Πολιτική σύγκρουση για τα funds και τα «κόκκινα δάνεια»

Στη Βουλή μετατοπίζεται το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές το ν/σ με τα νέα προαπαιτούμενα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολιτική σύγκρουση για τα funds και τα «κόκκινα δάνεια»

Στη Βουλή πρόκειται να μετατοπιστεί τις επόμενες ημέρες το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές το νόμο για την πώληση των κόκκινων δανείων και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές την Παρασκευή, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ. Τα χρονοδιαγράμματα είναι για άλλη μία φορά ασφυκτικά, αφού το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία έγκρισης της δόσης μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να παραμένει ισχνή και τις μνήμες νωπές από τις απώλειες δύο βουλευτών στην προηγούμενη ψηφοφορία πολυνομοσχεδίου, η κοινοβουλευτική διαδικασία των επόμενων ημερών αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τη κυβερνητική συνοχή, ενόψει του μεγάλου τεστ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το Γενάρη.

Και μπορεί σε αυτόν το γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο να κατάφερε να μεταφέρει το ζήτημα της πώλησης των μεσαίων επιχειρηματικών, των στεγαστικών που αφορούν την πρώτη κατοικία και των καταναλωτικών δανείων για τον Φεβρουάριο -μαζί με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης-, ωστόσο με το νόμο που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των περίφημων distress funds όσον αφορά τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τα στεγαστικά που αφορούν δεύτερη ή τρίτη κατοικία.

Και μόνο στο συμβολικό επίπεδο, η ιδέα της πώλησης δανείων σε distress funds δημιουργεί αναστάτωση σε ορισμένους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εξ ου και το «κυβερνητικό μασάζ» που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με βουλευτές του κόμματος του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Α. Τσίπρα στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «αισθάνεται ασφαλής με τους 153 βουλευτές», η κατάσταση δεν φαίνεται προς το παρόν να αποπνέει τέτοια αισθήματα, με τον διεθνή Τύπο να μιλα για «ισχνή» πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα πάντως με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, αν περάσει ο κάβος της πρώτης αξιολόγησης, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και ευελιξίας.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα και μάλιστα από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλευτικού φάσματος. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προς το παρόν ανοίξει τα χαρτιά της επί του συγκεκριμένου, η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης των ασυνεπειών που εντοπίζει στην κυβερνητική πολιτική. Ενδεικτική είναι η δήλωση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος το Σάββατο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον Α. Τσίπρα, με αφορμή της ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρακολουθώντας τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνονται τα όσα υποστήριξα στην ομιλία μου, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού για το “εγωιστικό συννεφάκι του”» τόνισε ο κ, Πλακιωτάκης ο οποίος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι είναι πολύ βαρύ το τίμημα του να είσαι πρωθυπουργός. «Ας σταματήσει να αναπολεί την περίοδο που ήταν Κουμουνιστής και έκανε σκληρή αντιπολίτευση και ας αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αρθεί, το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Εάν δεν μπορεί, ας αναγνωρίσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και ας αποχωρήσει» σημείωσε.

«Σφυροκόπημα» ωστόσο αναμένεται να υποστεί η κυβέρνηση και από τα Αριστερά. Μια πρώτη γεύση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «αιτία πολέμου» για την εργατική τάξη, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου θυσιάζοντας τα λαϊκά δικαιώματα.

Τι προβλέπει η συμφωνία για την πώληση των «κόκκινων δανείων»

Μετά την συμφωνία που επετεύχθη από την κυβέρνηση, από την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες θα μπορούν θεωρητικά να πουλάνε όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά (που συνδέονται με δεύτερη ή τρίτη κατοικία, εξοχικά ή και επενδυτικά ακίνητα) σε funds και σε εταιρείες διαχείρισης. Το συνολικό ποσό αυτών των δανείων αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Μετά από δύο μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα πρέπει να μπουν στο «παιχνίδι» και τα κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, καθώς και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα τελευταία θα προστατεύονται έως τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς στη συνέχεια η πώληση και αυτών θα απελευθερωθεί, υπό προϋποθέσεις, με την κυβέρνηση να έχει 60 μέρες να επεξεργαστεί και να ψηφίσει το θεσμικό πλαίσιο με τους όρους και τα κριτήρια για το ποια δάνεια θα επιτρέπεται και ποια θα απαγορεύεται να πουληθούν σε τρίτους.

Οι εταιρείες θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα μπορούν να προέρχονται από όλο τον κόσμο και όχι μόνο εντός Ε.Ε, ενώ θα προβλέπεται έλεγχος σε ότι αφορά τη μετοχική τους σύνθεση προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων εταιρειών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αγοράσουν σε χαμηλή αξία τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεών τους.

Μεταξύ των distress funds που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμπλακούν στην αγορά «κόκκινων δανείων» περιλαμβάνονται το Oaktree Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων, το York Capital Management, που συνεργάζεται με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners και είναι γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα , το Paulson Fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και με πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε τραπεζικές μετοχές, τοValde Capital Investment, το αμερικανικό Marathon Asset Management, το Fortress Investment Group που είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, το Dromeus Capital, το κολοσσιαίο Apollo Global Management με κεφάλαια άνω των 164 δισ. δολαρίων, καθώς και οι Baubost και Strategic.

Και στο βάθος... ασφαλιστικό

Η απελευθέρωση της πώλησης του δεύτερου μέρους των «κόκκινων δανείων» αναμένεται να συμπέσει με τον άλλο μεγάλο σκόπελο που έχει μπροστά της κυβέρνηση, ο οποίος αφορά την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, το ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή, καθώς η πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών συναντά την αντίθεση των δανειστών που προειδοποιούν πως ένα τέτοιο μέτρο θα δυσχεράνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Οκτ 2021 | 19:47

Σκληρή κριτική ΝΔ σε Πολάκη: Διχασμός, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμός από το alter ego του κ. Τσίπρα

"Ο κ. Πολάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

11 Οκτ 2021 | 16:37

Ζητά συγγνώμη η συντάκτρια του ΑΠΕ -ΜΠΕ για το #Σύριζαξεφτίλες- Ολο το παρασκήνιο

Οριστικό τέλος στην παρεξήγηση που σημειώθηκε το πρωί με μια υβριστική ανάρτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ , θέλησε να βάλει η συντάκτρια του κειμένου.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.