Πώς η Αθήνα "διεμβόλισε" την τουρκολιβυκή συμφωνία αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα – Εκνευρισμός και απειλές από τον Τσαβούσογλου

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα αιφνιδίασε την Άγκυρα δημιουργώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.

Δένδιας ΑΟΖ

Με ταχύτατες κινήσεις που έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα, η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών πιάνοντας στον ύπνο την Τουρκία. Ωστόσο για να πέσουν οι υπογραφές χρειάστηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών έτσι ώστε να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόλις ήταν όλα έτοιμα ο Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα. "Κλειδί" για την επίτευξη της συμφωνίας αποτέλεσε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν.

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό με εκείνη με τις Ιταλίας και την πρώτη συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε η χώρα μας. Μπορεί η ΑΟΖ με την Αίγυπτο να ήταν σαφώς πιο δύσκολη, ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί που επέδειξε η ελληνική διπλωματία και το γεγονός ότι κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις διαπραγματεύσεις με το Κάιρο θυμίζουν τα όσα έγιναν στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα με την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών.

Συμφωνία μέσα σε 50 ημέρες

Χρειάστηκαν ουσιαστικά 50 ημέρες για την επίτευξη της συμφωνίας με την Αίγυπτο κάτι που αρχικά φάνταζε ιδιαιτέρως δύσκολο να συμβεί. Ωστόσο οι συνθήκες μέρα με τη μέρα ευνοούσαν ολοένα και περισσότερο την ελληνική πλευρά. Ο εμφύλιος στη Λιβύη, ο ρόλος που ήθελε να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή και κυρίως οι εχθρικές σχέσεις του Αιγύπτιου προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ορισμένοι από τους σημαντικούς παράγοντες που συντέλεσαν ώστε να ξεπεραστούν σύντομα όλα τα εμπόδια και να καμφθούν οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν από το Κάιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών να συζητείτο περίπου 15 χρόνια, ωστόσο οι βάσεις τέθηκαν στις 18 Ιουνίου όταν ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο και στην ατζέντα των συνομιλιών υπήρχε μόνο το επίμαχο ζήτημα. Τότε ο υπουργός Εξωτερικών είχε αποχωρήσει συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς γνώριζε ότι το εγχείρημα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο, αλλά ο χρόνος είχε αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα. Περίπου ενάμιση μήνα μετά ο Νίκος Δένδιας επέστρεψε στην Αίγυπτο υπογράφοντας μια ιστορική συμφωνία εξουδετερώνοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε ισχυρή θέση η Αθήνα στις διερευνητικές επαφές

Αναλυτές εκτιμούν πως η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενδυναμώνει την θέση της χώρας μας ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. "Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχαμε μόνο το τουρκολιβυκό σύμφωνο στο τραπέζι, θα ήταν αρκετά επιβαρυμένη η ατζέντα σε βάρος μας" δήλωσε ο διεθνολόγος Νίκος Φίλης στον ΣΚΑΙ. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η επιλογή της τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο επελέγη διότι αυτό επιθυμούσε το Κάιρο αλλά και γιατί λόγω της νέας πραγματικότητας που είχε διαμορφωθεί με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η ελληνική πλευρά βιαζόταν να βρει μια καλή συμφωνία προκειμένου να το ακυρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον και στο ενδεχόμενο οι ελληνοτουρκικές διαφορές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις δίνεται η δυνατότητα και τα στα τέσσερα μέρη να προσφύγουν για να επιλύσουν τις συνοριακές διαφορές που προκύπτουν.

Εκείνο που προέχει τώρα είναι η τάχιστη κύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, ώστε κατόπιν να κατατεθεί επίσημα στον ΟΗΕ και να πρωτοκολληθεί -οκτώ μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου- καθώς και η διεθνής υποστήριξη στη μοναδική, κανονική συμφωνία οριοθέτησης στην εν λόγω περιοχή.

Δένδιας

Οργή στην Άγκυρα

Ο αιφνιδιασμός της Άγκυρας ήταν έκδηλος. Οι πρώτες διαρροές ανέφεραν πως η συμφωνία περιλαμβάνει περιοχές που είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ υπήρξαν και απειλές περί ματαίωσης των διερευνητικών επαφών. Παράλληλα προανήγγειλαν ασκήσεις μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι σκληρές αλλά και αμήχανες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έκανε λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Λιβύης. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε άκυρη την συμφωνία ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως επιχειρούν να υπογράψουν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία επαναφέρει τη νομιμότητα

Η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Αίγυπτο βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Χάλκη. Ο πρωθυπουργός που ενημερωνόταν συνεχώς για όλες τις εξελίξεις από τον Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε σε αυτό το πολύ σημαντικό για την χώρα μας κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ότι η συμφωνία είναι καθ' όλα νόμιμη και ικανοποιεί απόλυτα τις δύο χώρες, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα "που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δένδιας: Στον κάλαθο των αχρήστων το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως με την συμφωνία κατοχυρώνονται τα δικαιώματα νησιών της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, που σέβεται τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονιάς. "Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων", τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η DW 22 Σεπ 2020 | 18:27

Φάκελοι FinCen: Πώς ο γαμπρός του Ερντογάν "βοήθησε" τη βιομηχανία πορνό

Σκιερές συναλλαγές καταγράφουν οι φάκελοι FinCen και με τον κλάδο της πορνογραφίας, μέσω της Aktif Bank. Ποια η εμπλοκή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ TWEET ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 18:01

Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία- Λόγω κρούσματος κορονοϊού, σε καραντίνα ο Σάρλ Μισέλ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία αναβάλλεται για τις αρχές Οκτωβρίου

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ 22 Σεπ 2020 | 15:39

Oruc Reis: Κινητικότητα στο λιμάνι της Αττάλειας - Τι δήλωσε ο κυβερνήτης του

Τις κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθεί η Αθήνα καθώς το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εξήλθε από το λιμάνι της Αττάλειας.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Σεπ 2020 | 11:48

Ξανά στο στόχαστρο της Άγκυρας η Σακελλαροπούλου: "Προκαλεί και κάνει αστεία προπαγάνδα", λέει ο Οκτάι

Σφοδρά ενοχλημένη η Τουρκία από την επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 22 Σεπ 2020 | 09:19

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία για παραβίαση του εμπάργκο εμπορίου όπλων στη Λιβύη

Πέραν της τουρκικής Avrasya Shipping, οι άλλες δύο εταιρίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Med Wave Shipping και η Sigma Airlines.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ 22 Σεπ 2020 | 08:18

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει καμία νομική σημασία ο Χάρτης της Σεβίλλης

Μια "περίεργη" ανάρτηση στο Twitter της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Κύπρου.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ 21 Σεπ 2020 | 22:39

Προκλητικός ο Ερντογάν: Όσοι προσπαθούσαν να μας αγνοήσουν, προσεγγίζουν τώρα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον ΟΗΕ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ 21 Σεπ 2020 | 19:12

Δένδιας στο Συμβούλιο ΥπΕξ της ΕΕ: Η Τουρκία να δώσει πολλά απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

Για τα αποτελέσματα της συζήτησης στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας

ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 21 Σεπ 2020 | 14:28

Το συγκινητικό μήνυμα του Αντιναυάρχου Λυμπέρη στα πληρώματα του Στόλου- "Είμαι υπερήφανος για όλους σας"

Το συγκινητικό μήνυμα του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Λυμπέρη αποκάλυψε στο άρθρο του ο Αλέξης Παπαχελάς

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 21 Σεπ 2020 | 14:10

Τουρκία: Οι συμφωνίες με τη Λιβύη θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, λέει ο Καλίν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δυσαρεστημένος από την ανακοίνωση με την οποία ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΕΤΙΝΗ ΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:08

Ράλλυ Τουρκίας: Νικητής στον πιο απρόβλεπτο αγώνα της χρονιάς ο Elfyn Evans [βίντεο]

Όσοι είχαν προβλέψει πως νικητής στο Ράλλυ Τουρκίας, 5ο γύρο του φετινού WRC, θα είναι όποιος αντιμετωπίσει τα λιγότερα προβλήματα, δικαιώθηκαν.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 21 Σεπ 2020 | 11:55

H πρώτη παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη μετά το τέλος του Ποταμιού: Γιατί καλεί Μητσοτάκη - Τσίπρα σε κοινή γραμμή

"Ας μπούμε λοιπόν στο μυαλό του Βενιζέλου. Και πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός που πρέπει να διακηρύξει έναν νέο πατριωτισμό", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑ 21 Σεπ 2020 | 07:31

Ο Ερντογάν τώρα θέλει διάλογο – Πιθανότατα σήμερα οι ανακοινώσεις για τις διερευνητικές επαφές - Η επίσκεψη Πομπέο

Οι κινήσεις όμως της Άγκυρας δεν δείχνουν να πείθουν ένα μεγάλο μέρος των "27" που ετοιμάζονται να εγκρίνουν τον κατάλογο με τα μέτρα.