Πολυνομοσχέδιο: Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολυνομοσχέδιο: Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για την επόμενη τετραετία περιγράφει το πολυνομοσχέδιο "για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022".

Συγκεκριμένα, προβλέπει:

Ενίσχυση πολιτικών για την υλοποίηση έργων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες μεταξύ των φύλων και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χρηματοδότηση έργων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο της διαχείρισης θεμάτων Ιθαγένειας τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Αναβάθμιση της διαδικασίας στοχοθεσίας των προϋπολογισμών των ΟΤΑ από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Θα εφαρμοστεί άμεσα η νέα διαδικασία οικονομικής στοχοθεσίας των ΟΤΑ, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην πρόληψη των δημοσιονομικών κινδύνων και στη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του συνόλου των ΟΤΑ. Με τη νέα διαδικασία, τα κριτήρια στοχοθέτησης και παρακολούθησης απλοποιούνται και καθίστανται πιο ουσιαστικά. Επιπροσθέτως, η διαδικασία παρακολούθησης θα ενσωματωθεί στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους για το σύνολο των εμπλεκομένων.

Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κόμβου Διαλειτουργικότητας. Είναι ήδη σε εξέλιξη η ένταξη των οικονομικών στοιχείων του συνόλου των νομικών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα συμβάλλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους εμπλεκομένους φορείς, στην περαιτέρω προτυποποίηση και αυτοματοποίηση των ελέγχων και στη μείωση του χρόνου και του κόστους επεξεργασίας των στοιχείων και εκτέλεσης των διοικητικών εργασιών. Ταυτόχρονα έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης του Κόμβου και ανάδειξής του σε βασικό εργαλείο άσκησης του ρόλου των οργάνων που εμπλέκονται στη δημοσιονομική εποπτεία και τον έλεγχο των ΟΤΑ.

Επικαιροποίηση των διατάξεων περί οικονομικής διοίκησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το β.δ. της 17-5/15-6-1959.

Κωδικοποίηση και συστηματοποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κρατήσεων για την εκκαθάριση των δαπανών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με παράλληλη πρόβλεψη ενός μηχανισμού συνεχούς επικαιροποίησης αυτών.

Επικαιροποιείται και απλοποιείται η νομοθεσία που διέπει την βεβαίωση και είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ενίσχυση της φορολογικής αποκέντρωσης και τη δημιουργία ενός σύγχρονου, διαφανούς και δίκαιου φορολογικού καθεστώτος σε τοπικό επίπεδο.

Κωδικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα έσοδα των ΟΤΑ, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα 2014-2020».

Θεσμοθέτηση Ηλεκτρονικής Βάσης Καταγραφής Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους και τη δυνατότητα επιτελικού σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων.

Συγκροτούνται και υλοποιούνται δύο νέα επενδυτικά προγράμματα για τους ΟΤΑ της χώρας (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ), με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, τη βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δις ευρώ για την πενταετία 2018-2022.

Αναμόρφωση των Δομών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με εξορθολογισμό των θέσεων ευθύνης, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτές και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Επαναπροσδιορισμός των ασκούμενων αρμοδιοτήτων από την Κεντρική και Περιφερειακή κρατική διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από την καταγραφή και επεξεργασία των αρμοδιοτήτων τους

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων / εφαρμογών διαβούλευσης των ΟΤΑ με τους πολίτες και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων τους καθώς και διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών (ενδεικτικά: υποβολή αιτήσεων, έκδοση πιστοποιητικών) μεταξύ ΟΤΑ και πολιτών με στόχο την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

Θωράκιση της Νομιμότητας μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος διασύνδεσης των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ μεταξύ τους, αλλά και με το ΣΕΕΔΔ, το Συνήγορο του Πολίτη και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σχεδιασμός προγραμμάτων επιμόρφωσης των μονίμων υπαλλήλων των ΟΤΑ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των ΑΥΕ - ΟΤΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και σχεδιασμός προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης των αιρετών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Αυγ 2020 | 15:18

Μαξίμου για ενημέρωση πολιτικών αρχηγών: Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων

Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:17

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Στο Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

Ο ΠΗΤΕΡ ΣΤΑΝΟ 11 Αυγ 2020 | 14:34

Oruc Reis - Κομισιόν: Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου "και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Φ. Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο απαιτείται σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:38

Προκαλεί η Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με νέες έρευνες για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Θα χορηγηθούν άδειες για έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της Μεσογείου δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Αυγ 2020 | 12:47

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα

Η Αθήνα ζητά την έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και θα ζητήσει επιβολή κυρώσεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΟ TWITTER 11 Αυγ 2020 | 12:26

Συνάντηση Δένδια-Πάιατ με φόντο την τουρκική παραβατικότητα

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τζέφρι Πάιατ με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 11 Αυγ 2020 | 11:22

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 11 Αυγ 2020 | 10:06

Φίλης: Η Τουρκία δεν επιθυμεί πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, αλλά διαπραγματεύσεις με τους όρους της

Ο διεθνολόγος Κ. Φίλης εκτιμά ότι η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους όρους της Τουρκίας

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 11 Αυγ 2020 | 08:01

Προκαλεί ξανά με νέο χάρτη η Τουρκία: Τo Oruc Reis σε απόσταση αναπνοής από την Κάρπαθο

Στον χάρτη το Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 11 Αυγ 2020 | 07:22

"Πόλεμος νεύρων" από τον Ερντογάν – Σε θέση μάχης το πολεμικό ναυτικό – Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Με τον πόλεμο νεύρων του Ερντογάν προς την ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει "κόκκινος συναγερμός" στη Μεσόγειο.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 10 Αυγ 2020 | 22:37

Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα: Φωτογραφίες του Oruc Reis με συνοδεία πολεμικών πλοίων

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε φωτογραφίες από το Oruc Reis το οποίο συνοδεύουν πολεμικά πλοία