Πολιτική εξίσωση χωρίς λύση οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για το αν θα πρέπει να γίνει η τροποποίηση στην διάταξη του Κανονισμού της Βουλής.

Πολιτική εξίσωση χωρίς λύση οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για το αν θα πρέπει να γίνει η τροποποίηση στην διάταξη που αφορά την διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων ώστε να την «γλιτώσουν» ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δύσκολη εξίσωση καθώς αν τελικώς γίνουν οι αλλαγές στον Kανονισμό της Bουλής υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για οπισθοχώρηση μετά τις απειλές του Πάνου Καμμένου. Παράλληλα θα ενισχύθεί και την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ που μετά τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ εναντίον του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό».

Στην περίπτωση όμως που δεν γίνει καμία τροποποίηση και διαλυθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ τότε ο Πάνος Καμμένος παίζοντας ουσιαστικά το τελευταίο του χαρτί μπορεί, ενδεχομένως να δημιουργήσει σημαντική φθορά στην κυβέρνηση από τις συνεχείς επιθέσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι στοιχεία μπορεί να έχει στα χέρια του. Επίσης το σφυροκόπημα από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο θα δημιουργήσει σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα στο Μαξίμου την στιγμή που επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προχωρώντας στην ψήφιση θετικών μέτρων. Είναι ορατός ο κίνδυνος αν συνεχιστεί η οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πρώην εταίρων, η κυβέρνηση να έρχεται σε δύσκολη θέση και να απολογείται για τις καταγγελίες που ενδεχομένως θα κάνει ο Πάνος Καμμένου.

Ο Πάνος Καμμένος που από την στιγμή που αποχώρησε από την κυβέρνηση έχει κηρύξει ανένδοτο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να αλλάξει το σε βάρος του κλίμα και να αυξηθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά που δείχνουν τους ΑΝΕΛ εκτός βουλής περιμένει τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου για να καθορίσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει τα επόμενα 24ωρα.

Συνεδριάζει στις 14.00 η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Βουλής από την πρώτη στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στον κανονισμό του κοινοβουλίου, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από δύο κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, όπως τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Χριστόφορο Βερναδάκη.

Ο Νίκος Βούτσης αν και αρχικά απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του δείχνοντας διστακτικός να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «όταν έρθει η ώρα θα το δούμε είπε χαρακτηριστικά», την Κυριακή επανήλθε υποστηρίζοντας ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής θα συζητηθεί ο ρόλος των κομμάτων, κάτι που δεν συνιστά αλλαγή του Κανονισμού.

Στις 2 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής με τη συνεδρίαση να αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης στον Αθήνα 9,84 την Κυριακή. «Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού» πρόσθεσε.

Αναφορικά δε με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή.

Ίδια προνόμια αλλά λιγότεροι υπάλληλοι

Ένα από τα σενάρια που λέγεται ότι εξετάζονται είναι οι πολιτικοί αρχηγοί που χάνουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα να έχουν τα ίδια προνόμια αλλά λιγότερους μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους. Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες θα είναι πλέον ονομαστικές λόγω της κυβερνητικής μειοψηφίας, ενώ θα υπάρξει και τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να προσμετρώνται στην ψήφο των εισηγητών και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις για την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων και όχι αποφάσεις, αν και τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αρνητικοί απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Νέες βολές Καμμένου

Την Κυριακή, ο Πάνος Καμμένος επανήλθε, πάντως, στην επιθετική ρητορική εναντίον της κυβέρνησης. «Δεν απειλούμε αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ» δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος δε στην έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, είπε: «η έδρα της Β' Αθηνών ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες».

«Του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ άμα θέλει ο κ. Τσίπρας, αλλά η έδρα της Β΄ Αθηνών ανήκει στους 'Ανεξάρτητους Έλληνες. Έχει υποχρέωση στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι «ο κ. πρωθυπουργός, ο εταίρος μας μέχρι προχθές, δεν φέρθηκε με εντιμότητα προτείνοντας σε βουλευτές των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" καρέκλες έναντι της ψήφου. Εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί οι βουλευτές να εξαγοραστούν από τους "Ανεξάρτητους Έλληνες"; Δεν υπήρχανε άλλοι, από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απίθανο να συσταθεί ΚΟ ανεξάρτητων βουλευτών

Παρά το γεγονός πως αυτή την στιγμή στο κοινοβούλιο υπάρχουν 16 ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι μπορεί να αυξηθούν αν διαλυθούν και οι ΑΝΕΛ, εντούτοις φαντάζει πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί κοινοβουλευτική ομάδα για την οποία απαιτούνται 10 βουλευτές.

Ο αριθμός μπορεί να υπάρχει όμως η σύσταση είναι ετερόκλητη καθώς οι βουλευτές που δεν ανήκουν σε καμιά κοινοβουλευτική ομάδα προέρχονται από όλα τα κόμματα που μετέχουν στη βουλή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στάθης Παναγούλης, η ΝΔ έχει την Κατερίνα Παπακώστα που μετέχει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι 6 βουλευτές που είχαν μείνει στο Ποτάμι πριν τη αντίστροφη μέτρηση που οδήγησε στη διάλυση της ΚΟ, από το ΚΙΝ.ΑΛ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τέσσερις βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (ο Δημήτρης Καμμένος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Γιώργος Λαζαρίδης και η Έλενα Κουντουρά). Τέλος, τρείς βουλευτές προέρχονται από την Χρυσή Αυγή. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι τόσες μεγάλες οι ιδεολογικές διαφορές που είναι σχεδόν απίθανο να συμφωνήσουν προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα.

Μητσοτάκης: Κυβερνητικές ραδιουργίες

Από την πρώτη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα απέναντι στην κίνηση του Μαξίμου να προτείνει αλλαγές στον κανονισμό της βουλής προκειμένου να σωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού. Μάλιστα στην Πειραιώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Βουλής τον οποίο έχει βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί ευθέως τον Νίκο Βούτση ότι έχει υποβαθμίσει τον ρόλο του κοινοβουλίου κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις.

Aπό την Ευρυτανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την τροποποίηση των διατάξεων «ραδιουργίες προκειμένου να απολαμβάνει ο κ. Καμμένος για λίγο, τα προνόμια του αρχηγού κόμματος» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε ότι «ο κ. Καμμένος εκβιάζει τον κ. Τσίπρα και ο κ. Τσίπρας εκβιαζόμενος αναγκάζεται να ενδίδει». Πρόσθεσε επίσης ότι «ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός. Δεν χρειαζόμαστε έναν εκβιαζόμενο πρωθυπουργό. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν να απαλλαχτούμε από αυτή την κυβέρνηση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2020 | 12:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η νέα μήνυση Κουρτάκη σε βάρος Πολάκη - Στην επιτροπή δεοντολογίας την ερχόμενη εβδομάδα

Στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής το αίτημα για άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά τη μήνυση του Γιάννη Κουρτάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 04 Δεκ 2020 | 11:06

Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: Κρυφτήκατε στη Βουλή - Κάνατε την επιδημία ευκαιρία για αρπακτικά

Οργισμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 09:45

Σάλος στην Τουρκία: Δεν πήγαν στρατό οι γιοι του Ερντογάν – Ένταση στη Βουλή

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της του κυβερνώντος AKP, Μ. Εκμίν Ακμπάσογλου, εξύμνησε τον Ερντογάν λέγοντας ότι θα μείνει στην ιστορία ως ήρωας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 13:25

Επέλαση "γαλάζιου" κομματικού κράτους καταγγέλλουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στοιχεία από κάθε υπουργείο καταγγέλλοντας ευνοιοκρατία και επέλαση του κομματικού κράτους.

Η ΣΤΑΣΗ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ 02 Δεκ 2020 | 22:11

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τον πρόεδρο του ΕΣΡ: Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Δεκ 2020 | 21:32

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test

Μέσα στην εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ 02 Δεκ 2020 | 14:06

Κορονοϊός: "Ψεκασμένος" πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ καταγγέλλει τα εμβόλια- Εξαλλος ο γιατρός στο πάνελ

Ο πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης άρχισε να υποστηρίζει ψεκασμένες θεωρίες

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Νοε 2020 | 12:40

Κεραμέως: Περισσότερες από 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις με πάνω από 21 εκατ. συμμετοχές μαθητών

Πραγματοποιήθηκαν μόνο χθες περίπου 54.000 με 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις δημοτικών και νηπιαγωγείων.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.