Πόλωση διαρκείας: Τι σηματοδοτεί η χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή

Προάγγελος του κλίματος εντός του οποίου θα εξελιχθεί η πολιτική αντιπαράθεση τους επόμενους μήνες μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή.

polwsi-diarkeias-ti-simatodotei-i-xthesini-sugkrousi-sti-bouli
SHARE THIS
0
SHARES

Προάγγελος του κλίματος εντός του οποίου θα εξελιχθεί η πολιτική αντιπαράθεση τους επόμενους μήνες μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, από την οποία δεν έλειψαν οι βαρείς χαρακτηρισμοί, οι αλληλοκατηγορίες και οι προσωπικές και κατά μέτωπο επιθέσεις. Η κόντρα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν περιορίστηκε στην οικονομία, που ήταν και το θέμα της προ ημερησίας συζήτησης, αλλά ξέφυγε κατά πολύ αφού θέματα όπως το προσφυγικό, η συμφωνία των Πρεσπών και η διαπλοκή στο τέλος επικράτησαν. Θα μπορούσε, μάλιστα, κανείς εύκολα να ισχυριστεί χωρίς να κατηγορηθεί για παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις πως η χθεσινή συζήτηση είχε σαφώς και ένα... προεκλογικό άρωμα, καθώς η έκταση και η ένταση των θεμάτων της αντιπαράθεσης ήταν πρωτοφανής για μια απλή προ ημερησίας συζήτηση. 

Αποκωδικοποιώντας τις τοποθετήσεις Τσίπρα- Μητσοτάκη προκύπτει την επόμενη περίοδο η πολιτική σύγκρουση θα κινηθεί σε τρία βασικά μέτωπα, τα οποία ανέδειξαν και οι δύο: 1) Προσφυγικό - Συμφωνία με πΓΔΜ, 2) Οικονομία, 3) Διαπλοκή. Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο κάθε ένας από τους αρχηγούς επιτέθηκε στον άλλο στα συγκεκριμένα θέματα, μπορεί κανείς να ανασυνθέσει τις κατευθυντήριες γραμμές της στρατηγικής που αναμένεται να μονοπωλήσουν την πολιτική συζήτηση στο άμεσο μέλλον. 

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας τη στάση που έχει κρατήσει η ΝΔ στο προσφυγικό αλλά και στη συμφωνία των Πρεσπών, επιχείρησε να ταυτίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους ακραίους της Ευρώπης όπως ο Β. Όρμπαν λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα με τη στάση σας στο Μακεδονικό και το προσφυγικό χαρακτηρίζεστε ως ο Έλληνας Όρμπαν». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει να διατυπώνει τη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς εκτιμά η "δεξιά στροφή" της ΝΔ λόγω Σκοπιανού αφήνει ανεκμετάλλευτο και ορφανό πολιτικά ένα σημαντικό κομμάτι του Κέντρου το οποίο επιχειρεί να κερδίσει.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί σύνταξης με τους ακραίους,  ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι έχει συγκρουστεί σκληρά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό  λαϊκιστή, επιστρέφοντας ουσιαστικά το επιχείρημα περί ακραίων πολιτικών θέσεων πίσω στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που ήταν μαζί με τη Χρυσή Αυγή στις πλατείες την περίοδο των αγανακτισμένων. 

Στο θέμα της οικονομίας, το δεύτερο της σκληρής αντιπαράθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει κρυφή ατζέντα «με καταστροφικές πολιτικές οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν χωρίς το άλλοθι των μνημονίων». Από την ομιλία του πρωθυπουργού προκύπτει και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της επόμενης περιοόδου, σύμφωνα με το οποίο ενώ η κυβέρνηση φέρνει το τέλος των μνημονίων, «η Νέα Δημοκρατία φέρνει νέο Μνημόνιο», δηλαδή οι προτάσεις που έχει ισοδυναμούν με σκληρά μέτρα και για αυτό χρειάζονται το άλλοθοι των μνημονίων.  

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας -μεταξύ άλλων- τις περικοπές των συντάξεων, απάντησε σε υψηλούς τόνους προσπαθώντας να αποδομήσει τον αριστερό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, εσείς τις ψηφίσατε τις περικοπές στις συντάξεις» και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν θα έχετε τρίτη ευκαιρία γιατί δεν την αξίζετε. Δεν είστε ούτε αριστερός ούτε δεξιός, είστε ένας κυνικός».

Η επιχειρηματολογία της ΝΔ δεν διαφοροποιείται αφού με τη σειρά της κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή, εμμένοντας ή πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα την αρχική αντιπολιτευτική γραμμή της που ήταν και παραμένει η αφαίρεση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Γραμμή η οποία είναι εμφανής σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων...  

Τέλος, το τρίτο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στα δύο μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν είναι η διαπλοκή και όπως ακριβώς την τοποθέτησαν στην πολιτική ατζέντα αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο την αποτύπωσαν οι δύο αρχηγοί. Σε υψηλούς τόνους, με ανοικτές αναφορές σε επιχειρηματίες και συναντήσεις αλλά και προσωπικές επιθέσεις σε επίπεδο οικογενειών και συγγενών. Εκείνο που πρέπει για ακόμη μια φορά να τονιστεί ήταν η έκταση, η ένταση και το ύφος των όσων ειπώθηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς λέξεις όπως «ντροπή», «ψεύτης», «άθλιος συκοφάντης», «διαπλεκόμενος» ακούστηκαν δεκάδες φορές. 

Προσδεθείτε λοιπόν γιατί παρότι καλοκαιρινή, η επόμενη περίοδος θα αναμένεται εξόχως πολιτική...

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook