Follow us

Politico για γάμο ομόφυλων: Το προοδευτικό βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη- Ανοίγει τον δρόμο για μια θέση στην ΕΕ μετά το 2027

'Οπως αναφέρει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και συντηρητικών κύκλων στα δεξιά και στα αριστερά του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτακης

Στο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στους ψηφοφόρους της, αναφέρεται σε εκτενές του άρθρο το Politico.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει, "ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ο πιο προβεβλημένος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της ΕΕ - δεν είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για να φέρει ένα νομοσχέδιο-ορόσημο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, το οποίο έχει προγραμματιστεί για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Πράγματι, η μεταρρύθμιση αυτή δεν κάθεται καλά με τον παραδοσιακό πυρήνα των ψηφοφόρων του Μητσοτάκη, σε μία χώρα με ισχυρές χριστιανορθόδοξες ρίζες, ώστε θα βασιστεί στην υποστήριξη των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει το νόμο στις 15 Φεβρουαρίου. Περίπου το ένα τέταρτο των δικών του βουλευτών δεν θα τον υποστηρίξουν.

Η Εκκλησία είναι - όπως είναι αναμενόμενο - στα όπλα, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, να έχει πει ότι το θέμα πρέπει να πάει σε εθνικό δημοψήφισμα. Μητροπολίτες σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συλλαλητήρια την Κυριακή, ενώ ο Σεραφείμ, ο μητροπολίτης Πειραιώς, χαρακτήρισε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών αμαρτία και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι "όσοι τον ψηφίζουν δεν μπορούν να παραμείνουν μέλη της εκκλησίας".

Politico για γάμο ομόφυλων: Το προοδευτικό βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη- Ανοίγει τον δρόμο για μια θέση στην ΕΕ μετά το 2027

Πώς ωφελείται πολιτικά ο Μητσοτάκης

Δεδομένου ότι οι παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και η θρησκεία ανήκουν στον χώρο του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γεννάται το ερώτημα για το τι πραγματικά σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι όχι μόνο θα βγει αλώβητος, αλλά και ενισχυμένος από την προοδευτική αυτή ώθηση.

Όπως συνεχίζει το Politico, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την επιρροή του στη Δεξιά, ο Μητσοτάκης είναι σε θέση να ελιχθεί προς το φιλελεύθερο κέντρο και να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κατεστραμμένη αριστερά της Ελλάδας, η οποία είναι επίσης βαθιά διχασμένη όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με 20 άλλα ευρωπαϊκά κράτη τον αναβαθμίζει ως βασικό παίκτη στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ, επιτρέποντάς του ενδεχομένως να επιδιώξει κάποιο ανώτερο ευρωπαϊκό αξίωμα στο μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει το νομοσχέδιό του, το οποίο θα αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν, ως μια καθαρά ηθική απόφαση, "ένα θέμα ισότητας". Είπε ότι δεν είναι αποδεκτό σε μια δημοκρατία "να έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών και σίγουρα όχι να έχουμε παιδιά ενός κατώτερου Θεού".

Οι αναλυτές, ωστόσο, σημείωσαν ότι είναι πλέον τόσο κυρίαρχος στη Δεξιά, μετά τη σαρωτική νίκη του πέρυσι, σε σημείο που είναι ελεύθερος να "εισβάλει" στην "επικράτεια" των κεντρώων και των φιλελεύθερων, όταν τον βολεύει.

"Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποια στελέχη στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν την υπερσυντηρητική ατζέντα, επιτρέπει στο κόμμα να υιοθετεί ad hoc αποσπάσματα αυτής της [προοδευτικής] ατζέντας, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί το συμφέρον του κάθε φορά", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης, προσθέτοντας ότι αν τελικά υπάρξει κάποιο πολιτικό κόστος στις δημοσκοπήσεις, αυτό θα είναι περιορισμένο και θα απορροφηθεί.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν εικάσει ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε επίσης να "παίξει" με το διεθνές ακροατήριο, ελπίζοντας να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει υποστεί η φήμη της κυβέρνησής του από το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ανησυχίες για τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

Εάν ελιχθεί προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών, ωστόσο, είναι απίθανο να γίνει για αρκετά χρόνια, ή τουλάχιστον όχι πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του το 2027. Ο Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να πιάσει κάποιο μεγάλο πόστο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, οι οποίες επιθυμούν να παραμείνουν στα κορυφαία αξιώματα, προέρχονται αμφότερες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ίδια πολιτική οικογένεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Καραμανλής - Μητσοτάκης - Σαμαράς

Διαβάστε Επίσης

Οι "αντάρτες" της ΝΔ

Ο πιο επιφανής διαφωνών στο κυβερνών κόμμα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αποδοκιμάσει την ιδέα ότι οι βουλευτές θα πρέπει να απέχουν από την ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ένας άλλος "αντάρτης" υψηλού προφίλ, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να απέχει από την ψηφοφορία, αλλά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει "ζητήματα συνταγματικότητας". Ο Βορίδης είναι πιθανώς ο πρώτος υπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που αντιτίθεται ανοιχτά σε σημαντική νομοθεσία της ίδιας του της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια συνεχίζει να συμμετέχει σε αυτήν.

"Αυτές οι εσωτερικές υπερσυντηρητικές φωνές, όταν εκφράζονται ως αντίδραση ή ως διαμαρτυρία και όχι ως επίσημη γραμμή του κόμματος, λειτουργούν υπέρ του μετριοπαθούς προφίλ του Μητσοτάκη", δήλωσε ο κ. Κουστένης.

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Διχασμένη Αριστερά

Δεν είναι όμως μόνο η Δεξιά που είναι διχασμένη όσον αφορά τους γάμους των ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες, τονίζει το Politico.

Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεφαλής τον Στέφανο Κασελάκη, τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κόμματος στην Ελλάδα, ο οποίος πρόσφατα παντρεύτηκε τον σύντροφό του στις Η.Π.Α. Ο Κασελάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κομματική γραμμή υπέρ της νομοθεσίας, αλλά ηγετικά στελέχη του κόμματος διαφώνησαν ανοιχτά με την απόφαση αυτή. Ένας από τους στενότερους συμμάχους του, ο "ειλικρινής" Παύλος Πολάκης, δήλωσε ότι θα δυσκολευόταν να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του στα βουνά της Κρήτης.

Η θέση του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ παραμένει ασαφής. Ο ηγέτης του, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση των εσωτερικών διαιρέσεων του κυβερνώντος κόμματος και ότι "δεν θα δέσει τα κορδόνια του Μητσοτάκη γι' αυτόν".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ΚΚΕ δήλωσε ότι αντιτίθεται στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι "ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σημαίνει κατάργηση της πατρότητας-μητρότητας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 15 Απρ 2024 | 13:40

Ανατροπή τελευταίας στιγμής με συμμετοχή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - "Κλείδωσε" και η Ελεονώρα Μελέτη

Ο Φρέντι Μπελέρης θα είναι τελικά στη "γαλάζια" ευρωλίστα και θα ανακοινωθεί το απόγευμα από τον πρωθυπουργό.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 15 Απρ 2024 | 11:59

Ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: "Κλείδωσε" και η Ελεονώρα Μελέτη - Γρίφος με Μπελέρη

Η Ελεονώρα Μελέτη, παρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής "Mega Καλημέρα", φέρεται να είπε τελικά το "ναι" για τις ευρωεκλογές.

"ΙΣΟΤΙΜΑ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ" 15 Απρ 2024 | 11:43

Μητσοτάκης στο Our Oceans Conference: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και γαλάζια

"Είναι παράδοξο το γεγονός ότι, αν και είμαστε μια χώρα θαλασσινή, προτάσσουμε μονοσήμαντα κυρίως την προστασία του "πράσινου", σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 15 Απρ 2024 | 07:27

Ανησυχία στην Αθήνα μετά το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ - Οι φόβοι για την οικονομία και το μεταναστευτικό

Σε αναμονή και ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 14 Απρ 2024 | 22:21

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές τη Δευτέρα

Ο πρωιθπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στο Ωδείο Αθηνών

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 14 Απρ 2024 | 21:13

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταδικάζω την επίθεση του Ιράν - Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ

"Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 14 Απρ 2024 | 20:02

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 14 Απρ 2024 | 11:37

Μητσοτάκης: Απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ

Την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 14 Απρ 2024 | 08:31
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 13 Απρ 2024 | 14:00

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Μαράθι για ανοιξιάτικες βουτιές μαζί με τη σύζυγό του [εικόνες]

Μίνι απόδραση στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Μαράθι, πραγματοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 13 Απρ 2024 | 08:21

Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη από την κυβέρνηση - Ο Μητσοτάκης θέλει να αναβιώσει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την 9η Ιουνίου, το πολιτικό σκηνικό θερμαίνεται, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρω-κάλπη αποκτά ολοένα και περισσότερο εθνικά χαρακτηριστικά.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 12 Απρ 2024 | 17:16

Ανάλυση Politico: "Βράζει" η Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ περιμένουν χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο

Επίθεση "μεγαλύτερη από το συνηθισμένο" εκτιμούν στην Ουάσινγκτον ότι θα εξαπολυθεί από το Ιράν στο Ισραήλ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 12 Απρ 2024 | 14:05

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τουσκ στη Βαρσοβία: Να αποφασίζουμε εμείς ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας και όχι οι διακινητές

Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.