Πονοκέφαλος στη ΝΔ για τη "γαλάζια" κάμψη στις δημοσκοπήσεις

Προβληματισμός το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ. Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου.

Πονοκέφαλος στη ΝΔ για τη "γαλάζια" κάμψη στις δημοσκοπήσεις

Προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ, καθώς οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μπορεί να εξακολουθούν να δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στην κεντροδεξιά παράταξη, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ψαλιδίζει την μεταξύ τους διαφορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει πολλά στον προσυνεδριακό διάλογο που ξεκινά την Κυριακή στη Νίκαια, καθώς εκτιμά πως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να γίνει μια ιδεολογική επανεκκίνηση στην παράταξη με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο του κέντρου.

Μία τέτοια κίνηση θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία καθώς η «γαλάζια» συσπείρωση έχει χτυπήσει εδώ και καιρό ταβάνι φτάνοντας το 90%. Αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να «ψαρέψει» ψηφοφόρους και σε άλλες δεξαμενές, προκειμένου να διευρύνει τα ποσοστά του κόμματος του ώστε να υπάρχουν πιθανότητες για την αυτοδυναμία.

Ωστόσο μία σειρά από ζητήματα που άπτονται της στρατηγικής που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν τη ΝΔ δημοσκοπικά κολλημένη.

Θολό πολιτικό στίγμα

Σε αρκετές περιπτώσεις η ΝΔ δείχνει να μην έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χάνει το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο προφίλ του με το οποίο ουσιαστικά κέρδισε την ηγεσία του κόμματος. Ενδεικτική ήταν η στάση που κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της αλλαγής φύλου στις ταυτότητες που ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ – ως φιλελεύθερος πολιτικός - ήταν ουσιαστικά υπέρ του νομοσχεδίου, φοβήθηκε τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος του όσο και της εκκλησίας με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει.

Την στιγμή όμως που δείχνει να ακολουθεί μια δεξιά ρότα, εμφανίζεται μεταρρυθμιστής σε μια σειρά ζητημάτων, όπως την συρρίκνωση του δημοσίου και την αξιολόγηση των εργαζομένων αλλά και την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου. Αυτή η διφορούμενη στάση μπερδεύει και απομακρύνει τους ψηφοφόρους, κυρίως εκείνους που αμφιταλαντεύονται και προέρχονται από τον χώρο του κέντρου.

Ο παράγοντας Άδωνις

Οι θέσεις που εκφράζει ο αντιπρόεδρος του κόμματος, αλλοιώνουν την κεντρική γραμμή της ΝΔ , ενώ έχουν διχάσει την κοινοβουλευτική ομάδα που αντιδρά κάνοντας λόγο ακόμα και για λαϊκισμό που δεν αρμόζει στο κόμμα. Παράλληλα, όπως σημειώνουν, βουλευτές της ΝΔ με τα όσα διατυπώνει κατά καιρούς, ο Αδωνις Γεωργιάδης, έχει δώσει αρκετές φόρες το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να «εκμεταλλευτεί» τις δηλώσεις του κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Ωστόσο στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης κρατά συσπειρωμένους τους δεξιούς ψηφοφόρους και έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να απευθυνθεί στον μεσαίο χώρο.

Ξέμεινε από αφήγημα

Το συνεχές αίτημα για πρόωρες εκλογές κούρασε τόσο τα στελέχη όσο και τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που άκουγαν τον αρχηγό του κόμματος να τις ζητάει, αλλά την κυβέρνηση να κερδίζει διαρκώς πολιτικό χρόνο. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να έχει ξεμείνει από αφήγημα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ μπορεί να παρουσίασε το όραμα του για την Ελλάδα δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, αλλά δεν έδωσε κάτι χειροπιαστό στους πολίτες. Στα περίπου 2 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ποντάρει στην εκλογολογία, χάνοντας αρκετό αντιπολιτευτικό χρόνο. Τώρα αλλάζει ρότα και ρίχνει το βάρός του στο κυβερνητικό πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος του αποφεύγοντας όσο είναι εφικτό τις αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν μια τακτική που ακολούθησε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και του βγήκε...

Καμία ρήξη με το παρελθόν

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί από συνεργάτες του αρκετές εισηγήσεις προκειμένου να τραβήξει μία «κόκκινη» γραμμή με το παρελθόν δίνονταν αέρα ανανέωσης στην κεντροδεξιά παράταξη, εκείνος συνεχίζει να μην θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ και αναμένει να δείξει την ανανέωση με τους υποψηφίους που θα μετέχουν στα «γαλάζια» ψηφοδελτίων. Οι εκλογές όμως, εκτός απροόπτου, αργούν να έρθουν με αποτέλεσμα στην κεντροδεξιά παράταξη να παραμένουν «βαρίδια» του παρελθόντος που έβλαψαν το κόμμα.

Ποντάρει στην καθημερινότητα και το κέντρο

Στο Μοσχάτο έχουν σχεδιάσει ήδη την αντεπίθεση μέχρι το τέλος του χρόνου και θα είναι όπως επισημαίνουν μέλη του επικοινωνιακού επιτελείου πολυμέτωπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα προσυνέδρια, θα αναδείξει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ που είναι και το ισχυρό του χαρτί, μέσω περιοδειών και στοχευμένων επισκέψεων σε χώρους εργασίας και συνεχών ανοιγμάτων στον μεσαίο χώρο και την ΝΔ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι θα πρέπει ρίξουν μεγάλο βάρος της στρατηγικής τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους καθώς εκεί εντοπίζουν πως έχει σημαντικό ντεσαβαντάζ η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος λόγω των μέτρων που έχει πάρει έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία.

«Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία και για αυτό είναι ανάγκη να διευρύνουμε την εκλογική μας βάση προς το κέντρο με την πολιτική μας» σημείωσε συνεργάτης του προέδρου του κόμματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΡΟΠΑ 18 Νοε 2020 | 14:58

ΝΔ για Πολυτεχνείο και ΚΚΕ: Νίκη της Δημοκρατίας και της κοινής λογικής - Θα διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ για το Πολυτεχνείο σημειώνεται ότι η Δημοκρατία και η κοινή λογική έδωσαν την απάντησή τους σε όσους επένδυαν στο μπάχαλο.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 17 Νοε 2020 | 20:32

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News η ανάρτηση του ΠΑΜΕ - Από τα γαλλικά "κίτρινα γιλέκα" η φωτογραφία [Εικόνα]

Fake News: Φωτογραφία τραβηγμένη κατά την περίοδο της εξέγερσης των "κίτρινων γιλέκων" παρουσιάστηκε ως σημερινή από την Αθήνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 18:00

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα για τις παράνομες συγκεντρώσεις - Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τα "σκισμένα πουκάμισα"

Τα γεγονότα "είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα", αναφέρει το υπουργείο για όσα συνέβησαν σήμερα με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Νοε 2020 | 14:19

Μητσοτάκης για lockdown: "Να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να σώσουμε τα Χριστούγεννα"

"Στόχος μας να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 04 Νοε 2020 | 15:09

Η ατάκα της Ρένας Δούρου "με...πρόσχημα την πανδημία" προκάλεσε πόλεμο με τη ΝΔ- "Εισαι πρωταθλήτρια των ψεκασμένων"

Η αναφορά της Ρένας Δούρου ότι "με πρόσχημα την πανδημία" η κυβέρνηση θυσιάζει τους ανθρώπους της εστίαςης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Νοε 2020 | 11:50

Ηλιόπουλος: Χαρακτήριζαν "πεταμένα λεφτά" την ενίσχυση των ΜΕΘ και τώρα ακυρώνουν χειρουργεία

Στην κυβέρνηση επιτέθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:25

Οργή Δένδια: Διαψεύδει κατηγορηματικά μυστική συνάντηση με Μέρκελ

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του Ν. Δένδια και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 30 Νοε 2020 | 07:31

Κρίσιμο 10ήμερο για την άρση του lockdown - Μειώνονται τα κρούσματα αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι

Στο τέλος της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown. Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΣΤΙΑΣΗ 29 Νοε 2020 | 08:43

Χριστούγεννα: Μέχρι 9 άτομα στο ρεβεγιόν - Διαφωνούν οι λοιμωξιολόγοι για άρση του lockdown, 14 ή 21 Δεκεμβρίου

Οι ειδικοί τάσσονται κατά του ανοίγματος της εστίασης και των μεγάλων εμπορικών κέντρων στις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους