Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είδε το POLITICO.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να διεξάγονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου [που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από την ακτή]", αναφέρει το σχέδιο κειμένου που οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
Το Politico αναφέρει ότι σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης στην Άγκυρα για να σταματήσει τις γεωτρήσεις, το έγγραφο "καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες" σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα δύο άτομα. Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής. Καλεί το Συμβούλιο "εάν χρειαστεί, να εργασθεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης".
Τι άλλο εξετάζεται
Σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν οι λιμένες και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις εξερευνήσεις στα επίμαχα ύδατα. Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruç Reis από τις σεισμικές εξερευνητικές του δραστηριότητες στην αμφισβητούμενη ζώνη, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας "
Το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, θα μπορούσε να αλλάξει, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ. Αλλά ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί σε άλλες επιλογές μια ευκαιρία να δουλέψουν, είπε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ. "Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο", όπως ανέφερε.
Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι "η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την [Ευρωπαϊκή] Ένωση και τα κράτη μέλη της", αναφερόμενη στην επανέναρξη για παράδειγμα των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. "Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας συριακών προσφύγων στην Τουρκία", σύμφωνα με το κείμενο.
Στη Σύνοδο Κορυφής τους τον Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν πώς να αντιδράσουν στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έδωσαν στην Τουρκία μέχρι τη συνάντηση των ηγετών αυτού του μήνα την ευκαιρία να μειώσουν τις εντάσεις και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέων κυρώσεων. Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε μέχρι πρόσφατα τις σεισμικές εξερευνήσεις της στα επίμαχα ύδατα (αφού τις σταμάτησε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου), γράφει το Politico.
Και προσθέτει: "Η Άγκυρα έχει επίσης αναζωπυρώσει τις εντάσεις στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε λύση "δύο κρατών" για το νησί, η οποία έχει διαιρεθεί από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, αντί της ομοσπονδιακής λύσης που υποστηρίζεται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ
Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία πιέζουν για μια ισχυρότερη στάση της ΕΕ
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία πίεσαν για μια ισχυρότερη στάση της ΕΕ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, τόνισαν ότι δεν ήθελαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με ένα μέλος του ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ, η οποία είναι επίσης βασικός εμπορικός εταίρος, τονίζει το δημοσίευμα.
Η Άγκυρα παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διαχείριση της μετανάστευσης από τη Συρία στην ΕΕ και τώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη από όπου αναχωρούν πολλοί μετανάστες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr