Follow us

Politico για Χάρη Δούκα: Ο άνθρωπος που ήρθε από το πουθενά για να αναλάβει την Αθήνα - Είναι αυτός ο αντίπαλος του Μητσοτάκη;

Στο εκτενές αφιέρωμά του, το Politico αναρωτιέται αν ο Χάρης Δούκας μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική απέναντι στην κεντροδεξιά που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χαρης Δουκας

Στον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, αναφέρεται σε μακροσκελές του άρθρο το Politico, με τίτλο, "Ο άνθρωπος που ήρθε από το πουθενά για να διοικήσει την Αθήνα".

Στο εκτενές αφιέρωμά του, το Politico αναρωτιέται αν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση απέναντι στην κεντροδεξιά που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, αφού αυτός κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο φαβορί, δηλαδή τον Κώστα Μπακογιάννη.

Αναφέρεται μάλιστα και στις "τρικλοποδιές" που προσπάθησαν να του βάλουν τόσο ο προηγούμενος δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τέλος, το Politico σχολιάζει και τις επόμενες κινήσεις του κ. Δούκα, κυρίως στην προσπάθεια του νέου δημάρχου να αυξήσει το πράσινο αλλά και στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Politico για Χάρη Δούκα: Ο άνθρωπος που ήρθε από το πουθενά για να αναλάβει την Αθήνα - Είναι αυτός ο αντίπαλος του Μητσοτάκη;

Αναλυτικά το άρθρο του Politico:


Ο Χάρης Δούκας πέτυχε το ακατόρθωτο.

Πριν από λίγους μήνες, αν ο 44χρονος μηχανολόγος μηχανικός περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας, κανείς δεν θα τον αναγνώριζε. Τώρα είναι δήμαρχος.

Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για κάποιον που είχε ελάχιστη πολιτική εμπειρία, λίγους δεσμούς με το κεντροαριστερό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και του οποίου ο κεντροδεξιός αντίπαλος -τον οποίο ακόμη και ο ίδιος ο Δούκας αποκάλεσε "γεννημένο νικητή"- κυριαρχεί από το 2019.

"Όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε την πρόταση να κατέβω υποψήφιος, μου φάνηκε σαν ένα τρελό σενάριο", δήλωσε ο Δούκας. "Αλλά δεν μπορούσα να πω όχι".

Ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, δέχθηκε πυρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους υποστηρικτές του δημάρχου που αντικατέστησε, τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τυχαίνει να είναι ανιψιός του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αυτό που οι φίλοι του θεωρούν πράξεις εκδίκησης, τον δυσφήμισε και του αφαίρεσε εξουσίες.

Ωστόσο, ο Δούκας είναι ασυμβίβαστος και η πορεία του προς την εξουσία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλα αουτσάιντερ που θέλουν να αλλάξουν το status quo.

Χάρης Δούκας

Διαβάστε Επίσης

Κρυφή δυσαρέσκεια για τον Μπακογιάννη

Ο Δούκας είχε να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες εξαρχής. Εκτός του ότι ήταν τόσο άγνωστος και είχε περιορισμένο χρόνο για να κάνει τον κόσμο να τον αναγνωρίσει, έπρεπε να διεξάγει την εκστρατεία του στη μέση του καλοκαιριού, όταν πολλοί Αθηναίοι λείπουν από την πόλη - συχνά σε κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας, πολλές ώρες από την ηπειρωτική χώρα. Ο Δούκας έπρεπε να πείσει τους ανθρώπους να τρέξουν μαζί του και να τους φέρει πίσω στην πρωτεύουσα για να υπογράψουν τα απαραίτητα έγγραφα.

"Ήμουν σίγουρος από την αρχή ότι ήμουν ο μόνος που μπορούσε να νικήσει τoν Μπακογιάννη", είπε. "Είδα ότι στην Αθήνα επικρατούσε μια κρυφή δυσαρέσκεια και ότι υπήρχε ένας γεννημένος νικητής (σ.σ. εννοεί τον Μπακογιάννη). Αλλά η ιστορία είναι γεμάτη από γεννημένους νικητές που τελικά ηττήθηκαν".

Ο Δούκας, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ενεργειακής πολιτικής, κατέβηκε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά έλαβε την υποστήριξη όλων των αριστερών κομμάτων στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Συγκέντρωσε την υποστήριξη επιφανών ατόμων από τομείς όπως οι επιστήμες, οι τέχνες και η οικολογία και δημιούργησε ένα πολιτικό πρόγραμμα που, όπως είπε, ήταν "πέρα από πολιτικά κόμματα και χρώματα".

