«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η αύξηση των προσφυγικών ροών

Σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλεί η νέα αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η αύξηση των προσφυγικών ροών

Σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλεί η νέα αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τις αρχές του ετούς και ιδίως μετά τη ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας. Τα στοιχεία της τελευταίας περιόδου είναι ενδεικτικά: Μόνο τη νύχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη έφτασαν από τα τουρκικά σύνορα 244 άτομα, ενώ συνολικά 1.968 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου τον φετινό Μάρτιο. Από την αρχή του έτους οι ροές έχουν σημειώσει συνολική αύξηση της τάξης του 33%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή εκτιμάται ότι συνολικά πάνω από 3.500 άτομα έχουν εισέλθει στη χώρα είτε από τον Εβρο είτε από τα νησιά. Για όλους αυτούς πρέπει να βρεθούν θέσεις φιλοξενίας στις υφιστάμενες δομές, ενώ πλέον ελάχιστοι φεύγουν προς άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης.

H Mόρια ασφυκτιά, το καλοκαίρι πλησιάζει, ο Ερντογάν ετοιμάζεται για πρόωρες και δείχνει να... κουνά στην Ευρώπη το «χαρτί» του προσφυγικού, ενώ η αβεβαιότητα στη Συρία προκαλεί τεράστια ανησυχία για νέο κύμα προσφυγικών ροών. Στη Λέσβο φιλοξενούνται 6.300 άτομα όταν η χωρητικότητα του hotspot επαρκεί για 3.000 άτομα, στη Σάμο 2.900 άτομα σε ένα hotspot που χωρά 650, ενώ συνολικά στα νησιά παραμένουν 15.200 άτομα, όταν οι σχετικές υποδομές επαρκούν για τον μισό πληθυσμό. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους χαρακτηρίζοντας «πάρα πολύ δύσκολη» την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε την Πέμτπη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας την ανησυχία «να αξιοποιηθεί το προσφυγικό ως πίεση προς την Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την απόφαση του ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το site Euractiv, που επικαλείται διαρροή ευρωπαίου αξιωματούχου, στις Βρυξέλλες φαίνεται να προκαλεί νέο κύμα ανησυχίας η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που καθορίζει ότι εφεξής οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτημα ασύλου θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η προοπτική νέων αφιχθέντων που θα μπορούν γρήγορα να φτάνουν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να εγκαταλείπουν την Τουρκία».

«Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της έχουν πετύχει να σταματήσουν τις ροές μέσω του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Εάν νέοι αιτούντες είναι ελεύθεροι να κινηθούν, θα μπορούσε κανείς να αναμένει ένα νέο κύμα προς τις πιο εύπορες χώρες της Ε.Ε.» σημειώνει μεταξύ άλλων το Euractiv.

Επιβεβαίωση των δυσμενέστερων προβλέψεων

Μέρα με την ημέρα, οι δυσμενέστερες προβλέψεις για την πορεία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Πρόσφατα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας γνωστοποίησε οι προσφυγικές ροές το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 33%. Λίγες ημέρες μετά, ήρθαν και τα αναλυτικά στοιχεία για τον Μάρτιο. Συνολικά 1.968 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου το συγκερκριμένο μήνα. Από αυτούς 1.369 πέρασαν στη Λέσβο, 541 στη Σάμο και μόλις 58 στη Χίο. Τον Ιανουάριο είχαν περάσει 1.504 άτομα και το Φεβρουάριο 997. Αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2017 στο βόρειο Αιγαίο πέρασαν 1.407 πρόσφυγες και μετανάστες (336 στη Λέσβο, 824 στη Χίο και 247 στη Σάμο). Ενώ το Μάρτιο του 2016 είχαν περάσει 8.604 (3.277 στη Λέσβο, 3.614 στη Χίο και 1.713 στη Σάμο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στη ιστοσελίδα της σε όλη τη διάρκεια του φετινού Μαρτίου, επιχείρησε 34 φορές μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα και επαναπροώθησε στις ακτές 1.409 πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και για τον μήνα Απρίλιο, τα στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά. Από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.184 πέρασαν στη Λέσβο, 435 στη Χίο και 387 στη Σάμο. Μόνο το τελευταίο πενθήμερο οι αφίξεις άγγιξαν τις 250.

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ ξανά το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Λέσβο έχει αρχίσει και απασχολεί ξανά τις σελίδες των διεθνών ΜΜΕ τον τελευταίο μήνα, με τους «New York Times» να μιλούν για «Το ελληνικό νησί της απόγνωσης». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι υπερβολικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα κρατάνε χιλιάδες μετανάστες «αιχμάλωτους» στη Λέσβο και μάλιστα υπό άθλιες συνθήκες.

Λίγες ημέρες αργότερα, μια έκθεση της γερμανικής αστυνομίας για το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μέσω δημοσιεύματος του Spiegel. Στην έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Στο άρθρο με τίτλο «Πώς οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά» το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε «εστία της εγκληματικότητας των διακινητών στην Ευρώπη», καθώς στην περιοχή επικρατεί μεγάλη μεταναστευτική πίεση λόγω της παρουσίας σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν πέρυσι σε ελληνικά νησιά, γεγονός που αποδίδουν στην εντεινόμενη δράση των δουλεμπόρων μετά την ανακατάληψη της Ράκα, de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφθαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, με τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να κάνουν χρυσές δουλειές βγάζοντας 400 δολάρια ανά κεφάλι, όπως μια συμμορία που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη.

«Οι δουλέμποροι επιλέγουν, σύμφωνα με την ανάλυση, συνειδητά τα ελληνικά νησιά, τα κέντρα υποδοχής των οποίων είναι κατάμεστα από πρόσφυγες. Λόγω αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι άνθρωποι μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που "ανοίγει το παράθυρο ευκαιρίας για απλούστερα ταξίδια προς τη δυτική Ευρώπη", λέει η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας. Αυτή η πρακτική των ελληνικών Αρχών αποδεικνύεται ως εκ τούτου "ολοένα και περισσότερο ως πόλος έλξης για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία"», γράφει το Spiegel.

Στο προσφυγικό και την Ελλάδα αναφέρθηκε και πρόσφατο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau. Το δημοσίευμά επιχειρούσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα, σε τι οφείλεται η αύξηση του αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα. «Τίθεται το ερώτημα εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάποια σχέση (σ.σ. με αυτή την αύξηση). Στην Αθήνα υπάρχει αυτή η ανησυχία. Πρόσφατα ο Ερντογάν απείλησε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Στη συνέχεια πάντως το δημοσίευμα αναφέρει ότι μπορεί αυτή η εξέλιξη να οφείλεται και στις ελληνικές αρχές. «Η συμφωνία για το προσφυγικό προβλέπει ότι η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα. Για κάθε έναν που επιστρέφει στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται ως αντάλλαγμα έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία. Ωστόσο από τους περίπου 70.000 μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, οι αρχές έστειλαν πίσω μόλις 1.658. Συνεπώς το ρίσκο εκ νέου απέλασης προς την Τουρκία είναι μικρό για έναν πρόσφυγα» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ 27 Δεκ 2021 | 12:55

Φωτογραφία "γροθιά στο στομάχι" από την Πάρο: Οι σάκοι μεταφοράς με τις σορούς των νεκρών μεταναστών

Σοκάρει η φωτογραφία από την Πάρο. Δείχνει τους ειδικούς σάκους μεταφοράς που μέσα βρίσκονται οι σοροί από το ναυάγιο.

"ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ" 25 Δεκ 2021 | 20:55

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη για τα ναυάγια στο Αιγαίο: Παίζουν με ζωές ανθρώπων

Η αλήθεια είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕΤΕΒΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 22 Δεκ 2021 | 15:44

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε προσφυγόπουλο από τη Λέσβο, στο Βατικανό

Την Τετάρτη ο Πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος της Γενικής Ακρόασης, χαιρέτησε προσφυγόπουλο που συνάντησε πρόσφατα στο hotspot της Λέσβου

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ 22 Δεκ 2021 | 09:11

Ναυάγιο δουλεμπορικού στη Φολέγανδρο: Ένας άνδρας νεκρός, διασώθηκαν 12 άτομα, έρευνες για αγνοούμενους

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση ανοικτά της Φολεγάνδρου για τη διάσωση δεκάδων μεταναστών και προσφύγων. Ένας νεκρός, πολλοί αγνοούμενοι

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 08:09

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ 20 Ιαν 2022 | 21:00

"Ξαναχτυπά" ο Κούλογλου: Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για Πολάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει κακό στο κόμμα με τη συμπεριφορά του και πως αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη.

ΣΤΟ MEGA 20 Ιαν 2022 | 20:49

Metron Analysis: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 11,8% διαφορά - "Πετάει" το ΚΙΝΑΛ με 18,5%, στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μόλις το 16% έχει θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Το 82% έχει κάνει εμβόλιο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού: "Η εποχή της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με τους πρέσβεις να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel