Πολιτικές εξελίξεις το 2016 προβλέπουν δυο εκθέσεις-φωτιά

Εύθραυστη η κυβέρνηση Τσίπρα. Η βόμβα του Ασφαλιστικού. Τα σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές το 2016.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολιτικές εξελίξεις το 2016 προβλέπουν δυο εκθέσεις-φωτιά

Νέα κρίση λόγω Ασφαλιστικού και ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας «βλέπει« για το 2016 στην Ελλάδα το CNBC, ενώ για την εύθραυστη η κυβέρνηση Τσίπρα και τα σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές το νέο έτος, μιλά στην ετήσια έκθεσή του το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ.

Νέος γύρος προβλημάτων

Το 2016 μπορεί να φέρει νέο γύρο προβλημάτων για την Ελλάδα, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά βίας ξεπέρασε μια ακόμη διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της, όπως σημειώνει δημοσίευμα του CNBC. Η απόσυρση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», αν και ήταν μία βραχυπρόθεσμη ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, έδωσε πρόσβαση στο ένα δισ. ευρώ.

Τώρα, η προσοχή στρέφεται στο συνταξιοδοτικό, του οποίου η αναμόρφωση αναμένεται τον επόμενο μήνα. Αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει τη συναίνεση των πιστωτών σε άλλα βασικά ζητήματα όπως η ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού αναμένεται να αποτελέσουν μεγάλο εμπόδιο για την Αθήνα, σε μία στιγμή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί πάνω από το 25% και το μέσο εισόδημα έχει βουτήξει κατά 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Τόσο η προθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις όσο και η εσωτερική συνοχή της φαίνονται αδύναμες, και αυτό είναι κακός οιωνός για το θέμα του συνταξιοδοτικού», σημειώνει στο CNBC ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Υale.

Κίνδυνος νεών διαρροών

Οπως σημειώνει το CNBC, αυτή είναι μία τεράστια πρόκληση, αφού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να μειώσει τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ μέσω περικοπών στις συντάξεις. Ωστόσο, κάποιοι από τους Έλληνες βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές πως δε θα στηρίξουν μια νέα περικοπή των συντάξεων. Στο μεταξύ οι αναλυτές προβλέπουν πως η κυβέρνηση θα χάσει την πλειοψηφία της, βουλιάζοντας σε πολιτική κρίση για μία ακόμη φορά.

Ο Στάθης Καλύβας σημειώνει επίσης πως «αυτή τη στιγμή, η χρηματοδότηση των συντάξεων που ήδη υπάρχουν είναι ανεπαρκής και η διαδικασία θα επιδεινωθεί λόγω της δημογραφικής ανισορροπίας της Ελλάδας»

Ο Kevin Featherstone του London School of Economics τονίζει πως η πίεση από την προσφυγική κρίση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και την προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να αντιμετωπίσουν μια ακόμη κατάρρευση της Ελλάδας.


Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ: Εύθραυστη η κυβέρνηση Τσίπρα

Στην ετήσια έκθεσή του το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (γραφείο Αθηνών), το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, εκτιμά «ότι τελειώνει μία από τις πλέον ταραχώδεις χρονιές της πρόσφατης εξαετούς μεταρρυθμιστικής ιστορίας της Ελλάδας. Στην πολιτική και τα ΜΜΕ επικρατεί πλέον ηρεμία. Είναι το θέμα φυγή και μετανάστευση εκείνο το οποίο ξαναφέρνει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη» και ότι «ο δρόμος προς την πολιτική σταθεροποίηση δεν έχει βρεθεί ακόμα» ενώ το «έτος 2015 θα περάσει στην ελληνική ιστορία ως ένα ιδιαίτερο σταυροδρόμι».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία αλλαγή» αλλά και άλλα δημοκρατικά κόμματα της Ελλάδας εγκατέλειψαν, πλέον, την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία» υποστηρίζει, εντούτοις, διαπιστώνει ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός και μαζί του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκονται στο τέλος της χρονιάς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη θέση» διότι «εν τω μεταξύ η αντιπολίτευση -αντίθετα από ότι έκανε τον Αύγουστο- δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες στη Βουλή».

Νέες απώλειες βουλευτών προσεχώς, σενάρια ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών

Για τις μεταρρυθμίσεις, η εν λόγω έκθεση εκτιμά ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν δύσκολα θέματα στο Κοινοβούλιο, αλλά «συνολικά βρίσκονται πολύ πίσω σε πολλούς τομείς και για πολλούς παραμένει ανοικτή η εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν από τη δυσκίνητη και αδύναμη, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή της με ειδικούς, διοίκηση». Διαπιστώνει ότι «συνειδητά αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο δύσκολες μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ότι ιδίως η μείωση των συντάξεων θα είναι «για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ένα δύσκολο εγχείρημα», θεωρεί ότι είναι «προβλέψιμα τα προβλήματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», και ότι «περαιτέρω απώλειες βουλευτών δεν μπορούν να αποκλεισθούν», ενώ «κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού ή ακόμα και νέων εκλογών».

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι λόγω της υποβάθμισης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο απέτυχαν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να εξασφαλιστούν ψήφοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι «με την επιλογή των ΑΝΕΛ ως εταίρο ολοκληρώθηκε η ρήξη». Συμπεραίνει, δε, ότι «στην ανησυχία τους για το προφίλ τους κανένα (από τα ήδη αποδυναμωμένα) κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται διατεθειμένο να συναινέσει στα δύσκολα μέτρα».

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος «ανήκει στις παραδοξότητες της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα το γεγονός ότι τα αποδυναμωμένα -για διαφορετικούς λόγους- κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην εσωστρέφεια και επικεντρώνονται στην πολιτική πόλωση, αν και θα μπορούσαν να παίξουν, με τον τρόπο τους, έναν εποικοδομητικό ρόλο με το να παρουσιάσουν πολιτικές εναλλακτικές.

Ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, κίνδυνος κατάρρευσης

Λαμβανομένου, δε, τούτου υπόψη, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει για την ώρα η μοναδική ισχυρή μορφή στην πολιτική σκηνή της χώρας, όπως και στο κόμμα του. Ταυτόχρονα, όμως, ηγείται στο Κοινοβούλιο μίας ισχνής πλειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Αντιφατική είναι, ωστόσο, και η ισχυρή νομιμοποίηση της κυβέρνησης από έστω και ολοένα λιγότερους ψηφοφόρους λόγω της αποχής, οι οποίοι, τόσο στις εκλογές, όσο και στο δημοψήφισμα έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Τσίπρα. Μολαταύτα η επαναλαμβανόμενα -και η σε μεγάλη απόσταση από την αντιπολίτευση ευρισκόμενη- ενισχυμένη κυβέρνηση παραμένει αποδυναμωμένη και ασταθής. Επιπλέον, μειώνεται διαρκώς η δημοφιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί ψηφοφόροι είναι ήδη απογοητευμένοι από τη δεύτερη θητεία του Τσίπρα».


Θύελλα στην Ελλάδα στις αρχές του 2016

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε -προς έκπληξη ορισμένων ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ- με μία αλλαγή της μεταναστευτικής της πολιτικής: Κανείς από τους αφικνούμενους πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρέπει να εμποδιστεί κατά την είσοδό του σε ελληνικό έδαφος» τονίζεται στην έκθεση, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στα προβλήματα και την έλλειψη προετοιμασίας υποδοχής εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με συνέπεια την επιστροφή τους από τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα στην Αθήνα, έλλειψη η οποία προκάλεσε και την αποτυχία των προηγουμένων κυβερνήσεων. Σημειώνεται, δε, ότι «η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών αυξάνεται ραγδαία» όπως «ταυτόχρονα αυξάνεται και η πίεση από ευρωπαϊκής πλευράς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να τίθεται προ του σεναρίου της δραστηριοποίησης της FRONTEX στα πολύ ευαίσθητα ελληνο-τουρκικά θαλάσσια σύνορα χωρίς τη συναίνεση της χώρας, πιθανόν με τη συμμετοχή της ΕΕ και της Τουρκίας. Υπάρχει ο φόβος ότι με την ενδεχόμενη ενισχυμένη δραστηριοποίηση της ΕΕ, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ακολουθήσει παλαιά πρότυπα και αυτό θα έχει ως συνέπεια την παραμονή περισσότερων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, κάτι το οποίο, παρά τις κοινωνικές αξίες της κυβέρνησης, μόνο λίγοι επιθυμούν».

«Έτσι, το νέο έτος θα ξεκινήσει θυελλώδες για την Ελλάδα. Ο λαός -ειδικά μετά τις πομπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένει εν τω μεταξύ σταθερότητα, συναινετικό προσανατολισμό και πολιτική ουσίας: Μία επιθυμία κάτι παραπάνω από κατανοητή στο τέλος του 2015» καταλήγει η έκθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:03

Γερμανία: Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ποια στελέχη τους υπουργοποιούνται στη νέα κυβέρνηση

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν τα στελέχη τους που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, τον καγκελάριο εν αναμονή.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2021 | 12:26

Πλεύρης κατά Τσίπρα: Εύχεται νέο lockdown και προβλέπει ως Κασσάνδρα κατάρρευση του ΕΣΥ

"Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25 Νοε 2021 | 10:06

Ηλιόπουλος: Η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τα απαραίτητα φέρνει πιο κοντά το lockdown

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία" και πως "το επόμενο lockdown έρχεται πιο κοντά γιατί η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να κάνει τα απαραίτητα".

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Νοε 2021 | 07:22

Νέα γερμανική κυβέρνηση: Μία "Πράσινη" φιλέλληνας απέναντι στον Ερντογάν και ένας "Σόιμπλε" στο τιμόνι της οικονομίας

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα της Αθήνας από τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία των τριών κομμάτων της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 24 Νοε 2021 | 17:50

Γερμανία: "Ο φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα" - Πώς μοιράζονται τα κρίσιμα υπουργεία - Η συμφωνία 177 σελίδων

Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός