Follow us

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή junior στις εκλογές

Η εκ νέου υποψηφιότητα του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφοράς και οι επίμονες ερωτήσεις της Νεφέλης Μεγκ στον πρωθυπουργό για την επιλογή να κατέβει ξανά στις εκλογές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΗΤΣΟΙΤΑΚΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Στο θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στη youtuber Νεφέλη Μεγκ, την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός απάντησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπως και για αυτό του Κώστα Καραμανλή junior, που παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Μεταφορών λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Όλο αυτό το διάστημα είχε γίνει πολλή συζήτηση για το αν θα έπρεπε να κατέβει ξανά ως υποψήφιος, ή αν θα έπρεπε να δεχτεί το κόμμα την υποψηφιότητά του. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που έκανε η Νεφέλη Μεγκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Αξίζει να μείνει στην πολιτική; τον ρώτησε...

Και μετά την απάντηση ότι θα τον κρίνουν οι ψηφοφόροι, επέμεινε. "Εσείς γιατί τον θέλετε στο ψηφοδέλτιο;", ρώτησε και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της θύμισε ότι παραιτήθηκε από υπουργός, σε αντίθεση με άλλους, η Νεφέλη του είπε: "Ε, καλά δεν θα του στήσουμε και αδριάντα...".

Διαβάστε Επίσης

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξήγησε την απόφαση για την εκ νέου υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, διαχωρίζοντας τη θέση του υπουργού (που είναι επιλογή του πρωθυπουργού, όπως είπε) από το αξίωμα του βουλευτή, τονίζοντας ότι ένας βουλευτής πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό αν θα διατηρήσει τη θέση του στο κοινοβούλιο.

Αναλυτικά η συζήτηση με τη Νεφέλη Μεγκ για το θέμα του Κώστα Καραμανλή:

Νεφέλη Μεγκ: Ωραία, είπατε αξίζει να παραμείνεις στην πολιτική. Εγώ τώρα, με όλα αυτά που έχουν συμβεί, έγινε αυτό με τα Τέμπη, έχω αναφερθεί πολλές φορές στα δικά μου podcast, δηλαδή πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής αξίζει να παραμείνει στην πολιτική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ της θέσης που έχει να κάνει με την εκτελεστική εξουσία, της θέσης του Υπουργού, για να το πω έτσι πολύ απλά, και του βουλευτή.

Ο βουλευτής εκλέγεται, άρα δεν διορίζεται, εκλέγεται από τους πολίτες, οι πολίτες ανά πάσα στιγμή έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους και τελικά εκλέγονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Άρα ο βουλευτής δεν διορίζεται, εκλέγεται. Θα μου πεις, μπαίνει στο ψηφοδέλτιο από κάποιο κόμμα…

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΦΕΛΗ

Νεφέλη Μεγκ: Εσείς τον επιλέγετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον επιλέγει το κόμμα, ναι, και η τελική επιλογή είναι δική μου. Όμως κάνω μία μεγάλη διάκριση μεταξύ της υπουργικής θέσης, η οποία είναι αποκλειστική δική μου αρμοδιότητα γιατί εγώ διορίζω και απολύω, και της εκλογής κάποιου στο κοινοβούλιο, που τελικά εγώ μπορεί μεν να επιλέγω το ψηφοδέλτιο, αλλά αν οι πολίτες δεν τον επιλέξουν ή δεν επιλέξουν κάποιον στη διαδικασία της εκλογής δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Άρα, τελικά η κρίση περνά στους πολίτες. Και οι πολίτες πάντα έχουν την επιλογή αν δεν θέλουν κάποιον ή κάποια να ψηφίσουν κάποιον άλλον.

Νεφέλη Μεγκ: Εσείς γιατί τον θέλετε στο ψηφοδέλτιο, όμως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί θεωρώ ότι ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από Υπουργός και αναγνωρίζοντας ότι, έχοντας την εποπτεία ενός οργανισμού ο οποίος ήταν, θα έλεγα, ο υπεύθυνος, και αναφέρομαι στον ΟΣΕ, για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί παραιτούμενος. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι πολίτες.

Νεφέλη Μεγκ: Το ότι παραιτούμαι από κάπου σημαίνει αναλαμβάνω την ευθύνη. Αυτό πρέπει να…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ θέλω να σε ρωτήσω: θυμάσαι πολλές άλλες περιπτώσεις Υπουργών που να έχουν παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη όταν κάτι πήγε στραβά; Για να δούμε και την άλλη πλευρά.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΦΕΛΗ

Νεφέλη Μεγκ: Εντάξει, δεν θα του στήσουμε και ανδριάντα όμως που παραιτήθηκε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αλλά αυτό το οποίο εσύ θεωρείς -και απολύτως λογικό- να είναι αυτονόητο στην Ελλάδα δεν συνέβαινε πάντα. Άρα εγώ θεωρώ ότι το αυτονόητο μερικές φορές, δεν λέω ότι πρέπει να το χειροκροτούμε, αλλά ας αναγνωρίζουμε τουλάχιστον ότι δεν γίνεται πάντα.

Διαβάστε Επίσης

Νεφέλη Μεγκ: Εγώ λίγο θα επανέλθω και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι όταν παραιτείται κάποιος παίρνει την πολιτική ευθύνη, τελεία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να έχει και συνέπειες; Δηλαδή αναγνωρίζω την πολιτική ευθύνη, σούπερ, μπράβο σου, μπράβο που το έκανες, μπράβο που παραιτήθηκες, αλλά αυτό πρέπει να συνεχίσει να συνεχίσει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πού σταματάει αυτό; Να σε ρωτήσω, πού σταματάει αυτό; Η αναγνώριση της πολιτικής ευθύνης από μόνη της είναι μία πράξη σωστή. Έχεις την εποπτεία ενός οργανισμού, γίνεται ένα τραγικό ατύχημα, αναγνωρίζεις την ευθύνη, παραιτείσαι.

Εγώ έχω την ανώτατη, θα έλεγα, ευθύνη επειδή ό,τι συμβαίνει στη χώρα, θεωρητικά, είναι υπό τη δική μου εποπτεία, αναγνωρίζω και εγώ το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Ζητώ συγγνώμη και κοιτάζω να δω τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω τα κακώς κείμενα.

Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα λογικό και κατανοητό πλαίσιο το οποίο τραβάει μία γραμμή μεταξύ της πραγματικής ανάληψης της ευθύνης, το να φεύγει κάποιος από μία θέση είναι ανάληψη ευθύνης, και της ανάγκης βέβαια πάντα να μην προσωποποιούμε και να μη στοχοποιούμε κατ’ ανάγκη ανθρώπους χωρίς να δίνουμε την απαραίτητη έμφαση στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής.

Δηλαδή, για εμένα το κεφάλαιο το οποίο με πόνεσε όσο, πιστεύω, πόνεσε οποιονδήποτε άλλο Έλληνα -και θα έλεγα και λίγο παραπάνω διότι έχοντας την ευθύνη αισθάνεσαι πάντα ένα μεγαλύτερο βάρος για το τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά για να αποφύγεις αυτό το ατύχημα. Ο δικός μου ρόλος είναι να μετατρέψω αυτόν τον θυμό, τη στενοχώρια, την όποια αίσθηση ευθύνης αισθάνομαι, σε μία δημιουργική, θα έλεγα, πράξη διόρθωσης αυτών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα.

Νεφέλη Μεγκ: Ναι, διορθώσεις προφανώς. Ο κ. Καραμανλής, όμως, δεν νομίζω ότι μπορεί να διορθώσει όταν έγινε κάτι τέτοιο. Ίσα, ίσα, ήταν ένας Υπουργός, εγώ κυκλοφορώ με τα μέσα, δεν έχω αμάξι, κανονικά λεωφορεία και αυτά. Είναι, πώς να σας πω, τα μέσα στην Αθήνα είναι κλάψ’ τα. Είναι κλάψ’ τα...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ 07 Δεκ 2023 | 18:22

Παραδοσιακό το μενού στο γεύμα Ερντογάν - Μητσοτάκη: Ντολμαδάκια, χωριάτικη, ταραμοσαλάτα, αχνιστός ροφός και χαλβάς

Για το μενού υπήρχε συνεννόηση των δύο πλευρών, καθώς οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι δεν τρώνε συγκεκριμένες τροφές.

ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ 07 Δεκ 2023 | 16:46
«ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ» 07 Δεκ 2023 | 15:45
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 07 Δεκ 2023 | 15:40

Επίσκεψη Ερντογάν: Η στιγμή που ο διερμηνέας... μπερδεύει τον Κυριάκο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη [βίντεο]

Ο διερμηνέας, εκ παραδρομής, αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Δεκ 2023 | 15:20

"Πρωταγωνιστής" ο Πίνατ στο Μέγαρο Μαξίμου: Πώς υποδέχτηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν [εικόνες, βίντεο]

Ο Πίνατ έκλεψε για άλλη μια φορά την παράσταση στο Μέγαρο Μαξίμου υποδεχόμενος κι αυτός τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 15:04

Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν Μητσοτάκης- Ερντογάν: Θα επιλύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά

Ολόκληρη η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία στην κοινή διακήρυξή τους.

ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 07 Δεκ 2023 | 15:03

Η απρόοπτη παρέμβαση Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις Ερντογάν: Σχολίασε την "τουρκική μειονότητα" του Τούρκου προέδρου

Κατά την διάρκεια των δηλώσεών του, ο Ερντογάν έκανε λόγο για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του "υπενθυμίζει" την Συνθήκη της Λωζάνης.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 07 Δεκ 2023 | 14:43

Το δώρο με "νόημα" του Ερντογάν στον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Το δώρο του Τούρκου προέδρου στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 07 Δεκ 2023 | 13:46

Μπαράζ διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργών και των Τούρκων ομολόγων τους στην Αθήνα [εικόνες]

Μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων έχουν οι Έλληνες υπουργοί με τους Τούρκους ομολόγους τους στην Αθήνα.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 07 Δεκ 2023 | 13:46

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: "Φίλε πρόεδρε, φίλε Ταγίπ", μετά τα ήρεμα νερά χτίζουμε ένα αύριο ειρήνης- Νέο ραντεβού την άνοιξη στην Αγκυρα

"Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά" δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 07 Δεκ 2023 | 13:08

Πρώτο θέμα στον Guardian η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Από "πυγμάχος μέσα στο ρινγκ" στο "καζάν-καζάν"

Λεπτό προς λεπτό μεταδίδει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 07 Δεκ 2023 | 12:52

Ελλάδα και Τουρκία υπογράφουν κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας - Τι θα περιλαμβάνει

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 07 Δεκ 2023 | 12:06

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Μαξίμου- Ξεπέρασε ήδη τον προβλεπόμενο χρόνο των 45 λεπτών

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.