Πού έχασαν, πού κέρδισαν Τσίπρας και Μεϊμαράκης

Ο Τσίπρας βγήκε κερδισμένος γιατί είχε τις λιγότερες απώλειες, εκτιμά η Κουμουνδούρου. Ο Μεϊμαράκης τον κέρδισε, είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πού έχασαν, πού κέρδισαν Τσίπρας και Μεϊμαράκης

Απέφυγε τα λάθη και τις εντάσεις, υπερασπίστηκε την επτάμηνη διαπραγμάτευση και την συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιμπέιτ αλλά δεν απέφυγε το απολογητικό ύφος με εξαίρεση τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε για το νομοσχέδιο που αφορά τα κανάλια. Στον αντίποδα, θετικά αποτιμούν στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βγήκε κερδισμένος από το ντιμπέιτ.

Ειδικότερα, στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν ικανοποίηση για την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφού σε ένα ντιμπέιτ που δεν πρόσφερε δυνατότητες έντονης αντιπαράθεσης, «ο κ. Τσίπρας κατάφερε απέναντι σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς αρχηγούς – πλήν του Π. Καμμένου-­ να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες» κρατώντας δυνάμεις για την μονομαχία της ερχόμενης Δευτέρας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην ενότητα της Οικονομίας ο κ. Τσίπρας έκνε λόγο για μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης όπου τα έβαλε με «θεούς και δείμονες» όπως είπε χαρκατηριστικά και κατέγραψε ως επιτυχίες τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, την εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης 86 δισ. Ευρώ μέχρι το 2019, και την διατήρηση υπο κρατικό έλεχγο του ΑΔΜΗΕ και αλλά και την δέσμευση για την διευθέτηση του χρέους. «Δώσαμε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσουμε τα δίκια του λαού. Μειώσαμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση ως το 2019 και πήραμε το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τη δέσμευση για το χρέος. Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» είπε, ενώ «κάρφωσε» τον Βαρουφάκη, λέγοντας: «Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή αλλά υπήρξαν και λάθη. Αλλά την κρίσιμη στιγμή κάναμε το σωστό για την χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία λέγοντας ότι περιείχε συμβιβασμούς και έβαλε κατά της ΝΔ λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρρυσόψαρου και θυμάται τι έφερε ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε μία προσπάθεια να τονίσει την σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε από την κυβέρνησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ δεν διεκδίκησε και άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί στο μέλλον.

Υπερασπίστηκε τόσο την πρώην αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου κατηγορώντας για υποκρισία τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνησή του είχε ζητήσει την χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται στα βήματα της κυβέρνησης του αξιοποιώντας τα κονδύλια. «Παραλάβαμε το απόλυτο 0 στο προσφυγικό ζήτημα από τη ΝΔ» είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα υπερασπίστηκε και το έργο του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά λέγοντας ότι η Παιδεία χρειάζεται συναίνεση αλλά και τομές.

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σημείωσε ότι επί των ημερών του η χώρα απέκτησε κύρος στο εξωτερικό και πως στόχος των επαφών με Ρώσους και BRICS δεν ήταν η δανειοδότηση αλλά να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο του 21ου αιώνα. Επέλεξε να σηκώσει τους τόνους στο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, λέγοντας ότι θα μπει τάξη και δεν μπορεί να υπαρχει ασυδοσία. Κλείνοντας δήλωσε ότι οι δύσκολες μάχες είναι μπροστά μας και χρησιμοποιώντας τα συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας δήλωσε ότι «πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Ικανοποίηση στη ΝΔ

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο Β. Μεϊμαράκης κέρδισε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης. Και αυτό, διότι όπως έλεγαν πέτυχε το στόχο του να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι αυτός και το κόμμα του, εγγυώνται την μετεκλογική σταθερότητα και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο. «Ήταν σαφής, σίγουρος και μετρημένος, ενώ αποδόμησε ήπια, αλλά εύστοχα τον Αλ. Τσίπρα» έλεγαν συνεργάτες του Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ χαρακτήριζαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αμυντικό και απολογητικό.

Βέβαια, παρά τις οδηγίες…πλεύσης προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να παραμείνει ψύχραιμος, σοβαρός και μετριοπαθής, ώστε να ενισχύσει το προφίλ του υπεύθυνου και αξιόπιστου ηγέτη που αποφεύγει τις «κορόνες» και τις εύκολες εντυπώσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξέφυγε από το πλαίσιο.

Ειδικά με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, υπήρξε αρκετές φορές κόντρα, ενώ τον κατηγόρησε ότι «κάνει τη βρώμικη δουλειά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εμμένει να τον εμπλέκει σε μια υπόθεση (σ.σ. εξοπλιστικά) για την οποία ο ίδιος εμμένει πως δεν έχει σχέση. Ταυτόχρονα στόχευε σχεδόν σε κάθε ερώτησή του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας χρήση για μια ακόμη φορά και του αυθόρμητου χαρακτήρα και του λαϊκού ύφους του, καθώς είπε αρκετές φορές «έρχομαι στην Κουμουνδούρου να τα πούμε», κ.α.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μέρες στο δημόσιο διάλογο για διακομματική συνεργασία την επομένη των εκλογών, ώστε να σχηματισθεί μια συμμαχική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Σε αυτή την κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επέκρινε με σφοδρότητα για την πολιτική που άσκησε τους επτά μήνες της κυβερνητικής του θητείας.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκη προσπάθησε να ισορροπήσει, καθώς από τη μια πλευρά θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ψηφοφόρους που κινούνται στο χώρο του κέντρου και θεωρούν αυτονόητη την μετεκλογική συνεργασία καθώς θέλουν σταθερότητα στη χώρα και από την άλλη επιχείρησε, αν και σε πολλά σημεία δεν τα κατάφερε, να παραμείνει ψύχραιμος και να μην παρεκτραπεί σε επιθέσεις που ενδέχεται να του γίνουν και να μην θολώσει το προφίλ που έχει οικοδομήσει έως σήμερα.

Επέμεινε στη γραμμή της συναίνεσης και πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα να συναντηθούν άμεσα στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συζητήσουν τα περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας.

Σε ορισμένα σημεία επεδίωξε να φέρει τη συζήτηση στην προνομιακή για τον ίδιο ατζέντα της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, της εκπαίδευσης και, κυρίως, του βασικού του αιτήματος για μετεκλογική συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Να απευθυνθεί, δηλαδή, αποδομώντας τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα, στην κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, των γυναικών και των κεντρογενών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η στάση των οποίων θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης. Έθεσε το ερώτημα «ποιός θα φέρει επενδύσεις και δουλειές» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη ΝΔ.

Φωτογραφία: SOOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:51

Ηλιόπουλος: Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης - Αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής

Κρατάει ψηλά στην ατζέντα το άρθρο Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του πρώην πρωθυπουργού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:02

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ηταν πολιτικός αντίπαλος αλλά ποτέ εχθρός

Για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη έκανε δήλωση ο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 08:51

Με κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Τεστ για όλους στην Κουμουνδούρου - Ευχές από Μητσοτάκη και Μαρέβα

Όλο το προσωπικό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα υποβληθεί σήμερα σε τεστ κορονοϊού - Σε καραντίνα ο Α. Τσίπρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTERF 24 Ιαν 2021 | 22:28

Κορονοϊός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε "περαστικά και ταχεία ανάρρωση" στον γιο του Αλέξη Τσίπρα

Περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον γιο του Αλέξη Τσίπρα ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 24 Ιαν 2021 | 20:39

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Σε καραντίνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

"Ο κορονοϊός επισκέφθηκε σήμερα και το δικό μας σπίτ" έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24 Ιαν 2021 | 19:28

Ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει;- Ναι απαντά ο καθηγητής Μαραντζίδης, "για τις παλιές αγάπες μη μιλάς"…

Στο άρθρο του ο Νίκος Μαραντζίδης υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 24 Ιαν 2021 | 12:33

Αποκάλυψη: Ο επικοινωνιολόγος του Καραμανλή, Γιάννης Λούλης συνεργάζεται τώρα με τον Αλέξη Τσίπρα

Ανοικτούς διαύλους με τον Λούλη, είχε ο Τσίπρας και την περίοδο που βρισκόταν στο Μαξίμου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 19:20

Σίγουρος ο Πολάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση παρότι "γαμ@@@@ τη μεσαία τάξη"

Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίστεί και η μεσαία τάξη που είναι "πικραμένη" από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος του, τόνισε ο Παύλος Πολάκης

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης