
Ευρεία συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί η τροπολογία που θέτει εκτός εκλογών τους "Έλληνες" του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και οποιουδήποτε άλλου σχηματισμού που μπορεί να φορέσει τον μανδύα πολιτικού κόμματος-αν και τα μέλη του έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα -και ο πραγματικός τους αρχηγός είναι στη φυλακή, κινώντας από εκεί τα νήματα του πολιτικού σχηματισμού.
Η σημασία που έχει για την κυβέρνηση η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση είναι ενδεικτική και από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας την επίμαχη διάταξη πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
"Αποβλέπει -να το ξαναπώ- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι με τη νέα ρύθμιση δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας.
"Η Δημοκρατία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της", πρόσθεσε. Όλα δείχνουν ότι η συναίνεση θα έρθει ίσως μόνο από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τον σκοπό της διάταξης, αρκεί να ληφθεί υπόψιν η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Τι προβλέπει η διάταξη
Στο δεύτερο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται ότι ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος για να έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν στις εκλογές θα πρέπει να ΜΗΝ έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για αδικήματα, όπως ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.
Με δύο λόγια, αρκεί η καταδίκη σε πρώτο βαθμό των κατηγορουμένων στη Χρυσή Αυγή, για να μην έχουν το δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές και όχι αμετάκλητα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Μάλιστα η αφαίρεση του δικαιώματος για συμμετοχή στις εκλογές "τρέχει" για όλο το χρονικό διάστημα της ποινής που έχει επιβληθεί και υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Με το ίδιο νομοθέτημα προσδιορίζεται και η έννοια του πραγματικού "ηγέτη".
"Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα".
Σημαντικό άρθρο της τροπολογίας είναι αυτό που αναφέρεται στην οργάνωση και τη δράση του κόμματος, το οποίο "πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος". Ένα από τα στοιχεία που θα κρίνει αυτόν τον σκοπό θα είναι και η καταδίκη των υποψηφίων βουλευτών για τα αδικήματα όπως αυτό της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Τον τελικό λόγο για να κατέλθει ένας πολιτικός σχηματισμός στις εκλογές θα έχει το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο είναι αρμόδιο, όπως πάντα για την ανακήρυξη των κομμάτων.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει το ζήτημα να περνάει από την κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και όχι μόνο του τμήματος του δικαστηρίου. Η κυβέρνηση πάντως φέρεται αποφασισμένη να περάσει την ρύθμιση μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αν τελικά δεν επιτύχει την συναίνεση που επιδιώκει.
Οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ
"Εχουμε κατεβάσει δική μας νομοθετική ρύθμιση, πολύ καλά οργανωμένη και στοχευμένη", υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει πίσω από την τροπολογία της κυβέρνησης "κενά" που μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ως "μπλόκο" σε υποψήφια κόμματα της Αριστεράς. Όπως έχουν πει άλλωστε στελέχη του, στην επίμαχη τροπολογία δεν αναφέρεται ο ναζιστικός η ο ρατσιστικός χαρακτήρας ενός σχηματισμού, γεγονός που μπορεί να αφήσει "τρύπες" μελλοντικά. Και επανέρχεται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ψήφιζε μια διάταξη στη λογική της επιστημονικής άποψης που έχει εκφράσει ο καθηγητης του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζατος.
Την αντίρρησή του εξέφρασε ήδη το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χθες το βράδυ, κάνοντας λόγο για "επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να "στεγαστεί" η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση". Ο Περισσός επικρίνει και την διάταξη περί "πραγματικής ηγεσία", λέγοντας ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα "ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων".
Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και η Ελληνική Λύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να περιμένει να πάρει στα χέρια του την τροπολογία για να δώσει το πράσινο φως της ψήφισης της ή όχι, ενώ αρνητικά έχει εκφραστεί το ΜέΡΑ25.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr