Politico - Σύνοδος Κορυφής: Προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα ζητήσουν οι ηγέτες

Το Politico αναφέρει ότι σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης στην Τουρκία το έγγραφο "καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είδε το POLITICO.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα "οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να διεξάγονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου [που εκτείνεται 200 ​​ναυτικά μίλια από την ακτή]", αναφέρει το σχέδιο κειμένου που οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Politico αναφέρει ότι σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης στην Άγκυρα για να σταματήσει τις γεωτρήσεις, το έγγραφο "καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες" σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα δύο άτομα. Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής. Καλεί το Συμβούλιο "εάν χρειαστεί, να εργασθεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης".

Σύνοδος Κορυφής

Τι άλλο εξετάζεται

Σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν οι λιμένες και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις εξερευνήσεις στα επίμαχα ύδατα. Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruç Reis από τις σεισμικές εξερευνητικές του δραστηριότητες στην αμφισβητούμενη ζώνη, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας "

Το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, θα μπορούσε να αλλάξει, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ. Αλλά ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί σε άλλες επιλογές μια ευκαιρία να δουλέψουν, είπε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ. "Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο", όπως ανέφερε.

Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι "η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την [Ευρωπαϊκή] Ένωση και τα κράτη μέλη της", αναφερόμενη στην επανέναρξη για παράδειγμα των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. "Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας συριακών προσφύγων στην Τουρκία", σύμφωνα με το κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Σύνοδο Κορυφής τους τον Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν πώς να αντιδράσουν στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έδωσαν στην Τουρκία μέχρι τη συνάντηση των ηγετών αυτού του μήνα την ευκαιρία να μειώσουν τις εντάσεις και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέων κυρώσεων. Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε μέχρι πρόσφατα τις σεισμικές εξερευνήσεις της στα επίμαχα ύδατα (αφού τις σταμάτησε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου), γράφει το Politico.

Και προσθέτει: "Η Άγκυρα έχει επίσης αναζωπυρώσει τις εντάσεις στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε λύση "δύο κρατών" για το νησί, η οποία έχει διαιρεθεί από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, αντί της ομοσπονδιακής λύσης που υποστηρίζεται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ

Ταγίπ Ερντογάν

Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία πιέζουν για μια ισχυρότερη στάση της ΕΕ

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία πίεσαν για μια ισχυρότερη στάση της ΕΕ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, τόνισαν ότι δεν ήθελαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με ένα μέλος του ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ, η οποία είναι επίσης βασικός εμπορικός εταίρος, τονίζει το δημοσίευμα.

Η Άγκυρα παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διαχείριση της μετανάστευσης από τη Συρία στην ΕΕ και τώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη από όπου αναχωρούν πολλοί μετανάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ 20 Ιαν 2021 | 16:55

Μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών F16 πάνω από Παναγιά, Οινούσες, Στρογγυλό και Ανθρωποφάγους

Σε διαδοχικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο επιδόθηκαν τουρκικά μαχητικά

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο YAKOV KEDMI 20 Ιαν 2021 | 16:47

Ισραηλινός επιστήμονας: Η Τουρκία θα αποκτήσει σίγουρα πυρηνικό οπλοστάσιο - Πόσο επικίνδυνο θα είναι

Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας προέβλεψε την πιθανότητα απόκτησης πυρηνικού όπλου από την Τουρκία.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 14:44

Σχοινάς: Κεντρικό θέμα οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας – Μεγάλα νούμερα εμβολιασμών από τον Μάρτιο

Να δούμε αν είναι πραγματικά ειλικρινής η θέληση των γειτόνων να εμπλακούν σε ένα τέτοιο διάλογο δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ SINOVAC BIOTECH 20 Ιαν 2021 | 13:47

Τουρκία: Ένα εκατομμύριο πολίτες εμβολιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν μόνο κατά τις δύο πρώτες ημέρες στην Τουρκία.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ 20 Ιαν 2021 | 13:47

Τουρκικός Τύπος: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης

Προκλητικά δημοσιεύματα από τον τουρκικό Τύπο για τα όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα ανατολικά της Κρήτης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 20 Ιαν 2021 | 12:29

Μπακογιάννη για Τουρκία: Μονομερείς αξιώσεις δεν υπάρχουν στο διεθνές δίκαιο

"Η Ελλάδα πρέπει να ξαναπάει στις διερευνητικές" υποστήριξε η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας ως προς την Τουρκία ότι μονομερείς αξιώσεις δεν υπάρχουν στο διεθνές δίκαιο.

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΣΥΜΜΑΧΟ 20 Ιαν 2021 | 08:52

ΗΠΑ: Πυρά του γερουσιαστή Μενέντεζ κατά της Τουρκίας - "Απαράδεκτη η προμήθεια των S-400"

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ συνέδεσε την Τουρκία με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι χώρες που χρήζουν άμεσης προσοχής.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ 20 Ιαν 2021 | 07:49

Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος, λέει ο ΥΠΕΞ του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν

"Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα", είπε ο υποψήφιος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 07:27

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα λίγο πριν τις διερευνητικές –  Ψηφίζεται σήμερα η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρώτη επέκταση χωρικών υδάτων από το 1947.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2021 | 20:02

Δένδιας για διερευνητικές επαφές με Τουρκία: Mε διάλογο λύνονται τα προβλήματα, όχι με απειλές πολέμου

"Για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:43

Καυστική η Μπακογιάννη για Μάας: Να μας εξηγήσει γιατί έμεινε μουγγός στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Χάικο Μάας για τη μη παρέμβασή του στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΣΕ ΙΜΒΡΟ, ΤΕΝΕΔΟ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 19 Ιαν 2021 | 10:55

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.