Πονοκέφαλος για το Μαξίμου οι δηλώσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ

Καθημερινά είναι τα κρούσματα της ακραίας ρητορικής τόσο του πρόεδρου όσο και βουλευτών των ΑΝΕΛ. Αυτή τη φορά οι απόψεις του κ. Κατσίκη είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες

ponokefalos-gia-to-maksimou-oi-dilwseis-bouleutwn-twn-anel
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε καθημερινή βάση είναι πλέον τα κρούσματα της ακραίας ρητορικής που ακολουθεί τόσο ο πρόεδρος όσο και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, όμως αυτή την φορά οι απόψεις τους που διατυπώνονται δημόσια σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα εθνικά , δεν προκαλούν μόνο δυσφορία στο Μαξίμου αλλά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες καθώς εκθέτουν την χώρα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες. 

Η πρωτοφανής άποψη του Κώστα Κατσίκη περί ανταλλαγής των 8 τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, έδωσε πάτημα στην Άγκυρα να το εκμεταλλευτεί και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που άκουσαν πολιτικό του ελληνικού κοινοβουλίου να κάνει μία τοποθέτηση την οποία δεν έχει κάνει τόσο ξεκάθαρα ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν. 

Ωστόσο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν ήταν εκτός κομματικής γραμμής καθώς ο Πάνος Καμμένος από την πρώτη στιγμή έχει κάνει λόγο για ομηρία των δύο στρατιωτικών, η οποία συνήθως λύνεται με ανταλλαγή. Ο υπουργός Άμυνας δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς ανήμερα της εθνικής επετείου και παραμονή της κρίσιμης συνόδου στη Βάρνα όπου η Ε.Ε. θα έθετε το επίμαχο ζήτημα, επέλεξε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως θα συντριβεί όποιος αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας. 

Ο Πάνος Καμμένος ακολουθώντας προσωπική στρατηγική καθώς η κυβερνητική γραμμή ήταν εκείνη των χαμηλών τόνων, προκειμένου να μην οξυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τον χαρακτηρισμό «εξπρές του μεσονυκτίου» που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εταίρος για να σχολιάσεις τις πρακτικές της Άγκυρας. 

Από κοντά ακολουθεί και ο συνεπώνυμος Δημήτρης Καμμένος η στάση του οποίου για το ζήτημα των Σκοπίων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο αντιπρόεδρος της βουλής, την ώρα που ο Πάνος Καμμένος απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο ρήξης με την κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα του καταψηφίσει την συμφωνία για το Σκοπιανό, εκείνος υποστηρίζει πως «θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις» στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση στην βουλή την επίμαχη συμφωνία. 

Το «βέρτιγκο» που επικρατεί στους ΑΝΕΛ προκαλείται κυρίως από την δημοσκοπική πτώση του κόμματος το οποίο σε καμία μέτρηση δεν συγκεντρώνει το όριο του 3% για την είσοδο στην βουλή, με αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές να αναζητούν την επόμενη πολιτική τους στέγη. Ήδη αρκετά στελέχη βρίσκονται σε συζητήσεις και είναι κοντά στη ΝΔ, ενώ άλλα κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα εκτιμούν πως τα εθνικά θέματα είναι το τελευταίο τους χαρτί, καθώς έχουν παρακαμφθεί όλες οι κόκκινες γραμμές που είχαν θέση στην προγραμματική τους συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ωστόσο η αλλοπρόσαλλη στρατηγική τους προκαλεί συνεχείς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική συνοχή και σχεδόν καθημερινές αντιπαραθέσεις με την κοινοβουλευτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι επικίνδυνες απόψεις που εκφράζουν στα εθνικά θέματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.  

Φωτό: Ευρωκίνηση
    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook