Πολιτική Προστασία για διαγωνισμό self tests: Τηρήθηκαν πλήρως οι κανόνες νομιμότητας

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για δημοσιεύματα και ερωτήματα σχετικά με τον διαγωνισμό των self tests

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
self test

Απαντήσεις σε δημοσιεύματα και ερωτήματα που προέκυψαν για την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την διάρκεια του διαγωνισμού για την προμήθεια self test δίνει μέσω ανακοίνωσής της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα τονίζει: "Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων. Σε όλη τη διαδικασία τηρήθηκαν πλήρως οι κανόνες νομιμότητας. Προκειμένου λοιπόν να απαντήσουμε σε ερωτήματα αλλά και σε σενάρια που αναπτύσσονται, παραθέτουμε με πλήρη στοιχεία τη διαδικασία που ακολουθήθηκε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Με την υπ' αριθ. 11879/24-03-2021 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκηρύχθηκε ανοικτή πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς για την επείγουσα προμήθεια έως και δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, συνολικής εκτιμώμενης αξίας σαράντα εκατομμυρίων Ευρώ (40.000.000,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των υπέρ τρίτων κρατήσεων, ως και κάθε άλλη επιβάρυνση, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

2. Στην εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία αναπτύχθηκε ισχυρος ανταγωνισμός με τη συμμετοχή τριάντα ενός (31) οικονομικών φορέων και με γνωμοδότηση της Επιτροπής Τεχνικής Αξιολόγησης Προσφορών και Ποιοτικής Παραλαβής (που απαρτίζεται από δύο αναπληρώτριες καθηγήτριες Ιατρικής Μικροβιολογίας και έναν επίκουρο καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας & Ιολογίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας) κρίθηκαν αποδεκτές οι τεχνικές προσφορές πέντε (5) εξ' αυτών, καθώς πληρούνταν οι τεχνικές απαιτήσεις της εν λόγω πρόσκλησης και ανακηρύχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι. Ως εκ τούτου, απεστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προληπτικό έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας και των σχεδίων των πέντε (5) συμβάσεων, συνολικής αξίας τριάντα εκατομμυρίων εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (30.155.000,00 ευρώ) για την προμήθεια συνολικά εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (9.400.000) τεμαχίων ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης).

3. Με την υπ' αριθ. 109/2021 Πράξη ΣΤ' Κλιμακίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των ελεγχόμενων πέντε (5) σχεδίων σύμβασης για την προμήθεια συνολικά εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (9.400.000) τεμαχίων ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης).

4. Η εταιρεία με την επωνυμία "SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και τον διακριτικό τίτλο "SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ IKE", με την οποία συνάφθηκε η υπ' αριθ. 80/2021 Σύμβαση, συμμετείχε με το προϊόν: SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold), της κατασκευάστριας εταιρείας JOYSBIO (Tianjin) Biotechnology Co., Ltd, όπως και άλλοι τρεις ανάδοχοι, και φέρει πιστοποιητικό CE-IVD με βάση την Οδηγία 98/79/ΕΚ και πληροί τους όρους των τεχνικών προδιαγραφών της πρόσκλησης.

5. Η διαδικασία διενεργήθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ήτοι, κατατέθηκε η απαιτούμενη από το ν. 4412/2016 εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Από την ως άνω διαδικασία δεν προέκυψε οιοδήποτε κώλυμα, όπως ειδικότερα περιγράφεται στην υπ' αριθ. 109/2021 Πράξη ΣΤ' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

6. Σε κάθε περίπτωση, η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη εκπλήρωσης οποιασδήποτε εκ των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων της εν λόγω διαδικασίας. Και αν δεν τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις οι κυρώσεις αυτές θα επιβληθούν ακριβώς όπως προβλέπονται".

Παράλληλα σημειώνει: "Η όλη διαδικασία διέπεται από το Εθνικό και το Ενωσιακό Δίκαιο και δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις. Η εργώδης προσπάθεια για την προμήθεια των self test υλοποιήθηκε με πλήρη διαφάνεια και με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας. Ο έλεγχος είναι πάντα ευπρόσδεκτος και απαραίτητος. Πάντα όμως με στοιχεία και επί πραγματικών δεδομένων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΑ SELF TEST ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΠΛΟ" 14 Απρ 2021 | 12:04

Γεωργιάδης: Μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο με self test, αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση

"Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη ην εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

"ΙΣΩΣ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ" 14 Απρ 2021 | 11:37

Εστίαση: Με τραπεζάκια έξω και self test επαναλειτουργεί αμέσως μετά το Πάσχα - Ολο το σχέδιο

Μετά το Πάσχα αναμένεται να επαναλειτουργήσει η εστίαση, με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Απρ 2021 | 11:09

Φρένο στα σενάρια για "Πάσχα στο χωριό" βάζει ο Μητσοτάκης - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα υποχρεωτικά self test

Φρένο στα συνεχή σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να βάλει ο πρωθυπουργός.

ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ 900.000 14 Απρ 2021 | 10:12

Ερχεται υποχρεωτικό self test για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, μέσα μεταφοράς, εστίαση

Η επιτυχημένη χρήση των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς οδηγεί την κυβέρνηση στο να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ 14 Απρ 2021 | 07:29

Κορονοϊός: Πέφτουν τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας - Ελπίδες για Πάσχα στο χωριό - Ερχονται 3 μέτρα χαλάρωσης

Αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα ισχνά σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Στο 5% ο δείκτης θετικότητας. Από τον νέο γύρο self test που θα κάνουν οι μαθητές καθηγητές την Πέμπτη θα φανεί η διασπορά στα σχολεία.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 13 Απρ 2021 | 19:55

Χαρδαλιάς: 700.000 rapid και μοριακά τεστ σε 14 ημέρες - Στα φαρμακεία 2.700.000 self test

Τις τελευταίες 14 ημέρες έχουν γίνει σε όλη την χώρα σχεδόν 700.000 rapid test και μοριακά τεστ ενώ στα φαρμακεία έχουν διατεθεί περίπου 2.700.000 self test, τονίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 13 Απρ 2021 | 16:52

Γεωργαντάς: Τα θετικά self test πρέπει να επαληθευτούν - Η άδεια για εργαζόμενους και οι δικαιολογημένες απουσίες για μαθητές

Διευκρινίσεις Γεωργαντά για τα self test - Πώς επηρεάζουν μαθητές και εργαζόμενους.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 14:47
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Απρ 2021 | 12:24

Ο γρίφος με το Πάσχα στο χωριό: Σενάριο για μετακινήσεις εκτός νομού με έλεγχο self test στα διόδια

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να "ανοίξουν" οι νομοί όμως, όπως όλα δείχνουν, τον τελικό λόγο θα έχει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

ΠΩΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 13 Απρ 2021 | 10:41

Άνοιγμα Λυκείων: Το 90% των μαθητών πήγε στο σχολείο - Τι ισχύει με τις απουσίες και την τηλεκπαίδευση

Ικανοποιητική η προσέλευση των μαθητών Λυκείου - Το 90% πήγαν με αρνητικά self test στο σχολείο - Πότε είναι προαιρετική η τηλακπαίδευση - Πότε προσμετρώνται οι απουσίες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 13 Απρ 2021 | 10:05

Γεραπετρίτης: Από την Πέμπτη τα self test σε 900.000 εργαζόμενους [βίντεο]

Μέσα στην εβδομάδα από την Πέμπτη θα διατεθούν self test και σε άλλες κατηγορίες πολιτών σε 900.000 εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης.

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 13 Απρ 2021 | 09:47

Πελώνη: Μέσα στην εβδομάδα η διάθεση των self test στους εργαζομένους - Υπάρχει επάρκεια

Για την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη του σχεδίου των self test, αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 13 Απρ 2021 | 08:31

Βατόπουλος: Χρήσιμο εργαλείο τα self test στους χώρους εργασίας - Μπορεί να εφαρμοστεί και για την έξοδο του Πάσχα

"Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ", είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.