Πολυτεχνείο - Γεραπετρίτης: Αδιανόητη η συζήτηση για την πορεία, ενώ χθες είχαμε 71 νεκρούς

"Ο νόμος είναι για όλους τους πολίτες, δεν διακρίνει", είπε ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας τι θα συμβεί αν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν πορεία για το Πολυτεχνείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

"Όταν μόνο χθες είχαμε 71 νεκρούς το να συζητούμε αν πρέπει να επιβάλουμε περιορισμό στην κίνηση για την πορεία του Πολυτεχνείου, που εξ ορισμού έχει ένα συγχρωτισμό, είναι αδιανόητο". Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη επισήμανση -μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του Σκάι- ότι ο νόμος θα επιβληθεί και δεν θα γίνει πορεία.

Ξεκινώντας από το θέμα της απαγόρευσης συναθροίσεων, υπάρχουν δύο διαστάσεις, η νομική και η κοινωνικο-πολιτική, διευκρίνισε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας. Στην πρώτη, "ήδη οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Βενιζέλος κ.α. έχουν τοποθετηθεί πάρα πολύ σαφώς, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση. Το Σύνταγμα επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος των συναθροίσεων για λόγους δημόσιας ασφάλειας, και προφανώς, δημόσιας υγείας. Εάν θεωρούσαμε ότι η δημόσια υγεία δεν αποτελεί υπέρτερο σκοπό δημόσιου συμφέροντος, είναι προφανές ότι όλα τα μέτρα περιορισμού της κίνησης, που, κατά την άποψή μου, είναι πολύ αυστηρότερα, θα έπρεπε να κριθούν κατά μείζονα λόγο αντισυνταγματικά. Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε από τους πολίτες να περιορίσουν καθ' ολοκληρίαν την κίνησή τους κι από την άλλη πλευρά να συζητούμε έστω, εάν είναι συνταγματικό το να περιοριστεί μία πορεία, δηλαδή κινητή συνάθροιση για 3-4 ημέρες. Υπάρχει πλήρης αναλογικότητα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας", επεσήμανε ο Γ. Γεραπετρίτης και με την ιδιότητα, προφανώς, του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, συνέχισε, "κατά την άποψή μου το μείζον είναι το κοινωνικο-πολιτικό. Και τούτο γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Δεν μιλώ για σύμπνοια ή συνέργεια του πολιτικού συστήματος, μιλώ για στοιχειώδη ευθύνη του πολιτικού συστήματος και η άρνηση, η οποία υποδεικνύεται από ένα συγκεκριμένο υποσύνολο του πολιτικού συστήματος στο να συνταχθεί με το αυτονόητο, δηλαδή στο να μετριάσουμε στο απολύτως στοιχειώδες τον σημαντικό για τη Δημοκρατία εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, όπως συνέβη με όλες τις επετείους το τελευταίο 8μηνο", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας κάνοντας επιπλέον λόγο για "προσβολή στη μνήμη των νεκρών" και "προσβολή της κοινής λογικής".

Με έμφαση δε, σημείωσε ότι "όλη αυτή η συζήτηση είναι πολύ έξω από την κοινωνία. Όταν μόνο χθες είχαμε 71 νεκρούς το να συζητούμε αν πρέπει να επιβάλουμε περιορισμό στην κίνηση για την πορεία που εξ ορισμού έχει ένα συγχρωτισμό, είναι αδιανόητο. Πολύ περισσότερο όμως είναι το τελείως λάθος μήνυμα το οποίο δίνουμε προς την ελληνική κοινωνία, όταν με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε και λέμε ότι υπάρχουν πολίτες που είναι πέρα και πάνω από τους …κοινούς πολίτες, αξίες που είναι πέρα και πάνω από τη δημόσια υγεία, (και η συγκεκριμένη επέτειος) πέρα και πάνω από άλλες, εξίσου σημαντικές για τη χώρα μας, επετείους".

Στην κριτική γιατί η κυβέρνηση δεν επεδίωξε να συνεννοηθεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, απάντησε ότι "τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, όσο κι εγώ προσωπικά μίλησα με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, είχαμε ενημερώσει σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αυτονόητη αυτή επιλογή για τον περιορισμό της κίνησης αυτής τις μέρες αυτές και άρα υπήρξε πλήρης και απόλυτη ενημέρωση. Ο εορτασμός θα τιμηθεί με τον προσήκοντα τρόπο και με το προσήκον μέτρο", τόνισε προσθέτοντας ότι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα καταθέσουν στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαντώντας δε, στο ερώτημα, τι θα συμβεί, αν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν πορεία, ο υπουργός Επικρατείας ήταν σαφής: "Υπάρχει ο νόμος, ο οποίος θα επιβληθεί. Ο νόμος είναι για όλους τους πολίτες, δεν διακρίνει. Δεν θα υπάρξει δυνατότητα να έχουμε παραχωρήσεις σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο νόμο. Δεν θα υπάρξει πορεία", διεμήνυσε.

