Ποιοί ζητούν αμέσως ή εμμέσως αλλαγή Βενιζέλου

Ποιοί αμφισβητούν τον Ε. Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ. Ζητούν συνέδριο του κόμματος για να θέσουν θέμα ηγεσίας. Επιμένει στην ΕΛΙΑ ο Βενιζέλος που θα μιλήσει σήμερα στους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές.

poioi-zitoun-amesws-i-emmesws-allagi-benizelou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το άρθρο του Θάνου Μωραΐτη με τίτλο «πρώτο βήμα» όπου ζητά αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη ευθεία επίθεση στον Πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας εισηγείται την αλλαγή πολιτικών και την αλλαγή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία της παράταξης μέσα από συνέδριο του Κινήματος όπου θα εκλεγούν νέα συλλογικά όργανα και ηγεσία.

Γίνεται πλέον σαφές ότι όσοι επιδιώκουν την διοργάνωση εκλογικού συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ζήτημα αλλαγής ηγεσίας

Με την παρέμβασή του ο Θάνος Μωραΐτης ξεδιαλύνει το εσωκομματικό πεδίο καθώς η αντιπαράθεση που κυριαρχούσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήταν εάν θα γίνει συνέδριο της ΕΛΙΑΣ ή συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται πλέον σαφές ότι όσοι επιδιώκουν την διοργάνωση εκλογικού συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ζήτημα αλλαγής πολιτικής και αλλαγής ηγεσίας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των στελεχών είναι ότι εκτιμούν πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αποτελεί ήττα για το ΠΑΣΟΚ και ζητούν αλλαγή πολιτικής στο κόμμα και στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι είναι όμως αυτοί που αμφισβητούν αμέσως ή εμμέσως τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Θάνος Μωραΐτης: Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ ανήκει στο μπλοκ των παπανδρεϊκών βουλευτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών του, ο Θάνος Μωραΐτης νομιμοποιείται να θέσει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αφού δήλωσε παρών στην εκλογική μάχη. 

 

Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας η ΕΛΙΑ ξεπέρασε το 10%. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως οι ενέργειες του 45χρονου βουλευτή δεν συνδέονται με τις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του Παύλου Γερουλάνου ή άλλων στελεχών που διατηρούν πολιτικούς δεσμούς με τον πρώην Πρωθυπουργό. Στην Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν «δάκτυλο» Παπανδρέου στις κινήσεις Γερουλάνου -Μωραΐτη. Στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα εκτιμούν ότι το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε ο Θάνος Μωραΐτης αποτελεί μέρος οργανωμένου σχεδίου από την πλευρά των παπανδρεΐκών για να αμφισβητήσουν τον Πρόεδρο του κόμματος. Ο Θάνος Μωραΐτης ζητά αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η τρίτη συνεχόμενη ήττα που υπέστη το κόμμα και χαρακτηρίζει την ΕΛΙΑ «καρικατούρα» της Κεντροαριστεράς ζητώντας παράλληλα την αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών.

Δημήτρης Ρέππας: ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της παλαιάς φρουράς δεν έχει ευθέως θέμα ηγεσίας αλλά έχει αμφισβητήσει την πολιτική που έχει χαράξει η ηγετική ομάδα. 

 

Ζητά την διοργάνωση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το ιδρυτικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς για να συζητηθούν οι πολιτικές του κόμματος. Ανοίγει παράθυρο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ρέππας, σύμφωνα με πληροφορίες βλέπει τον εαυτό του για την θέση του μεταβατικού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Φώφη Γεννηματά: σε χαμηλότερους τόνους η κ. Γεννηματά έθεσε εξ αρχής το θέμα της διοργάνωσης συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της ΕΛΙΑΣ.

 

Και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει ότι δεν αρκείται με το 8% των ευρωεκλογών και έχει ζητήσει αλλαγή πορείας στο ΠΑΣΟΚ.

 

Κώστας Σκανδαλίδης: Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σκανδαλίδης έχει δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συζητήσει σε ένα κομματικό συνέδριο για τις πολιτικές του. Εάν αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην βάση, είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και για αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Ο κ. Σκανδαλίδης με πρωτοβουλία του συναντήθηκε με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έθεσε θέμα για την αλλαγή ηγεσίας. Φέρεται να έχει τακτική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Φώφη Γεννηματά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει διαλέξει αυτόνομη πορεία από τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Νίκος Ανδρουλάκης: ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει επισήμως θέμα αλλαγής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φέρεται να έχει βλέψεις για την κατάληψη της θέσης του Προέδρου ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς στελεχών του κόμματος.

 

Αμφισβητεί ευθέως τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του κόμματος αφού στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση ζήτησε την αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική να μην συνεργαστεί ούτε με το ένα ούτε με το άλλο για την συγρκότηση κυβέρνησης. Έχει ταχθεί υπέρ της διοργάνωσης κομματικού συνεδρίου πριν από το ιδρυτικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς. Με την εκλογή του στην ευρωβουλή απέδειξε ότι έχει την στήριξη ενός σημαντικού τμήματος του κομματικού μηχανισμού.

Μιχάλης Καρχιμάκης: Στο χορό της αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου μπαίνει και η κίνηση των «75», επικεφαλής της οποίας είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

 

«Εμείς ως κίνηση των 75 όλα αυτά που λέγονται σήμερα τα είχαμε πει με κείμενο-παρέμβαση 800 στελεχών από όλη την Ελλάδα από τις 12 Οκτωβρίου του 2013 και είχαμε συγκεντρώσει πάνω από 1000 υπογραφές. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με θέμα αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση» σημειώνει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κ. Καρχιμάκης.

Τι απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Με την σημερινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους 42 υποψήφιους της ΕΛΙΑΣ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνει μήνυμα στους αμφισβητίες του ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια με την Κεντροαριστερά στηριζόμενος κυρίως στη νέα γενιά. Στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρει στο TheTOC.gr ότι ως απάντηση στα βήματα που θέλουν να κάνουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει με άλματα να φύγει μπροστά και να αφήσει πίσω του τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Για τον λόγο αυτό θα συμφωνήσει με την διοργάνωση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της ΕΛΙΑΣ, το οποίο όμως θα είναι πολιτικό και όχι εκλογικό, δηλαδή δεν θα εκλέξει συλλογικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook