Follow us

Politico: Αυτοί είναι οι 28 πιο ισχυροί Ευρωπαίοι για το 2021- "Κακός γείτονας" ο Ερντογάν

Την ετήσια κατάταξή με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη για το 2021 επιλέγει το Politico.

1

Την ετήσια κατάταξη με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη για το 2021 επιλέγει το POLITICO, το οποίο αναφέρεται σε ένα έτος που θα ξεκινήσει με την έναρξη των εμβολίων κορονοϊού και την επίσημη αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το POLITICO και οι δύο εξελίξεις σημαίνουν ότι οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να κάνουν μια επιλογή: να επιστρέψουν στον τακτικό προγραμματισμό τους ή να εκμεταλλευτούν την αναταραχή για να μεταμορφώσουν τον ρόλο της Ηπείρου στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το προηγούμενο έτος έδειξε πόσο αδύναμοι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης - κανένας δεν έχει σπάσει πραγματικά τον κώδικα για τη διαχείριση της πανδημίας που αλλάζει τον κόσμο. Η τάξη μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ξεθωριάζει, παρά τις ελπίδες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ανοικοδόμηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Οι εντάσεις σιγοβράζουν για την ταυτότητα και τις θεμελιώδεις πολιτικές αξίες της ΕΕ. Η εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην κυβέρνηση και στη βασική επιστήμη διαλύεται - τροφοδοτείται από τεχνολογικές εξελίξεις. Η κλιματική αλλαγή και η εισοδηματική ανισότητα παραμένουν ανέπαφες, υπαρξιακές απειλές, αναφέρει το POLITICO.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το POLITICO αναζητεί τα ανερχόμενα αστέρια, τους ήσυχους χειριστές και τα κακώς κατανοητά "εργοστάσια" ισχύος - καθώς και τα σύμβολα "υψηλής πτήσης" που εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

Doers: Οι ηγέτες των οποίων η άσκηση εξουσίας και επιρροής ή αδράνειας θα οδηγήσουν την πορεία της ηπείρου.

Ονειροπόλοι: Αυτοί που προσωποποιούν μια ιδέα ή ένα ιδανικό και οδηγούν τη συζήτηση.

"Αυτοί που ταράζουν τα νερά": Οι άνθρωποι που "τρυπούν" τις προκαταλήψεις μας και παρακάμπτουν την επίσημη δομή ισχύος.

1

Το μόνο κριτήριο για τον κατάλογο είναι αν ένας υποψήφιος είναι πιθανό να οδηγήσει την ευρωπαϊκή πολιτική το επόμενο έτος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός επιρροής, όχι αν είναι κακός ή ενάρετος: Αυτό δεν είναι ένα βραβείο για τους καλούς, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα λοιπόν με τον τελική λίστα, δεν ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί η Άνγκελα Μέρκελ ως το πιο ισχυρό άτομο στην Ευρώπη. Παρά την αναγγελθείσα αναχώρηση τον επόμενο χρόνο, η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να μην είναι ο "ηγέτης του ελεύθερου κόσμου", αλλά επιβεβαίωσε τη θέση της ως "βασικού μεσίτη δύναμης" της Ηπείρου.

Για κανέναν δεν είναι πιο κρίσιμο το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από ότι στον Τζουζέπε Κόντε, τον No. 1 Doer. Το πώς ξοδεύει ο Ιταλός πρωθυπουργός θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αλλά και αυτό της ιταλικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής συνοχής. (Αυτό, φυσικά, υποθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Ορμπάν, Doer No.4, δεν θα ταλαιπωρήσει το όλο θέμα.)

1

Στη λίστα υπάρχει και ο Ερντογάν ως ο "κακός γείτονας". Όπως γράφει το POLITICO, φέτος, η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε πολέμους σε όλη τη γειτονιά της Ευρώπης, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως τον Καύκασο, ενώ η ΕΕ στάθηκε και παρακολουθούσε στο περιθώριο.

Και κανένας - ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν, ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ - έχει βρει πώς να τον συγκρατήσει.

Ο Ερντογάν, 66 ετών, άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, "αντιπαρατέθηκε" με τη Ρωσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προκάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο με γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο - όλα απειλώντας ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη ροή προσφύγων στην ΕΕ σαν μια "βρύση".

1

Ο Ερντογάν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη γαλλική αντίδραση στον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου κοντά στο Παρίσι για να τοποθετηθεί περαιτέρω ως ηγέτης του σουνιτικού κόσμου, οδηγώντας την έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών αγαθών σχετικά με τη στάση του Μακρόν στο Ισλάμ. Πρόσφατα, ζήτησε λύση δύο κρατών για την Κύπρο, μια κίνηση που θα διαιρούσε μόνιμα το μέλος της ΕΕ σε δύο.

Ο Ερντογάν κατάφερε να ξεφύγει από πολλά τα τελευταία χρόνια χάρη στη μειωμένη μόχλευση της ΕΕ και το κενό ισχύος που άφησε η εσωτερική στροφή των ΗΠΑ. Αλλά με έναν νέο επιβάτη που κατευθύνεται στον Λευκό Οίκο - και με την ήδη αγωνιζόμενη τουρκική οικονομία που πλήττεται σοβαρά από την πανδημία - μπορεί να βρει το δρόμο προς τα εμπρός να γίνεται πολύ πιο σκληρός. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα πιο συμφιλιωτικά του σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι "αδιαχώριστο μέρος της Ευρώπης".

Κορυφαία ονειροπόλος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο κορυφαίος Ονειροπόλος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, θέλει να εμβαθύνει όχι μόνο την οικονομική ένωση της ΕΕ, αλλά και τον συντονισμό της στον τομέα της υγείας, ενισχύοντας παράλληλα την ηγεσία του μπλοκ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και την κλιματική αλλαγή.

1

Ο κορυφαίος "ταραξίας" δεν είναι πολιτικός ηγέτης. Αντίθετα, ο Ρώσος επιχειρηματίας Pavel Durov βοηθά τους ανθρώπους - είτε είναι διαδηλωτές υπέρ της Δημοκρατίας είτε θεωρητικοί συνωμοσίας COVID - να υπονομεύσουν την πολιτική ηγεσία στο Telegram, μια ελευθεριακή απάντηση στο WhatsApp και το Facebook.

Ο Durov δεν είναι ο μόνος στη λίστα που αγγίζει τον πολιτισμό (J.K. Rowling, Disrupter No. 7), τον αθλητισμό (Marcus Rashford, Dreamer No. 7) και την επιστήμη (BioNTech's Özlem Türeci, Dreamer No. 5).

1

Ποιος δεν είναι στη λίστα

Ωστόσο, το ποιος δεν είναι στη λίστα κάτι λέει επίσης. Η απουσία είναι μια και μοναδική φωνή για τον κορονοϊό. Ενώ υπάρχουν μερικοί διεκδικητές σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό ισοδύναμο με τον Anthony Fauci, τον εμπειρογνώμονα για τις μολυσματικές ασθένειες που έχει γίνει "brand name" στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένα άτομο δεν έχει το συνδυασμό αξιοπιστίας και εξουσίας για να δώσει σαφή, καθολική κατεύθυνση.

Ο ιός, όπως πηγαίνει το κλισέ, δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Ωστόσο, η επίμονη αδυναμία της ΕΕ να ξεκινήσει μια συντονισμένη, τεκμηριωμένη απάντηση δείχνει τους περιορισμούς μιας Ένωσης που βασίζεται στο εμπόριο, το νόμισμα και την κίνηση - αλλά όχι μια κοινή παγκόσμια άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 29 Ιουν 2022 | 08:06

Τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα από το 2035

Κλιματικά ουδέτερα από το 2035 θα πρέπει να είναι τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη, όπως αποφάσισαν χθες βράδυ οι υπουργοί Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 29 Ιουν 2022 | 07:22

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς βλέπει η Αθήνα την "κολωτούμπα" Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας

Ικανοποίηση στην Αθήνα για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. "Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η διαπραγμάτευση Ερντογάν", τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ 28 Ιουν 2022 | 22:27

ΝΑΤΟ: Σε εξαιρετικό κλίμα το δείπνο Μητσοτάκη με τους ηγέτες των κρατών [εικόνες]

Το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι έγιναν δεκτοί από τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια.

28 Ιουν 2022 | 08:05

Ο εφιάλτης της Ευρωζώνης...

Εκτός από το ελληνικό χρέος που φτάνει το 180,4% του ΑΕΠ, υψηλό χρέος παρουσιάζει και η Ιταλία, με 146,8%, η Ισπανία με 113,7%, η Γαλλία με 109,1% κλπ. Ο μέσος όρος τους χρέους των χωρών της Ευρωζώνης φτάνει το 92,7%.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 28 Ιουν 2022 | 07:22

Ελληνοτουρκικό πόκερ στη Μαδρίτη: Με χάρτες και στοιχεία για τις προκλήσεις ο Μητσοτάκης - Δείπνο με Ερντογάν

Ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά στη Μαδρίτη - Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ενότητα της Συμμαχία και τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΚΑΝΤΡΙ ΣΙΜΣΟΝ 27 Ιουν 2022 | 11:15

Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού - Να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού και ότι η ΕΕ πρέπει είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ 26 Ιουν 2022 | 13:21

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ θέμα "παράνομης κατοχής νησιών" από την Ελλάδα

"Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα", αναφέρει το δημοσίευμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ 26 Ιουν 2022 | 11:53

Τηλεφώνημα Ερντογάν - Στόλτενμπεργκ: Να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας

Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 25 Ιουν 2022 | 19:12

Τουρκία: Ο Ερντογάν εξετάζει επαναφορά της θανατικής ποινής για τους εμπρηστές - Μετά τη μεγάλη φωτιά στη Μαρμαρίδα

Η Τουρκία προσανατολίζεται στην επαναφορά της θανατικής ποινής, έπειτα από σχόλιο του Ερντογάν για την τιμωρία των εμπρηστών με αφορμή τη φωτιά στη Μαρμαρίδα.

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 25 Ιουν 2022 | 08:45

Στη Μαδρίτη η επόμενη κόντρα Μητσοτάκη & Ερντογάν - Οργή στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα

Οργή στην Άγκυρα για την στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. – Μητσοτάκης και Ερντογάν ετοιμάζονται για σύγκρουση στην Μαδρίτη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΣΚΟΦ 24 Ιουν 2022 | 14:47

Ενόχληση Κρεμλίνου για το ενταξιακό καθεστώς της Ουκρανίας: "Δύσκολο οι σχέσεις μας με την ΕΕ να γίνουν ακόμα χειρότερες"

Εκνευρισμός και ενόχληση στα σχόλια του εκπροσώπου του Πούτιν για το ενταξιακό καθεστώς της Ουκρανίας

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 24 Ιουν 2022 | 07:23

Το ευρωπαϊκό χαστούκι εκνεύρισε την Τουρκία και άρχισε τις απειλές – Ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών για την τουρκική προκλητικότητα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ 23 Ιουν 2022 | 13:00

Σύνοδος Κορυφής: Αισιόδοξος ο Σαρλ Μισέλ ότι θα ανοίξει η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας

Σήμερα θα κάνουμε μια γεωπολιτική επιλογή, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων