
Λίγες ώρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία με τους χιλιάδες νεκρούς και τον ανυπολόγιστο αριθμό τραυματιών, η Ελλάδα αποφάσιζε να παράσχει συνδρομή με ειδικό κλιμάκιο διασωστών και γιατρών, χωρίς να περιμένει να της ζητηθεί η βοήθεια.
Την ίδια ήμερα το C-130 απογειωνόταν για το Ινστιρλίκ, προκειμένου να πέσει αμέσως στη μάχη της διάσωσης. Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός δήλωσε συντετριμμένος για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, ενώ σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς για την διαχείριση της κακοκαιρίας, η πρώτη του αποστροφή είχε αναφορά στην γειτονική χώρα, δηλώνοντας ξεκάθαρα την βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει, αν της ζητηθεί περαιτέρω συνδρομή.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, εκφράζοντας τη θλίψη του αλλά και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο δράμα που ζει η χώρα μετά τον διπλό σεισμό και εκείνος τον ευχαρίστησε θερμά για το ενδιαφέρον.
Χθες, από τα έδρανα της Βουλής, οι πρώτες λέξεις του πρωθυπουργού είχαν και πάλι αναφορά στην Τουρκία, στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τουρκικός λαός και στη βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα, ενώ όλες οι ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέντευξή του στο CNN αφορούσαν αποκλειστικά το θέμα του σεισμού, τη στάση της Ελλάδας και το αν η συμπεριφορά της θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Ποιο θα είναι το αύριο στη δύσκολη εξίσωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι άγνωστο. Η χώρα είναι σε κατάσταση ανάγκης για 3 μήνες, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τελικά στις 14 Μαΐου, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο νικητής. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει η Ελλαδα στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας και στο εσωτερικό της, αλλα και στη Δύση.
"Είμαστε φίλοι με την Τουρκία παρά τις διαφορές μας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "ζούμε σε έναν ενεργό γεωλογικό χώρο και στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει πιο δυνατή εικόνα από το να βλέπεις έναν Έλληνα και έναν Τούρκο διασώστη να σώζουν μαζί ένα 7χρονο κορίτσι".
Μπήκε μπροστά η διπλωματία των σεισμών, φέρνοντας στη μνήμη την ομαλότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά τους σεισμούς του 1999 και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των δύο χωρών; Θα το δείξει ο χρόνος. Ο πρωθυπουργός πάντως με τα συνεχή μηνύματά του θέλησε να καταδείξει στον λαό της Τουρκίας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και έτοιμη να συμπαρασταθεί στα δύσκολα, γεγονός που φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν οι πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες είχαν γευτεί αρκετό… ανθελληνικό δηλητήριο. Ήδη τα "ευχαριστώ" στους φίλους Έλληνες έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Τούρκους πολίτες.
Είχε στόχο να αποδείξει στη Δύση ότι η Ελλαδα δεν είναι "εχθρός", δεν είναι αυτή που επιτίθεται έχοντας όπλα στα νησιά, αλλά είναι αυτή η μικρή σε μέγεθος χώρα που σπεύδει να συνδράμει τον σκληρά δοκιμαζόμενο γείτονά της, γιατίι έχει γνωρίσει και η ίδια την βιαιότητα του εγκέλαδου. Είναι αυτή που ξέρει και αποδεικνύει έμπρακτα ότι παρά τις πολιτικές διαφορές, την κρίσιμη ώρα σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Είναι το ένα μέρος της εικόνας του Έλληνα με τον Τούρκο διασώστη, που "μπορεί να χτίσει γέφυρες μεταξύ των λαών μας", όπως είπε στη χθεσινή συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσότακης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr