Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Τσίπρας ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Αποδομώντας με συγκεκριμένα στοιχεία την στρατηγική της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνηση, ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα που ακούει την άποψη τους ο Αλέξης Τσίπρας, αναλύει τους λόγους που δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος με την συνέντευξη στο περιοδικό "Εποχή" δεν δαιμονοποιεί τις δημοσκοπήσεις όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί τα σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα προκειμένου να μπορέσει να μειώσει την σημαντική διαφορά που έχει από τη ΝΔ. Ουσιαστικά ο εκλογολόγος προτρέπει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μεγάλες τομές στο εσωτερικό του κόμματος του, το οποίο κινείται με την ίδια τακτική και τα ίδια πρόσωπα από την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση η οποία ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του 2019.

Οι πέντε βασικοί λόγοι

  • Δεν είναι αποτελεσματικός: Μετά από 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πως μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Δεν διαθέτει ισχυρή ομάδα δίπλα του, με ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί.
  • Δεν πείθει τους πολίτες: Δεν έχει αποδείξει πως θα ασκούσε καλύτερη κυβερνητική πολιτική από την ΝΔ. Υστερεί στην θετική ατζέντα και δεν έχει ρίξει το βάρος στο συγκεκριμένο ζήτημα
  • Το ίδιο στελεχιακό δυναμικό: Απαιτείται στελεχιακή ανανέωση. Επικοινωνιακά σηκώνουν το βάρος τα στελέχη που έχουν φθαρεί από την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Απών από το διεθνές σκηνικό: Τρανό παράδειγμα η σημαντική σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στην Βοστώνη που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Πέτρο Κόκκαλη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενισχύει τις διεθνείς επαφές του με τα οικολογικά κόμματα της Ευρώπης. Το think tank, το οποίο ετοιμάζεται σιγά σιγά, δεν φτάνει για να δώσει τον τόνο.
  • Κίνδυνος συρρίκνωσης στο συνέδριο: Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές δεξαμενές και δεν έχουν ενσωματωθεί στο κόμμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος το συνέδριο να αφορά μόνο τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα εκλογικά του ποσοστά.

Διαβάστε Επίσης

Δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν Νικολακόπουλο

Τα όσα υποστήριξε στην συνέντευξη του ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήρθαν να επιβεβαιωθούν από δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός πως δύο κρίσεις -η υγειονομική και η ενεργειακή- πλήττουν την χώρα μας, εντούτοις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δύο μετρήσεις χάνει δημοσκοπικούς πόντους.

Σύμφωνα με την Metron Analysis για το Mega μέσα σε ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 18,6% από το 20,3% που ήταν τον Οκτώβριο. Μικρότερη δημοσκοπική πτώση κατέγραψε εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΙ της τάξεως της μισής μονάδας από 23,5% στο 23%. Αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο δημοσκοπήσει η ΝΔ χάνει μία μονάδα, ωστόσο αυτό το γεγονός δείχνει να μην μπορεί να το εκμεταλλευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα περισσότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα όταν οι πολίτες καλούνται να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την Metron Analysis κερδίζει μια μονάδα φτάνοντας στο 39% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χάνει τρεις μονάδες και πέφτει στο 16% από 19% που είχε τον Οκτώβριο.

Μικρότερη πτώση είχε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την Pulse που έχασε μια μονάδα. Ωστόσο ίδια εταιρεία κατέγραψε μείωση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 66% σε σχέση με της ΝΔ που είναι στο 73%.

Η κυβέρνηση δεν στρίβει προς τα δεξιά

Ο εκλογικός αναλυτής εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση πως στρίβει προς τα δεξιά. "Έχω την αίσθηση ότι φοβάται τα δεξιά της και την αντιεμβολιαστική τάση, αλλά δεν θα έλεγα ότι μετατοπίζεται πιο δεξιά, αυτή τη στιγμή" υποστηρίζοντας πως αυτό το γεγονός θα αποτυπώνονταν με την πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσει αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Κερδισμένη σύμφωνα με την ανάλυση του Ηλία Νικολακόπουλου είναι η κυβέρνηση και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς όπως σημειώνει "η κυβέρνηση μέχρι στιγμής στέκεται τυχερή. "Τα pushbacks είναι μια καθημερινότητα, η οποία δεν προκαλεί αντιδράσεις, επειδή όπως είπαμε έχει επικρατήσει ο ατομισμός. Δεν έχει βλάβη. Η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτές τις συμπεριφορές. Άλλωστε, και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περίπου, τα ίδια κάνουν".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 29 Νοε 2021 | 07:10

Καστανίδης: Πρέπει να ξαναεμπιστευτούμε την πολιτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε τη μοίρα της χώρας

"Έχει ανάγκη ο τόπος τη δημοκρατική παράταξη", ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 29 Νοε 2021 | 07:06

Λοβέρδος: Θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις

"Θεωρώ πράξη πολιτικής ανοησίας αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που κυνηγάει μέσα ενημέρωσης και εταιρείες δημοσκοπήσεων", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 28 Νοε 2021 | 08:22

Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας σήμερα και αύριο οι δικηγόροι

Στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογος της χώρας από πλευράς μελών, δηλαδή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δικαίωμα ψήφου έχουν 23.427 δικηγόροι

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2021 | 21:20

Δημοσκόπηση GPO: Σαφές προβάδισμα 10,7 μονάδων για τη ΝΔ - Σκληρή "μάχη" στο ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Νέα δημοσκόπηση από την GPO για τα "Παραπολιτικά" δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά 10,7 μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ, στο 9,4%.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 27 Νοε 2021 | 11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σώσει την "Αυγή" με οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων

"Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή - Έλαβε ψίχουλα από τις Λίστες Πέτσα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη