
Άρωμα σκανδάλου εκτιμά το Ποτάμι πως αναδύεται από τον ...ανορθόδοξο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.150 οικίσκων για την στέγαση προσφύγων που διενήργησε το Υπουργείο Υποδομών και φέρνει το θέμα στη Βουλή.
Ρεπορτάζ για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε αναρτηθεί και στο theTOC με τίτλο «Εκαναν διαγωνισμό για τα κοντέινερς μέσα σε... 9 ώρες».
Η ερώτηση του Ποταμιού
Στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Χρήστο Σπίρτζη οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς και Ιάσονας Φωτήλας αναφέρουν πως η προμήθεια, που «μυρίζει» σκάνδαλο, είχε αρχικό προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται «εξωφρενικό» από παράγοντες της αγοράς και διενεργήθηκε χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες.
«Ο γνωστός Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρήκε τρόπο να παρακάμψει τη διαγωνιστική διαδικασία, κάνοντας χρήση τροπολογίας της πρώην Υπουργού κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες για στέγαση και σίτιση μεταναστών μπορούν να πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση των κειμένων περί δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή χωρίς τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού» σημειώνουν.
Θυμίζουν πως την τροπολογία είχε επικρίνει το Ποτάμι και είχε επισημάνει τον κίνδυνο που προέκυπτε, καθώς η θέσπιση της εξαίρεσης στις διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν αντίθετη τόσο στην κοινοτική, όσο και στην εθνική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.
«Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την εν λόγω διάταξη με τον ισχυρισμό ότι συνέτρεχε κατεπείγουσα ανάγκη, που δικαιολογούσε την εξαίρεση. Η εξαίρεση τελικά έγινε κανόνας, καθώς από τότε προέκυψαν πολλές κατεπείγουσες ανάγκες» σημειώνουν οι βουλευτές.
Και προσθέτουν: Μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, προέκυψαν 4 επιλέξιμες εταιρείες, που… καμία σχέση δεν έχουν με τον Υπουργό, ενώ το τελικό κόστος της προμήθειας διαμορφώθηκε κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.
Ξεχωριστή αναφορά για το ίδιο θέμα είχε γίνει και στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, από τον βουλευτή Β’ Αθήνας, Γ. Αμυρά.
Οι βουλευτές από το Ποτάμι ζητάνε από τον Υπουργό να απαντήσει για ποιους λόγους η συγκεκριμένη προμήθεια κρίθηκε κατεπείγουσα, με ποια μελέτη προέκυψε η συγκεκριμένη λύση και πώς δικαιολογείται η ασύλληπτα υπερκοστολογημένη τιμή προμήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο;
Η απάντηση του Χρίστου Σπίρτζη
«Να σταματήσει ο κιτρινισμός» και όποιος έχει να καταγγείλει κάτι για το διαγωνισμό που διεξήχθη για τους οικίσκους να το κάνει στη Δικαιοσύνη, ζήτησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha.
«Περιμένω να ολοκληρωθεί η κινητοποίηση που κάνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και να μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε αυτό που πρέπει», ανέφερε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση για το αν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το σχετικό δημοσίευμα.
Για το διαγωνισμό υποστήριξε ότι έγινε κανονικά και σύμφωνα με το νόμο «η υπηρεσία για να καλύψει τις ανάγκες που έχουμε για τα hot spots θα μπορούσε να καλέσει τρεις εταιρείες όλες κι όλες και να κάνει επί της ουσίας απευθείας ανάθεση, πρόχειρη διαγωνιστική διαδικασία για να προμηθευτεί τους οικίσκους αυτούς που πρέπει να εγκατασταθούν εκεί. Αντί να κάνει αυτό, κάλεσε όσες εταιρείες γνώριζε η υπηρεσία και όχι ο υπουργός προφανώς, ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και του όποιου υπουργείου», ανέφερε ο κ. Σπρίτζης.
Παράλληλα, είπε ότι κλήθηκαν 18 εταιρείες τις προηγούμενες μέρες και ενημερώθηκαν για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αυτοί οι οικίσκοι.
«Ανταποκρίθηκαν στους χρόνους, στις ποσότητες και στις προδιαγραφές 8 εταιρείες και ειδοποιήθηκαν για την ημέρα που θα έκανε τη δημοπρασία η υπηρεσία. Ανταποκρίθηκαν στη συνέχεια έδωσαν προσφορά, εάν θυμάμαι καλά, οι 4 από αυτές τις εταιρείες. Κάλυψαν μικρότερο μέρος του αριθμού από αυτά που υπάρχουν απαιτήσεις για να γίνουν τα hot spots, και απ’ ό,τι γνωρίζω θα επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες ποσότητες που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν, γιατί δυο ή τρεις εταιρείες, απ’ ό,τι ξέρω δε μπόρεσαν να συνδεθούν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα», ανέφερε ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του σχετικού ρεπορτάζ για «ανάρτηση που έγινε για την προκήρυξη του διαγωνισμού στις 2 Φλεβάρη παρά δύο λεπτά μεσάνυχτα της 3ης Φλεβάρη, δηλαδή 11.58 της Δευτέρας», ο κ.Σπίρτζης απάντησε ότι «έγινε τη μια μέρα και την άλλη έγινε ο διαγωνισμός».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr