χάρισμα από το κράτος μέχρι τέλος του χρόνου

Πώς θα επιδοτηθούν σχεδόν τρεις δόσεις του στεγαστικού δανείου ως το τέλος του έτους.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 06 Οκτ 2020 | 10:29

ΥΠΟΙΚ: Πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το τέλος του έτους

Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα "αποτυπωθούν" στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ 01 Οκτ 2020 | 10:20

Αυθαίρετα: Σχεδόν 200.000 δηλώσεις τον Σεπτέμβριο - Δεν δίνεται παράταση

Συνεχίζεται μόνο η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα συγκεκριμένων κατηγοριών. Δεν δίνεται για τα υπόλοιπα παράταση.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 30 Σεπ 2020 | 11:06

Σταϊκούρας: Παράταση για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίβωσε την παράταση για ένα μήνα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Οκτ 2020 | 11:36

Κορονοϊός: Θετικός ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 27 Οκτ 2020 | 10:24

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Αθήνα: Τι θα συζητηθεί

Σήμερα η τριμερής συνάντηση Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ των υπουργών Εξωτερικών, Δένδια, Χριστοδουλίδη και Ασκενάζυ.

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ 27 Οκτ 2020 | 00:09

Αποκλιμάκωση στον ορίζοντα: Απομακρύνεται από τα νησιά το Oruc Reis, πλέει προς Αίγυπτο

Αν και βρέθηκε σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, το Oruc Reis άλλαξε ρότα και απομακρύνεται από τα ελληνικά νησιά