Follow us

Politico: Οι 5 κρίσιμες προθεσμίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες

Στις προκλήσεις και τις δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και της πέντε κρίσιμες προθεσμίες αναφέρεται δημοσίευμα το Politico.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Politico: Οι 5 κρίσιμες προθεσμίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες

Στις προκλήσεις και τις δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και τις πέντε κρίσιμες προθεσμίες που πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του για να κρίνει την πορεία υλοποίησης της αναφέρεται δημοσίευμα το Politico.

«Ακόμη και πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούσαν ότι βασικά στοιχεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Από την μαζική κινητοποίηση αξιωματούχων και πόρων που απαιτούνται στην Ελλάδα για να αντεπεξέλθει στις αφίξεις των προσφύγων μέχρι την ικανότητα και την προθυμία ορισμένων χωρών να αποδεχθούν ακόμη και έναν μικρό αριθμό αιτούντων άσυλο», αναφέρει στο άρθρο του ο Jacopo Barigazzi.

Ακόμη και πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούσαν ότι βασικά στοιχεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν

Υπενθυμίζεται ότι υπό τη συμφωνία που επετεύχθη, οι ελληνικές αρχές θα στέλνουν πίσω στην Τουρκία όλους τους νέους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα από τα παράλια της γείτονος. Η Ε.Ε από τη μεριά της θα πρέπει να αποδεχθεί 72.000 σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία και να επιταχύνει την απελευθέρωση χρηματικής βοήθειας προς τη Τουρκία για τις ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων. Εκείνοι που έφτασαν στην Ελλάδα πριν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας είτε θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους -αν πρόκειται για παράτυπους μετανάστες-, είτε θα εξεταστεί από την Ελλάδα η αίτηση ασύλου τους.

Ήδη υπάρχουν τα πρώτα σημάδια ότι η συμφωνία έχει προβλήματα, αναφέρει το Politico και προσθέτει: «Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Τουρκία αργεί πολύ να ενεργοποιήσει ορισμένους όρους: Δεν έχει εγκρίνει καμία νέα επιστροφή μεταναστών που προβλέπει η συμφωνία επανεισδοχής με την Αθήνα και δεν κάνει βήματα για να παράσχει πλήρη προστασία σε μη-σύρους πρόσφυγες. Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης πως είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσει κανείς πόσο αποτελεσματικά η Τουρκία αποτρέπει την έλευση επιπλέον μεταναστών στην Ελλάδα».

Διπλωμάτες φοβούνται πως χώρες που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατική απειλή ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσουν

Σύμφωνα με το Politico, πέντε είναι τα σημεία που θα καθορίσουν εάν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα είναι επιτυχής ή όχι:

1. Ζητήματα ασφαλείας

Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η Πολωνία έκλεισε τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με το Politico, διπλωμάτες φοβούνται πως χώρες που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατική απειλή ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσουν ή για να εντείνουν τους ελέγχους κάτι που θα κάνει την όλη διαδικασία πάρα πολύ αργή. Μέχρι τον Απρίλιο θα γνωρίζουμε εάν αυτοί οι φόβοι θα επιβεβαιωθούν.

Politico: Οι 5 κρίσιμες προθεσμίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες

2. Προσφυγικές ροές

Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας. Εάν οι προσφυγικές ροές συνεχίσουν να είναι υψηλές τις επόμενες εβδομάδες τότε η συμφωνία είναι ουσιαστικά νεκρή. «Εάν ο αριθμός των επιστροφών υπερβεί τα ανωτέρω όρια, τότε ο μηχανισμός θα διακοπεί» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας. Που σημαίνει πως εάν ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφονται στην Τουρκία υπερβεί τους 72.000 τότε η συμφωνία ανατρέπεται. «Είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουμε την πίεση προς την Τουρκία να κρατήσει τα σύνορά της κλειστά», ανέφερε ένας διπλωμάτης. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει καταστεί σαφές εάν οι ροές μειώνονται ή όχι.

Politico: Οι 5 κρίσιμες προθεσμίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες - εικόνα 2

3. Απελευθέρωση της βίζας

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την Τουρκία. Η συμφωνία αναφέρει πως η απελευθέρωση της βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα λάβει χώρα το αργότερο τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι όροι έχουν πληρωθεί. Από τις 72 προϋποθέσεις που απαιτούνται η Τουρκία έχει υλοποιήσει τις 37. Από τις υπόλοιπες 35, 12 δεν έχουν εκπληρωθεί μερικώς ή ολικώς, ενώ γίνεται πρόοδος στις άλλες 23. Η Άγκυρα χρειάστηκε χρόνια για να εφαρμόσει αυτούς τους 37 όρους, οπότε «δεν νομίζουμε ότι η Τουρκία θα καταφέρει να εκπληρώσει όλους τους υπόλοιπους μέσα σε μερικές εβδομάδες», ανέφερε ένας αναλυτής από το think-tank European Stability Initiative. «Είμαι βέβαιος πως εάν η Τουρκία δεν λάβει την απελευθέρωση της βίζας, η συμφωνία θα ακυρωθεί ή θα καθυστερήσει», πρόσθεσε. Εάν μέχρι τα τέλη Μαΐου η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, η συμφωνία θα έχει πρόβλημα.

Politico: Οι 5 κρίσιμες προθεσμίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες - εικόνα 3

4. Η Ελλάδα και ο άθλος του Ηρακλή

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ δεν έκανε απλώς μια αναλογία ότι μιλούσε για έναν «άθλο του Ηρακλή»

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να διαχειριστούν τα διοικητικά της συμφωνίας, με περίπου 2.500 από αυτούς να προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Τα δικαστήρια θα πρέπει να εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου και τις ενδεχόμενες εφέσεις πολύ γρήγορα. Τα λεγόμενα hotspot έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης για εκείνους τους μετανάστες που πρόκειται να επιστραφούν. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα σε νομοθετικές αλλαγές. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ δεν έκανε απλώς μια αναλογία ότι μιλούσε για έναν «άθλο του Ηρακλή». Η επιστροφή των Σύρων στην Τουρκία και η επανεγκατάσταση πρόκειται να αρχίσει στις 4 Απριλίου. Οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν η Αθήνα θα καταφέρει να διαχειριστεί ή θα καταρρεύσει υπό το βάρος του προσφυγικού. Μετά τις 4 Απριλίου θα μπορούμε να πούμε εάν η επανεγκατάσταση και η επιστροφή των Σύρων λειτουργεί.

Politico: Οι 5 κρίσιμες προθεσμίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες - εικόνα 4

5. Οι νομικές προκλήσεις

Πολλές νομικές πτυχές της συμφωνίας παραμένουν ανοιχτές, μεταξύ αυτών το ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκίας από την Ελλάδα ως ασφαλούς τρίτης χώρας.

Ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν ορισμένες από τις δραστηριότητές τους στα ελληνικά νησιά, διαμαρτυρόμενες ότι τα κέντρα καταγραφής μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης. Εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία της και η Τουρκία συνεχίσει να κωλυσιεργεί στην παροχή πλήρους προστασίας για τους μη Σύρους, τότε η συμφωνία ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Politico: Οι 5 κρίσιμες προθεσμίες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες - εικόνα 5

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 01 Οκτ 2022 | 16:46

Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία: Δεν θα επικυρώσουμε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

"Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας", δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος από τον Μάιο δηλώνει πως θα μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΞΛΩΣΕΙΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ 01 Οκτ 2022 | 16:19

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας

Εμμένει στην τουρκική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος. "Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

01 Οκτ 2022 | 14:59

Μενέντεζ: Αν η Τουρκία προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ελλάδας, θα υποστεί τις συνέπειες

"Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος", είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 30 Σεπ 2022 | 23:39

Τουρκία: Νέα προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου - "Ανυπόστατα επιχειρήματα" απαντά η Αθήνα

Με επιστολή στον ΟΗΕ η Τουρκία φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία - "Την απορρίπτουμε στο σύνολό της" απαντούν διπλωματικές πηγές

ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 30 Σεπ 2022 | 23:12

ΗΠΑ: "Φρένο" Μενέντεζ στην Τουρκία - "Θα πάρει F-16 μόνο αν δεν χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις στην Ελλάδα"

Η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) βάζει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία

ΣΤΑ 19.000 ΠΟΔΙΑ 30 Σεπ 2022 | 21:38

Νέα υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

ΦΑΒΟΡΙ ΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ 30 Σεπ 2022 | 19:33

Ανατροπή: Το Final 4 "φεύγει" από την Κωνσταντινούπολη - Η Τουρκια ήθελε να το συνδυάσει με τα 100 χρόνια ίδρυσης του κράτους

Το Final 4 της Euroleague του 2023 σύμφωνα με το Novasports.gr δεν θα γίνει τελικά στην Κωνσταντινούπολη

ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 30 Σεπ 2022 | 11:30

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ με τη δική μας άδεια - Κρύβεστε πίσω από την ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ως αδύναμα τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας απέναντι στις επιστολές που έχει στείλει η Τουρκία. Αποκάλυψε παράλληλα πως η Τουρκία έστειλε και 3η επιστολή.

«ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ» 30 Σεπ 2022 | 08:44

Νέες τουρκικές απειλές για τα νησιά του Αιγαίου - Με ελληνογαλλική άσκηση ανακατάληψης νησιού απαντά η Αθήνα [βίντεο]

Πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Γενικού Επιτελίου της Τουρκίας δήλωσε στο Haber Global ότι "οι ΗΠΑ μαζί με τεθωρακισμένα έστειλαν στα νησιά και συστήματα αεράμυνας".

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 30 Σεπ 2022 | 07:25

Σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μεταφέρει τις τουρκικές απειλές ο Μητσοτάκης με επιστολές "φωτιά" - Στο τραπέζι οι κυρώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο εκστρατείας ενημέρωσης τόσο προς τους ομολόγους του όσο και προς τον Γενς Στόλντενμπεργκ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 29 Σεπ 2022 | 23:36

Νέο χαστούκι από ΗΠΑ σε Τουρκία: Εισήγηση στο Ανώτατο Δικαστήριο να δικαστεί για την επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον

Το 2017, οι άνδρες της ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 29 Σεπ 2022 | 22:16

Πιθανή επιστολή Μητσοτάκη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την επιθετικότητα της Τουρκίας - Οι κινήσεις που μελετά το Μαξίμου

Στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης βρίσκεται η αξιοποίηση των συμμαχιών της χώρας αλλά και η αποδόμη των fake news της Τουρκίας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 29 Σεπ 2022 | 21:01

Προκλητικό άρθρο της Milliyet: "Σύγκρουση με πρoκλήσεις" - Το σχέδιο των ΗΠΑ για Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο

Με ένα προκλητικό άρθρο η Milliyet επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα στο Αιγαίο