Follow us

Politico για Qatargate: "Επείγουσα έρευνα για τις επαφές Αβραμόπουλου" - Τον καλύπτει πλήρως η Κομισιόν

Στο μικροσκόπιο οι επαφές αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο - Τι απάντησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες για το πολύκροτο σκάνδαλο του Qatargate. Το Politico μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για επαφές αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ να εξηγήσει για το αν και πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες που υπάρχουν για το λόμπινγκ, με τον ίδιο να δηλώνει στο Politico ότι δεν έχει λάβει τέτοια επιστολή.

Πάντως, πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ κάλυψε πλήρως τον κ. Αβραμόπουλο τονίζοντας ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν έχει προκύψει κάτι καθώς και ότι ο πρώην Επίτροπος "σε καμία από αυτές τις συναντήσεις δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση".

Ο Έλληνας πολιτικός ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος από το Κατάρ. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνει το δημοσίευμα του Politico, παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Διαβάστε Επίσης

Σε ένα mail που είδε το Politico και το οποίο προφανώς εστάλη νωρίτερα σήμερα σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρωτούσε αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή του υπουργικού συμβουλίου είχαν έρθει σε επαφή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity πέρυσι. Στους παραλήπτες μάλιστα δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.

"Υπήρχει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fight Impunity;" έγραφε το επίμαχο mail, στο οποίο υπήρχε ερώτηση και για το αν μέλος του Σώματος των Επιτρόπων ή του υπουργικού συμβουλίου είχε οποιαδήποτε επαφή και με άλλους εκπροσώπους της ΜΚΟ "υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα" κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, "και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης".

Αβραμόπουλος: Δεν διαθέτω προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία

Η κάλυψη της Κομισιόν

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με τις συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ δήλωσε ότι από τους ελέγχους δεν έχει προκύψει κάτι.

"Έχουμε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου".

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι "σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ότι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση" σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση.

Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους "για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα".

"Ωστόσο, η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου" που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επιτροπής πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Οι συναντήσεις Αβραμόπουλου με Επιτρόπους

Το ασυμβίβαστο μεταξύ των συναντήσεων που έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με Επιτρόπους και αντιπροέδρους της Κομισιόν, ενώ ήταν αμοιβόμενο μέλος της ΜΚΟ Fight Impunity που συνδέεται με το σκάνδαλο Qatargate, είχε αναδείξει αρχικά άλλο ευρωπαϊκό ΜΜΕ θέτοντας στο στόχαστρο τον Ελληνα πολιτικό.

Στο δημοσίευμα του ιστότοπου EuObserver, παρουσιάζονται οι συναντήσεις που είχε ο πρώην Επίτροπος, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι αποκαλύψεις γίνονται σε μια περίοδο που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος "διεκδικεί να γίνει ο επόμενος ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου".

Ειδικότερα για τις συναντήσεις με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν και την Επίτροπο Βιέρα Γιούροβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία οι συναντήσεις χαρακτηρίζονται πάντως "ιδιωτικής φύσης". Με την κυρία Γιούροβα είχαν δειπνήσει τον περασμένο Οκτώβριο.


Με τον Γιοχάνες Χαν είχαν κάνει κοινές διακοπές στην Ελλάδα, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι υπόλοιπες επίμαχες συναντήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου έγιναν τον Νοέμβριο του 2021, όταν ακόμα ήταν σε ισχύ η διετής περίοδος "απαγόρευσης" να έχει επαφές με Επιτρόπους που χειρίζονται θέματα που είχε χειριστεί και αυτός και τυπικά έληξε το 2021.


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν επιτρέπονταν οι επαφές και το λόμπινγκ των πρώην επιτρόπων όταν εκπροσωπούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, επί ζητημάτων που ανήκαν στους τομείς ευθύνης τους όταν ήταν μέλη της Επιτροπής.

Τέτοιες συναντήσεις που αφορούν πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να λάβουν χώρα μόνο αν ο λομπίστας που συμμετέχει, είναι καταγεγραμμένος στο ευρωπαϊκό μητρώο διαφάνειας EU transparency register, που είναι μια online βάση δεδομένων.

Η ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε το 2019 από τον φερόμενο ως εγκέφαλο του Qatargate Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, δεν είχε καταγραφεί ποτέ σε αυτό το μητρώο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του EuObserver, ότι δεν υπήρχε "γενική απαγόρευση για συναντήσεις του Αβραμόπουλου με Επιτρόπους ή με μέλη των γραφείων τους".

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας το διάστημα 2014 - 2019.

Σημειώνεται επίσης, ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity ήταν η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, η Ιταλίδα Γερουσιαστής Έμμα Μπονίνοι και η Σουηδέζα πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα στις δηλώσεις που έχει κάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με τον ρόλο του στην ΜΚΟ καθώς και την έγκριση που έλαβε από την πρόεδρο της Κομισιόν: "Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία μου έδωσε γραπτώς η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν".

Συμπληρώνεται δε, ότι η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η ΜΚΟ Fight Impunity έχει συνολικά καταβάλει στον Δημήτρη Αβραμόπουλο 60.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, διάστημα κατά το οποίο συναντήθηκε με εννέα Επιτρόπους.

Αβραμόπουλος για Novartis: Να ανακληθεί άμεσα η προστασία μαρτύρων

Πρόκειται για συναντήσεις με τους αντιπροέδρους Μαργαρίτη Σχοινά, Μάρος Σέφκοβιτς, Βιέρα Γιούροβα, τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ καθώς και τους Επιτρόπους Στέλλα Κυριακίδου, Μαρίγια Γκαμπριέλ, Ίλβα Γιόχανσον και Γιοχάνες Χαν.

Αναφορικά με την εμπλοκή της ΜΚΟ Fight Impunity, το ευρωπαϊκό δημοσίευμα αναφέρει ότι "ο Αβραμόπουλος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια διαστρέβλωσης της εικόνας σχετικά με τη συμμετοχή του στη Fight Impunity προκειμένου να αποδυναμώσουν τις πιθανότητές του να πάρει τη θέση του ειδικού εκπροσώπου". Σημειώνεται επίσης, ότι άλλοι διεκδικητές της θέσης είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιαν Κούμπις, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο και ο πρώην Κύπριος επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ 07 Φεβ 2023 | 16:00

Η ζωή της Εύας Καϊλή στη φυλακή: Δουλεύει στην καθαριότητα και στο μαγείρεμα - Aμείβεται με 0,75 ευρώ την ώρα

Η πολυτελής ζωή και τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου αποτελούν πλέον παρελθόν για την Εύα Καϊλή

ΓΙΑ ΤΟ QATARGATE 04 Φεβ 2023 | 19:21

Δημητρακόπουλος στη La Stampa: Ο Παντσέρι λέει ψέμματα για την Καϊλή - Το "βελγικό νομικό παράδοξο"

Ψεύδεται ο Παντσέρι για την Καϊλή, υποστηρίζει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 04 Φεβ 2023 | 14:09

Qatargate - L'Echo: Ελεύθερος o Ταλαμάνκα - Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα

Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 03 Φεβ 2023 | 21:24

Qatargate: Ελεύθερος ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, ύποπτος στην έρευνα για το σκάνδαλο

Αποφυλάκιση ενός εκ των τεσσάρων προφυλακισμένων, την οποία σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 02 Φεβ 2023 | 21:47

Qatargate: Γαλλίδα ευρωβουλευτής "καίει" την Εύα Καϊλή- "Προωθούσε ξεκάθαρα το Κατάρ"

Η Μανόν Ομπρί αποκάλυψε πως το Κατάρ τής έστειλε επείγουσα πρόσκληση για συνάντηση, καθώς είχε αντιδράσει σχετικά, αλλά η ίδια την απέρριψε.

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 02 Φεβ 2023 | 12:42

Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 31 Ιαν 2023 | 21:04

Qatargate: Στις 9 Φεβρουαρίου η απόφαση για την έκδοση της λογίστριας του Παντσέρι στο Βέλγιο

Η λογίστρια του Παντσέρι, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι φέρεται να πήρε μέρος στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προερχόμενου από το Κατάρ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΕΛΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 31 Ιαν 2023 | 11:57

Qatargate: Άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο

H Επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών με 23 ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 30 Ιαν 2023 | 22:02

Qatargate: Πώς σκοπεύει η Εύα Καϊλή να πείσει τον Εισαγγελέα για να γυρίσει στην κόρη της

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή μίλησε για την επόμενη κίνηση που θα επιδιώξουν να κάνουν για να πείσουν τον Εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ 29 Ιαν 2023 | 21:39

Financial Times: "Inside woman" του Παντσέρι η Εύα Καϊλή - Οι ύποπτες παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Καϊλή είχε γίνει η "inside woman" του Παντσέρι. Η πολυτελής ζωή και η κατάληξη της στις φυλακές των Βρυξελλών.

QATARGATE 29 Ιαν 2023 | 17:40

Δημητρακόπουλος: "Πουθενά δεν λέει πως η Καϊλή έδωσε τη βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα της για να τα κρύψει"

Η απάντηση της Εύας Καϊλή, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου σε χθεσινά δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του εντάλματος σύλληψης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ» Ο ΠΑΝΤΣΕΡΙ 28 Ιαν 2023 | 23:46

"Έδωσα εντολή στον πατέρα μου να κρύψει τα χρήματα" - Τι λέει το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή, ο ρόλος της "Ολλανδέζας"

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Εύα Καϊλή αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα και ήξερε για τις κοινές δραστηριότητες του Τζιόρτζι με τον Παντσέρι.

IL FATTO QUOTIDIANO 28 Ιαν 2023 | 21:55

Qatargate: Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μέλη της οικογένειας Παντσέρι και τη φοροτεχνικό τους

Η ιταλική έρευνα σε μια πρώτη φάση θεωρείται πιθανόν να επικεντρωθεί στη δραστηριότητα της φοροτεχνικού της οικογένειας Παντσέρι, Μόνικα Μπελίνι.