Ποτάμι: Πού καταλήγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό

Το Ποτάμι φέρνει στη Βουλή τη διαχείριση των ευρωπϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποτάμι: Πού καταλήγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι το θέμα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Κ.Ο. του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη θέτει προς την κυβέρνηση μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που έχει λάβει η Ελλάδα και τον τρόπο διαχείρισής τους, τις διαδικασίες με τις οποίες ελέγχονται οι δημόσιες αρχές και οι ΜΚΟ και ζητούν στοιχεία για τους ελέγχους, που έχουν πραγματοποιηθεί. Ζητούν, επίσης, τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων που ανέλαβαν έργα σχετικά με το προσφυγικό, καθώς και τυχόν υπεργολαβιών. Τέλος, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις ΜΚΟ που επιλέχθηκαν, για να διαχειριστούν τα χρήματα του εργαλείου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε., τα ποσά που διαχειρίστηκε η καθεμία και για τις διαδικασίες καταγραφής και πιστοποίησης τους στα σχετικά Μητρώα.

Το Ποτάμι είχε αναδείξει το θέμα και στο παρελθόν, χωρίς όμως να λάβει έως σήμερα απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία. Για το λόγο αυτό, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς (Β΄Αθηνών), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Σπύρος Λυκούδης (Α΄Αθήνας), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄Αθηνών) επανέρχονται στο θέμα με νέα ερώτηση στη Βουλή προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης & ΑΚΕ:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: α) Οικονομίας και Ανάπτυξης

β) Εθνικής Άμυνας

γ) Εξωτερικών

δ) Προστασίας του Πολίτη

ε) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

στ) Οικονομικών

ζ) Υγείας

η) Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Πού καταλήγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;»

Από το 2015 που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση έως σήμερα, περισσότεροι από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας. Σήμερα μεγάλο ποσοστό των προσφύγων/μεταναστών διαμένει σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά υποδοχής, των οποίων η χωρητικότητα είναι σχεδιασμένη για πολύ λιγότερα άτομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα η Μόρια της Λέσβου, όπου σχεδόν 10.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε καταυλισμό με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων και η κατάσταση είναι το λιγότερο τραγική: ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και καθημερινά περιστατικά έντονης βίας, ακόμα και σεξουαλικής, με θύματα μέχρι και μικρά παιδιά.

Για την διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων. Από τις αρχές του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 είχαν δοθεί στην Ελλάδα 561 εκατ. ευρώ μέσω των εθνικών προγραμμάτων και πάνω από 1 δις ευρώ ως έκτακτη βοήθεια (400 εκατ. από τις αρχές του 2015 και άλλα 650 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018).

Εντυπωσιακά όμως είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απορρόφηση των χρημάτων αυτών. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης (916,3 εκατ. από τα 1,05 δις) έχει ήδη απορροφηθεί, ενώ αντίθετα, από τα 561 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης μέσω εθνικών προγραμμάτων, έχουν απορροφηθεί μόνο τα 153 εκατ..

Οι τελικοί δικαιούχοι των ποσών είναι: οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, τα παραρτήματα διεθνών οργανώσεων στην Ελλάδα, καθώς και ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες παίρνουν τα χρήματα απευθείας, χωρίς την διαμεσολάβηση του κράτους, ως «έμμεση βοήθεια». Όσον αφορά στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, χρηματοδότηση έχουν λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, οι Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, ακόμη και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και η Ελληνική Ακτοφυλακή κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους. Την μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (99,9 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2017) και το Υπουργείο Υγείας με 27,45 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ νέα στοιχεία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την σύναψη των σχετικών συμβάσεων από τις αρμόδιες αρχές, τα οποία δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ως προς την τήρηση των αρχών νομιμότητας και διαφάνειας.

Ανάλογα ερωτήματα τίθενται αναφορικά και με την διαχείριση της χρηματοδότησης από τις ΜΚΟ. Κάποιες από τις οργανώσεις που συνδράμουν στο προσφυγικό τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα είναι παραρτήματα παγκόσμιων δικτύων με πολύχρονη και διεθνή παρουσία σε δεκάδες χώρες, ενώ άλλες είναι αποκλειστικά «γέννημα» της προσφυγικής κρίσης της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο δεν λείπουν και ενώσεις με αμφίβολο σκοπό που ιδρύθηκαν υπό τον μανδύα των ΜΚΟ τις οποίες και βαρύνουν σοβαρές καταγγελίες για διασπάθιση κρατικού και κοινοτικού χρήματος. Το 2016, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί εκ των υστέρων το χάος που δημιουργήθηκε από τη δράση διαφόρων επιτήδειων υπό το πρόσχημα των ΜΚΟ, δημιουργήθηκε το Εθνικό Μητρώο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ. Στο Μητρώο αυτό είναι μέχρι σήμερα καταγεγραμμένες επίσημα μόνο 48 ελληνικές και ξένες ΜΚΟ, οι οποίες θα είναι και οι μόνες που θα δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, ανέρχεται σε πολλές δεκάδες, ενώ το εν λόγω σύστημα έχει σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της διεθνώς αναγνωρισμένης ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία είναι εγγεγραμμένη ταυτόχρονα σε 5 Μητρώα αρμοδιότητας πολλών διαφορετικών Υπουργείων!

Σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 1,6 δις για περίπου 65.000 πρόσφυγες προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, ωστόσο η σημερινή κατάσταση καταδεικνύει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Γίνεται πλέον σαφές ότι η περίπτωση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα έχει τελικά εξελιχθεί στην πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία, με βάση το ποσό που θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι ύψος του συνολικού ποσού που έχει λάβει μέχρι σήμερα η χώρα μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα έχει απορροφηθεί;

2. Με ποιες διαδικασίες ελέγχονται οι δημόσιες αρχές και οι ΜΚΟ ως προς την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και αν ναι, έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις κακής διαχείρισης;

3. Έχουν δημοσιοποιηθεί οι συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων που ανέλαβαν έργα σχετικά με το προσφυγικό καθώς και τυχόν υπεργολαβιών; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

4. Πώς επιλέχθηκαν οι ΜΚΟ που διαχειρίστηκαν χρήματα του εργαλείου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. και πόσα χρήματα διαχειρίστηκε η καθεμία από αυτές; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

5. Για πόσες ΜΚΟ εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης που προβλέπει ο νόμος και για ποιο λόγο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλαπλά Μητρώα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταύρος Θεοδωράκης – Α΄ Θεσσαλονίκης

Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθηνών

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:16

Θάνος Πλεύρης: Η τρυφερή φωτογραφία από τον γάμο του ανήμερα της ονομαστικής του εορτής - Εχει επέτειο

Ο υπουργός Υγείας, θέλοντας να ευχαριστήσει όλους όσοι του ευχήθηκαν για τη γιορτή του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 10:16

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60: Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εάν η επιτροπή εισηγηθεί κάτι διαφορετικό "εδώ είμαστε να το συζητήσουμε" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε ανεμβολίαστους άνω των 60.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Ιαν 2022 | 09:13

Θετικός στον κορονοϊό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής είναι πλήρως εμβολιασμένος και εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 07:35

Κορονοϊός: Τα κρούσματα πέφτουν, οι νεκροί αυξάνονται - 200 σε 48 ώρες - Σε δύο δόσεις η χαλάρωση των μέτρων

Την Τετάρτη η επιστροφή της μουσικής μόνο για καθήμενους στην εστίαση. Πιθανή η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 21:47

Μητσοτάκης στην τελετή εις μνήμην του Σασόλι: "Θα πάρουμε μέτρα αν η Τουρκία έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα"

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 14:05

Ο Άκης Σκέρτσος μοίρασε φαγητό σε αστέγους μαζί με τους Γιατρούς Του Κόσμου [εικόνες]

Δίπλα στους αστέγους, μαζί με μέλη των Γιατρών Του Κόσμου, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Άκης Σκέρτσος .

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ 17 Ιαν 2022 | 14:03

Διεθνή ΜΜΕ: Εγκώμια στην Ελλάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Έφερε αποτελέσματα, άνοιξε το δρόμο και για άλλες χώρες

Θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 στη χώρα μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 13:49

Σκέρτσος: Αποδίδει η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Σε 45 ημέρες εμβολιάστηκαν 220.000 άνω των 60 ετών

"Τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό".

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 17 Ιαν 2022 | 12:34

Ανοιχτή δυσαρέσκεια Μαξίμου για Κύρτσο: Ολοι καταλαβαίνουμε ποιες ειναι οι επιδιώξεις του...

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι είπε για Γ. Κύρτσο, πανδημία και Π. Πολάκη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.