X

"Πόλεμος" κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρση ασυλίας που ζήτησε ο Χρήστος Σπίρτζης για την τραγωδία των Τεμπών

Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Χρήστο Σπίρτζη για κίνηση εκ του ασφαλούς καθώς γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες.

Γράφει: TheToc team

"Πόλεμο" ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής άρση της ασυλίας του για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο ίδιος υπήρξε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της κυβέρνησης Τσίπρα και ουσιαστικά ζητά να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ένας πρώην υπουργός μπορεί να ζητήσει παρά την παραγραφή, τη διερεύνηση κατηγοριών για το πρόσωπό του.

"Νομίζω πως με την κίνηση αυτή, καλύπτω το χρέος μου απέναντι στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στον αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων για να διαλευκανθεί η οποιαδήποτε πτυχή της τραγωδίας του εγκλήματος είτε αυτό αφορά τον σιδηρόδρομο, είτε αφορά τα έργα που ήταν σε εξέλιξη" ανέφερε ο πρώην υπουργός σε δηλώσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα έχουν καταθέσει η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων "Τέμπη 2023", με το οποίο ζητούν άρση ασυλίας και για τον Χρήστο Σπίρτζη και για τον Κώστα Καραμανλή.

Διαβάστε Επίσης

Μαρινάκης: "Το κάνει εκ του ασφαλούς"

Η απόφαση Σπίρτζη σχολιάστηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ότι κινείται εκ του ασφαλούς, λόγω της παραγραφής.

"Γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. 'Αρα το κάνει εκ του ασφαλούς" είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα κάνει το ίδιο ο Καραμανλής;

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές του κόμματος να αναρωτιούνται κατά πόσο θα κάνει το ίδιο με τον Χρήστο Σπίρτζη και ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής.

Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν ότι στη δήλωσή του ο κ. Μαρινάκης "ουσιαστικά παραδέχεται πως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη".

"Να τον ενημερώσουμε πάντως πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή" συνεχίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: "Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη".


Κυβερνητικές πηγές: Να διαβάζετε καλύτερα τις απαντήσεις Μαρινάκη

"Να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις του κ. Μαρινάκη" συνέστησαν λίγο αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις αιχμές της Κουμουνδούρου.

"Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας" επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές και καταλήγουν: "Εξάλλου και οι "άτυπες πηγές" του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και "την συγκρότητηση επιτροπής παρά την παραγραφή". Κοινώς, η λέξη "κλειδί" είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση".