Follow us

Πώς βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ το φαινόμενο Κασσελάκη και γιατί ο Ανδρουλάκης βάζει πλέον στόχο την "προοδευτική κυβέρνηση"

Στο ΠΑΣΟΚ δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές για τους πανηγυρισμούς της Κουμουνδούρου σχετικά με τη συμμετοχή, κάνοντας συγκρίσεις με τη δικιά τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ

"Εμείς παρακολουθούμε προσεκτικά. Ποτέ στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε με τα εσωτερικά άλλων κομμάτων και δεν θα το κάνει και τώρα". Σε αυτό συνοψίζεται η αντίληψη που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ που κορυφώνονται την Κυριακή με τον β' γύρο των εκλογών για νέο/νέα πρόεδρο.

Αν και επισήμως η γραμμή είναι αυτή, στο ΠΑΣΟΚ δεν παραλείπουν να αφήσουν και αιχμές για τους πανηγυρισμούς της Κουμουνδούρου σχετικά με τη συμμετοχή των 147.000. Όπως υπενθύμισε χθες στο Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς καμία διάθεση περιφρόνησης, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ με 8% και με αυστηρά μέτρα λόγω κορονοϊού το 2021 είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων. "Την περασμένη Κυριακή συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα των συμμετεχόντων ήταν οι ψήφοι που έλαβα για να εκλεγώ πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλάσιο πολιτικό αποτύπωμα.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν μέλη και φίλοι, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή προϋποθέτει την εγγραφή στο κόμμα ως μέλους και μόνο.

Πάντως, πέρα από το επίσημο σιωπητήριο μέχρι την Κυριακή, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο Κασσελάκη. Άλλοι κάνουν λόγο για κατάσταση ενδεικτική του τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε κάποιος να εμφανιστεί ξαφνικά και σε τρεις εβδομάδες να διεκδικεί την προεδρία.

Άλλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι ένας ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν θα αποτελέσει απειλή για το ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω παρόμοιου προφίλ, με πιθανές απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που σαφώς σκέφτονται αλλά δεν το λένε επισήμως στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι προφανώς και θα προτιμούσαν έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα κινηθεί αριστερότερα στο πολιτικό φάσμα, π.χ. με πρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερο χώρο στο Κέντρο για το ΠΑΣΟΚ.

Βάζει στόχο την "προοδευτική κυβέρνηση"

Άλλωστε ο πραγματικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η δεύτερη θέση, ωστόσο ούτε αυτό τίθεται επισήμως ως στόχος ενόψει ευρωεκλογών και προτιμούν να κρατούν τη μπάλα χαμηλά. Βέβαια τα δεδομένα είναι πιθανόν να αλλάξουν, ειδικά αν από Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια νέα ηγεσία που θα βάλει με το καλημέρα τον πήχη πολύ ψηλά, π.χ. με σύνθημα "να διώξουμε τον Μητσοτάκη", πιέζοντας τα συγγενικά κόμματα να πάρουν πιο ηχηρή θέση.

Γι' αυτό πριν τον τελικό στόχο, στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν τα δύο ενδιάμεσα στάδια: τις αυτοδιοικητικές εκλογές, "όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο και θα το δείτε. Και τις ευρωεκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι ενισχυμένο", όπως είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Και ξεκαθάρισε ότι "ο στόχος είναι ένας: Στις επόμενες εθνικές εκλογές το πολιτικό πρόγραμμα που θα εκπονήσουμε, να γίνει κυβερνητικό σχέδιο της χώρας. Να φύγει η Νέα Δημοκρατία και να έρθει μία κυβέρνηση προοδευτική, ισχυρή, με νέα πρόσωπα, με πολιτική αυτονομία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι τις ολιγαρχίες".

Παρότι ρωτήθηκε και από το TheTOC, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ευθέως αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντίπαλος ή εν δυνάμει σύμμαχος, παρέπεμψε για τυχόν διάλογο μόνο μέσα στη Βουλή και πάνω σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ σημείωσε ότι τελικός κριτής θα είναι ο λαός στις επόμενες εκλογές. Πάντως μίλησε αρκετές φορές για "προοδευτική κυβέρνηση", όχι για "κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2023 | 15:16

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο πρωτάθλημα Τύπου με τη φανέλα της "Αυγής" - Τραυματίστηκε και έγινε αλλαγή [εικόνες]

Θλάση έπαθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ έπαιζε μπάλα με την ομάδα της εφημερίδας "Αυγή" στο πρωτάθλημα Τύπου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Δεκ 2023 | 14:41

Γεωργιάδης για ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Άρη Βελουχιώτη και τον ΕΛΑΣ, στα γενέθλια της Φάρλι

Ανάρτηση του Υπουργού Εργασίας για τα γενέθλια του σκύλου του Στέφανου Κασσελάκη. Τα χρόνια πολλά και οι ευχές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 02 Δεκ 2023 | 13:33

Χαρίτσης - Αχτσιόγλου: Βίντεο 8 δευτερολέπτων των πρώην "11" του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΚΟ - Τη Δευτέρα αποκαλύπτεται το όνομα

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασιστεί το όνομα της ΚΟ των 11 ανεξάρτητων βουλευτών.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ 02 Δεκ 2023 | 13:16

Νίκος Βούτσης: Στόχος μας να ανακόψουμε τη μεγάλη διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος μας να ανακόψουμε τη μεγάλη διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ στα άλλα κόμματα, τον ακτιβισμό και την αποχή τόνισε ο Νίκος Βούτσης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2023 | 09:40

Στέφανος Κασσελάκης: Γιόρτασε τα γενέθλια της Φάρλι μαζί με τον Τάιλερ - Η τούρτα, τα κεράκια και η μουσική [βίντεο]

Εγινε 4 ετών η Φάρλι! "Για την πιο γλυκιά σκυλίτσα του κόσμου", έγραψε στο βίντεο ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ 01 Δεκ 2023 | 20:37

Το Σαββατοκύριακο "κλειδώνει" το όνομα της ΚΟ των "11" που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινωθεί επίσημα σε ανοικτή εκδήλωση τη Δευτέρα το απόγευμα, στο Σεράφειο.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Δεκ 2023 | 17:38

Εξαλλος ο Μωραΐτης με τη Λουπάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει δημοσιογράφο για να προωθεί τους διασπαστές του - Μπράβο στο Κόκκινο

"Να μη φτύνεις εκεί που τρως" - Η ανάρτηση του Νίκου Μωραΐτη για την Ευγενία Λουπάκη και το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ "Στο Κόκκινο".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 01 Δεκ 2023 | 17:30

Στέφανος Κασσελάκης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η επιστήμη έκανε άλματα, δυστυχώς όμως όχι και η κοινωνία

"Για να εξαλειφθεί αυτό το "στίγμα" χρειάζεται παιδεία, γνώση και αγώνας", αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης

ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΤΑΙΛΕΡ 01 Δεκ 2023 | 16:23

Κασσελάκης - Ακρίτα: Περπάτησαν πιασμένοι χέρι - χέρι στο κέντρο της Αθήνας - Η ανάρτηση όλο νόημα για τις αποχωρήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έλενα Ακρίτα περπάτησαν πιασμένοι χέρι - χέρι στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες, με αφορμή τις αποχωρήσεις

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 01 Δεκ 2023 | 14:12

Κασσελάκης - Τάιλερ ντυμένοι με τα ίδια ρούχα στον Σύλλογο Οροθετικών - Για την παγκόσμια ημέρα AIDS [εικόνες]

Τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος "Θετική φωνή" επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 01 Δεκ 2023 | 13:33

Με Δούρου και Καλπαδάκη στο ΥΠΕΞ ο Κασσελάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία" [εικόνες]

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ 01 Δεκ 2023 | 12:59

Βουλή: Τέσσερις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα "κόκκινα" δάνεια

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στο νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ 01 Δεκ 2023 | 12:43

Λαζόπουλος: "Μπακάλικο ο ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν οι πικραμένοι και δημιουργούν τον… ΞΥΡΙΖΑ"

"Μπακάλικο" χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Λάκης Λαζόπουλος και κατέθεσε και τη δική του πρόταση για το νέο όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των "11".