Πονοκέφαλος για τον Τσίπρα τα δίδυμα - φωτιά στην κυβέρνηση

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο πρωθυπουργός την ώρα που που πυκνώνουν τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής μετά την κύρωση για το Σκοπιανό.

Ιδιαιτέρως θερμός αποδείχθηκε ο Οκτώβριος για τον Αλέξη Τσίπρα που σε ρόλο πυροσβέστη επιχειρεί να σβήσει το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Πρώτη φορά μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα υπήρξαν ισχυροί κυβερνητικοί κλυδωνισμοί επιβεβαιώνοντας το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Η εσωστρέφεια ανά περίπου δέκα μέρες χτυπούσε την πόρτα του Μαξίμου,με τον πρωθυπουργό να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, με την πολιτική φθορά της κυβέρνησης από τα συνεχή κρούσματα να αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις με την διαφορά από τη ΝΔ να αυξάνεται.

Το επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησε αρκετές φορές να αλλάξει την ατζέντα αλλά μάταια, καθώς οι δημόσιες αντιπαραθέσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Μέσα σε αυτό το εύθραυστο κλίμα πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για κυβέρνηση ανοχής στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Φίλης vs Παππάς για την ΕΡΤ

Η πρώτη σύγκρουση ξέσπασε στις αρχές του μήνα με τον Νίκο Φίλη που τελευταία έχει έρθει αρκετά κοντά με την ομάδα των 53 και τον Πάνο Σκουρλέτη, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια τηλεόραση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Νίκο Παππά που είναι ο αρμόδιος υπουργός.

Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής «σήκωσε το γάντι» φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο Νίκος Φίλης έχει ταυτόσημες θέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά την ΕΡΤ. Οι διαρροές μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών έδιναν και έπαιρναν με τις σχέσεις τους πλέον να βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Καμμένος vs Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η επόμενη και πιο δύσκολη κρίση που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στο Μαξίμου ακόμα και μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών. Το «plan B» για το Σκοπιανό που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος επί Αμερικανικού εδάφους έπιασε στον ύπνο το Μαξίμου και εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά που ζήτησε εξηγήσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Η αντιπαράθεση ξέφυγε με κατηγορίες για μυστικά κονδύλια αλλά και για εμπλοκή του Τζώρτζ Σόρου στην χρηματοδότηση εταιρείας για τις βίζες με την πρωθυπουργό ανήμπορο να επιβάλλει την τάξη. Το γεγονός προκάλεσε την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η κίνηση όμως αυτή πυροδότησε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον Πάνο Καμμένο που δύσκολα θα κλίσει.

Γεροβασίλη vs Παπακώστα για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ

Πριν προλάβει να κλίσει το μέτωπο Καμμένου – Κοτζιά και προσπαθώντας το Μαξίμου να αλλάξει ατζέντα με την συνταγματική αναθεώρηση άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο μεταξύ της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα. Αιτία; Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ, αυτή όμως για πολλούς ήταν η αφορμή καθώς οι δύο κυρίες από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στο κτήριο της Κατεχάκη φαινόνταν πως δεν υπήρχε χημεία με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου η σύγκρουση τους.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε για ακόμη μια φορά να αναλάβει ρόλο διαιτητή, με την Κατερίνα Παπακώστα, που γνωρίζει πως την έχουν ανάγκη στο Μαξίμου λόγω Σκοπιανού, να απειλεί με παραίτηση. Τελικά η επιλογή για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ θα γίνουν ουσιαστικά από κοινού αλλά το γυαλί στις σχέσεις μεταξύ της υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει ραγίσει για τα καλά.

Μαξίμου vs «ομάδας 53» για την εκκλησία

Ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας είναι το επόμενο επεισόδιο που αυτή την στιγμή «σιγοκαίει» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να κατατεθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να συγκρουστεί και μάλιστα προεκλογικά με την Εκκλησία και προωθεί μια «light» αλλαγή στο άρθρο 3 χωρίς ουσιαστικά να επηρεάζονται οι όροι μεταξύ των δύο θεσμών.

Από την άλλη πλευρά η «ομάδα των 53» όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, έχοντας ως συμπαραστάτες τους Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη ζητούν τον πλήρη διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας κάτι που σημείωσαν στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να επαναφέρουν την θέση τους με την πρώτη ευκαιρία.

Σενάρια περί κυβέρνησης ανοχής

Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντονης εσωστρέφειας που επικρατεί ήρθαν να προστεθούν και οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης αλλά των ΑΝΕΛ που μιλούν για την επόμενη μέρα της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων από την στιγμή που κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και αποχωρήσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που τόνισε πως οι ΑΝΕΛ ακόμα και αν φύγουν από την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα νομοσχέδια. «Από τις τελευταίες δηλώσεις, από την τελευταία ομιλία του κυρίου Καμμένου, στο Πολιτικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, προκύπτει ότι θα αποχωρήσουν οι υπουργοί από την κυβέρνηση, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια…» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δύο ημέρες μετά ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε για το επίμαχο ζήτημα «Υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, υπάρχουν και κυβερνήσεις μειοψηφίας και κυβερνήσεις ανοχής. Το βέβαιο είναι ότι θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Μετά, ο πρόεδρος, η εκτελεστική επιτροπή και το εθνικό συμβούλιο, θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα» τόνισε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Φωτό: Ευρωκίνηση

28 Μαρ 2020 | 15:00

"Όταν γυρίσουμε θα σας γα@@@"

Η αυτοσυγκράτηση έχει ημερομηνία λήξης, μην έχετε καμία αμφιβολία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 27 Μαρ 2020 | 20:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα να φάνε τηλε-εκπαίδευση

δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης επιστημονικών επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κ.λπ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Μαρ 2020 | 16:33
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Μαρ 2020 | 13:53

Επίσημο: Επίδομα 600 ευρώ για 166.000 δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, ερευνητές

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

26 Μαρ 2020 | 15:24

Κορονοϊός: Άγρια κόντρα Βούλτεψη - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία

Ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για απρέπεια σε βάρος των Ιταλών και των Ισπανών-Η Σοφία Βούλτεψη δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαρ 2020 | 13:48

Ούτε λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλιότητες Καψώχα & Κούλογλου - Βούλτεψη: Τζάμπα μαγκιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να καταδικάσει τις ακραίες αναρτήσεις στελεχών του με αποκορύφωμα αυτή του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΨΩΧΑΣ 26 Μαρ 2020 | 12:26

ΝΔ: ΝΑ πάρει θέση ο Τσίπρας για τις χυδαιότητες "Θα γυρίσω και θα σας γαμ@@@"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

ΣΤΙΣ 12 26 Μαρ 2020 | 11:37

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ 26 Μαρ 2020 | 08:04

"Γλιτώσαμε": Ο Καψώχας του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε την απειλητική ανάρτηση χωρίς να ζητήσει συγγνώμη

Ισχυρίζεται με νέα ανάρτησή του στο facebook ότι τα όσα έγραψε με κατακλείδα τη φράση "όταν γυρίσω, θα τους γ@@@" δεν συνιστούν απειλή.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 9 26 Μαρ 2020 | 07:21

Μάχη στην ΕΕ για το "κορονο-ομόλογο" - Μητσοτάκης και Μακρόν πιέζουν τη Μέρκελ

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα.