Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το βαρύ πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη παρουσιάζει σημερινό δημοσίευμα του Politico, εστιάζοντας στη διαχείριση της οργής των πολιτών που ακολουθεί τον θρήνο.
"Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενόταν να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές και αντί για αυτό ασχολείται με τους διαδηλωτές που πετάνε βόμβες Μολότοφ στην αστυνομία καθώς το κύμα οργής εξαπλώνεται στην Ελλάδα μετά το δυστύχημα με 57 νεκρούς", αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα ερωτήματα που πολλαπλασιάζονται "για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους που δεν έχει επικαιροποιήει το σιδηροδρομικό της δίκτυο ώστε να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα" αλλά και "για την κακοδιοίκηση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων".
Ως προς τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη "συγγνώμη" που είπε με ανάρτηση στο Facebook, σημειώνεται ότι "αρχικά απέδωσε το περιστατικό σε "τραγικό ανθρώπινο λάθος" αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον ρόλο της κυβέρνησης".
"Ο Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα το Σαββατοκύριακο λέγοντας: "Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το ανθρώπινο λάθος" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το Politico αναφέρεται στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ως "το πρώτο πολιτικό θύμα".
Greek PM Kyriakos Mitsotakis was supposed to be preparing to call an early election.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) March 7, 2023
Instead, he's dealing with protestors throwing Molotov cocktails at police as a wave of public rage convulses Greece following a train crash that killed 57 people. https://t.co/mope5ePkCK
Η Νέα Δημοκρατία ζυγίζει τις πολιτικές προεκτάσεις
Παρουσιάζοντας τις πληροφορίες που ήθελαν το υπουργικό συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό και εν συνεχεία να προκηρύσσονται εκλογές, το πιθανότερο, για τις 9 Απριλίου, σημειώνεται ότι τώρα επικρατεί αβεβαιότητα και ότι η ημερομηνία μπορεί να είναι τέλη Απριλίου ή και τον Μάιο ακόμη και τον Ιούλιο. "Η Νέα Δημοκρατία ζυγίζει τις πολιτικές προεκτάσεις" γράφει το Politico.
Το Politico φιλοξενεί την άποψη του ερευνητή της Kapa Research Αλέξη Ρουτζούνη που υποστηρίζει ότι "όταν μια εθνική τραγωδία όπως αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι πολιτικές συνέπειες".
Το Politico υπογραμμίζει ότι πριν το δυστύχημα, η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα.
"Αυτό το προβάδισμα είχε διαμορφωθεί παρά τα αυξανόμενα προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, οι τιμές των τροφίμων που έχουν εκτιναχθεί, οι οικονομικές παραβάσεις από συντηρητικούς βουλευτές (σ.σ. υπόθεση Πάτση), το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι αποκαλύψεις για μυστική πρόταση από τη Σαουδική Αραβία να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030" γράφει το Politico.
"Η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τις προηγούμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών το 2021 και του πρόσφατου σκανδάλου υποκλοπών, ενώ υπέστη μόνο μικρό αντίκτυπο", είπε στο Politico ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να διασφαλίσει ότι δεν θα τρωθεί πολιτικά από την τραγωδία στα Τέμπη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr