Follow us

Πολυτεχνείο - Γεραπετρίτης: Αδιανόητη η συζήτηση για την πορεία, ενώ χθες είχαμε 71 νεκρούς

"Ο νόμος είναι για όλους τους πολίτες, δεν διακρίνει", είπε ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας τι θα συμβεί αν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν πορεία για το Πολυτεχνείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

"Όταν μόνο χθες είχαμε 71 νεκρούς το να συζητούμε αν πρέπει να επιβάλουμε περιορισμό στην κίνηση για την πορεία του Πολυτεχνείου, που εξ ορισμού έχει ένα συγχρωτισμό, είναι αδιανόητο". Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη επισήμανση -μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του Σκάι- ότι ο νόμος θα επιβληθεί και δεν θα γίνει πορεία.

Ξεκινώντας από το θέμα της απαγόρευσης συναθροίσεων, υπάρχουν δύο διαστάσεις, η νομική και η κοινωνικο-πολιτική, διευκρίνισε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας. Στην πρώτη, "ήδη οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Βενιζέλος κ.α. έχουν τοποθετηθεί πάρα πολύ σαφώς, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση. Το Σύνταγμα επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος των συναθροίσεων για λόγους δημόσιας ασφάλειας, και προφανώς, δημόσιας υγείας. Εάν θεωρούσαμε ότι η δημόσια υγεία δεν αποτελεί υπέρτερο σκοπό δημόσιου συμφέροντος, είναι προφανές ότι όλα τα μέτρα περιορισμού της κίνησης, που, κατά την άποψή μου, είναι πολύ αυστηρότερα, θα έπρεπε να κριθούν κατά μείζονα λόγο αντισυνταγματικά. Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε από τους πολίτες να περιορίσουν καθ' ολοκληρίαν την κίνησή τους κι από την άλλη πλευρά να συζητούμε έστω, εάν είναι συνταγματικό το να περιοριστεί μία πορεία, δηλαδή κινητή συνάθροιση για 3-4 ημέρες. Υπάρχει πλήρης αναλογικότητα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας", επεσήμανε ο Γ. Γεραπετρίτης και με την ιδιότητα, προφανώς, του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, συνέχισε, "κατά την άποψή μου το μείζον είναι το κοινωνικο-πολιτικό. Και τούτο γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Δεν μιλώ για σύμπνοια ή συνέργεια του πολιτικού συστήματος, μιλώ για στοιχειώδη ευθύνη του πολιτικού συστήματος και η άρνηση, η οποία υποδεικνύεται από ένα συγκεκριμένο υποσύνολο του πολιτικού συστήματος στο να συνταχθεί με το αυτονόητο, δηλαδή στο να μετριάσουμε στο απολύτως στοιχειώδες τον σημαντικό για τη Δημοκρατία εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, όπως συνέβη με όλες τις επετείους το τελευταίο 8μηνο", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας κάνοντας επιπλέον λόγο για "προσβολή στη μνήμη των νεκρών" και "προσβολή της κοινής λογικής".

Με έμφαση δε, σημείωσε ότι "όλη αυτή η συζήτηση είναι πολύ έξω από την κοινωνία. Όταν μόνο χθες είχαμε 71 νεκρούς το να συζητούμε αν πρέπει να επιβάλουμε περιορισμό στην κίνηση για την πορεία που εξ ορισμού έχει ένα συγχρωτισμό, είναι αδιανόητο. Πολύ περισσότερο όμως είναι το τελείως λάθος μήνυμα το οποίο δίνουμε προς την ελληνική κοινωνία, όταν με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε και λέμε ότι υπάρχουν πολίτες που είναι πέρα και πάνω από τους …κοινούς πολίτες, αξίες που είναι πέρα και πάνω από τη δημόσια υγεία, (και η συγκεκριμένη επέτειος) πέρα και πάνω από άλλες, εξίσου σημαντικές για τη χώρα μας, επετείους".

Στην κριτική γιατί η κυβέρνηση δεν επεδίωξε να συνεννοηθεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, απάντησε ότι "τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, όσο κι εγώ προσωπικά μίλησα με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, είχαμε ενημερώσει σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αυτονόητη αυτή επιλογή για τον περιορισμό της κίνησης αυτής τις μέρες αυτές και άρα υπήρξε πλήρης και απόλυτη ενημέρωση. Ο εορτασμός θα τιμηθεί με τον προσήκοντα τρόπο και με το προσήκον μέτρο", τόνισε προσθέτοντας ότι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα καταθέσουν στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαντώντας δε, στο ερώτημα, τι θα συμβεί, αν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν πορεία, ο υπουργός Επικρατείας ήταν σαφής: "Υπάρχει ο νόμος, ο οποίος θα επιβληθεί. Ο νόμος είναι για όλους τους πολίτες, δεν διακρίνει. Δεν θα υπάρξει δυνατότητα να έχουμε παραχωρήσεις σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο νόμο. Δεν θα υπάρξει πορεία", διεμήνυσε.

Στα της πανδημίας αφού υπογράμμισε ότι "δεν είμασταν εξαιρετικά σύννομοι στο κομμάτι των κανόνων κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας", δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή δυστυχώς το επίπεδο της κινητικότητας δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Υπάρχει μια μεγαλύτερη του αναμενομένου κινητικότητα, ίσως ο κόσμος, η κοινωνία έχει κουραστεί από τη μακρά περίοδο περιορισμών. Για να έχουμε το ισοδύναμο αποτέλεσμα στον περιορισμό της κινητικότητας που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να παίρνουμε τα διπλάσια μέτρα (...) Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος εφησυχασμός, μεγαλύτερη δυστοκία στο να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε".

Στο δυνητικό, τέλος, ερώτημα αν θα μπορούσε να επιβληθεί η καθολική απαγόρευση ένα μήνα πριν, υποστήριξε ότι "το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο" επικαλούμενος το παράδειγμα της Αυστραλίας, ενώ "θα είχαμε δημιουργήσει στη χώρα οικονομική ασφυξία". Τονίζοντας, εν κατακλείδι, ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής, ο οποίος να χρειάστηκε ΜΕΘ και να μην είχε, ενώ ταυτόχρονα "διατηρήσαμε "ζωντανή", όσο μπορούμε την οικονομία και την κοινωνία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 12 Αυγ 2022 | 11:40

Κορονοϊός: Τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρόχρονη Covid-19 - Τι δείχνει νέα έρευνα

Μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρά Covid-19 αντιμετωπίζουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ 12 Αυγ 2022 | 08:41

ΗΠΑ: Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές που έχουν εκτεθεί σε κορονοϊό

Τα CDC δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα για τους μαθητές που έχουν εκτεθεί στην COVID-19.

1,03 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 12 Αυγ 2022 | 07:00

Κορονοϊός: Εκατοντάδες Αμερικανοί εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19

Η πρόσφατη έξαρση των μολύνσεων στις ΗΠΑ αποδίδεται σε πιο μολυσματικές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2, ιδίως στην BA.5.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 11 Αυγ 2022 | 23:54

Κορονοϊός: Τα CDC χαλαρώνουν την καραντίνα, τέλος τα τεστ στα σχολεία - Νέες οδηγίες

Απλή σύσταση η καραντίνα πλέον για όσους έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 11 Αυγ 2022 | 17:54

ΠΟΕΔΗΝ για κορονοϊό: Αργή αποκλιμάκωση ασθενών στα νοσοκομεία - Μάσκες για να μην πυροδοτηθεί νέο κύμα το Φθινόπωρο

Την ανάγκη για τη χρήση μάσκας τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιας και η αργή αποκλιμάκωση των ασθενών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νεκρών προκαλεία ανησυχία.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 11 Αυγ 2022 | 09:58

Κορονοϊός: Τον Οκτώβριο τα εμβόλια για την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της - Δηλώσεις Πλεύρη

Αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 11 Αυγ 2022 | 08:08

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακηρύσσει τη "νίκη" της Βόρειας Κορέας επί του κορονοϊού

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή να αρθούν τα "μέγιστα" μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης τη πανδημίας που επέβαλε τον Μάιο, ενώ ανακήρυξε χθες Τετάρτη τη "νίκη" της χώρας του κορονοϊού.

2.166 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ 11 Αυγ 2022 | 07:20

Επέστρεψαν τα lockdown στην Κίνα: Σε τριήμερη καραντίνα η πόλη Γιγού των 1,9 εκατ. κατοίκων

Η Γιγού, πόλη 1,9 εκατ. κατοίκων, επιβάλει από σήμερα τριήμερο lockdown εξαιτίας εστίας του νέου κορονοϊού..

«ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ» 10 Αυγ 2022 | 11:31

Παγώνη: Λάθος το πρωτόκολλο για την καταγραφή θανάτων από κορονοϊό - Δεν έχει νόημα η αλλαγή τώρα [βίντεο]

Η Mατίνα Παγώνη τόνισε ότι πλέον δεν έχει νόημα η αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό.

ΜΕ ΑΡΘΡΟ 09 Αυγ 2022 | 18:16

Γεραπετρίτης σε Βενιζέλο: Ο νόμος για την άρση απορρήτου ισχύει από το '94, τον υπέγραψε κι ο ίδιος - Τι απαντά ο πρώην υπουργός

Αναφορά Γεραπετρίτη σε άρθρο νόμου του '94 που δεν προβλέπει εξαιρέσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών - Σκληρή απάντηση Βενιζέλου.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 09 Αυγ 2022 | 16:50

Κορονοϊός: Πάνω από 25 χιλιάδες κρούσματα στην Αττική - Σχεδόν 11 χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη

Η Αττική κατέγραψε 25.647 νέα κρούσματα κορονοϊού και η Θεσσαλονίκη 10.941 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 09 Αυγ 2022 | 15:44

Κορονοϊός: 100.421 κρούσματα σε μία εβδομάδα, 2.343 εισαγωγές και 314 θάνατοι

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού την εβδομάδα από 1η έως τις 7 Αυγούστου από τον ΕΟΔΥ

ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 09 Αυγ 2022 | 14:48

Κορονοϊός: Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

Κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι ο EMA εξετάζει τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα και η διαδικασία συνεχίζεται