Politico: Αυτοί είναι οι 28 πιο ισχυροί Ευρωπαίοι για το 2021- "Κακός γείτονας" ο Ερντογάν

Την ετήσια κατάταξή με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη για το 2021 επιλέγει το Politico.

1

Την ετήσια κατάταξη με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη για το 2021 επιλέγει το POLITICO, το οποίο αναφέρεται σε ένα έτος που θα ξεκινήσει με την έναρξη των εμβολίων κορονοϊού και την επίσημη αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το POLITICO και οι δύο εξελίξεις σημαίνουν ότι οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να κάνουν μια επιλογή: να επιστρέψουν στον τακτικό προγραμματισμό τους ή να εκμεταλλευτούν την αναταραχή για να μεταμορφώσουν τον ρόλο της Ηπείρου στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το προηγούμενο έτος έδειξε πόσο αδύναμοι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης - κανένας δεν έχει σπάσει πραγματικά τον κώδικα για τη διαχείριση της πανδημίας που αλλάζει τον κόσμο. Η τάξη μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ξεθωριάζει, παρά τις ελπίδες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ανοικοδόμηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Οι εντάσεις σιγοβράζουν για την ταυτότητα και τις θεμελιώδεις πολιτικές αξίες της ΕΕ. Η εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην κυβέρνηση και στη βασική επιστήμη διαλύεται - τροφοδοτείται από τεχνολογικές εξελίξεις. Η κλιματική αλλαγή και η εισοδηματική ανισότητα παραμένουν ανέπαφες, υπαρξιακές απειλές, αναφέρει το POLITICO.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το POLITICO αναζητεί τα ανερχόμενα αστέρια, τους ήσυχους χειριστές και τα κακώς κατανοητά "εργοστάσια" ισχύος - καθώς και τα σύμβολα "υψηλής πτήσης" που εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

Doers: Οι ηγέτες των οποίων η άσκηση εξουσίας και επιρροής ή αδράνειας θα οδηγήσουν την πορεία της ηπείρου.

Ονειροπόλοι: Αυτοί που προσωποποιούν μια ιδέα ή ένα ιδανικό και οδηγούν τη συζήτηση.

"Αυτοί που ταράζουν τα νερά": Οι άνθρωποι που "τρυπούν" τις προκαταλήψεις μας και παρακάμπτουν την επίσημη δομή ισχύος.

1

Το μόνο κριτήριο για τον κατάλογο είναι αν ένας υποψήφιος είναι πιθανό να οδηγήσει την ευρωπαϊκή πολιτική το επόμενο έτος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός επιρροής, όχι αν είναι κακός ή ενάρετος: Αυτό δεν είναι ένα βραβείο για τους καλούς, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα λοιπόν με τον τελική λίστα, δεν ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί η Άνγκελα Μέρκελ ως το πιο ισχυρό άτομο στην Ευρώπη. Παρά την αναγγελθείσα αναχώρηση τον επόμενο χρόνο, η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να μην είναι ο "ηγέτης του ελεύθερου κόσμου", αλλά επιβεβαίωσε τη θέση της ως "βασικού μεσίτη δύναμης" της Ηπείρου.

Για κανέναν δεν είναι πιο κρίσιμο το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από ότι στον Τζουζέπε Κόντε, τον No. 1 Doer. Το πώς ξοδεύει ο Ιταλός πρωθυπουργός θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αλλά και αυτό της ιταλικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής συνοχής. (Αυτό, φυσικά, υποθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Ορμπάν, Doer No.4, δεν θα ταλαιπωρήσει το όλο θέμα.)

1

Στη λίστα υπάρχει και ο Ερντογάν ως ο "κακός γείτονας". Όπως γράφει το POLITICO, φέτος, η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε πολέμους σε όλη τη γειτονιά της Ευρώπης, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως τον Καύκασο, ενώ η ΕΕ στάθηκε και παρακολουθούσε στο περιθώριο.

Και κανένας - ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν, ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ - έχει βρει πώς να τον συγκρατήσει.

Ο Ερντογάν, 66 ετών, άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, "αντιπαρατέθηκε" με τη Ρωσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προκάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο με γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο - όλα απειλώντας ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη ροή προσφύγων στην ΕΕ σαν μια "βρύση".

1

Ο Ερντογάν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη γαλλική αντίδραση στον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου κοντά στο Παρίσι για να τοποθετηθεί περαιτέρω ως ηγέτης του σουνιτικού κόσμου, οδηγώντας την έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών αγαθών σχετικά με τη στάση του Μακρόν στο Ισλάμ. Πρόσφατα, ζήτησε λύση δύο κρατών για την Κύπρο, μια κίνηση που θα διαιρούσε μόνιμα το μέλος της ΕΕ σε δύο.

Ο Ερντογάν κατάφερε να ξεφύγει από πολλά τα τελευταία χρόνια χάρη στη μειωμένη μόχλευση της ΕΕ και το κενό ισχύος που άφησε η εσωτερική στροφή των ΗΠΑ. Αλλά με έναν νέο επιβάτη που κατευθύνεται στον Λευκό Οίκο - και με την ήδη αγωνιζόμενη τουρκική οικονομία που πλήττεται σοβαρά από την πανδημία - μπορεί να βρει το δρόμο προς τα εμπρός να γίνεται πολύ πιο σκληρός. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα πιο συμφιλιωτικά του σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι "αδιαχώριστο μέρος της Ευρώπης".

Κορυφαία ονειροπόλος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο κορυφαίος Ονειροπόλος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, θέλει να εμβαθύνει όχι μόνο την οικονομική ένωση της ΕΕ, αλλά και τον συντονισμό της στον τομέα της υγείας, ενισχύοντας παράλληλα την ηγεσία του μπλοκ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και την κλιματική αλλαγή.

1

Ο κορυφαίος "ταραξίας" δεν είναι πολιτικός ηγέτης. Αντίθετα, ο Ρώσος επιχειρηματίας Pavel Durov βοηθά τους ανθρώπους - είτε είναι διαδηλωτές υπέρ της Δημοκρατίας είτε θεωρητικοί συνωμοσίας COVID - να υπονομεύσουν την πολιτική ηγεσία στο Telegram, μια ελευθεριακή απάντηση στο WhatsApp και το Facebook.

Ο Durov δεν είναι ο μόνος στη λίστα που αγγίζει τον πολιτισμό (J.K. Rowling, Disrupter No. 7), τον αθλητισμό (Marcus Rashford, Dreamer No. 7) και την επιστήμη (BioNTech's Özlem Türeci, Dreamer No. 5).

1

Ποιος δεν είναι στη λίστα

Ωστόσο, το ποιος δεν είναι στη λίστα κάτι λέει επίσης. Η απουσία είναι μια και μοναδική φωνή για τον κορονοϊό. Ενώ υπάρχουν μερικοί διεκδικητές σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό ισοδύναμο με τον Anthony Fauci, τον εμπειρογνώμονα για τις μολυσματικές ασθένειες που έχει γίνει "brand name" στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένα άτομο δεν έχει το συνδυασμό αξιοπιστίας και εξουσίας για να δώσει σαφή, καθολική κατεύθυνση.

Ο ιός, όπως πηγαίνει το κλισέ, δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Ωστόσο, η επίμονη αδυναμία της ΕΕ να ξεκινήσει μια συντονισμένη, τεκμηριωμένη απάντηση δείχνει τους περιορισμούς μιας Ένωσης που βασίζεται στο εμπόριο, το νόμισμα και την κίνηση - αλλά όχι μια κοινή παγκόσμια άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Κυβερνητικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Δημιουργείται θετικό κλίμα, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη

Ανοιχτός σε μία συνάντηση τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 15 Ιαν 2021 | 19:44

Ανησυχία στην Ευρώπη για τα εμβόλια: Καθησυχαστική η Φον ντερ Λάιεν - "Θα παραδοθούν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2021"

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα - Η ανακοίνωση της Pfizer και η επιστολή 6 κρατών της ΕΕ

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 15 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Μείωση των παραδόσεων ανακοίνωσε η Pfizer - "Σοβαρή ανησυχία" εκφράζουν 6 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τη "σοβαρή ανησυχία" τους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό

«ΣΟΒΑΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ» 15 Ιαν 2021 | 16:09

Ερντογάν: Θέλει F-35 από τον Μπάιντεν ενώ προαναγγέλει δεύτερη παράδοση S-400 από τη Ρωσία

"Ελπίζω ότι, αφού διεξαγάγουμε συνομιλίες με τον Μπάιντεν καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα, θα κάνουμε πολύ πιο θετικά βήματα", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 15 Ιαν 2021 | 15:12

Εμβόλιο κορονοϊού: H Pfizer προαναγγέλλει μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό

Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων του εμβολίου της για των κορονοϊό στην Ευρώπη

ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ 15 Ιαν 2021 | 14:11

Κορονοϊός: Το Φεβρουάριο έρχεται το τέταρτο εμβόλιο - Ελπίδες για έγκριση στην Johnson & Johnson

Ελπίδες του ΕΜΑ για αίτηση εμβολίο από την Johnson & Johnson τον Φεβρουάριο.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 15 Ιαν 2021 | 13:58

Ερντογάν: Θετικός σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά εκδίδει νέα Navtex ανοικτά της Λήμνου

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ SINOVAC 14 Ιαν 2021 | 18:15

Ο Ερντογάν έκανε το εμβόλιο για τον κορονοϊό σε απευθείας σύνδεση [βίντεο]

Ο Ερντογάν έκανε το εμβόλιο σε απευθείας σύνδεση, έπειτα από συναντήσεις με στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ 14 Ιαν 2021 | 12:07

Public: Οι πρώτες εκπτώσεις του 2021 είναι ευκαιρία για ανανέωση

Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει για σχεδόν δύο μήνες.

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιαν 2021 | 09:13

Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για την άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 13 Ιαν 2021 | 15:51

Ανάλυση FT: Γιατί ρίχνει "γέφυρες" σε ΕΕ και ΗΠΑ ο Ερντογάν - Τι λένε και τι περιμένουν ξένοι διπλωμάτες

Είναι πρόθυμος για συμβιβασμούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Τι γράφουν οι Financial Times

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Ιαν 2021 | 09:19

Ολες οι αργίες και τα τριήμερα του 2021

Συνολικά τρία τριήμερα κι ένα τετραήμερο υπάρχουν στο ημερολόγιο του 2021, βάσει των αργιών.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ 13 Ιαν 2021 | 07:32

Ελληνοτουρκικά: Δυναμιτίζουν τον διάλογο οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - Ένα είναι το θέμα συζήτησης, απαντά η Αθήνα

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με προσεκτικές κινήσεις για το διπλωματικό ραντεβού στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.