Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue που δημοσιεύεται σε τμήματα αυτήν την εβδομάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue που δημοσιεύεται σε τμήματα αυτήν την εβδομάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23/4/2018 και 7/5/2018 σε δείγμα 1.003 ατόμων και παρουσιάζει τους δείκτες πολιτικούς κλίματος καθώς και την εικόνα των πολιτικών κομμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2015. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζουν μια εικόνα κατάρρευσης καθώς όλοι οι δείκτες βαίνουν έντονα καθοδικά σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχοι δείκτες που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε άνοδο, αν και όχι εντυπωσιακή.

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανό αρχηγό, ενώ τον Μάρτιο του 2015 το 57% απαντούσε θετικά, τον Απρίλιο του 2018 μόλις ένα ποσοστό 17% απαντά θετικά. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2015 ένα 57% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης, ενώ τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 15%. Αντίστοιχη είναι η πτώση και σε άλλα ερωτήματα που αφορούν το ίδια την προοπτική του κόμματος. Έτσι, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ένα 54% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον και προοπτική και ένα 48% ότι έχει τα πιο ικανά στελέχη, τον Απρίλιο του 2018 τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο 13% και στο 12% αντίστοιχα. Τέλος, το 2015 μόλις ένα 5% εκτιμούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει κρίση και μόλις ένα 7% ότι είναι το κόμμα είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα. Το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονται στο 33% και στο 18%. Όπως είναι προφανές, αυτό που μεσολάβησε αυτά τα τρία χρόνια δεν είναι άλλο από το τεστ της πραγματικότητας, δηλαδή η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ

Την ίδια στιγμή, στους ίδιους δείκτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει σημαντική άνοδο, χωρίς ωστόσο να καταγράφει τα εντυπωσιακά ποσοστά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ειδικότερα, ενώ το 2015 μόλις ένα 13% εκτιμούσε ότι η ΝΔ έχει ικανό αρχηγό, τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 27%. Και ενώ το 2015 μόλις ένα 12% εκτιμούσε ότι η ΝΔ ως κόμμα έχει μέλλον και προοπτική, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 βρίσκεται στο 34%. Επιπρόσθετα, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ένα 30% εκτιμούσε ότι η ΝΔ περνάει κρίση και ένα 45% ότι το κόμμα είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα, το 2018 μόλις ένα 9% απαντά θετικά στο πρώτο ερώτημα και ένα 25% θετικά στο δεύτερο.

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ - εικόνα 2

Ένα τρίτο σημαντικό στοιχεία από το κεφάλαιο της εικόνας των πολιτικών κομμάτων αποτελεί και εκείνο του λεγόμενου «αντικομματισμού», δηλαδή της απογοήτευσης συνολικά και συλλήβδην με τα πολιτικά κόμματα. Εδώ τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς ένα 40% εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν έχει ικανό αρχηγό, ενώ ένα 35% ότι όλα τα κόμματα είναι εξαρτημένα από οικονομικά συμφέροντα. Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν έχει μέλλον και προοπτική, ενώ επίσης σχεδόν ένας στους τρεις εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Εάν μάλιστα κανείς ρίξει μια ματιά στα αντίστοιχα ευρήματα του 2015 αντιλαμβάνεται τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ - εικόνα 3

Όσον αφορά τα ερωτήματα που σχετίζονται με τους δείκτες του πολιτικού κλίματος και εδώ τα αποτελέσματα του βαρόμετρου της Public Issue παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι, σε γενικές γραμμές, τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ ένας στους δύο θεωρούν ότι στους επόμενους 12 μήνες η προσωπική οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει (55%). Ένα 51% εκτιμά επίσης ότι τον επόμενο χρόνο και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει.

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις και στα ερωτήματα που αφορούν την ικανοποίηση ή μη από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με ένα 86% να εμφανίζεται δυσαρεστημένο από το τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας και ένα 79% να εμφανίζεται επίσης δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας.

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ - εικόνα 4

Ενδιαφέρον προκαλεί και η απάντηση στο ερώτημα για την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών σήμερα στην Ελλάδα, με ένα 56% να απαντά μάλλον χρειάζεται και ένα 39% να απαντά μάλλον δεν χρειάζεται.

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ - εικόνα 5

Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 45% θετικές γνώμες, ενώ ακολουθεί η κ. Γεννηματά με 41% θετικές γνώμες. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ ένα 31% απαντά κανένας από τους δύο. Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή μια κυβέρνηση ΝΔ, το 45% των ερωτηθέντων απαντά καμία, το 34% απαντά μια κυβέρνηση ΝΔ και μόλις ένα 16% απαντά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΝΔ - εικόνα 6

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα στο σάιτ της Public Issue

Δείτε εδώ τα ευρήματα που αφορούν τους δείκτες πολιτικού κλίματος

Δείτε εδώ τα ευρήματα που αφορούν την εικόνα των πολιτικών κομμάτων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 30 Οκτ 2020 | 12:10

Έρχεται πόλεμος για τα εργασιακά: Βρούτσης: 8ωρο με ευελιξία - Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύεται για εκτενή διάλογο και υπόσχεται ότι παραμένει μεν το 8ωρο αλλά με "ευελιξία". Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εργασιακό οδοστρωτήρα.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 30 Οκτ 2020 | 11:51

Ο Λιάκος τα 'βαλε με τον Μακρόν: Τον κατηγορεί για ισλαμοφοβία - Τον αποθεώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Γιατί τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τον κ. Λιάκο του ΣΥΡΙΖΑ- Τα έβαλε με τον Μακρόν για ισλαμοφοβία

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ 30 Οκτ 2020 | 11:15

Δημοσκόπηση GPO: Οι πολίτες ζητούν και άλλα μέτρα αλλά όχι lockdown - Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες κρίνουν θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία (58,3%) και θεωρούν ότι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα (52,9%).

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 29 Οκτ 2020 | 21:22

Γρηγόρης Πετράκος: "Ποιος Τσιόδρας..." - "Πάρτι" στο twitter με την έρευνά του για τον κορονοϊό [Βίντεο]

Ο Γρηγόρης Πετράκος ντύνεται... αρνητής της πανδημίας και το twitter τον "γλεντάει"

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 29 Οκτ 2020 | 17:00

Non paper του Μαξίμου ανάβει νέα φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από κατά λάθος διαρροή non paper του Μαξίμου

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29 Οκτ 2020 | 13:38

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποχαιρετά συγκινημένος τον φίλο του Πέτρο Κουναλάκη

Τι έγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 29 Οκτ 2020 | 13:06

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Σωτήρη Τσιόδρα: "Στηρίζει το κυβερνητικό ψέμα" - Ηχηρή απάντηση από Μητσοτάκη

Νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωτήρη Τσιόδρα. Τον κατηγορεί ότι καλύπτει την κυβερνητική αδράνεια στα Μέσα Μεταφοράς. Απαράδεκτες οι επιθέσεις, λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 29 Οκτ 2020 | 12:18

Έφοδος στις φυλακές Δομοκού: Βρέθηκαν μαχαίρια,σουβλιά και ηρωίνη

Οι αστυνομικοί σε έλεγχο στις φυλακές Δομοκού εντόπισαν μαχαίρια, σουβλιά, ναρωτικά και κινητά τηλέφωνα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΔΕΝΔΙΑ 29 Οκτ 2020 | 11:44

Συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραπομπή στη Χάγη για την ΑΟΖ με την Αλβανία

Θετική η παραπομπή στη Χάγη, αλλά κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά, διαπιστώνει ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ 29 Οκτ 2020 | 11:10

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Έτσι μπορεί να αποφευχθεί το γενικό lockdown - Η "στεγανοποίηση" του πληθυσμού

Η μείωση των τυχαίων επαφών με "στεγανοποίηση" ενός μεγάλου πληθυσμού σε μικρότερες ομάδες μπορεί να αποτρέψει ένα γενικό lockdown, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗ 29 Οκτ 2020 | 10:38

Ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για νέα "λίστα Πέτσα": Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δίνουν 2 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ

Ανήμερα της εθνικής μας επετείου επέλεξε ο κ. Πέτσας να βγάλει 2 εκατ. ευρώ για διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, λέει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

28 Οκτ 2020 | 20:31

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έστω και τώρα να ανακοινώσει έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κριτική στον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού