"Πολυφωνία" για χρέος,ομοφωνία για το πακέτο 3,5 δισ.

Καθ'οδόν το προληπτικό πακέτο μέτρων 3,5 δισ για να πειστεί το ΔΝΤ να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πολυφωνία για το χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
"Πολυφωνία" για χρέος,ομοφωνία για το πακέτο 3,5 δισ.

Σε σύμπνοια για το προληπτικό πακέτο μέτρων,που θα ζητηθούν από την Ελλάδα προκειμένου να να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός μέχρι το 2018, βρίσκονται ευρωπαίοι και ΔΝΤ που αναζητούν όμως μια «πολιτική» διέξοδο στο θέμα του χρέους.

Δηλ. μια εύσχημη διέξοδο που θα πρέπει να καλύπτει τρεις πλευρές:

1ον το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

2ον τον Σόιμπλε αλλά και άλλους υπουργούς Οικονομικών που δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή να «επιβραβεύσουν» την ελληνική κυβέρνηση ή να προκαλέσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους με «δώρα» ως προς το χρέος.

3ον Την κυβέρνηση Τσίπρα που έχει ως ύστατο πολιτικό καταφύγιο για να δικαιολογήσει όλες τις παραχωρήσεις της μια έμπρακτη κίνηση των πιστωτών για το χρέος.

"Πολυφωνία" για χρέος,ομοφωνία για το πακέτο 3,5 δισ.

Λαγκάρντ:Ανεφάρμοστα τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα

Η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα εκπροσωπηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας από τον Πολ Τόμσεν ( μετά τη διαρροή στα WikiLeaks έχει κάνει ολική επαναφορά σε ότι αφορά στην Ελλάδα) με επιστολή της στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έθεσε τις επιδιώξεις του ΔΝΤ αλλά κυρίως απέρριψε προκαταβολικά την πρόταση που έχει καταθέσει ο Τσακαλώτος για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης.

"Πολυφωνία" για χρέος,ομοφωνία για το πακέτο 3,5 δισ. - εικόνα 2

Η κ.Λαγκάρντ στην επιστολή της που δημοσιοποίησαν οι FT αναφέρει ότι «ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει (συγκεκριμένες οικονομικές) μεταρρυθμίσεις»και ότι τα μέτρα που προτείνει «είναι ανεφάρμοστα».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους. Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο.

Ναι σε όλα λέει στο ΔΝΤ το Eurogroup...στα λόγια

Ως έμμεση απάντηση στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να εκληφθεί η ατζέντα του Eurogroup που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η πολιτική συμφωνία που προτείνει το Eurogroup σε ΔΝΤ
Η πολιτική συμφωνία που προτείνει το Eurogroup σε ΔΝΤ

Οπως σημειώνεται το Eurogroup θα συζητήσει την πρόοδο που έχει επιτεχευθεί στις συζητήσεις των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωη της πρώτης αξιολόγοσης αλλά και για το πακέτο των προληπτικών μέτρων.

Οσον αφορά στο τι θα συζητηθεί για το χρέος η διατύπωση που επέλεξαν οι ευρωπαίοι είναι ενδεικτική του τι θα πρέπει να αναμένει και το ΔΝΤ και η Αθήνα.

«To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία» αναφέρεται επί λέξει.

Ολόκληρη ανακοίνωση από το Eurogroup

Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται (state of play) για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση,περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος ESM.

To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ης Απριλίου στο Αμστερνταμ Θεσμοί και ελληνικές αρχές συνέχισαν τις συζητήσεις τους για το πακέτο πολιτικής αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου, με στόχο να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Βερολίνο:Ναι στα προληπτικά μέτρα και χρέος...βλέπουμε

Σαφείς ως προς την ανάγκη να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα εμφανίζονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και επιλεκτικά ασαφείς ως προς το χρέος.

Σοίμπλε- Λαγκάρντ: Ποιος θα πείσει ποιον για το ελληνικό χρέος
Σοίμπλε- Λαγκάρντ: Ποιος θα πείσει ποιον για το ελληνικό χρέος

Η θέση του Β. Σοίμπλε έχει διατυπωθεί πολλάκις απλώς για λόγους διευκόλυνσης στο να εξευρεθεί χρυσή τομή με το ΔΝΤ αποφεύγει παραμονές του Eurogroup να την επαναλάβει ο ίδιος.

Ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στον δημοσιογράφο των New York Times Landon Thomas, ότι η Γερμανία μπορεί να συζητήσει το θέμα του χρέους μετά το 2020!

«Είναι πολιτικό. Δεν θέλουμε να φέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους στην Bundestag πριν τις εκλογές του 2017», πρόσθεσε στον δημοσιογράφο ο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Για τον γερμανό φορολογούμενο δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αναδιάταξη (reprofile) και το κούρεμα (haircut) χρέους», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Δείτε τα tweets του δημοσιογράφου των NYT:

Πάντως το Βερολίνο απερίφραστα λέει ναι στο πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ και ίσως να είναι και το κλειδί για να ξεκλειδώσει τη συναίνεση του.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στη Deutsche Welle, ανέφεραν πως ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» αλλά πρόσθεταν πως σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 13 Ιαν 2021 | 12:36

Λαγκάρντ: Θα είναι ανησυχητικό αν συνεχιστεί το lockdown και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για οικονομική ανάκαμψη φέτος συνεχίζει να ισχύει παρά τους νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Ιαν 2021 | 19:54

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για Τσίπρα: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα

"Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση" πρόσθεσε στο αιχμηρό σχόλιό του ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 12 Ιαν 2021 | 19:16
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιαν 2021 | 15:04

Ταραντίλης για γκάφα Τσίπρα: Θα περιμέναμε να είναι καλύτερα ενημερωμένος

"Προτείνει να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ταραντίλης για την πρόταση Τσίπρα να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές.

ΒΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 08 Ιαν 2021 | 13:50

Οι 2 τελευταίες "γκάφες" του Αλέξη Τσίπρα: Για τη Θεσσαλονίκη και τα εμβόλια

Δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την Θεσσαλονίκη και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η λάθος πρόταση για τα εμβόλια.