Πολιτικές ακροβασίες για την αξιολόγηση: Τώρα δέχονται νέα μέτρα

Ακυρώνονται ένα προς ένα τα σενάρια που μελετά το Μαξίμου. Πολιτικές ακροβασίες μετά το «σοκ» της έκθεσης του ΔΝΤ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Πολιτικές ακροβασίες για την αξιολόγηση: Τώρα δέχονται νέα μέτρα

Την εικόνα ενός ακροβάτη που προσπαθεί να ισορροπήσει για να γλιτώσει την επικίνδυνη πτώση στην άβυσσο αλλά και να μην κάνει στροφή 180 μοιρών και αντιστρέψει την πορεία του θυμίζει η στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες. Μετά το «σοκ» της έκθεσης του ΔΝΤ, που επιβεβαίωσε την προσήλωση του Ταμείου στις απαιτήσεις του για μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς και μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης στο θέμα του ελληνικού χρέους, η Αθήνα δίνει την εικόνα ότι επιθυμεί να κλείσει τώρα την αξιολόγηση. Επιμένει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Χαρακτηριστικές των πολιτικών «ακροβασιών» του Μαξίμου είναι οι δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. O κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις του Ταμείου και δήλωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αυτές. «Στόχος μας είναι να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που επιμένει να ζητά νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια στιγμή, διαρροές αξιωματούχων της Ε.Ε. αλλά και δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων των Βρυξελλών ακυρώνουν ένα προς ένα τα σενάρια που καλλιεργεί η Αθήνα. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, προσδιοριστούν τα περίφημα μεσοπρόθεσμα μέτρα και το χρέος κριθεί βιώσιμο με βάση την έκθεση βιωσιμότητας που θα καταρτίσει η ίδια η ΕΚΤ. Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι έβαλαν ουσιαστικά τέλος στα κυβερνητικά σενάρια που ήθελαν την χώρα να εντάσσεται γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ -μετά από μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης- προκειμένου να προγραμματίσει την έξοδο στις αγορές.

Ενδεικτικό των ασκήσεων «πολιτικής ακροβασίας» του Μαξίμου είναι και το γεγονός ότι μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα αυτό που μέχρι προσφάτως εμφανιζόταν ως στρατηγική κυβερνητική επιλογή, την ένταξη στο QE. Για να έρθει λίγο αργότερα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τον αδειάσει.

Τα μηνύματα από Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί

Νέα σειρά μηνυμάτων έστειλαν πάντως την Τρίτη δύο σημαίνοντες ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup προκάλεσαν αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά εξέφρασε με τόση σαφήνεια μια διαφορετική εκτίμηση από το ΔΝΤ. Μια προσεκτικότερη, όμως, ανάγνωση δίνει μια διαφορετική εικόνα των πραγμάτων, καθώς στην ουσία ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι στο θέμα των μεταρρυθμίσεων η Ευρώπη συμφωνεί με το ΔΝΤ, διαφωνεί ωστόσο μαζί του στο θέμα των εκτιμήσεων και των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία. Και φυσικά στο θέμα του χρέους.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την έκπληξή του για την «σκληρότητα» των προτάσεων που περιλαμβάνει, παρότι, όπως επισήμανε και το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Χαρακτήρισε «ξεπερασμένες» τις εν λόγω εκτιμήσεις, καθώς δεν έχει υπολογιστεί σε αυτές η πρόσφατη ανάπτυξη, ενώ αναφορικά με το χρέος, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση, τόνισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα».

Από τη μεριά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε ιδιωτική εκδήλωση στο Παρίσι, κατέστησε σαφές πως εάν η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από την οικονομική στενωπό θα πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι μπορεί το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων να βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, ωστόσο μια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για πολιτικούς λόγους πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών σημείωναν πως τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπογράμμιζαν πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων.

Βρυξέλλες και Αθήνα πάντως φαίνεται να συμφωνούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή.

Τώρα δέχονται νέα μέτρα

Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, η ελληνική πλευρά προωθεί λύση σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμη να αποδεχτεί μείωση του αφορολόγητου στα 6.500-7.000 ευρώ, αύξηση των ομαδικών απολύσεων κατά 5% κάθε μήνα και προώθηση της απελευθέρωσης της ενέργειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να αποδεχτεί ένταξη της περικοπής των συντάξεων στον κόφτη από το 2019.

Προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα συμβιβασμού και στο κόμμα αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης το πολιτικό συμβούλιο παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ενώ το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η ΚΕ του κόμματος την οποία θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 06 Μαϊ 2021 | 07:45

Επιχείρηση "Ελευθερία": Το κρυφό χαρτί του Μητσοτάκη με τους εμβολιασμούς - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πάτησαν "γκάζι" οι εμβολιασμοί καθώς πραγματοποιήθηκαν 100.000 μέσα σε μία ημέρα. Θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. στο τέλος Μαΐου.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ 03 Μαϊ 2021 | 07:43

Εστίαση: Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα - Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση

Πρεμιέρα μετά από 6 μήνες για την εστίαση – Ανοιχτοί μόνο οι εξωτερικοί χώροι – Στις 23:00 η απαγόρευση της κυκλοφορίας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Μαϊ 2021 | 08:10

Δένδιας - Πιερρακάκης: Τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης - Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις

Στις 16 μονάδες η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 28 Απρ 2021 | 14:12

Θ.Λιβάνιος: Τι βγήκε απ΄όλα αυτά;- Υπάρχει κράτος και δουλεύει

Συνέντευξη του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου

"ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ " 24 Απρ 2021 | 15:13

Σκέρτσος: Σε δύο εβδομάδες διαθέσαμε 2,14 εκατ. self test σε 1,12 εκατ. εργαζόμενους και μαθητές

Με ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος επεσήμανε πως το τέλος έρχεται όλο και πιο κοντά.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 24 Απρ 2021 | 12:39

Tα νέα μέτρα μειώνουν τον φόρο ακόμη και… 96% - Αναλυτικά παραδείγματα - Ποιοι κερδίζουν και πόσο

Μόνιμη μείωση στην προκαταβολή φόρου ανακοίνωσε η κυβέρνηση για εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2021 | 18:36

Τσίπρας: Οι πολίτες στερούνται ακόμη ένα Πάσχα εξαιτίας της ανικανότητας και ανεμελιάς του κ. Μητσοτάκη

"Ο κ. Μητσοτάκης έχει πια κουράσει με τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του", τονίζει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 22 Απρ 2021 | 14:27

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση άλωσης της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Απρ 2021 | 11:31

Πέντε φοροαπαλλαγές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: Μείωση προκαταβολής φόρου, συντελεστών και εισφορών

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

22 Απρ 2021 | 07:12

Αυταπάτη ότι τελειώνει η πανδημία

Παρά την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια εικόνα ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, τα στοιχεία δεν την επιβεβαιώνουν.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ 21 Απρ 2021 | 15:19
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 20 Απρ 2021 | 10:47

Βαρουφάκης: Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - Ανοησία και έγκλημα τα self test

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί φιάσκο τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ 19 Απρ 2021 | 14:44

Στέφανος Μάνος: Γιατί στην Ελλάδα έχουμε 15 φορές περισσότερους νεκρούς από την Αγγλία και τη Δανία;- Θέλω απάντηση

Το ερώτημα που θέτει στην κυβέρνηση και στους ειδικούς ο Στέφανος Μάνος για τους νεκρούς από τον κορονοϊό