Follow us

H Άνγκελα Μέρκελ περιγράφει τις επαφές με Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα - Ποιος την κέρδισε με το "αφοπλιστικό του χαμόγελο"

Η 'Ανγκελα Μέρκελ κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ελληνική κρίση χρέους και στις επαφές της με τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΡΚΕΛ

Στην κυκλοφορία βρίσκεται από σήμερα το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ "Freiheit", στο οποίο η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος περιγράφει τις πιο κρίσιμες στιγμές από τα 16 χρόνια στα οποία ηγήθηκε της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η Άνγκελα Μέρκελ κάνει ξεχωριστή αναφορά και στην ελληνική κρίση χρέους καθώς και τις επαφές της με τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει η Ξένια Κουναλάκη στην "Καθημερινή", για τους δύο πρώτους η αποτίμησή της δεν είναι ιδιαίτερα θετική, ενώ είναι σαφής η καλή προσωπική της χημεία με τον Τσίπρα, στον οποίο αφιερώνει και το μεγαλύτερο μέρος των αναμνήσεών της που αναφέρονται την Ελλάδα.

H Άνγκελα Μέρκελ περιγράφει τις επαφές με Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα - Ποιος την κέρδισε με το "αφοπλιστικό του χαμόγελο"

Η έκπληξη για τον Γιώργο Παπανδρέου

Το συναίσθημα που εκφράζει η τέως καγκελάριος για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι η έκπληξη. Εκπληξη για τη στάση του, ακόμη και όταν, λίγο μετά την εκλογή του, ανακοινώθηκε η αναθεώρηση του ελλείμματος από 3,7% σε 12,7%. Θυμάται ότι στο πρώτο τηλεφώνημά της, ο Ελληνας πρωθυπουργός περιέγραφε μεν την κατάσταση στη χώρα του ως τεταμένη, χωρίς όμως να δίνει την εντύπωση πως έχει αντιληφθεί τον επείγοντα χαρακτήρα της.

Μετά την επιμονή των Νικολά Σαρκοζί, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπέι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Ολοι είχαν αντιληφθεί και συμφωνήσει ότι έπρεπε να δανείσουν την Ελλάδα. Ολοι, εκτός από τη Μέρκελ και τον Παπανδρέου, έγνεψαν καταφατικά. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν είχε μιλήσει.

Η καγκελάριος τον ρωτάει τι θέλει ο ίδιος, πραγματικά; Εκείνος απαντά ότι δεν θέλει τίποτε, αλλά η χώρα του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Σε νέα ερώτησή της, η Γερμανίδα ζητάει να μάθει πότε θα παρουσιάσει η Αθήνα σχέδιο για την εξοικονόμηση 4% του ΑΕΠ. Ο Παπανδρέου της απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο. Η Μέρκελ δεν πιστεύει αυτό που ακούει. Δεν πιστεύει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός φερόταν σαν να έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή του. Κοιτάζει τον Κορσέπιους, σύμβουλό της για τα ευρωπαϊκά και μετέπειτα γενικό γραμματέα του συμβουλίου της Ε.Ε., και συνεννοούνται με το βλέμμα ότι είναι καλύτερα να σιωπήσει, αναφέρει η Καθημερινή.

ΜΕΡΚΕΛ ΒΙΒΛΙΟ

Η αποτυχία Σαμαρά στις μεταρρυθμίσεις...

Η μοναδική αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά είναι σύντομη. Η μεταρρυθμιστική του κόπωση επισημαίνεται μόνον ως παρένθεση πριν από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Η νίκη του (Αλέξη Τσίπρα) αποδίδεται στην αγανάκτηση πολλών Ελλήνων πολιτών για τα πακέτα διάσωσης. Επισημαίνεται ότι ο Τσίπρας υποσχόταν να απελευθερώσει την Ελλάδα από την τρόικα, ενώ ο προκάτοχός του είχε αποτύχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

ΜΕΡΚΕΛ ΒΙΒΛΙΟ

...και ο "σταρ" Αλέξης Τσίπρας

Οι αρχικές εντυπώσεις της για τον Τσίπρα είναι θετικές, παρά το γεγονός ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο σταμάτησε για να χαιρετήσει τους οπαδούς του από το Κόμμα της Αριστεράς (Ντι Λίνκε), προτού πατήσει το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για εκείνον στην καγκελαρία. Η καλή προσωπική τους σχέση φτάνει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, όταν δείπνησαν για τελευταία φορά σε ψαροταβέρνα του Πειραιά.

Από την πρώτη επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο, στις 23 Μαρτίου το 2015, η Μέρκελ θυμάται ότι ανυπομονούσε να γνωρίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό που όπως σημειώνει ήταν είκοσι χρόνια νεότερός της. Μέχρι τη συνάντησή τους στο Βερολίνο είχαν μιλήσει δύο φορές στο τηλέφωνο με διερμηνείς και είχαν δύο σύντομες συναντήσεις σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η εντύπωση που είχε αποκομίσει ήταν, γράφει, θετική – ακόμη και για τα "καλά αγγλικά" του.

Περιγράφει την υποδοχή του σαν άφιξη ενός σταρ, για τον οποίο δεν είχαν απλώς παραταχθεί αγήματα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, αλλά είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι. Στα αυτιά της Μέρκελ έφταναν οι ιαχές των συγκεντρωμένων που ζητούσαν "διεθνιστική αλληλεγγύη", καθώς έβλεπε τον Τσίπρα να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να την κοιτάει με ένα "φιλικό, αφοπλιστικό χαμόγελο". Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξηγεί με αυτοπεποίθηση ότι σταμάτησε να χαιρετήσει τους διαδηλωτές επειδή δεν πρέπει ποτέ κανείς να ξεχνάει τους υποστηρικτές του. Η Μέρκελ συμφωνεί χαμογελώντας και γράφει ότι αισθανόταν πως ήταν έτοιμοι οι δυο τους να εκπλήξουν ευχάριστα τους πάντες με το θετικό κλίμα ανάμεσά τους – σε μια στιγμή που ο διεθνής Τύπος περιέγραφε τη συνάντησή τους περίπου ως σύγκρουση δύο κόσμων.

Η Μέρκελ θυμάται ότι στη συνομιλία της με τον Τσίπρα τόνισε τη βούλησή της να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, κάτι που προϋπέθετε να εργαστούν Αθήνα και Βερολίνο συντονισμένα. Είχε ήδη από το 2012 σκεφθεί πολύ για το ελληνικό ζήτημα. Είχε ακούσει τα επιχειρήματα όσων συνηγορούσαν υπέρ του Grexit (με πρώτον τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε). Δεν είχε όμως πειστεί. Η πεποίθηση που είχε αταλάντευτα σχηματίσει ήταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στη νομισματική ένωση.

ΜΕΡΚΕΛ ΒΙΒΛΙΟ

Λίγο αργότερα, η μεταξύ τους χημεία είναι τόσο καλή ώστε οι δύο πολιτικοί φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για τις οικογένειές τους. Πηγαίνοντας στην αίθουσα όπου τους περίμεναν, περιέγραψε ο ένας στον άλλο την προσωπική του διαδρομή στην πολιτική. Εκείνος της μίλησε και για την οικογένειά του, εκείνη για τον σύζυγό της, Γιόακιμ, και τους γιους του. Ο Τσίπρας κερδίζει τη συμπάθεια της καγκελαρίου και της δίνει την εντύπωση πως ήταν ανοιχτός στη συνεργασία και ήθελε να ανιχνεύσει τον δρόμο του σε αχαρτογράφητα νερά.

Επρεπε όμως η νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαιτήσεις της τρόικας χωρίς να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Επρεπε δηλαδή, όπως γράφει η Μέρκελ, να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη σύσκεψη με τους συνεργάτες και το δείπνο, περιγράφεται με ενθουσιασμό ως επικοινωνιακό έργο τέχνης. Ηταν αμφότεροι φιλικοί και μειλίχιοι, χωρίς να αποκλίνουν επί της ουσίας από τις θέσεις τους. Οι αβυσσαλέες διαφορές παρέμεναν. Είχε όμως, σύμφωνα με τη Μέρκελ, διαπιστωθεί η κοινή βούληση να αρθεί το αδιέξοδο.

Η έκπληξη της καγκελαρίου ήταν μεγάλη από τη στάση που κράτησε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015. Τον περιγράφει σιωπηλό στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου, όπου τον πλησίασε για να εκμαιεύσει τις προθέσεις του ως προς το πακέτο που του πρότειναν οι εταίροι. Εκείνος της απαντά σιβυλλικά ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει με το υπουργικό του συμβούλιο και θα αποφασίσει. Η καγκελάριος μιλάει με τον Ολάντ, που δηλώνει εξίσου έκπληκτος και πιέζει ξανά τον Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τι περιμένει να προκύψει από τις συζητήσεις στην Αθήνα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός της λέει ότι δεν ξέρει και υπόσχεται να της τηλεφωνήσει το ίδιο βράδυ για να την ενημερώσει.

Οντως, της τηλεφωνεί αργότερα και την ενημερώνει ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε δημοψήφισμα. Φυσικά, τον ρωτάει τι θα προτείνει εκείνος προς το εκλογικό σώμα. Οταν ακούει τον Τσίπρα να της λέει ότι τάσσεται με το "Οχι" μένει άφωνη. Την ίδια έκπληξη θυμάται ότι δοκίμασε και ο Ολάντ, από το αντίστοιχο τηλεφώνημα που δέχτηκε από την Αθήνα.

Τριάμισι χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2019, Μέρκελ και Τσίπρας δειπνούν σε ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εχουν αφήσει πίσω τους το δύσκολο 2015. Ο Τσίπρας της εξηγεί ότι ήταν σημαντικό να δείξει στους πολίτες πως είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να απαλλαγεί από την επάρατη τρόικα. Οι Ελληνες απέρριψαν το πακέτο της λιτότητας, αλλά ήθελαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Γι’ αυτό τον ψήφισαν ξανά τον Σεπτέμβριο του 2015. Η καγκελάριος δείχνει να έχει πειστεί", καταλήγει η Καθημερινή στο κείμενό της για τις ελληνικές αναφορές στο βιβλίο της Μέρκελ.

ΜΕΡΚΕΛ ΒΙΒΛΙΟ

Τι απαντά για Ουκρανία, Ρωσία και μεταναστευτικό

Η 70χρονη πρώην καγκελάριος κατηγορείται σήμερα ότι άφησε τη Γερμανία επικίνδυνα εξαρτημένη από το φθηνό ρωσικό αέριο και ότι συνέβαλε στην άνοδο της άκρας δεξιάς με τη πολιτική της του ανοίγματος έναντι των μεταναστών.

Απούσα από την πολιτική συζήτηση από τα τέλη του 2021 που άφησε την εξουσία, η Άγγελα Μέρκελ ξαναπαίρνει το λόγο σε μια περίοδο που η επικαιρότητα σηματοδοτείται από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, την προσεχή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία ενόψει των πρόωρων εκλογών του Φεβρουαρίου.

ΜΕΡΚΕΛ

Τις μεγαλύτερες επιθέσεις τις δέχθηκε για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, στη διάρκεια της οποίας διέταξε το Σεπτέμβριο 2015 να μην επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες που φθάνουν στα σύνορα της χώρας. Στη συγγραφή αυτών των απομνημονευμάτων την ώθησε η βούλησή της να εξηγήσει τα τότε κίνητρά της, το "όραμά (της) για την Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση", αναφέρει στο βιβλίο αυτό.

Με τη φράση της που άφησε εποχή, "θα τα καταφέρουμε" ("Wir schaffen das"), προέβαλε "μια στάση": "εκεί όπου υπάρχουν εμπόδια, πρέπει να εργαζόμαστε για να τα υπερβούμε".

Υποστηρίζει πως "εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει", σχετικά με μια σέλφι που είχε βγάλει με ένα σύρο πρόσφυγα, "το γεγονός ότι κάποιοι υπέθεσαν πως ένα ευγενικό πρόσωπο σε μια φωτογραφία ήταν αρκετό για να παρακινήσει ολόκληρες λεγεώνες ανθρώπων να διαφύγουν από την πατρίδα τους".

Αν και τονίζει πως "η Ευρώπη οφείλει πάντα να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορά της", υπογραμμίζει πως "η ευημερία και το κράτος δικαίου θα κάνουν πάντα την Γερμανία και την Ευρώπη (...) τόπους στους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να πάνε".

Σχετικά με την άνοδο του γερμανικού ακροδεξιού σχηματισμού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), προειδοποιεί τα δημοκρατικά κόμματα: "αν πιστεύουν πως θα καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της AfD συνεχίζοντας αδιάκοπα να υιοθετούν τα θέματά της, ακόμη και να προχωρούν σε ρητορική πλειοδοσία χωρίς να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα, θα αποτύχουν".

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022, κατηγορήθηκε ότι κατέστησε τη Γερμανία εξαρτημένη από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Εντούτοις, υπογραμμίζει, η δημιουργία του αγωγού αερίου Nord Stream 1 είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό της, τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έγινε στη συνέχεια πρόεδρος της επιτροπής μετόχων και του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας αυτής.

Για τον Nord Stream 2, τον δεύτερο αγωγό αερίου που ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία και για τον οποίο είχε δώσει το πράσινο φως μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, εξηγεί πως θα ήταν τότε "δύσκολο να δεχθούν οι άνθρωποι τόσο στη Γερμανία (...) όσο και σε αριθμό κρατών μελών της ΕΕ" την εισαγωγή άλλων πιο ακριβών καυσίμων.

Δικαιολογεί επίσης την επιλογή αυτή επικαλούμενη τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, την οποία είχε αποφασίσει το 2011 μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα: "το φυσικό αέριο κάλυπτε περισσότερο παρά ποτέ το ρόλο μιας μεταβατικής ορυκτής τεχνολογίας" περιμένοντας να πάρουν τη σκυτάλη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πρώην καγκελάριος συνιστά εξάλλου να μην υπάρξει επιστροφή προς τα πίσω στη Γερμανία σε ό,τι αφορά την ατομική ενέργεια, όπως προτείνουν μερικοί: "Δεν την έχουμε ανάγκη για να ικανοποιήσουμε τους κλιματικούς στόχους μας, για να είμαστε τεχνολογικά αποδοτικοί".

Κανένας άλλος ηγέτης δεν επικρίνεται τόσο στα απομνημονεύματα αυτά όσο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο περιγράφει ως "έναν άνθρωπο που βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή, φοβούμενος μήπως τον κακομεταχειρισθούν και πάντα έτοιμος να καταφέρει πλήγματα, μεταξύ άλλων και να ασκήσει την εξουσία του παίζοντας με ένα σκύλο και κάνοντας τους άλλους να περιμένουν".

ΠΟΥΤΙΝ

Εντούτοις "συνεχίζει να πιστεύει" πως "παρόλες τις δυσκολίες (...) έκανε καλά που επέμεινε (...) να μην αφήσει να κοπούν οι επαφές με τη Ρωσία (...) και να διατηρήσει επίσης δεσμούς μέσω των εμπορικών σχέσεων - πέραν των αμοιβαίων οικονομικών ωφελειών".

Διότι, υπογραμμίζει, "η Ρωσία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις δύο κύριες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις" και είναι γείτονας της Ευρώπης.

Εξακολουθεί επίσης να υπερασπίζεται την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, υποστηρίζοντας πως είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρας θα την είχε προστατεύσει από την επίθεση του Πούτιν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 22 Δεκ 2025 | 10:14

ΗΠΑ: Eπικοδομητικές οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίτκοφ χαρακτήρισε "εποικοδομητικές" τις ξεχωριστές συνομιλίες με Ρώσους διαπραγματευτές - Συνομιλίες των ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Φλόριντα

21 Δεκ 2025 | 18:48

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες απήγαγαν 50 Ουκρανούς από ένα χωριό στο Σούμι

Οι περισσότεροι από τους απαχθέντες είχαν αρνηθεί να εκκενώσουν την περιοχή

ΠΕΣΚΟΦ 21 Δεκ 2025 | 08:38

Ο Πούτιν έτοιμος για διάλογο με την ΕΕ: "Θα μιλήσει με τον Μακρόν, αν υπάρχει πολιτική βούληση"

Ο κ. Μακρόν δήλωσε, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, "πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον Πούτιν".

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 20 Δεκ 2025 | 21:11

"Καρφιά" Ζελένσκι σε Μακρόν και Ευρωπαίους: Μόνο ο Τραμπ και οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία

"Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν αυτή τη δύναμη. Και πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις", είπε ο Ζελένσκι

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ 20 Δεκ 2025 | 11:42

Γιορτή της ΕφΣυν στο Ζάππειο για την εποχή Μελισσανίδη: Παρόντες Τσίπρας, Δένδιας, Δούκας [εικόνες - βίντεο]

Με πλήθος κόσμου από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο η εκδήλωση της ΕφΣυν στο Ζάππειο για τα 13 χρόνια της εφημερίδας.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ 19 Δεκ 2025 | 23:42

Politico: Τα 5+1 συμπεράσματα από το ετήσιο "τσίρκο" του Βλαντιμίρ Πούτιν

Πολλοί Ρώσοι ανυπομονούν για κάποια μορφή ειρήνης, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει τις εκκλήσεις για ενότητα της χώρας σε έναν κοινό πόλεμο, σημειώνει το Politico

ΤΑ ΕΙΠΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ 19 Δεκ 2025 | 23:19

Ο πρόεδρος της Πολωνίας ανοίγει "ρήγμα" με το Κίεβο - Κατηγόρησε τους Ουκρανούς για αχαριστία

Οι δηλώσεις του Κάρολ Ναβρότσκι, με τις οποίες επέκρινε τη στάση της Πολωνίας, έγιναν παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 19 Δεκ 2025 | 20:55

Πλεύρης: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος - Εχουμε πολιτική ευθύνη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τι είπε ο υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι "έχουνε πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ".

ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 19 Δεκ 2025 | 20:15

"Υπάρχει πρόοδος, αλλά έχουμε δρόμο": Όσα δήλωσε ο Ρούμπιο για το ειρηνευτικό σχέδιο Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήγησε πως η χώρα του δεν θέλει να επιβάλλει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία το οτιδήποτε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 19 Δεκ 2025 | 17:43

Υπόθεση Γερμανού "Πελικό": Νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του επί 15 χρόνια

Ένας 61χρονος Γερμανός καταδικάστηκε για τη νάρκωση, τον βιασμό και τη βιντεοσκόπηση της συζύγου του

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ 19 Δεκ 2025 | 17:42

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με τον Πούτιν εάν αποτύχουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ

Ο Μακρόν μίλησε μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία με δάνειο 90 δισεκατομμυρίων ευρώ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ 19 Δεκ 2025 | 16:36

Στη... Μεσόγειο ο πόλεμος: H Ουκρανία χτύπησε πετρελαιοφόρο του ρωσικού "σκιώδους στόλου" νότια της Κρήτης

"Η Ρωσία χρησιμοποιούσε αυτό το πετρελαιοφόρο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις" και να χρηματοδοτεί "τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας", λέει το Κίεβο

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 19 Δεκ 2025 | 12:13

Ανάλυση Politico: Τι σημαίνει για την ΕΕ το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Πώς "κέρδισαν" οι Βέλγοι

Το παρασκήνιο της Συνόδου που κράτησε 16 ώρες και κατέληξε σε συμβιβασμό - Τι σηματοδοτεί για το μέλλον της ΕΕ.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Δεκ 2025 | 11:57

Πούτιν: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ουκρανίας και των Δυτικών για τον τερματισμό του πολέμου

"Το μόνο πράγμα που θέλω να πω είναι αυτό που λέω πάντα: είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση ειρηνικά", τόνισε ο Πούτιν

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ 18 Δεκ 2025 | 17:24

Μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για τα παγωμένα assets της Ρωσίας και το δάνειο στην Ουκρανία: Παρασκήνια και στρατόπεδα

Κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες - Γιατί το Βέλγιο αντιστέκεται στη λύση με τα "παγωμένα" ρωσικά assets για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ 18 Δεκ 2025 | 16:24

Αγωνιώδης έκκληση Ζελένσκι από τις Βρυξέλλες: Χρειαζόμαστε λύση φέτος

Την επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης για την Ουκρανία είπε στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι - Δίκαιο και νόμιμο να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 18 Δεκ 2025 | 12:26

Καρφιά Σακελλαρίδη σε Τσίπρα για τον "νταή" Νίκο Παππά: Τον ήθελε και υποψήφιο για Δήμαρχο της Αθήνας...

"Αυτή η "μεμονωμένη" ψηφίδα αποτελεί ένα κομμάτι της συνολικότερης εικόνας του προβλήματος της απαξίωσης της Αριστεράς, που σήμερα δεν πείθει και δεν εμπνέει, παρά τα φτιασιδώματα και τις επιστροφές".

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 18 Δεκ 2025 | 12:16

"Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο": Η προειδοποίηση Τουσκ για την απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από τη Ρωσία

"Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να σταθούν ύψος των προκλήσεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 17 Δεκ 2025 | 22:42

Δημοσκόπηση Pulse: Μικρές απώλειες για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και... κόμμα Τσίπρα - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα βλέμματα

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και με τα μπλόκα

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 17 Δεκ 2025 | 21:51

Guardian: Βέλγοι πολιτικοί και οικονομικά στελέχη εκφοβίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εκστρατεία εναντίον τους ενορχηστρώνεται από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών GRU της Ρωσίας

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 17 Δεκ 2025 | 21:14

Ζελένσκι προς Ευρωπαίους: Χρησιμοποιήστε τα ρωσικά κεφάλαια για να θέσετε τέλος στις πολεμικές ορέξεις του Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους εταίρους να λάβουν απόφαση σχετικά με τη χρήση των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

ΡΩΣΟΣ ΟΛΙΓΑΡΧΗΣ 17 Δεκ 2025 | 18:18

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Τελεσίγραφο της βρετανικής κυβέρνησης να διαθέσει τα έσοδα της πώλησης της Τσέλσι στην Ουκρανία

Τελευταία ευκαιρία στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να καταβάλλει στην Ουκρανία το ποσό των 3,33 δισ. δολαρίων από την πώληση της Τσέλσι

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 17 Δεκ 2025 | 14:43

Πούτιν: Υστερία και ψέματα όσα λένε οι Ευρωπαίοι για πόλεμο - Οι στόχοι μας "αναμφίβολα θα επιτευχθούν"

Ο Πούτιν τόνισε ότι εάν το Κίεβο και η Δύση εγκαταλείψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ρωσία θα καταλάβει δια της βίας τα εδάφη που διεκδικεί στην Ουκρανία.

17 Δεκ 2025 | 12:42

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία αν ο Πούτιν παραμείνει αδιάλλακτος - Η αντίδραση της Μόσχας

Τα νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 17 Δεκ 2025 | 10:14
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ" 16 Δεκ 2025 | 23:14

Τσίπρας: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή - Απαιτείται πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

"Σήμερα υπάρχει επείγουσα ανάγκη επανίδρυσης της δημοκρατικής - προοδευτικής παράταξης", τόνισε από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 16 Δεκ 2025 | 19:23

Βιβλίο του... Ολυμπιακού στα χέρια του "πράσινου" Τσίπρα πριν από την παρουσίαση της "Ιθάκης" στην Πάτρα

Ο πρώην πρωθυπουργός περπάτησε στην Πάτρα συνομίλησε με κόσμο σε χαλαρό κλίμα και αντάλλαξε απόψεις

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 16 Δεκ 2025 | 12:13

Η πολιτική σύναξη του Αντώνη Σαμαρά στο Ναύπλιο και το "μυστήριο" με το νέο κόμμα

Καμία ένδειξη για την δημιουργία κόμματος δεν άφησε η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Α. Σαμράς

ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ 16 Δεκ 2025 | 12:03

Δημοσκόπηση GPO: Πρόωρες εκλογές ζητά το 52,2% - Στο 26% οι θετικές γνώμες για τον Τσίπρα

Στο β' μέρος της έρευνας της GPO, καταγράφεται η θετική απάντηση για πρόωρες κάλπες και από ψηφοφόρους της ΝΔ.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ 16 Δεκ 2025 | 10:43

"Το φάντασμα της Ιθάκης πάνω από το καθεστώς τους": Νέο μανιφέστο Τσίπρα από την Πάτρα, πριν την ομιλία Μητσοτάκη

Ανεβάζει τα αντικυβερνητικά ντεσιμπέλ από την Πάτρα ο Αλ. Τσίπρας την ώρα που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ "ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ" 15 Δεκ 2025 | 22:46

Ουκρανικό: "Αγκάθι" οι παραχωρήσεις εδαφών στη Ρωσία για τον Ζελένσκι - Αισιόδοξος ο Τραμπ για λύση

Η Ουκρανία προτίθεται να εγκαταλείψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA 15 Δεκ 2025 | 21:01

Δημοσκόπηση Alco: Στο πλευρό των αγροτών το 78% των πολιτών - Στο 20,9% εκτοξεύτηκαν οι αναποφάσιστοι

Το 61% δηλώνει ότι δεν έχει βοηθηθεί καθόλου από τις παροχές της κυβέρνησης - Τα ίδια επαναλαμβάνει ο Τσίπρας, σύμφωνα με το 68%

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ 15 Δεκ 2025 | 19:46

Πλεύρης στη Βουλή για το μεταναστευτικό: Τέλος στις πολιτικές "περνάνε και λιάζονται"

Στις 12/6/2026 η Ελλάδα θα έχει μηδέν υποχρεώσεις για επιστροφές μεταναστών στη χώρα μας, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ 15 Δεκ 2025 | 19:08

Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ζελένσκι να δώσει στη Ρωσία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ - Στο Κίεβο το "μπαλάκι"

Μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για το Ουκρανικό θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 15/12 στο Βερολίνο

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 15 Δεκ 2025 | 17:57

Παύλος Μαρινάκης: Αμετανόητοι οι σύμβουλοι του Τσίπρα και το Ινστιτούτο του

"Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά για να ελαφρύνει και λίγο το κλίμα και να γελάμε και λίγο", είπε ο Παύλος Μαρινάκης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 15 Δεκ 2025 | 17:56

Συμφωνία 10 σημείων Γερμανίας - Ουκρανίας για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα

Νέα εμβληματικά έργα για την από κοινού έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή όπλων

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΙΛΙΑ 15 Δεκ 2025 | 17:54

Βρετανία: Η νέα αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 προειδοποιεί για "αυξανόμενη ρωσική απειλή"

Σύμφωνα με την Μπλέιζ Μετρεουέλι, η απειλή της Ρωσίας βασίζεται στην "επιθετικότητα, στον επεκτατισμό και τον αναθεωρητισμό"

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 15 Δεκ 2025 | 12:36

Βενιζέλος: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεργασίας - Το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτη δύναμη στην κεντροαριστερά

Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη γιατί δεν υπάρχει το κοινωνικό συμβόλαιο, δεν υπάρχουν συναινέσεις,

ΑΝΑΛΥΣΗ 15 Δεκ 2025 | 11:15

Έρευνα Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα: "Καταρρίπτεται το κυβερνητικό success story για την ελληνική οικονομία"

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα ενός κυβερνητικού success story κατά την τελευταία πενταετία.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 14 Δεκ 2025 | 10:50

Γ. Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο ατού του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας - Δειλός, καθαρά εκμεταλλευτικός ο προϋπολογισμός

Εξαπέλυσε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι είναι "το μεγαλύτερο ατού του Μητσοτάκη"

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 14 Δεκ 2025 | 09:00

Γερμανία: Συνελήφθησαν 5 υπόπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας

Η αγορά του Μαγδεμβούργου άνοιξε στα τέλη Νοεμβρίου υπό αυστηρή αστυνομική προστασία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ 13 Δεκ 2025 | 16:40

Μερτς: Δεν ζούμε σε πόλεμο αλλά, αν πέσει η Ουκρανία η ΕΕ θα μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας

Για τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας μίλησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Μερτς.

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ 12 Δεκ 2025 | 23:08

Washington Post: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας συναντήθηκε κρυφά με στελέχη του FBΙ

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν οι παράλληλες συναντήσεις του Ουμέροφ με τον διευθυντή του FBI Κας Πατέλ και τον αναπληρωτή διευθυντή Νταν Μποντζίνο

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ 12 Δεκ 2025 | 21:44

The Atlantic: Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία το πράσινο φως να χτυπήσει τον "σκιώδη στόλο" του Πούτιν

Η SBU (ουκρανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει το περιστατικό "πειρατεία"

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 12 Δεκ 2025 | 21:13

Επ' αόριστον πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποφάσισαν οι χώρες της ΕΕ

Το επ’ αόριστον πάγωμα των κεφαλαίων αναμένεται επίσης ότι θα πείσει το Βέλγιο, που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις, να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ

ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ 12 Δεκ 2025 | 18:35

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Εκεχειρία για Ενέργεια και λιμάνια στην Ουκρανία πρότεινε ο Τούρκος πρόεδρος

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκε και το θέμα της δέσμευσης των ρωσικών κεφαλαίων από την ΕΕ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 11 Δεκ 2025 | 19:27

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έστειλε στις ΗΠΑ το ενημερωμένο ειρηνευτικό σχέδιο - Δείχνει δημοψήφισμα για το εδαφικό

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Ζελέσνκι ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας μιας "ελεύθερης οικονομικής ζώνης"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 11 Δεκ 2025 | 19:17

Τσίπρας: "Εγκληματίες είναι όσοι ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ όχι οι αγρότες"

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εγκληματίες δεν είναι όσοι έχουν υποστεί αδικίες, αλλά εκείνοι που ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 11 Δεκ 2025 | 16:55

Eurogroup: Αντίστροφη μέτρηση - Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ψηφίσει Πιερρακάκη

Η Γερμανία θα ψηφίσει υπέρ του Έλληνα υποψηφίου για το Eurogroup, Κυριάκου Πιερρακάκη

ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 11 Δεκ 2025 | 16:45

Ανησυχητική προειδοποίηση Ρούτε: Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας - Ετοιμοι για πόλεμο μεγάλης κλίμακας

"Ο χρόνος είναι με το μέρος μας" τόνισε ο Μαρκ Ρούτε επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΧΕΙΑ 11 Δεκ 2025 | 11:19

Δημοσκόπηση RealPolls: Μικρή πτώση για την (πρώτη) ΝΔ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στο 17% με άλλο πρόεδρο εκτός Ανδρουλάκη

Τι απαντούν οι ερωτηθέντες για ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ είτε με το ενδεχόμενο κόμμα Τσίπρα.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 11 Δεκ 2025 | 10:14

Εκδήλωση για τα 150 χρόνια της Αθηναϊκής Λέσχης: Παρόντες Καραμανλής, Σαμαράς, Ιερώνυμος και Ντε Γκρες [εικόνες]

Εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Αθηναϊκής Λέσχης πραγματοποιήθηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία, με πολλές και ενδιαφέρουσες παρουσίες.

11 Δεκ 2025 | 08:29

CNN: Στην Ουάσινγκτον η απάντηση της Ουκρανίας στο σχέδιο Τραμπ - Οι αλλαγές και οι αναφορές σε ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την ενόχλησή του για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο επέκρινε επειδή δεν διάβασε το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότειναν οι ΗΠΑ.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Δεκ 2025 | 22:47

Αγωνία για την Ουκρανία: Αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο έστειλε το Κίεβο - Γιατί δεν μπορεί να κάνει εκλογές ο Ζελένσκι

Ανησυχία επικρατεί στην Ουκρανία για τις επιπτώσεις που προκαλεί το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο - "Κάρφωσε" ξανά τον Ζελένσκι ο Τραμπ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΖΕ 10 Δεκ 2025 | 18:48

Τηλεφωνική επικοινωνία Ευρωπαίων ηγετών με Τραμπ - Στόχος να επιτευχθεί πρόοδος στο Ουκρανικό

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως Ουκρανία και ΗΠΑ θα συζητήσουν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ 10 Δεκ 2025 | 10:49

"Ιθάκη": Στην Πάτρα η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα - Οι λόγοι που επέλεξε την πόλη

Ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το βιβλίο του στην Πάτρα την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - Πού θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση της "Ιθάκης" το 2026.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 09 Δεκ 2025 | 22:30

FT: Προθεσμία Τραμπ "λίγων ημερών" στην Ουκρανία να απαντήσει στην ειρηνευτική συμφωνία

Νωρίτερα, λίγο πριν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταθέσει τη δική του ειρηνευτική πρόταση 20 σημείων στον Λευκό Οίκο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 09 Δεκ 2025 | 21:42

Έριξε "βόμβα" ο Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για εκλογές μέσα στις επόμενες 60-90 ημέρες

Η Ουκρανία είναι έτοιμη για εκεχειρία, σε περίπτωση που συμφωνήσει η Ρωσία, τόνισε επίσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ ΝΑ "ΣΥΝΕΛΘΕΙ" 09 Δεκ 2025 | 20:50

O Ζελένσκι στέλνει νέο ειρηνευτικό σχέδιο στον Τραμπ - Δεν υποχωρεί στο εδαφικό ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το Λονδίνο βρέθηκε στη Ρώμη για συναντήσεις με τον Πάπα Λέοντα και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ 09 Δεκ 2025 | 17:46

Νέα... υπονοούμενα Καμμένου για Σαμαρά: Γιατί με κοιτάει έτσι, ξέρει αυτός [εικόνα]

Ανάρτηση με υπονοούμενα για τον Αντώνη Σαμαρά έκανε ο Πάνος Καμμένος

ΒΕΛΗ 09 Δεκ 2025 | 16:43

Τραμπ στο Politico: "Η Ευρώπη είναι σε αποσύνθεση με αδύναμους ηγέτες" - Αδειάζει τον Ζελένσκι

Σκληρή κριτική Τραμπ για τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές και τη στάση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ 09 Δεκ 2025 | 15:33

Βενιζέλος και Καραμανλής "συντονισμένοι" εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η κοινή εμφάνιση που έκανε αίσθηση

Στο κοινό της εκδήλωσης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Νίκος Δένδιας

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ INTERVIEW 09 Δεκ 2025 | 10:42

Δημοσκόπηση Interview: Στο 30,8% η ΝΔ, ο διχασμός για τα αγροτικά μπλόκα και η απάντηση στο "Τσίπρας ή Καρυστιανού"

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview, στο ερώτημα ποιον "εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας", προηγείται ο κανένας με 33,4%.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 08 Δεκ 2025 | 23:00

Politico: Αυτός είναι ο λογαριασμός για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας - Τι θα πληρώσουν Ελλάδα και ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεισφέρουν εγγυήσεις στο πακέτο των 210 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" 08 Δεκ 2025 | 22:21

Καραμανλής: "Πλήγμα στην ποιότητα της δημοκρατίας η υποβάθμιση του ρόλου της Βουλής" - Τι είπε για Βενιζέλο

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, του Α. Σαμαρά, αλλά και του Ν. Δένδια σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας "Δημοκρατία"

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 08 Δεκ 2025 | 20:16

Αντώνης Σαμαράς: Αυτοί που βρίσκονται στα μπλόκα δεν κερδίζουν κάθε τόσο το τζόκερ

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο αγροτικό άφησε τις αιχμές του κατά της κυβέρνησης

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 18:07

Φάμελλος: Το μείζον είναι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και η ενότητα

"Ο κ. Μητσοτάκης εξαπατά τους αγρότες", τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 08 Δεκ 2025 | 11:50

Αιχμές Λαζαρίδη: Επί Καραμανλή βγήκε το "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" - Η ιστορία του Σαμαρά δεν είναι καλή

"Αλλαγή στην ηγεσία της ΝΔ θα γίνει όταν ο Μητσοτάκης χάσει εκλογές του ’30-’31-Του ’27 θα τις κερδίσει και πιστεύω θα είναι και αυτοδύναμος", είπε ο κ. Λαζαρίδης.

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 09:45

Νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσίπρα: Το παρασκήνιο της παραίτησης του διευθυντή της "Αυγής"

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου αναζήτησε εκτόνωση στην απομάκρυνση του Σπ. Σουρμελίδη και τη διαρροή πως δεν απηχεί το πρωτοσέλιδο τη γραμμή του κόμματος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΕ ΠΑΣΟΚ 08 Δεκ 2025 | 09:23

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Δεν καλούμε κανέναν Τσίπρα - Η στρατηγική του απέτυχε παταγωδώς

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος "δεν καλούμε κανέναν Αλέξη Τσίπρα. Δεν αφορά τη συζήτηση του ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός".

ΣΦΟΔΡΑ ΠΥΡΑ 08 Δεκ 2025 | 08:32

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας δεν έχει καμία αξιοπιστία - Στο Παλλάς έκανε τον επικήδειο του ΣΥΡΙΖΑ

"Μόνο που θα σταθώ δίπλα στον Τσίπρα, θα πάθει συγκοπή. Γιατί ξέρει ότι είναι ένοχος", είπε ο Παναγιωτης Λαφαζάνης.

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

ΤΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ 08 Δεκ 2025 | 06:55

Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Ζελένσκι: "Δεν έχει διαβάσει ακόμα την ειρηνευτική πρόταση"

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσάπτοντάς του πως "δεν έχει διαβάσει" την πρόταση με σκοπό να συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία.

08 Δεκ 2025 | 06:45

Στην κόψη του ξυραφιού η σύγκρουση των αγροτών με την κυβέρνηση - Πυρά και από Σαμαρά-Καραμανλή

Με κλείσιμο και των παρακαμπτήριων οδών αλλά και λιμανιών κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, δηλώνοντας ότι δεν κάνουν βήμα πίσω.

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 07 Δεκ 2025 | 17:23

Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: "Πιο διεφθαρμένη από την Ρωσία - Οι ΗΠΑ δεν είναι ο ηλίθιος με τις επιταγές"

Ο Τραμπ Τζούνιορ επιτέθηκε στην πολιτική της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι οι "διεφθαρμένοι" πλούσιοι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 07 Δεκ 2025 | 16:51

Πηγές Τσίπρα: Η "Ιθάκη" έβαλε τέλος στη στασιμότητα - Ανοίγει η συζήτηση για μια νέα μεταπολίτευση

Όπως λένε, η "πέτρα" που έριξε ο Τσίπρας έβαλε τέλος στη στασιμότητα του πολιτικού βάλτου

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 16:33

Π. Καμμένος: Δεν μετάνιωσα από τη συγκυβέρνηση με Τσίπρα - Αν ο χώρος δεν καλύπτεται, θα επιστρέψω στην πολιτική

"Η Ελλάδα μετατρέπεται σε Κατάρ - Τύχη για την Ελλάδα η άφιξη της Γκίλφοϊλ"

ΚΡΙΤΙΚΗ 07 Δεκ 2025 | 15:18

Σαμαράς για αγρότες: "Να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν είναι όλα επικοινωνία - Υπάρχει και η κοινωνία"

"Χρειάζεται αναδιάρθρωση της παραγωγής μας - Και όχι αφανισμός των παραγωγών μας" δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 07 Δεκ 2025 | 14:04

"Είμαστε πραγματικά πολύ κοντά", λέει ο Κέλογκ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Τα δύο "αγκάθια"

"Αν ρυθμίσουμε αυτά τα δύο ζητήματα, πιστεύω ότι τα υπόλοιπα πράγματα θα πάνε αρκετά καλά" είπε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, που αποχωρεί τον Ιανουάριο

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 12:26

Νίκος Μουρατίδης: "Η Ζωή συμπεριφέρεται κυκλοθυμικά και παλαβά, έχει εμμονές"

"Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η Κωνσταντοπούλου αλλά συμπεριφέρεται τόσο κυκλοθυμικά και παλαβά. Έχει εμμονές""

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Δεκ 2025 | 08:32

Αιμίλιος Χειλάκης στο TheTOC: "Στην Ιθάκη ο Τσίπρας αναλαμβάνει την ευθύνη και ζητά συγγνώμη πεντακάθαρα"

Ο Αιμίλιος Χειλάκης μιλά για το βιβλίο του Τσίπρα, τη φιλία τους και την αφήγηση - "Θα ήθελα πάρα πολύ να δω κάποια στιγμή ένα βιβλίο του κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Τέμπη"

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 06 Δεκ 2025 | 16:45

Μπαράζ ρωσικών πυραύλων και drones στην Ουκρανία - Την ώρα των διπλωματικών επαφών στη Φλόριντα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 06 Δεκ 2025 | 13:04

Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: "Θα έπρεπε να είναι στη φυλακή για το Μάτι, τον κάλυψε ο Μητσοτάκης"

"Όσο περνά από το χέρι μου, δεν θα μείνει κανένας υπεύθυνος ατιμώρητος" σχολίασε για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι είπε για Καραναστάση

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΤΙΚΤΟΚ 06 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Κοντογιαννίδης τα χώνει στον Τσίπρα: "Η ντροπή ντροπή δεν έχει - Η "λαϊκίστικη παπ...ά" που είπε στην παρουσίαση

"Δεν έχεις το δικαίωμα στην παρουσίαση να παρουσιάζεις μόνο εσύ" λέει για τον Αλέξη Τσίπρα ο Παύλος Κοντογιαννίδης

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 05 Δεκ 2025 | 17:28

CNBC: Οι τελευταίες απειλές του Πούτιν για την Ουκρανία δείχνουν πόσο μακριά είμαστε από ειρηνευτική συμφωνία

Η κατάληψη και η επίσημη προσάρτηση του Ντονμπάς θα επέτρεπε στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 05 Δεκ 2025 | 16:03

"Καρφιά" Χαρίτση για Τσίπρα: Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στη μεταπολίτευση, στον εξώστη ήταν όσοι ασκούσαν αυστηρή κριτική

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ασκεί σαφή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 05 Δεκ 2025 | 13:13

Το ειρωνικό σχόλιο Πολάκη για την παρουσίαση του Τσίπρα: Δεν πήγα λόγω υψοφοβίας σε εξέδρες και θεωρεία

"Εγώ θα μείνω ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε σε ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα - Τι είπε για Μητσοτάκη

ΑΙΧΜΗΡΟΣ 05 Δεκ 2025 | 09:57

Νέες βολές Αλαβάνου κατά Τσίπρα: "Να γονατίσει και να πει συγγνώμη, είναι ντροπή για την Αριστερά"

Νέες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

05 Δεκ 2025 | 06:26

Ανασύνταξη στο Μαξίμου ενόψει του νέου κόμματος Τσίπρα - Δεν είναι όλα "μαύρα", μίζερη η αντιπολίτευση

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα στα στελέχη της ΝΔ για την υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 04 Δεκ 2025 | 23:47

Spiegel: Καχυποψία για τις προσπάθειες Τραμπ από Μακρόν και Μερτς - Δεν κάνει πίσω για το εδαφικό ο Πούτιν

Το γερμανικό περιοδικό αποκάλυψε τον διάλογο μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και Ζελένσκι κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Παρίσι

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ 04 Δεκ 2025 | 23:29

Οι Γερμανοί... τεμπέληδες: Περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους του βασικού επιδόματος δεν αναζητούν εργασία

Οι Γερμανοί που δεν εργάζονται, επικαλούνται ψυχικές ή χρόνιες ασθένειες και έλλειψη κατάλληλων ευκαιριών, σημειώνει το Ίδρυμα Bertelsmann

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ 04 Δεκ 2025 | 23:05

Θρίλερ με το αεροσκάφος του Ζελένσκι - Το προσέγγισαν στρατιωτικά drones κατά την άφιξή του στην Ιρλανδία

Τα drones κινούνταν κυκλικά πάνω από ένα πλοίο του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είχε κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης Ζελένσκι

Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 04 Δεκ 2025 | 21:00

Πυρά Βαξεβάνη για τη "χωροταξική απομόνωση" των πρώην συντρόφων του Τσίπρα στο Παλλάς: Η "κυβέρνηση του θεωρείου"

Αιχμηρός ο Κώστας Βαξεβάνης για τους πρώην συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του βιβλίου του

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 04 Δεκ 2025 | 16:51

Τσουκαλάς για Τσίπρα: Αντί να πει ότι το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση, κατηγόρησε την αντιπολίτευση

Ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι του έκανε αρνητική εντύπωση "το ότι ο πρώην πρωθυπουργός αγκάλιασε και ταυτίστηκε με τη γραμμή της ΝΔ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ 04 Δεκ 2025 | 14:22

Δεν... αλλάζει ο Πούτιν: "Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πάρουμε το Ντονμπάς" - Το μήνυμα του Ρώσου προέδρου

Ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει στις εδαφικές του διεκδικήσεις - Το έκανε σαφές, για ακόμη μία φορά, με τις σημερινές δηλώσεις του.

ΔΙΠΛΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ 04 Δεκ 2025 | 14:08

Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου πήγαν στο ίδιο wine bar μετά την παρουσίαση, δεν αντάλλαξαν ούτε λέξη

Η αποκάλυψη για την τυχαία συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ζωής Κωνσταντοπούλου σε wine bar

ΙΘΑΚΗ 04 Δεκ 2025 | 12:50

Μαραντζίδης για Τσίπρα: "Θα ηττηθεί όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να κερδίσει, γιατί είναι η προοπτική και η ελπίδα"

Όπως ανέφερε, σε μια περίοδο πολιτικής "ξηρασίας" ιδεών και εναλλακτικών προτάσεων στην κεντροαριστερά, ο Τσίπρας εμφανίζεται για ένα μέρος της κοινωνίας ως "βροχή".

ΤΟΝ ΕΚΟΨΕ 04 Δεκ 2025 | 11:54

"Επίθεση" στην κόρη του Πούτιν από Ουκρανό δημοσιογράφο: "Πάρτον τώρα τηλέφωνο για να τελειώσει τον πόλεμο"

Την νεαρή Ελιζαβέτα Κριβονόγκι που φέρεται να είναι η "κρυφή κόρη" του Πούτιν εντόπισε Ουκρανός δημοσιογράφος στο Παρίσι - Ο διάλογος που είχαν