Follow us

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Τσίπρας ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Αποδομώντας με συγκεκριμένα στοιχεία την στρατηγική της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνηση, ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα που ακούει την άποψη τους ο Αλέξης Τσίπρας, αναλύει τους λόγους που δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος με την συνέντευξη στο περιοδικό "Εποχή" δεν δαιμονοποιεί τις δημοσκοπήσεις όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί τα σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα προκειμένου να μπορέσει να μειώσει την σημαντική διαφορά που έχει από τη ΝΔ. Ουσιαστικά ο εκλογολόγος προτρέπει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μεγάλες τομές στο εσωτερικό του κόμματος του, το οποίο κινείται με την ίδια τακτική και τα ίδια πρόσωπα από την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση η οποία ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του 2019.

Οι πέντε βασικοί λόγοι

  • Δεν είναι αποτελεσματικός: Μετά από 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πως μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Δεν διαθέτει ισχυρή ομάδα δίπλα του, με ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί.
  • Δεν πείθει τους πολίτες: Δεν έχει αποδείξει πως θα ασκούσε καλύτερη κυβερνητική πολιτική από την ΝΔ. Υστερεί στην θετική ατζέντα και δεν έχει ρίξει το βάρος στο συγκεκριμένο ζήτημα
  • Το ίδιο στελεχιακό δυναμικό: Απαιτείται στελεχιακή ανανέωση. Επικοινωνιακά σηκώνουν το βάρος τα στελέχη που έχουν φθαρεί από την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Απών από το διεθνές σκηνικό: Τρανό παράδειγμα η σημαντική σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στην Βοστώνη που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Πέτρο Κόκκαλη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενισχύει τις διεθνείς επαφές του με τα οικολογικά κόμματα της Ευρώπης. Το think tank, το οποίο ετοιμάζεται σιγά σιγά, δεν φτάνει για να δώσει τον τόνο.
  • Κίνδυνος συρρίκνωσης στο συνέδριο: Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές δεξαμενές και δεν έχουν ενσωματωθεί στο κόμμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος το συνέδριο να αφορά μόνο τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα εκλογικά του ποσοστά.

Διαβάστε Επίσης

Δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν Νικολακόπουλο

Τα όσα υποστήριξε στην συνέντευξη του ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήρθαν να επιβεβαιωθούν από δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός πως δύο κρίσεις -η υγειονομική και η ενεργειακή- πλήττουν την χώρα μας, εντούτοις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δύο μετρήσεις χάνει δημοσκοπικούς πόντους.

Σύμφωνα με την Metron Analysis για το Mega μέσα σε ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 18,6% από το 20,3% που ήταν τον Οκτώβριο. Μικρότερη δημοσκοπική πτώση κατέγραψε εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΙ της τάξεως της μισής μονάδας από 23,5% στο 23%. Αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο δημοσκοπήσει η ΝΔ χάνει μία μονάδα, ωστόσο αυτό το γεγονός δείχνει να μην μπορεί να το εκμεταλλευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα περισσότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα όταν οι πολίτες καλούνται να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την Metron Analysis κερδίζει μια μονάδα φτάνοντας στο 39% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χάνει τρεις μονάδες και πέφτει στο 16% από 19% που είχε τον Οκτώβριο.

Μικρότερη πτώση είχε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την Pulse που έχασε μια μονάδα. Ωστόσο ίδια εταιρεία κατέγραψε μείωση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 66% σε σχέση με της ΝΔ που είναι στο 73%.

Η κυβέρνηση δεν στρίβει προς τα δεξιά

Ο εκλογικός αναλυτής εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση πως στρίβει προς τα δεξιά. "Έχω την αίσθηση ότι φοβάται τα δεξιά της και την αντιεμβολιαστική τάση, αλλά δεν θα έλεγα ότι μετατοπίζεται πιο δεξιά, αυτή τη στιγμή" υποστηρίζοντας πως αυτό το γεγονός θα αποτυπώνονταν με την πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσει αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Κερδισμένη σύμφωνα με την ανάλυση του Ηλία Νικολακόπουλου είναι η κυβέρνηση και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς όπως σημειώνει "η κυβέρνηση μέχρι στιγμής στέκεται τυχερή. "Τα pushbacks είναι μια καθημερινότητα, η οποία δεν προκαλεί αντιδράσεις, επειδή όπως είπαμε έχει επικρατήσει ο ατομισμός. Δεν έχει βλάβη. Η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτές τις συμπεριφορές. Άλλωστε, και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περίπου, τα ίδια κάνουν".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Νοε 2022 | 13:05

Η κολοκυθιά με τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός δημοσίως δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Νοε 2022 | 07:25

Πότε θα κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης; - Οι δύο "σχολές σκέψης" στο Μαξίμου για κάλπες άμεσα ή την άνοιξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο γνωρίζει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας δεν είναι "περίπατος".

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 28 Νοε 2022 | 21:23

Απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επιζητώντας το θέαμα και όχι την ουσία

"Να είναι σίγουρος ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες" είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ 28 Νοε 2022 | 18:51

Υποκλοπές: Νέα επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον Μητσοτάκη - Τα ερωτήματα που θέτει για ΕΥΠ και Predator

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι αρνείται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και κάνει λόγο για πρωτοφανή πρακτική και για απαξίωση του Κοινοβουλίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 28 Νοε 2022 | 16:39

Ο Τσίπρας βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική τροχιά: Αν ο Μητσοτάκης"μυρίζει" εκλογές, η κοινωνία "μυρίζει" ελπίδα για αλλαγή

Ο Τσίπρας εισηγείται επίσπευση των διαδικασιών για την ανακοίνωση των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές καθώς και του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 28 Νοε 2022 | 10:43

Πέτσας: Υπέροχη η οσμή των εκλογών...– Να πούμε στους πολίτες τι κάναμε και τι θα κάνουμε

Σε συνέντευξή του ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως είμαστε κοντά στις εκλογές.

ΣΦΥΓΜΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 28 Νοε 2022 | 10:19

Prorata: Πέντε μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σύγκριση Μητσοτάκη και Τσίπρα

Σύμφωνα με την Prorata, η ΝΔ προηγείται πέντε μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

28 Νοε 2022 | 08:41

Ο Τσίπρας είναι εκτός...

Μοιάζει δύσκολο έως απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 28 Νοε 2022 | 07:39

"Μύρισε" εκλογές: Προεκλογικό κάλεσμα Μητσοτάκη και από το... Λονδίνο - Στόχος η αυτοδυναμία και η ψήφος των απόδημων

Ο κίνδυνος της διπλής κάλπης και η αυτοδυναμία. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από το Λονδίνο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 27 Νοε 2022 | 14:43

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ηθικός αυτουργός της ασέλγειας κατά της δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται από τη Βουλή και χαρακτηρίζει δια του εκπροσώπου του μυθεύματα όλες τις αποκαλύψεις, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Νοε 2022 | 11:40

Υποκλοπές: Σκληρή κόντρα για τη νέα λίστα με 33 ονόματα - "Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολιτική ανωμαλία", λέει η κυβέρνηση

Συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή είναι το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας, αναφέρει ο κυβερνητικος εκπρόσωπος.

"ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ" 26 Νοε 2022 | 19:36

Νέα λίστα με ονόματα υποκλοπών - ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Κατηγορείται πλέον για συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή

Με βαρύτατη μομφή ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίον κατηγορεί για οργάνωση και εκτέλεση συνταγματικής και δημοκρατικής εκτροπής.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 26 Νοε 2022 | 15:13

ΣΥΡΙΖΑ: Αφού ο κ. Μητσοτάκης "μυρίζει" εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "ο κ. Μητσοτάκης θα καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία του τόπου ως ένας αποτυχημένος και αδίστακτος πολιτικός".