Στα της πανδημίας αφού υπογράμμισε ότι "δεν είμασταν εξαιρετικά σύννομοι στο κομμάτι των κανόνων κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας", δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή δυστυχώς το επίπεδο της κινητικότητας δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Υπάρχει μια μεγαλύτερη του αναμενομένου κινητικότητα, ίσως ο κόσμος, η κοινωνία έχει κουραστεί από τη μακρά περίοδο περιορισμών. Για να έχουμε το ισοδύναμο αποτέλεσμα στον περιορισμό της κινητικότητας που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να παίρνουμε τα διπλάσια μέτρα (...) Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος εφησυχασμός, μεγαλύτερη δυστοκία στο να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε".

Στο δυνητικό, τέλος, ερώτημα αν θα μπορούσε να επιβληθεί η καθολική απαγόρευση ένα μήνα πριν, υποστήριξε ότι "το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο" επικαλούμενος το παράδειγμα της Αυστραλίας, ενώ "θα είχαμε δημιουργήσει στη χώρα οικονομική ασφυξία". Τονίζοντας, εν κατακλείδι, ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής, ο οποίος να χρειάστηκε ΜΕΘ και να μην είχε, ενώ ταυτόχρονα "διατηρήσαμε "ζωντανή", όσο μπορούμε την οικονομία και την κοινωνία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Ο ΓΙΟΥΡΙ ΡΑΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 22:32

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο πρωθυπουργός της Εσθονίας - Χάνει τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Γιούρι Ράτας ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού - Ο ίδιος δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΗΛ 04 Δεκ 2020 | 21:20

Προειδοποίηση Χρηστάκη: Τρίτο κύμα κορονοϊού τον χειμώνα - "Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι"

Ο καθηγητής, Νίκολας Χρηστάκης δήλωσε ότι ο κορονοϊός είναι η δεύτερη χειρότερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 04 Δεκ 2020 | 20:46

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη το Σάββατο για τον κορονοϊό - Βασικό θέμα το σχέδιο εμβολιασμού και η καμπάνια ενημέρωσης

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών - Το σχέδιο Μητσοτάκη.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ" 04 Δεκ 2020 | 20:33

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Το εμβόλιο δεν θα εξαλείψει από μόνο του τον κορονοϊό

"Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid" τόνισε ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 04 Δεκ 2020 | 20:09

Ολυμπιακός: Επιπλοκές από τον κορονοϊό για Χασάν, Μπρούνο - Επιστρέφουν το 2021

Οι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, Αχμέντ Χασάν και Μπρούνο,έχουν εμφανίσει κάποιες επιπλοκές από την πρόσφατη έκθεσή τους στον κορονοϊό

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ 04 Δεκ 2020 | 19:40

Παπαευαγγέλου: Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού λόγω της μεγάλης διασποράς

Από ό,τι φαίνεται δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον" τόνισε

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΣΥΝΟΡΑ 04 Δεκ 2020 | 19:12

Κορονοϊός: Τέλος οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος - Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 04 Δεκ 2020 | 19:00

Κορονοϊός: Άσχημα νέα από τον Χαρδαλιά - Αυτές είναι οι 5 Περιφέρειες με το 86,1% των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 16.617.

«ΦΥΣΙΚΑ. ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΕΠΙΤΟΠΟΥ "ΝΑΙ" » 04 Δεκ 2020 | 18:58

Ο Φάουτσι αποδέχθηκε "επιτόπου" την πρόταση Μπάιντεν να είναι ο επικεφαλής ιατρικός του σύμβουλος

Ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 04 Δεκ 2020 | 18:51

Κορονοϊός: Εικόνες σοκ από το νεκροταφείο Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης - Ανοίγουν συνεχώς νέοι τάφοι για τους νεκρούς

Οι σοροί των θυμάτων θα πρέπει να παραμείνουν στους τάφους Covid τουλάχιστον για 10 χρόνια.

ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 04 Δεκ 2020 | 18:49

Διαφορετικά Χριστούγεννα λόγω κορονοϊού - Θεσσαλονίκη: Έλατο 10 μέτρων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Το πρωί της Παρασκευής, ο δήμος Θεσσαλονίκης, έστησε ένα έλατο 10 μέτρων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

"ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΦΥΓΑΜΕ, ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΓΥΡΙΣΑΜΕ"! 04 Δεκ 2020 | 18:30

Συγκινητικό: Επιστροφή στην Κρήτη με το σήμα της νίκης για τις νοσηλεύτριες που πήγαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη

Η άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, οι ευχαριστίες τους και το μήνυμά τους

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 04 Δεκ 2020 | 18:12

Κορονοϊός: Τα "σκήπτρα" πάλι στη Θεσσαλονίκη με 367 νέα κρούσματα - Ακολουθεί η Αττική με 316 - Ανησυχία για Πιερία και Ημαθία

Θεσσαλονίκη και Αττική ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας με 367 και 313 νέα κρούσματα κορονοϊού αντίστοιχα