Ο Δούκας εξελέγη κυρίως με μια οικολογική ατζέντα, με την υπόσχεση να μειώσει τη μέση θερμοκρασία στην Αθήνα, αυξάνοντας τον όγκο του πρασίνου και μειώνοντας την ενεργειακή φτώχεια.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Εχθρική η κυβέρνηση απέναντι στον Δούκα

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, η σχέση του με την κυβέρνηση της Ελλάδας, ήταν δύσκολη. Οι υποστηρικτές του ανησυχούν ήδη ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ιδέες του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επανειλημμένα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε απέναντί του ως "εκδικητικό" - όχι μόνο προς τον Δούκα αλλά και προς τους πολίτες της Αθήνας που τον ψήφισαν.

Λίγες ημέρες πριν αναλάβει επίσημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από τον Δήμαρχο εξουσίες και κονδύλια για αστικά έργα και μετέφερε την εποπτεία στην κεντρική κυβέρνηση.

Ο Δούκας χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "απαξιωτική, σχεδόν εχθρική ενέργεια προς τις δημοτικές αρχές" και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την υπόθεση νομικά.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα και πλήγμα για τον δήμο", δήλωσε. "Θυμάμαι τους διεθνείς πιστωτές της χώρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, να υποστηρίζουν ότι πάρα πολλά χρήματα συγκεντρώνονται σε πολύ λίγα άτομα, ενώ η αποκέντρωση θα δημιουργούσε περισσότερη λογοδοσία και έλεγχο.

"Αντ' αυτού, κάνουμε βήματα όλο και πιο πίσω".

Χάρης Δούκας Σύνταγμα

"Ο Δούκας της Παλαιστίνης"

Υπήρξαν και άλλα προβλήματα. Μια υπόσχεση να ανοίξει ξανά στην κυκλοφορία μια κεντρική λεωφόρο που έκλεισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι χώρος αρχαιοτήτων.

Κατακεραυνώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από μέλη του κοινοβουλίου, όταν η πρώτη του εμφάνιση σε συναυλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία Συντάγματος της πόλης, συνοδεύτηκε από ανθρώπους στο κοινό που ανέμιζαν δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες.

Η φράση "Δούκας της Παλαιστίνης" έγινε trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συνεργάτες του δημάρχου αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν ότι μια νεαρή κοπέλα που τον συνόδευσε στη σκηνή ήταν απλώς μελαχρινή και όχι Παλαιστίνια.

"Φαίνεται πως ό,τι κάνω διαστρεβλώνεται αμέσως", δήλωσε ο ίδιος. "Φαίνεται σαν να διανέμεται μια [ανεπίσημη γραμμή] μετά από κάθε παρέμβασή μου, που δημιουργεί μια διαστρεβλωμένη είδηση. Θα συγκρουστούμε όταν νιώσουμε ότι μας βάζουν εμπόδια στο δρόμο μας".

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

"Είμαι ο δήμαρχος τώρα''

Έχει μια μακρά λίστα με τις εργασίες που πρέπει να κάνει για να μεταμορφώσει την ελληνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 84 πόλεις, οι κάτοικοι της Αθήνας είναι από τους λιγότερο ικανοποιημένους. Ψηφίστηκε ως η χειρότερη πόλη για τους ψηφιακούς νομάδες.

"Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μια πόλη μόνο για τουρίστες, δεν μπορεί να είναι ένα ατελείωτο εμπορικό κέντρο", είπε. "Αλλά ξέρω ότι αυτά είναι [απλώς] συνθήματα και ότι τώρα είμαι δήμαρχος".

Διέταξε μια μελέτη για να βρει το μείγμα τουριστών και κατοίκων που είναι βιώσιμο για κάθε γειτονιά, υποσχόμενος έναν νέο δημοτικό φόρο με βάση τα αποτελέσματα. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να καταργήσει το λεγόμενο σύστημα της χρυσής βίζας, το οποίο χορηγεί άδειες παραμονής σε επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα.

Ίδρυσε γραφείο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με στόχο τον εντοπισμό των ευάλωτων νοικοκυριών και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Το μοντέλο Δούκα

Στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς αναρωτιούνται τώρα πώς να μεταφέρουν το "μοντέλο Δούκα" στην ευρύτερη πολιτική σκηνή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία τον Ιούλιο και, σε εθνικό επίπεδο, η αντιπολίτευση εναντίον του έχει αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο από τότε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συνδυασμένη υποστήριξη των τριών μεγαλύτερων αντίπαλων κομμάτων, δεν αθροίζει την υποστήριξη της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας.

Όμως ο Δούκας είναι αισιόδοξος. "Η νίκη μου δείχνει ότι μπορείς, χωρίς να έχεις συστήματα πίσω σου και τα βαριά όπλα της πολιτικής, να δημιουργήσεις ρήγματα και τελικά νίκες να αλλάξεις το status quo".

Καθώς η κεντροαριστερά της Ελλάδας περιμένει με ανυπομονησία κάποιον που θα μπορέσει να ενώσει τα αποδεκατισμένα πολιτικά κόμματά της σε εθνικό επίπεδο, ορισμένοι αναλογίζονται αν ο Δούκας θα μπορούσε να είναι ακριβώς ο άνθρωπός τους. Επισημαίνουν το παράδειγμα του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αφού διετέλεσε δήμαρχος της Λισαβόνας.

"Πριν από λίγους μήνες, δεν ήξερα ότι θα ήμουν υποψήφιος", δήλωσε ο Δούκας. "Δεν φανταζόμουν ότι θα γινόμουν δήμαρχος. Έτσι, κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 12 Απρ 2024 | 17:16

Ανάλυση Politico: "Βράζει" η Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ περιμένουν χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο

Επίθεση "μεγαλύτερη από το συνηθισμένο" εκτιμούν στην Ουάσινγκτον ότι θα εξαπολυθεί από το Ιράν στο Ισραήλ

ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 11 Απρ 2024 | 12:23

Βόμβα από το Politico: Έρευνα για απάτη με το πώς μοιράστηκαν κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ σε 10 ελληνικές εταιρείες

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε περιπτώσεις δημοσίων διαγωνισμών όπου εταιρείες φέρεται να συμπράττουν για να αποφύγουν να ανταγωνίζονται για την ίδια σύμβαση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 11 Απρ 2024 | 08:33

Χάρης Δούκας για Μαρίνα Σάττι: "Η Αθήνα μπορεί να φιλοξενήσει τη Eurovision - Περιμένουμε το τρόπαιο" [βίντεο]

Η Αθήνα μπορεί να διοργανώσει τη Eurovision 2025, διαβεβαίωσε ο Χάρης Δούκας, σε περίπτωση που η Μαρίνα Σάττι νικήσει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 04 Απρ 2024 | 12:25

Οι απαντήσεις Δούκα για τη φράση "γκλομπ μπάτσου" και την ακύρωση της συναυλίας με την πρεσβεία του Ισραήλ

Ερωτηθείς για την ακύρωση της συναυλίας του Δήμου Αθηναίων με την πρεσβεία του Ισραήλ, ο κ. Δούκας επισήμανε ότι υπήρξαν αντιδράσεις από την ορχήστρα καθώς φοβόταν να παίξει.

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ 03 Απρ 2024 | 14:14

Γιατί ο Χάρης Δούκας ακύρωσε τις συναυλίες υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ; "Υποχώρησε στις αριστερές παρατάξεις"

Τριπλό κάρφωμα για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να ακυρώσει τις συναυλίες των Μουσικών Συνόλων για τις γιορτές του Πάσχα

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 01 Απρ 2024 | 12:14
ΝΔ 29 Μαρ 2024 | 23:07

Επιμένει ο Πλεύρης για Δούκα: Δεν ανακάλεσε την ύβρη "μπάτσος"- Ανακαλύπτει δήθεν μοντάζ… Ντροπή

Ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει πως ο δήμαρχος Αθηναίων δεν ανακάλεσε την ύβρη "μπάτσος" που ακούγεται να λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ προσθέτει πως "ανακαλύπτει δήθεν μοντάζ στα ίδια του τα λόγια".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 29 Μαρ 2024 | 20:14

"Η γνωστή μονταζιέρα χτύπησε και πάλι" - Ο Χάρης Δούκας απάντησε για το "γκλομπ μπάτσου" που προκάλεσε αντιδράσεις

"Είναι δυνατόν συνδικαλιστικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ. να υιοθετούν και να προωθούν προπαγάνδα και μονταρισμένα βίντεο κυβερνητικών trolls και του γνωστού σε όλους Πλεύρη;" αναφέρεται σχετικά.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 29 Μαρ 2024 | 17:37

Χάρης Δούκας: Οργή αστυνομικών για τη λέξη "μπάτσος" που χρησιμοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο [Βίντεο]

Ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ για τον δήμαρχο της Αθήνας και τη λέξη "μπάτσος"

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 27 Μαρ 2024 | 22:24

Διπλή Ανάπλαση: "Να μην γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης"

Ο Χάρης Δούκας στην 10η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επισήμανε ότι οι αναμφισβήτητες καθυστερήσεις στο γήπεδο του Παναθηναϊκού οφείλονται στην προηγούμενη δημοτική Αρχή.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 27 Μαρ 2024 | 19:40

Ο Δούκας ετοιμάζει μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών - Κόντρα με Μπακογιάννη για το σβήσιμο των ονομάτων

Η επιλογή της τοποθεσίας στην Αθήνα θα αποφασιστεί από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, σε συνεννόηση με τον σύλλογο συγγενών θυμάτων στα Τέμπη.

ΤΟ ΑΨΟΓΟ LOOK ΤΗΣ 26 Μαρ 2024 | 11:17

Γεωργία Πολυτάνου: Με μεσάτο λευκό κοστούμι και τσάντα Gucci στην παρέλαση δίπλα στον Χάρη Δούκα

Το άψογο look με πολύ μεσάτο blazer που τόνισε την θεαματικά λεπτή μέση της και η Gucci τσάντα.