Follow us

Politico: Αυτοί είναι οι 28 πιο ισχυροί Ευρωπαίοι για το 2021- "Κακός γείτονας" ο Ερντογάν

Την ετήσια κατάταξή με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη για το 2021 επιλέγει το Politico.

1

Την ετήσια κατάταξη με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη για το 2021 επιλέγει το POLITICO, το οποίο αναφέρεται σε ένα έτος που θα ξεκινήσει με την έναρξη των εμβολίων κορονοϊού και την επίσημη αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το POLITICO και οι δύο εξελίξεις σημαίνουν ότι οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να κάνουν μια επιλογή: να επιστρέψουν στον τακτικό προγραμματισμό τους ή να εκμεταλλευτούν την αναταραχή για να μεταμορφώσουν τον ρόλο της Ηπείρου στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το προηγούμενο έτος έδειξε πόσο αδύναμοι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης - κανένας δεν έχει σπάσει πραγματικά τον κώδικα για τη διαχείριση της πανδημίας που αλλάζει τον κόσμο. Η τάξη μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ξεθωριάζει, παρά τις ελπίδες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ανοικοδόμηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Οι εντάσεις σιγοβράζουν για την ταυτότητα και τις θεμελιώδεις πολιτικές αξίες της ΕΕ. Η εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην κυβέρνηση και στη βασική επιστήμη διαλύεται - τροφοδοτείται από τεχνολογικές εξελίξεις. Η κλιματική αλλαγή και η εισοδηματική ανισότητα παραμένουν ανέπαφες, υπαρξιακές απειλές, αναφέρει το POLITICO.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το POLITICO αναζητεί τα ανερχόμενα αστέρια, τους ήσυχους χειριστές και τα κακώς κατανοητά "εργοστάσια" ισχύος - καθώς και τα σύμβολα "υψηλής πτήσης" που εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

Doers: Οι ηγέτες των οποίων η άσκηση εξουσίας και επιρροής ή αδράνειας θα οδηγήσουν την πορεία της ηπείρου.

Ονειροπόλοι: Αυτοί που προσωποποιούν μια ιδέα ή ένα ιδανικό και οδηγούν τη συζήτηση.

"Αυτοί που ταράζουν τα νερά": Οι άνθρωποι που "τρυπούν" τις προκαταλήψεις μας και παρακάμπτουν την επίσημη δομή ισχύος.

1

Το μόνο κριτήριο για τον κατάλογο είναι αν ένας υποψήφιος είναι πιθανό να οδηγήσει την ευρωπαϊκή πολιτική το επόμενο έτος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός επιρροής, όχι αν είναι κακός ή ενάρετος: Αυτό δεν είναι ένα βραβείο για τους καλούς, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα λοιπόν με τον τελική λίστα, δεν ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί η Άνγκελα Μέρκελ ως το πιο ισχυρό άτομο στην Ευρώπη. Παρά την αναγγελθείσα αναχώρηση τον επόμενο χρόνο, η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να μην είναι ο "ηγέτης του ελεύθερου κόσμου", αλλά επιβεβαίωσε τη θέση της ως "βασικού μεσίτη δύναμης" της Ηπείρου.

Για κανέναν δεν είναι πιο κρίσιμο το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από ότι στον Τζουζέπε Κόντε, τον No. 1 Doer. Το πώς ξοδεύει ο Ιταλός πρωθυπουργός θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αλλά και αυτό της ιταλικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής συνοχής. (Αυτό, φυσικά, υποθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Ορμπάν, Doer No.4, δεν θα ταλαιπωρήσει το όλο θέμα.)

1

Στη λίστα υπάρχει και ο Ερντογάν ως ο "κακός γείτονας". Όπως γράφει το POLITICO, φέτος, η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε πολέμους σε όλη τη γειτονιά της Ευρώπης, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως τον Καύκασο, ενώ η ΕΕ στάθηκε και παρακολουθούσε στο περιθώριο.

Και κανένας - ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν, ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ - έχει βρει πώς να τον συγκρατήσει.

Ο Ερντογάν, 66 ετών, άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, "αντιπαρατέθηκε" με τη Ρωσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προκάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο με γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο - όλα απειλώντας ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη ροή προσφύγων στην ΕΕ σαν μια "βρύση".

1

Ο Ερντογάν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη γαλλική αντίδραση στον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου κοντά στο Παρίσι για να τοποθετηθεί περαιτέρω ως ηγέτης του σουνιτικού κόσμου, οδηγώντας την έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών αγαθών σχετικά με τη στάση του Μακρόν στο Ισλάμ. Πρόσφατα, ζήτησε λύση δύο κρατών για την Κύπρο, μια κίνηση που θα διαιρούσε μόνιμα το μέλος της ΕΕ σε δύο.

Ο Ερντογάν κατάφερε να ξεφύγει από πολλά τα τελευταία χρόνια χάρη στη μειωμένη μόχλευση της ΕΕ και το κενό ισχύος που άφησε η εσωτερική στροφή των ΗΠΑ. Αλλά με έναν νέο επιβάτη που κατευθύνεται στον Λευκό Οίκο - και με την ήδη αγωνιζόμενη τουρκική οικονομία που πλήττεται σοβαρά από την πανδημία - μπορεί να βρει το δρόμο προς τα εμπρός να γίνεται πολύ πιο σκληρός. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα πιο συμφιλιωτικά του σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι "αδιαχώριστο μέρος της Ευρώπης".

Κορυφαία ονειροπόλος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο κορυφαίος Ονειροπόλος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, θέλει να εμβαθύνει όχι μόνο την οικονομική ένωση της ΕΕ, αλλά και τον συντονισμό της στον τομέα της υγείας, ενισχύοντας παράλληλα την ηγεσία του μπλοκ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και την κλιματική αλλαγή.

1

Ο κορυφαίος "ταραξίας" δεν είναι πολιτικός ηγέτης. Αντίθετα, ο Ρώσος επιχειρηματίας Pavel Durov βοηθά τους ανθρώπους - είτε είναι διαδηλωτές υπέρ της Δημοκρατίας είτε θεωρητικοί συνωμοσίας COVID - να υπονομεύσουν την πολιτική ηγεσία στο Telegram, μια ελευθεριακή απάντηση στο WhatsApp και το Facebook.

Ο Durov δεν είναι ο μόνος στη λίστα που αγγίζει τον πολιτισμό (J.K. Rowling, Disrupter No. 7), τον αθλητισμό (Marcus Rashford, Dreamer No. 7) και την επιστήμη (BioNTech's Özlem Türeci, Dreamer No. 5).

1

Ποιος δεν είναι στη λίστα

Ωστόσο, το ποιος δεν είναι στη λίστα κάτι λέει επίσης. Η απουσία είναι μια και μοναδική φωνή για τον κορονοϊό. Ενώ υπάρχουν μερικοί διεκδικητές σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό ισοδύναμο με τον Anthony Fauci, τον εμπειρογνώμονα για τις μολυσματικές ασθένειες που έχει γίνει "brand name" στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένα άτομο δεν έχει το συνδυασμό αξιοπιστίας και εξουσίας για να δώσει σαφή, καθολική κατεύθυνση.

Ο ιός, όπως πηγαίνει το κλισέ, δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Ωστόσο, η επίμονη αδυναμία της ΕΕ να ξεκινήσει μια συντονισμένη, τεκμηριωμένη απάντηση δείχνει τους περιορισμούς μιας Ένωσης που βασίζεται στο εμπόριο, το νόμισμα και την κίνηση - αλλά όχι μια κοινή παγκόσμια άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ" 14 Φεβ 2024 | 15:40

Στο Κάιρο για επίσημη επίσκεψη ο Ερντογάν: Πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια - Τα βρίσκει με τον Αλ Σίσι

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο Τούρκος πρόεδρος επισκεφθεί τη συνοριακή διάβαση της Ράφα κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 12 Φεβ 2024 | 20:41

Τουρκία: Ικανοποίηση Ερντογάν για την αποδοχή του αιτήματος για τα F16 - "θα συνεχίσουμε χωρίς να δίνουμε σημασία στους επίμονους αντιπάλους"

"Είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε θετικά το αίτημά μας για τα F-16, το οποίο επιδιώκαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εδώ και αρκετό καιρό" είπε ο Ερντογάν

ΑΝΑΛΥΣΗ 07 Φεβ 2024 | 11:57

Politico για γάμο ομόφυλων: Το προοδευτικό βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη- Ανοίγει τον δρόμο για μια θέση στην ΕΕ μετά το 2027

Όπως αναφέρει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και συντηρητικών κύκλων στα δεξιά και στα αριστερά του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Φεβ 2024 | 13:06

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν οι 27 για οικονομική ενίσχυση 50 δισ. στην Ουκρανία - Πώς ξεπεράστηκε το βέτο Όρμπαν

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ έφτασαν σε συμφωνία για επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 31 Ιαν 2024 | 08:08

Περικύκλωση και στρατιωτική αναβάθμιση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου το ΑΚΡ του Ερντογάν ιδρύει κόμμα στη Γερμανία προκειμένου να κατέλθει στις προσεχείς ευρωεκλογές.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 30 Ιαν 2024 | 16:22

"Απόρρητη επιστολή" Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F16: Δεν θα κάνουν υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά

Η παράδοση των νέων F16 στην Τουρκία συνοδεύεται από αυστηρούς όρους σε σχέση με την Ελλάδα

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 29 Ιαν 2024 | 16:00

Πώς ο Ερντογάν σχεδιάζει να πατήσει πόδι στην Ευρώπη - Κόμμα παρακλάδι του AKP στη Γερμανία με στόχο τις ευρωεκλογές

Τι σηματοδοτεί η ίδρυση κόμματος Ερντογάν στη Γερμανία; Με ποια ατζέντα του θα προσελκύσει την ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας και των υπολοίπων μουσουλμάνων με γερμανική υπηκοότητα.

29 Ιαν 2024 | 08:36

Ο Ερντογάν παγιδεύτηκε

Eπιβεβαίωση της ανατροπής του δόγματος 70 προς 30 που τηρούσαν μεταπολιτευτικά οι ΗΠΑ σε σχέση με Τουρκία και Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 28 Ιαν 2024 | 14:22

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν πόσο λάθος είναι ο κ. Μητσοτάκης να επαναπαύεται

"Επιβεβαιώνουν πόσο λάθος είναι ο κ Μητσοτάκης να επαναπαύεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, για ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Ιαν 2024 | 12:30

ΠΑΣΟΚ: Οι δηλώσεις Ερντογάν αποκαλύπτουν τις προθέσεις του - "Εγγυήσεις ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας"

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί σιγή ασυρμάτου, χωρίς να διευκρινίζει πως θα διασφαλιστούν οι εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες αναφέρεται με γενικόλογες διαρροές", λέει το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟΥΡΚΙΑ 27 Ιαν 2024 | 21:11

Ο Ερντογάν πήρε τα F-16 και επέστρεψε στον... παλιό κακό εαυτό του: "Ο αγώνας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στην θάλασσα"

Eίπε πως οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη είναι τα εδάφη που φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι...

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 26 Ιαν 2024 | 13:48

Το Politico καρφώνει την κυβέρνηση για τα Τέμπη: Είπε "όχι" στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για παραπομπή Καραμανλή - Σπίρτζη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Ελλάδα αρνήθηκε να αναλάβει δράση κατά των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή.

25 Ιαν 2024 | 22:20

Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.