
Με ταχύτατες διαδικασίες η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των πρώτων κυρώσεων τόσο στην Αττική Οδό, όσο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί και εκατοντάδες επιβάτες από τις δύο εταιρείες.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα, τα οποία αναμένονται να είναι εξοντωτικά και προβλέπονται στις ρήτρες που υπάρχουν στις συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά από την κυβέρνηση.
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή με την διοίκηση της εταιρείας Αττικό Μετρό στην οποία θα οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες καταβολής της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στην χιονοθύελλα.
"Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο" τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αξιοποίηση όλων των τεχνικών μέσων
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά και ψηφιακά μέσα για την καταγραφή των οχημάτων, όπως και η ώρα από την οποία θα αρχίσει να μετράει η αποζημίωση. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι κάμερες που υπάρχουν στα διόδια της Αττικής Οδού αλλά και γενικότερα στον αυτοκινητόδρομο που φαίνεται τόσο η ώρα εισόδου ενός αυτοκινήτου αλλά και η διάρκεια της παραμονής του.

Ένα ζήτημα που προφανώς θα προκύψει είναι τι θα γίνει με τα ταξί που υπήρχαν στον αυτοκινητόδρομο καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα αποζημιωθεί ο οδηγός αλλά όχι και ο πελάτης που ήταν στον αυτοκίνητο.
Δικαιούχοι πιθανότατα θα είναι όσοι εισήλθαν μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας στην Αττική Οδό. Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε πως όποιος πολίτης αποζημιωθεί αυτό δεν σημαίνει πως όσοι επιθυμούν δεν μπορούν να προσφύγουν εναντίον της εταιρείας. "Δεν κρύβουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα και όποιος πολίτης θέλει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την εταιρεία είναι ελεύθερος να το κάνει", είπε.
Ανάλογες διαδικασίες γίνονται και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου οι περίπου 400 επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν στην Οινόη λόγω της σύγκρουσης των τρένων να πάρουν την αποζημίωση των 1000 ευρώ. Παράλληλα, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εταιρεία για κάθε μέρα στην περίπτωση που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση.
Βαριά "καμπάνα" στην Αττική Οδό
Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Υποδομών που θα διερευνήσει τα αίτια του "φιάσκου" της Αττικής Οδού προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία. Στην συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπεται πως αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.
Στην συνέχεια η επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Υποδομών την επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται.
Ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε στον ΣΚΑΙ πως παρά τα όσα σημαντικά προβλήματα υπήρξαν, έχει αλλάξει η αντίληψη απέναντι στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να απαιτήσει από τις εταιρείες την αποζημίωση των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν άλλα και να αναζητήσει τις ευθύνες για τα όσα συνέβησαν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr