Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ «α λα Γκλέτσος» προκαλεί αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι διαφωνίες σημαντικών στελεχών με ειδικό βάρος στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και της νεολαίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μπορεί το κεντρικό σύνθημα στην επίσημη πρώτη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης να ήταν «Ξεκινάμε για την Αριστερά της εποχής μας» όμως την ίδια στιγμή «άρχισαν τα όργανα» για την περίφημη διεύρυνση που επιχειρεί ο Αλέξης Τσιπρας.

Έντονες ήταν οι διαφωνίες σημαντικών στελεχών με ειδικό βάρος στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και της νεολαίας, η οποία με ένα «αριστερό μανιφέστο» ξετιναζει κυριολεκτικά το σχέδιο της ηγεσίας. 

Διαφωνούν ιστορικα στελέχη 

Καυστικός ο Πανος Λαμπρου, εμβληματικό πρόσωπο από την εποχή του «Ρήγα Φερραίου», αναρωτήθηκε «εάν χωρούν στο ίδιο συλλογικό όργανο πρόσωπα που δεν στήριξαν τις Πρέσπες (Αποστολος Γκλέτσος), αν χωράει τον Άρη Βελουχιώτη αλλά και αυτούς που τον πρόδωσαν. Ούτε πρέπει να δεχόμαστε στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα πρόσωπα να κρατάνε πανό που γράφει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι (βουλευτής Λάρισας Κόκκαλης)». 
Αλλά και ο Γραμματέας Πανος Σκουρλέτης τόνισε την ανάγκη να γίνει απολογισμός του κυβερνητικού έργου «να έχουμε το θάρρος να μιλήσουμε και για λάθος βήματα», είπε. 

Από την πλευρά του ο Νικος Φίλης, στέλεχος με μεγάλο ακροατήριο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «ειλικρινή αυτοκριτική και αποτίμηση του κυβερνητικού έργου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αποτύχαμε στα μίντια και την ΕΡΤ» και τάχθηκε υπέρ ενός μη αρχηγικό κόμματος με σαφές ιδεολογικό στίγμα. 

Πυρά από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ 

Αλλά οι κανονιές κατα των σχεδίων του Αλέξη Τσιπρα έπεσαν από την πλευρά της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.  
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης εκδόθηκε κείμενο -μανιφέστο στο οποίο εκφράζεται η απόλυτη διαφωνία με την πολιτική συμμαχιών έτσι οπως υλοποιείται, με την διαδικασία της μεταγραφολογίας προσώπων, με εντολές, τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να «καταγγέλει και την φραξιονιστικη δράση πρώην υπουργών και βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης». 

Με την χαρακτηριστική φράση «ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και οχι των...παλιών», παραφράζοντας το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κόμματος, εκδηλωνει μετωπική επίθεση τονίζοντας πως σήμερα δεν επιχειρείται διεύρυνση του χώρου στη βάση ιδεολογικών αρχών και με προγραμματικό πλαίσιο αλλά με στόχο απλώς την επιστροφή στην κυβέρνηση. Ειναι σαφέστατο πως τα πυρά της Νεολαίας εξαπολύονται κατά όλων εκείνων που ο τέως πρωθυπουργός συγκεντρώνει στον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ενός δόγματος «όλοι μέσα». 

Πάντως στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια δημιουργιας συναινετικου κλιματος κάλεσε  τους παλαιους και νεους συντροφους του να δείξουν κατανόηση και συνεργασία λέγοντας χαρακτηριστικά «αναγνωρίζοντας και τα λάθη και τις αδυναμίες μας, κάνοντας όλοι ένα βήμα πίσω απο τις μικρες μας απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες και ένα βήμα μπροστά στη συνεννόηση, στην κατανόηση, στη συνεργασία». 

Εχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η επιχείρηση ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ και τι στάση θα τηρήσουν οι διαφωνούντες τη συνέχεια.