Follow us

Ποτάμι: 'Αρωμα σκανδάλου στην προμήθεια 1150 οικίσκων

Άρωμα σκανδάλου εκτιμά το Ποτάμι πως αναδύεται από τον ανορθόδοξο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.150 οικίσκων για την στέγαση προσφύγων και φέρνει το θέμα στη Βουλή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποτάμι: 'Αρωμα σκανδάλου στην προμήθεια 1150 οικίσκων

Άρωμα σκανδάλου εκτιμά το Ποτάμι πως αναδύεται από τον ...ανορθόδοξο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.150 οικίσκων για την στέγαση προσφύγων που διενήργησε το Υπουργείο Υποδομών και φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Ρεπορτάζ για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε αναρτηθεί και στο theTOC με τίτλο «Εκαναν διαγωνισμό για τα κοντέινερς μέσα σε... 9 ώρες».

Η ερώτηση του Ποταμιού

Στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Χρήστο Σπίρτζη οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς και Ιάσονας Φωτήλας αναφέρουν πως η προμήθεια, που «μυρίζει» σκάνδαλο, είχε αρχικό προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται «εξωφρενικό» από παράγοντες της αγοράς και διενεργήθηκε χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες.

«Ο γνωστός Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρήκε τρόπο να παρακάμψει τη διαγωνιστική διαδικασία, κάνοντας χρήση τροπολογίας της πρώην Υπουργού κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες για στέγαση και σίτιση μεταναστών μπορούν να πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση των κειμένων περί δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή χωρίς τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού» σημειώνουν.

Θυμίζουν πως την τροπολογία είχε επικρίνει το Ποτάμι και είχε επισημάνει τον κίνδυνο που προέκυπτε, καθώς η θέσπιση της εξαίρεσης στις διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν αντίθετη τόσο στην κοινοτική, όσο και στην εθνική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

«Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την εν λόγω διάταξη με τον ισχυρισμό ότι συνέτρεχε κατεπείγουσα ανάγκη, που δικαιολογούσε την εξαίρεση. Η εξαίρεση τελικά έγινε κανόνας, καθώς από τότε προέκυψαν πολλές κατεπείγουσες ανάγκες» σημειώνουν οι βουλευτές.

Και προσθέτουν: Μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, προέκυψαν 4 επιλέξιμες εταιρείες, που… καμία σχέση δεν έχουν με τον Υπουργό, ενώ το τελικό κόστος της προμήθειας διαμορφώθηκε κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.

Ξεχωριστή αναφορά για το ίδιο θέμα είχε γίνει και στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, από τον βουλευτή Β’ Αθήνας, Γ. Αμυρά.

Οι βουλευτές από το Ποτάμι ζητάνε από τον Υπουργό να απαντήσει για ποιους λόγους η συγκεκριμένη προμήθεια κρίθηκε κατεπείγουσα, με ποια μελέτη προέκυψε η συγκεκριμένη λύση και πώς δικαιολογείται η ασύλληπτα υπερκοστολογημένη τιμή προμήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο;

Η απάντηση του Χρίστου Σπίρτζη

«Να σταματήσει ο κιτρινισμός» και όποιος έχει να καταγγείλει κάτι για το διαγωνισμό που διεξήχθη για τους οικίσκους να το κάνει στη Δικαιοσύνη, ζήτησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha.

«Περιμένω να ολοκληρωθεί η κινητοποίηση που κάνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και να μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε αυτό που πρέπει», ανέφερε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση για το αν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το σχετικό δημοσίευμα.

Για το διαγωνισμό υποστήριξε ότι έγινε κανονικά και σύμφωνα με το νόμο «η υπηρεσία για να καλύψει τις ανάγκες που έχουμε για τα hot spots θα μπορούσε να καλέσει τρεις εταιρείες όλες κι όλες και να κάνει επί της ουσίας απευθείας ανάθεση, πρόχειρη διαγωνιστική διαδικασία για να προμηθευτεί τους οικίσκους αυτούς που πρέπει να εγκατασταθούν εκεί. Αντί να κάνει αυτό, κάλεσε όσες εταιρείες γνώριζε η υπηρεσία και όχι ο υπουργός προφανώς, ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και του όποιου υπουργείου», ανέφερε ο κ. Σπρίτζης.

Παράλληλα, είπε ότι κλήθηκαν 18 εταιρείες τις προηγούμενες μέρες και ενημερώθηκαν για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αυτοί οι οικίσκοι.

«Ανταποκρίθηκαν στους χρόνους, στις ποσότητες και στις προδιαγραφές 8 εταιρείες και ειδοποιήθηκαν για την ημέρα που θα έκανε τη δημοπρασία η υπηρεσία. Ανταποκρίθηκαν στη συνέχεια έδωσαν προσφορά, εάν θυμάμαι καλά, οι 4 από αυτές τις εταιρείες. Κάλυψαν μικρότερο μέρος του αριθμού από αυτά που υπάρχουν απαιτήσεις για να γίνουν τα hot spots, και απ’ ό,τι γνωρίζω θα επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες ποσότητες που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν, γιατί δυο ή τρεις εταιρείες, απ’ ό,τι ξέρω δε μπόρεσαν να συνδεθούν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα», ανέφερε ο υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του σχετικού ρεπορτάζ για «ανάρτηση που έγινε για την προκήρυξη του διαγωνισμού στις 2 Φλεβάρη παρά δύο λεπτά μεσάνυχτα της 3ης Φλεβάρη, δηλαδή 11.58 της Δευτέρας», ο κ.Σπίρτζης απάντησε ότι «έγινε τη μια μέρα και την άλλη έγινε ο διαγωνισμός».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟ 2023 10 Μαϊ 2022 | 14:11

Συρία: Βοήθεια ύψους 1,53 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες από την ΕΕ

Βοήθεια ύψους 1,53 δισεκατομμυρίου ευρώ στους Σύρους πρόσφυγες θα προσφέρει η ΕΕ το 2022.

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 05 Μαϊ 2022 | 13:50

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στους Ουκρανούς πρόσφυγες από τον ΟΑΣΘ

Κάρτα απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης διάρκειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες προσφέρει ο ΟΑΣΘ για να μετακινούνται δωρεάν στη Θεσσαλονίκη με τα αστικά λεωφορεία.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 04 Μαϊ 2022 | 12:04

Μεταναστευτικές ροές: Μειώθηκαν κατά 70% οι πρόσφυγες στις δομές από το 2019

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και αφίξεων δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας.

04 Μαϊ 2022 | 11:54

Διεκδίκησε την παρουσία σου στην απονομή των Tasty Awards 2022

Στις 10 Μαΐου, στο "Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης", θα βραβεύσουμε μαζί τους αγαπημένους μας chef.

ΤΙ ΡΩΤΗΣΑΝ 03 Μαϊ 2022 | 14:13

Η Βασίλισσα του Βελγίου και το απίθανο ψάθινο καπέλο της- Μαζί με τον Βασιλιά επισκέφθηκαν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, οι βασιλείς του Βελγίου μετέβησαν στο κέντρο ένταξης προσφύγων Adama.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ 30 Απρ 2022 | 19:10

Αντζελίνα Τζολί: Στην Ουκρανία η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός - Επισκέφθηκε τη Λβιβ [βίντεο]

Βρέθηκε στην πολύπαθη ουκρανική πόλη Λβιβ ως ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ "ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΧΗΣ" ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 29 Απρ 2022 | 08:58

ΗΠΑ: Επανενώθηκαν παιδιά και γονείς μεταναστών που είχαν χωριστεί από τον Τραμπ

Ως τώρα έχουν επανενωθεί πάνω από 200 παιδιά με τους γονείς τους, αλλά εκτιμάται πως περίπου 1.000 παιδιά παραμένουν χωρισμένα, λόγω της πολιτικής του Τραμπ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 23 Απρ 2022 | 15:28

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα δέκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα [Εικόνες]

Πρόκειται για δέκα παιδιά από δέκα μηνών ως 17 ετών και τρεις συνοδούς με τα παιδιά τους - Έφτασαν στον Προμαχώνα και στη συνέχεια, συνοδεία περιπολικών, στην Αθήνα.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 21 Απρ 2022 | 15:46

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Όταν άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες, εμείς τους σώζουμε

Την ώρα που άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες βουλιάζοντας τις βάρκες, εμείς κερδίζουμε τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις ανθρωπιστικές διασώσεις μας, είπε ο Ερντογάν.

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΟΥΝ 21 Απρ 2022 | 12:27

Σε νησίδα στον Έβρο εγκλωβισμένοι 50 πρόσφυγες - Επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ

Πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από την Κομοτηνή επιχειρεί να τους απεγκλωβίσει.

ΛΙΟΥΝΤΜΙΛΑ ΝΤΕΝΙΣΟΒΑ 21 Απρ 2022 | 08:52

Η Ουκρανία κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό πως είναι συνεργός της Ρωσίας

"Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός" της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με στέλεχος της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αξιωματούχος του Κιέβου.

ΕΝΤΕΚΑ ΑΤΟΜΑ 20 Απρ 2022 | 15:33

Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα μεσαιωνικό πύργο της Ιρλανδίας [εικόνες]

Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα μεσαιωνικό πύργο της Ιρλανδίας που τους παραχώρησε ο ιδιοκτήτης τους.

ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑΣ 17 Μαϊ 2022 | 10:13

Μητσοτάκης για την ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying επειδή είναι gay

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ. Να μην σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν.