"Εκδίκηση", ρωσικά αντίποινα με μαζικές κυβερνοεπιθέσεις (Cyber Attacks), ως απάντηση στις σκληρές κυρώσεις που αποφάσισαν οι "27" μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προβλέπουν στελέχη ασφαλείας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και αρμόδιες αρχές ασφαλείας.
Ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται σε επιφυλακή είναι και η Ελλάδα, μετά τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας και μεταφορών, κάτι που βαθαίνει το ρήγμα με την Δύση. Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αποκλείουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, να εξαπολυθούν… "5.000.000 ηλεκτρονικές επιθέσεις κρατικών ή χρηματοδοτούμενων ‘ανεξάρτητων’ χάκερς, οι οποίες μπορεί να αποτραπούν και να μην δημοσιοποιηθούν, αλλά να ‘περάσει’ μία και να κάνει ισχυρό… κρότο".
Από τις 10 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιούσε για αυξημένη ετοιμότητα αποτροπής ενδεχόμενων ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, κάτι που είχε καταγραφεί πέντε ημέρες αργότερα με στόχους τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, με την ανησυχία κλιμάκωσης αυτού του ηλεκτρονικού πολέμου, να μεγεθύνεται, από τις τελευταίες εξελίξεις. Μάλιστα πριν από την ρωσική εισβολή η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στείλει ομάδα ειδικών προκειμένου να θωρακίσει την κυβερνοάμυνα της Ουκρανίας.
Λίγες ημέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στελέχη της βρετανική Lloyds έκαναν λόγο για "αυξημένη επιφυλακή", η οποία ήταν σε ισχύ τους τελευταίους δύο μήνες.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύουν τις ηλεκτρονικές άμυνές τους λόγω της ουκρανικής κρίσης. Για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο και το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.
Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε γίνει γνωστή μέσα από ρεπορτάζ του Reuters, στο οποίο γινόταν λόγος πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη πραγματοποιούσαν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους.
Η προειδοποίηση αφορούσε την πρόληψη απρόοπτων καταστάσεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Ρωσία, είχε απαντήσει στις 10 Φεβρουαρίου πως όλα αυτά αποτελούσαν προπαγάνδα της Δύσης για τη δημιουργία αντιρωσικού κλίματος, ωστόσο πέντε ημέρες αργότερα καταγράφηκαν εκατομμύρια ηλεκτρονικές επιθέσεις με στόχους κεντρικές κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες της Ουκρανίας.
Ειδικοί οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι από τέτοιου είδους ηλεκτρονικές επιθέσεις, δεν αποτυπώνονται στις τιμές των μετοχών, αλλά αν συμβούν, τότε δεν αποκλείεται να γίνουν ορατές στα χρηματιστηριακά ταμπλό.
Αξίζει να σημειωθεί πως χάκερς που σχετίζονται με τη Ρωσία έχουν κατηγορηθεί για πολλές μεγάλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης πειρατείας της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας-πληροφορικής SolarWinds στις ΗΠΑ, στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου 18.000 πελάτες της είχαν "κατεβάσει" αναβαθμισμένο λογισμικό που είχε ήδη παραβιαστεί και το οποίο επέτρεψε στους ύποπτους Ρώσους χάκερς να παραβιάσουν μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, κάτι που δεν είχε πέσει στην αντίληψή της για περίπου εννέα μήνες. Η SolarWinds έχει 300.000 πελάτες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της πλειονότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη του Fortune 500 καθώς και κάποιων ευαίσθητων υπηρεσιών της αμερικανικής και βρετανικής κυβέρνησης, όπως Λευκός Οίκος, υπουργεία Άμυνας και υπηρεσίες μυστικών υπηρεσιών.
Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών στις ΗΠΑ (CISA), 10 ημέρες μετά την πειρατεία στην SolarWinds είχε ανακοινώσει ότι μια "εκστρατεία" ηλεκτρονικών επιθέσεων κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, είχε επηρεάσει τη λειτουργία τόσο πολιτειακών κυβερνήσεων, όσο και τοπικών διοικήσεων στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εμπορίου, αλλά και το υπουργείο Ενέργειας. Η Μόσχα είχε αρνηθεί την όποια ανάμειξη στις επιθέσεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr