Στο "κόκκινο" η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των αδειών

Η Νέα Δημοκρατία, όπως και τα περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι δημιουργεί τη δική του διαπλοκή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο "κόκκινο" η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των αδειών

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο και υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, κορυφώνεται και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως και τα περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι δημιουργεί τη δική του διαπλοκή και μάλιστα με μια διάτρητη διαδικασία. Για το λόγο αυτό το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προειδοποιεί ότι ναι μεν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, εφόσον αυτό κριθεί νόμιμο από τα δικαστήρια, αλλά θα ανοίξει την αγορά για όλους όσους επιθυμούν να εμπλακούν επιχειρηματικά στο τηλεοπτικό τοπίο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά ότι με το διαγωνισμό αυτό μπαίνει τέλος σε ένα "καθεστώς ανομίας" 27 ετών και κατηγορεί τη ΝΔ ότι έχει αντιφατική στάση στο ζήτημα αλλά και ότι αντιδρά επειδή το προηγούμενο καθεστώς την εξυπηρετούσε.

ΝΔ: «Νέο δίκτυο διαπλοκής»

Στη σημερινή συνεδρίαση του "γαλάζιου" συντονιστικού υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν καταπολεμά την διαπλοκή, αντίθετα υφαίνει νέο δίκτυο διαπλοκής» και ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά επαναφέροντας το ΕΣΡ και τον κεντρικό - αποφασιστικό ρόλο του στη διαδικασία. Παράλληλα, «με μόνο κριτήριο την ελεύθερη ενημέρωση θα αξιοποιηθεί το σύνολο του ψηφιακού φάσματος με νέες τηλεοπτικές άδειες, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και απολύτως διαφανή προέλευση των χρημάτων και ενιαίο τίμημα».

«Όλα θα κριθούν στα δικαστήρια»

Πάντως η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την έπληξε σε σημαντικό βαθμό, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από τη γενική αρχή ότι δεν αναγνωρίζει το νόμο Παππά, είχε πολλά «μπρος – πίσω» στις θέσεις της σε σημείο που δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς το ποια είναι η κεντρική της γραμμή.

Αν και από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταδίδουν ότι η Ν.Δ. είχε ξεκάθαρη στάση από την αρχή και αρνούνται να δεχθούν την κριτική περί παλινωδιών, εντούτοις αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση από σήμερα θα θελήσει να εμφανιστεί «τροπαιούχος» και αυτή που έδωσε τέσσερις άδειες με αδιάβλητη διαδικασία και το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Εξευτελιστικό σόου»

«Εξευτελιστικό σόου» χαρακτήρισε τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τέσσερις πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ακούμε για διαφάνεια αλλά δεν βλέπω μια συνολική διάθεση της κυβέρνησης για εξυπηρέτησης της διαφάνειας. Βλέπω μια στοχοποίηση μέσα στα πλαίσια ενός εξευτελιστικού σόου που θα μπορούσε και να μην υπάρχει: ότι πολεμάω το παλιό, το βάζω όλους από κάτω, τους κλείνω σε ένα δωμάτιο. Είναι μια επικοινωνιακή διαχείριση για να πάει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και να απαντήσει τους πολίτες “κάτι έκανα” γιατί σε οτιδήποτε άλλο έχει υποσχεθεί, από παράλληλα προγράμματα μέχρι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, δεν έχει να απαντήσει τίποτα» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον ΣΚΑΙ.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Βολές κατά της Νέα Δημοκρατίας ότι «χρωστάει στο καθεστώς των καναλιών και σήμερα, με τη στάση της απέναντι στον διαγωνισμό αδειοδότησης, βρίσκεται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο», εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Η ΝΔ εξυπηρετείται από την ποιότητα ενημέρωσης όλων των προηγούμενων χρόνων και θέλει το ίδιο: να εξυπηρετείται» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία σχολίασε ότι η ΝΔ ενώ αρχικά είπε ότι θα καταργήσει τον διαγωνισμό, στη συνέχεια άλλαξε στάση και είπε ότι δεν θα καταργήσει τον διαγωνισμό αλλά θα συμπληρώσει με άδειες.

«Προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, βλέπουμε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ πολύ διαφορετικές, αντικρουόμενες μεταξύ τους. Νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα πλήρες αδιέξοδο απέναντι σε αυτό διότι δεν μπορεί να πει απλά και καθαρά ότι εγώ δεν θέλω να αλλάξει τίποτε, δεν θέλω να μπει καμία τάξη, χρωστάω στο καθεστώς αυτό με εξυπηρέτησε τόσα χρόνια, επομένως θέλω να παραμείνει το ίδιο» σημείωσε για να σχολιάσει ότι «αυτό δεν μπορεί προφανώς, με τον αντίστοιχο κυνισμό του κυρίου Ψυχάρη (που ακούσαμε χθες στη Εξεταστική Επιτροπή) να το κάνει και έτσι τα στελέχη της δίνουν διαφορετικές και ελλιπείς απαντήσεις».

«Δεν ενδιέφερε ποτέ τη ΝΔ τι είδους ενημέρωση θα έχουμε, αρκεί αυτή η ενημέρωση να εξυπηρετούσε την ίδια. Και βεβαίως δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα μιλήσει στην Ελλάδα για αντικειμενική ενημέρωση μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα τελευταία αρκετά χρόνια. Επομένως η ΝΔ εξυπηρετείται από αυτό και θέλει ακριβώς το ίδιο να συμβαίνει.

Θεοδωράκης: «Αν το θέμα είναι μόνο τα χρήματα, τότε γιατί δεν δίνουν 10 άδειες;»

H Ευρώπη προβληματίζεται από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δημοπρατεί μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και φοβάμαι ότι θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες το φθινόπωρο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας ακόμα ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με τον διαγωνισμό είναι να προσφέρει ένα βολικό αφήγημα στους ψηφοφόρους του.

«Την Ευρώπη την απασχολεί το ‘τέσσερα’ γιατί υπάρχει θέμα ανταγωνισμού» και εγείρεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί «καρτέλ στην ενημέρωση» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως άνθρωποι με τους οποίους συνομιλεί στις Βρυξέλλες του μεταφέρουν ένα κλίμα δυσφορίας με τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Ο αρχηγός του Ποταμιού επισήμανε ακόμα ότι κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και ένας εργολάβος ή πάροχος που αμείβεται από το Δημόσιο δεν μπορεί εύκολα να προσφέρει σοβαρή ενημέρωση τη στιγμή που γνωρίζει ότι εξαρτάται από το κράτος για τη χρηματοδότηση και τις δουλειές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεοδωράκης αμφισβήτησε την όλη λογική του αριθμού «τέσσερα», σημειώνοντας πως ο μόνος λόγος να παραβλέψουμε τα ποιοτικά κριτήρια θα ήταν για να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα του Δημοσίου από τη δημοπρασία, όμως σε αυτή την περίπτωση – τόνισε – ο αριθμός των αδειών θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Αν το θέμα είναι μόνο τα χρήματα που θα εισπραχθούν τότε γιατί δεν δίνεις 10 άδειες;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Είναι «λάθος» αυτός ο διαγωνισμός, προσέθεσε.

ΚΚΕ: Παραμύθια τα περί πάταξης της διαπλοκής

« Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε» τόνισε την Τετάρτη ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ο “λευκός καπνός”, που αναμένεται από τον διαγωνισμό, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

ΛΑΕ: Διάτρητες διαδικασίες

Για διάτρητες κυβερνητικές διαδικασίες κατηγορεί την κυβέρνηση η Λαϊκή Ενότητα με αφορμή την αδειοδότηση των καναλιών. «Η κούρσα εκατομμυρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους επίδοξους καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες δεν έχει καμιά σχέση με την ενημέρωση, την ποιοτική ψυχαγωγία και τον πολιτισμό» αναφέρει η ΛΑΕ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Η ΛΑΕ αναφέρει ότι «οι διάτρητες κυβερνητικές διαδικασίες οι οποίες θα πληρωθούν πανάκριβα στη συνέχεια από τους πολίτες και κυρίως θα πληρωθούν πανάκριβα από τον τόπο και τον ελληνικό λαό με ακόμα μεγαλύτερη, ίσως, πλύση εγκεφάλου και πολιτιστική υποβάθμιση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» 25 Σεπ 2020 | 16:01

Οι νέες "βόμβες" Καλογρίτσα κάνουν άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση Παππά

Στους ισχυρισμούς του Χρ. Καλογρίτσα για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών απάντησε ο Νίκος Παππάς.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 18:03

"Πυρά" ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η Τζάκρη - Χυδαία η κεντρική γραμμή του κόμματος

Η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει λέει η ΝΔ εξ αφορμής των δηλώσεων Τζάκρη

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΩΝΑΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 23 Σεπ 2020 | 10:28

Φιλελεύθερα διδάγματα από το φιάσκο με τις μάσκες - αλεξίπτωτα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί έγινε αυτή η "κοινωνική παροχή".

ΠΥΡΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ 22 Σεπ 2020 | 17:16

Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα λασπόνερα της Καρδίτσας με φόντο "αγανακτισμένους" και "στημένα πλάνα"

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο "πόλεμος" ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταστροφές στην Καρδίτσα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 17 Σεπ 2020 | 13:53

Κραουνάκης: Υπάρχουν οι καλλιτέχνες που αρέσουν στην κυβέρνηση και άλλοι που καταδιώκονται βουβά

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες καλλιτεχνών, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σταμάτης Κραουνάκης.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 17 Σεπ 2020 | 11:39

Δημοσκόπηση ProRata: Αρνητική βαθμολογία παίρνει η κυβέρνηση στη διαχείριση του κορονοϊού

Η δημοσκόπηση της ProRata δείχνει πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται όπως πριν την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 16:02

ΝΔ: Η αντιπολίτευση της μάσκας και του παγουρίνου, δείχνει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι η παγκόσμια κρίση

"Η αμηχανία της αντιπολίτευσης του παγουρίνου και της μάσκας, υπογραμμίζει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι πρωτόγνωρες προκλήσεις της παγκόσμιας κρίσης".

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Σεπ 2020 | 11:12

Κορονοϊός: "Κλειδώνουν" τα οριζόντια μέτρα για 15 ημέρες στην Αττική

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 Σεπ 2020 | 09:57

ΚΙΝΑΛ για μάσκες: Πρωτοφανές φιάσκο, εξοργιστικό να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι

Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.