Πολιτική σύγκρουση για τα funds και τα «κόκκινα δάνεια»

Στη Βουλή μετατοπίζεται το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές το ν/σ με τα νέα προαπαιτούμενα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολιτική σύγκρουση για τα funds και τα «κόκκινα δάνεια»

Στη Βουλή πρόκειται να μετατοπιστεί τις επόμενες ημέρες το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές το νόμο για την πώληση των κόκκινων δανείων και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές την Παρασκευή, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ. Τα χρονοδιαγράμματα είναι για άλλη μία φορά ασφυκτικά, αφού το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία έγκρισης της δόσης μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να παραμένει ισχνή και τις μνήμες νωπές από τις απώλειες δύο βουλευτών στην προηγούμενη ψηφοφορία πολυνομοσχεδίου, η κοινοβουλευτική διαδικασία των επόμενων ημερών αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τη κυβερνητική συνοχή, ενόψει του μεγάλου τεστ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το Γενάρη.

Και μπορεί σε αυτόν το γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο να κατάφερε να μεταφέρει το ζήτημα της πώλησης των μεσαίων επιχειρηματικών, των στεγαστικών που αφορούν την πρώτη κατοικία και των καταναλωτικών δανείων για τον Φεβρουάριο -μαζί με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης-, ωστόσο με το νόμο που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των περίφημων distress funds όσον αφορά τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τα στεγαστικά που αφορούν δεύτερη ή τρίτη κατοικία.

Και μόνο στο συμβολικό επίπεδο, η ιδέα της πώλησης δανείων σε distress funds δημιουργεί αναστάτωση σε ορισμένους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εξ ου και το «κυβερνητικό μασάζ» που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με βουλευτές του κόμματος του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Α. Τσίπρα στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «αισθάνεται ασφαλής με τους 153 βουλευτές», η κατάσταση δεν φαίνεται προς το παρόν να αποπνέει τέτοια αισθήματα, με τον διεθνή Τύπο να μιλα για «ισχνή» πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα πάντως με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, αν περάσει ο κάβος της πρώτης αξιολόγησης, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και ευελιξίας.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα και μάλιστα από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλευτικού φάσματος. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προς το παρόν ανοίξει τα χαρτιά της επί του συγκεκριμένου, η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης των ασυνεπειών που εντοπίζει στην κυβερνητική πολιτική. Ενδεικτική είναι η δήλωση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος το Σάββατο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον Α. Τσίπρα, με αφορμή της ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρακολουθώντας τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνονται τα όσα υποστήριξα στην ομιλία μου, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού για το “εγωιστικό συννεφάκι του”» τόνισε ο κ, Πλακιωτάκης ο οποίος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι είναι πολύ βαρύ το τίμημα του να είσαι πρωθυπουργός. «Ας σταματήσει να αναπολεί την περίοδο που ήταν Κουμουνιστής και έκανε σκληρή αντιπολίτευση και ας αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αρθεί, το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Εάν δεν μπορεί, ας αναγνωρίσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και ας αποχωρήσει» σημείωσε.

«Σφυροκόπημα» ωστόσο αναμένεται να υποστεί η κυβέρνηση και από τα Αριστερά. Μια πρώτη γεύση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «αιτία πολέμου» για την εργατική τάξη, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου θυσιάζοντας τα λαϊκά δικαιώματα.

Τι προβλέπει η συμφωνία για την πώληση των «κόκκινων δανείων»

Μετά την συμφωνία που επετεύχθη από την κυβέρνηση, από την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες θα μπορούν θεωρητικά να πουλάνε όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά (που συνδέονται με δεύτερη ή τρίτη κατοικία, εξοχικά ή και επενδυτικά ακίνητα) σε funds και σε εταιρείες διαχείρισης. Το συνολικό ποσό αυτών των δανείων αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Μετά από δύο μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα πρέπει να μπουν στο «παιχνίδι» και τα κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, καθώς και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα τελευταία θα προστατεύονται έως τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς στη συνέχεια η πώληση και αυτών θα απελευθερωθεί, υπό προϋποθέσεις, με την κυβέρνηση να έχει 60 μέρες να επεξεργαστεί και να ψηφίσει το θεσμικό πλαίσιο με τους όρους και τα κριτήρια για το ποια δάνεια θα επιτρέπεται και ποια θα απαγορεύεται να πουληθούν σε τρίτους.

Οι εταιρείες θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα μπορούν να προέρχονται από όλο τον κόσμο και όχι μόνο εντός Ε.Ε, ενώ θα προβλέπεται έλεγχος σε ότι αφορά τη μετοχική τους σύνθεση προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων εταιρειών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αγοράσουν σε χαμηλή αξία τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεών τους.

Μεταξύ των distress funds που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμπλακούν στην αγορά «κόκκινων δανείων» περιλαμβάνονται το Oaktree Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων, το York Capital Management, που συνεργάζεται με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners και είναι γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα , το Paulson Fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και με πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε τραπεζικές μετοχές, τοValde Capital Investment, το αμερικανικό Marathon Asset Management, το Fortress Investment Group που είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, το Dromeus Capital, το κολοσσιαίο Apollo Global Management με κεφάλαια άνω των 164 δισ. δολαρίων, καθώς και οι Baubost και Strategic.

Και στο βάθος... ασφαλιστικό

Η απελευθέρωση της πώλησης του δεύτερου μέρους των «κόκκινων δανείων» αναμένεται να συμπέσει με τον άλλο μεγάλο σκόπελο που έχει μπροστά της κυβέρνηση, ο οποίος αφορά την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, το ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή, καθώς η πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών συναντά την αντίθεση των δανειστών που προειδοποιούν πως ένα τέτοιο μέτρο θα δυσχεράνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΦΕΟΥΔΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ" 28 Σεπ 2020 | 13:09

Καρφιά Κοντονή κατά Τσίπρα: Έχουμε φαινόμενα αρχηγισμού - Τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά

Ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του τόνισε πως υπάρχουν φέουδα μέσα στο κόμμα, ενώ σημείωσε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:40

Βούτσης: "Ούτε κατά διάνοια" ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ - Δε νομίζω ότι είναι διχαστικό το κλίμα

"Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης", που αποποιείται τις ευθύνες του, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΚΙΤΣΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 28 Σεπ 2020 | 12:13

Αρπάχτηκαν στον αέρα Μπογδάνος - Γιαννούλης: "Ακροδεξιό απολειφάδι" - "Είστε συνεργάτες της Χρυσής Αυγής"

Απίστευτοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στον Κ. Μπογδάνο της ΝΔ και τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψει. Το σκίτσο που δείχνει μαθητές σαν πίθηκους.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 16:51

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» 25 Σεπ 2020 | 16:01

Οι νέες "βόμβες" Καλογρίτσα κάνουν άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση Παππά

Στους ισχυρισμούς του Χρ. Καλογρίτσα για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών απάντησε ο Νίκος Παππάς.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.