"Εμείς παρακολουθούμε προσεκτικά. Ποτέ στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε με τα εσωτερικά άλλων κομμάτων και δεν θα το κάνει και τώρα". Σε αυτό συνοψίζεται η αντίληψη που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ που κορυφώνονται την Κυριακή με τον β' γύρο των εκλογών για νέο/νέα πρόεδρο.
Αν και επισήμως η γραμμή είναι αυτή, στο ΠΑΣΟΚ δεν παραλείπουν να αφήσουν και αιχμές για τους πανηγυρισμούς της Κουμουνδούρου σχετικά με τη συμμετοχή των 147.000. Όπως υπενθύμισε χθες στο Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς καμία διάθεση περιφρόνησης, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ με 8% και με αυστηρά μέτρα λόγω κορονοϊού το 2021 είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων. "Την περασμένη Κυριακή συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα των συμμετεχόντων ήταν οι ψήφοι που έλαβα για να εκλεγώ πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλάσιο πολιτικό αποτύπωμα.
Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν μέλη και φίλοι, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή προϋποθέτει την εγγραφή στο κόμμα ως μέλους και μόνο.
Πάντως, πέρα από το επίσημο σιωπητήριο μέχρι την Κυριακή, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο Κασσελάκη. Άλλοι κάνουν λόγο για κατάσταση ενδεικτική του τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε κάποιος να εμφανιστεί ξαφνικά και σε τρεις εβδομάδες να διεκδικεί την προεδρία.
Άλλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι ένας ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν θα αποτελέσει απειλή για το ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω παρόμοιου προφίλ, με πιθανές απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που σαφώς σκέφτονται αλλά δεν το λένε επισήμως στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι προφανώς και θα προτιμούσαν έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα κινηθεί αριστερότερα στο πολιτικό φάσμα, π.χ. με πρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερο χώρο στο Κέντρο για το ΠΑΣΟΚ.
Βάζει στόχο την "προοδευτική κυβέρνηση"
Άλλωστε ο πραγματικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η δεύτερη θέση, ωστόσο ούτε αυτό τίθεται επισήμως ως στόχος ενόψει ευρωεκλογών και προτιμούν να κρατούν τη μπάλα χαμηλά. Βέβαια τα δεδομένα είναι πιθανόν να αλλάξουν, ειδικά αν από Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια νέα ηγεσία που θα βάλει με το καλημέρα τον πήχη πολύ ψηλά, π.χ. με σύνθημα "να διώξουμε τον Μητσοτάκη", πιέζοντας τα συγγενικά κόμματα να πάρουν πιο ηχηρή θέση.
Γι' αυτό πριν τον τελικό στόχο, στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν τα δύο ενδιάμεσα στάδια: τις αυτοδιοικητικές εκλογές, "όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο και θα το δείτε. Και τις ευρωεκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι ενισχυμένο", όπως είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.
Και ξεκαθάρισε ότι "ο στόχος είναι ένας: Στις επόμενες εθνικές εκλογές το πολιτικό πρόγραμμα που θα εκπονήσουμε, να γίνει κυβερνητικό σχέδιο της χώρας. Να φύγει η Νέα Δημοκρατία και να έρθει μία κυβέρνηση προοδευτική, ισχυρή, με νέα πρόσωπα, με πολιτική αυτονομία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι τις ολιγαρχίες".
Παρότι ρωτήθηκε και από το TheTOC, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ευθέως αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντίπαλος ή εν δυνάμει σύμμαχος, παρέπεμψε για τυχόν διάλογο μόνο μέσα στη Βουλή και πάνω σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ σημείωσε ότι τελικός κριτής θα είναι ο λαός στις επόμενες εκλογές. Πάντως μίλησε αρκετές φορές για "προοδευτική κυβέρνηση", όχι για "κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr