Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Αν και η ιδέα της επιστροφής δεν αφήνει αδιάφορο τον ίδιο, δεν έχει πάρει αποφάσεις και η προοπτική να ηγηθεί νέου κόμματος δείχνει ακόμη μακρινή…

Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Κουίζ μεσαίας δυσκολίας. Η φράση «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ιδρύσει νέο κόμμα» τι ακριβώς είναι;

Α. Πραγματικό ενδεχόμενο.

Β. Απειλή.

Γ. Κουβέντα στον αέρα.

Δ. Δεν γνωρίζω δεν απαντώ.

Ε. Ούτε ο ίδιος ξέρει.

Η σωστή απάντηση είναι η τελευταία. Η μυθολογία της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην Πρωθυπουργό δεν προέρχεται από τον ίδιο,αλλά από μια ομάδα παραγόντων της περιόδου που βρισκόταν στα πράγματα. Κανείς από αυτούς δεν βρίσκεται σήμερα στην πολιτική. Αλλά αρκετοί θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν και ο μόνος τρόπος να το πετύχουν είναι να επιστρέψει αυτός που τους είχε αναθέσει ρόλους στο παρελθόν.

Η μυθολογία της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην Πρωθυπουργό δεν προέρχεται από τον ίδιο,αλλά από μια ομάδα παραγόντων της περιόδου που βρισκόταν στα πράγματα

Η ιδέα της επιστροφής δεν αφήνει αδιάφορο τον ίδιο, αλλά δεν έχει πάρει αποφάσεις. Ωστόσο προσπαθούν να τον πείσουν για την αξία της με δόλωμα ότι υπάρχουν πολίτες που τον περιμένουν να ξαναπάρει το ΠΑΣΟΚ - και αν αυτό δεν έχει νόημα ή δεν είναι εφικτό, να ιδρύσει νέο κόμμα - ώστε να ξαναπάρουν όλοι μαζί την εξουσία και τα περασμένα μεγαλεία. Κάτι σαν τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά.

Για τον ίδιο τον Παπανδρέου αυτή η συζήτηση έχει ενδιαφέρον κυρίως στον βαθμό που τον βοηθάει να συντηρεί την προσδοκία ότι θα «δικαιωθεί» για την πολιτική που άσκησε όταν είχε την εξουσία.

Σύμφωνα με συνομιλητές του ο ίδιος θεωρεί ότι την περίοδο 2009-2010 «έσωσε τη χώρα» και επιπλέον επέβαλε στους Ευρωπαίους τη δημιουργία μηχανισμών που θα σώσουν στο μέλλον οικονομίες με ανάλογα προβλήματα. Αλλά στη συνέχεια έπεσε θύμα εσωτερικής και διεθνούς συνωμοσίας. Πιστεύει όμως ότι αργά η γρήγορα θα του αναγνωριστεί ό,τι έκανε.

Σε αυτό το ευαίσθητο σημείο του βρίσκουν έδαφος και όσοι τον κολακεύουν αυτή την περίοδο με σκοπό να τον συμπαρασύρουν σε επιχείρηση ανατροπής του Βενιζέλου ή και σε εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται έναν αντίπαλο και ο Κ. Καραμανλής του πάει γάντι

Προτείνεται μάλιστα η ονομασία «Κίνημα της 1ης Σεπτέμβρη» - σε ανάμνηση της εκδήλωσης που έγινε στο Ζάππειο τον περασμένο Σεπτέμβριο και θεωρείται από τους ίδιους αφετηρία της επιχείρησης επανόδου του πρώην Πρωθυπουργού στην πολιτική σκηνή με κάποιο ρόλο.

Βασικό στοιχείο αυτής της προετοιμασίας δεν είναι μόνο ο αντιβενιζελισμός, αλλά πρωτίστως ο αντικαραμανλισμός γι' αυτό και σπανίως υπάρχουν ανακοινώσεις χωρίς βολές κατά του προκατόχου του. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται έναν αντίπαλο και ο Κ. Καραμανλής του πάει γάντι. Πρώτα γιατί του παρέδωσε τη χώρα σε δημοσιονομικό αδιέξοδο και δεύτερο γιατί η παραδοσιακή αναμέτρηση με τον Καραμανλισμό εξυπηρετεί τον Παπανδρεϊσμό.

Πρωτοστάτης σ' αυτές τις διεργασίες υπήρξε αρχικά ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Για μια περίοδο μετά την απώλεια της εξουσίας, βρέθηκε κοντά τον Παπανδρέου και του μετέδιδε διαρκώς την αδημονία των δημοκρατικών πολιτών για την επιστροφή του.

Βασικό στοιχείο αυτής της προετοιμασίας δεν είναι μόνο ο αντιβενιζελισμός, αλλά πρωτίστως ο αντικαραμανλισμός γι' αυτό και σπανίως υπάρχουν ανακοινώσεις χωρίς βολές κατά του προκατόχου του

Προς απόδειξη συγκέντρωνε ανά πεντάδες στο Ίδρυμα Παπανδρέου στην οδό Πειραιώς διάφορους παλαιούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και όταν ήταν εφικτό καλούσε και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό να τους συναντήσει.

Γύρω από αυτή την ιδέα συσπειρώθηκαν και άλλοι, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής που κάνει συχνά δηλώσεις υπέρ του πρώην πρωθυπουργού.

Ωστόσο δεν ήταν πάρα ένας ακτιβισμός χωρίς απήχηση. Φιλοπαπανδρεϊκοί όπως ο Θ. Μωραΐτης, ο Φιλ. Σαχινίδης δεν συμμετείχαν γιατί πίστευαν ότι δεν χρειάζεται νέο κόμμα. Αρκεί να στηριχτούν οι ίδιοι να διεκδικήσουν το υπάρχον- υπέρ του νεοπαπανδρεισμού.

Με άλλους όρους αυτή την επιδίωξη είχε και ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης που έκανε πολλές επαφές με παπανδρεικούς. Ο Μιχ. Καρχιμάκης από την πλευρά του συνεχίζει τον κλεφτοπόλεμο κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κάνει «για λογαριασμό του Γιώργου», παρ ότι ο ίδιος σε μια από τις συναντήσεις του με τον Βενιζέλο του είπε ότι «δεν τον εκπροσωπεί κανείς».

Η κινητοποίηση έδειχνε αδιέξοδη, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε. Αντίθετα, τον περασμένο Ιούλιο ενισχύθηκε ότι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου υιοθέτησε ένα σχέδιο που εκπόνησε για λογαριασμό του ένας παλιός αμερικανός φίλος του με ειδίκευση στην επικοινωνία.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει να δημιουργήσει πυρήνες σε διάφορες περιοχές και σε διάφορους χώρους χωρίς απαραιτήτως να έχουν επαφή μεταξύ τους. Η πρόταση διευκολύνει τον Παπανδρέου να κατανείμει όσους τον ακολουθούν και έδωσε πράσινο φως για την υλοποίηση της.

Κάποιοι ανέλαβαν να βρουν «μπλόγκερς» και να τους υποστηρίξουν για να προβάλουν αποκλειστικά τον Παπανδρέου και να πλήττουν τους αντίπαλους του

Έτσι κάποιοι ανέλαβαν να βρουν «μπλόγκερς» και να τους υποστηρίξουν για να προβάλουν αποκλειστικά τον Παπανδρέου και να πλήττουν τους αντίπαλους του. Υπάρχουν ήδη 3-4 site που το κάνουν. Το περασμένο καλοκαίρι κλήθηκαν στις Σπέτσες, όπου οργανώθηκε το συνέδριο της Σύμης και έλαβαν οδηγίες.

Άλλοι συνεχίζουν με την οργάνωση μικρών ομάδων παπανδρεϊκών στην περιφέρεια, πιστεύοντας ότι διατηρούν ανοικτό το δρόμο της επιστροφής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων του «παλαιό ΠΑΣΟΚ» που ανακυκλώνονται μεταξύ τους χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Ο μονός τομέας που λειτουργεί είναι ο Γ. Ελενόπουλος, που είναι ένας τομέας μόνος του: παρακολουθεί τα ΜΜΕ και γραφεί συνεχώς απαντήσεις τις όποιες απλώς υπογράφει ο Παπανδρέου.

Χωρίς επαφή με τους άλλους η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπανδρέου Ρεγγίνα Βάρτζελη πραγματοποιεί διακριτικές επαφές με ορισμένα στελέχη και στην πραγματικότητα είναι η μόνη που έχει ανοικτή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό. Από απόσταση παρακολουθεί και ο Παύλος Γερουλάνος που ενδιαφέρεται να κάνει καριέρα στην πολιτική. Οι υπόλοιποι «κηπουροί» χάθηκαν.

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου χάνει την υποστήριξη του πιο σοβαρού στελέχους – ίσως και του μόνου – που ανεδείχθη επί των ημερών του. Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει πάρει αποστάσεις και δεν έχει καμιά επαφή με το σύστημα Παπανδρέου, καθώς υπάρχουν λόγοι να είναι εξοργισμένος.

Η έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα και θα τονώσει ηθικό των, διωκόμενων παπανδρεϊκών

Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος τη Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο όποιος αφού διαβεβαίωσε και αυτός τον Γιώργο ότι υπάρχουν οπαδοί του που τον περιμένουν και επιχειρεί να το αποδείξει αναλαμβάνοντας τα ηνία του νέου παπανδρεϊσμού.

Δική του ιδέα είναι η περιφερόμενη έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» με τα ντοκουμέντα από το 1961 -1981, που στην ουσία αναδεικνύουν την οικογένεια Παπανδρέου και προοιωνίζονται τη συνέχειά της. Η έκθεση θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα και θα τονώσει ηθικό των, διωκόμενων παπανδρεϊκών. Στην πραγματικότητα είναι η έκθεση που έχει στηθεί σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996.

Η εκδήλωση του Ζαππείου στην οποία εγκαινιάσθηκε υπήρξε επεισοδιακή, αλλά οι γνωρίζοντες λένε ότι εξελίχθηκε έτσι όπως είχε σχεδιαστεί. Κάνεις δεν θεώρησε ότι η αποδοκιμασία του Βενιζέλου λειτούργησε σε βάρος του του Παπανδρέου. Αντίθετα, ο ίδιος ο Πετσάλνικος έδειχνε εμφανώς ικανοποιημένος. Αυτό επέτρεψε σε πολλούς να υποθέσουν ότι ως υπεύθυνος της εκδήλωσης δεν απέτρεψε τα επεισόδια επειδή τα είχε οργανώσει.

Εκτοτε εμφανίζεται ως γενικός συντονιστής της επιχείρησης «νέο κόμμα με τον Γιώργο» και στο Ηράκλειο τον προλόγισε επί μακρόν, δείχνοντας ότι ουσιαστικά είναι ο Νο2 αυτή την περίοδο. Ευρισκόμενος διαρκώς δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό δεν πρόσεξε ότι η αίθουσα δεν είχε γεμίσει παρά την κινητοποίηση.

Ο Γ. Παπανδρέου, αν φύγει από το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. Αν δεν φύγει πάλι αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο

Η περιοδεία της έκθεσης θα συνεχιστεί με επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη, την Άρτα και τη Λάρισα. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι βέβαιο ότι θα παραστεί σε όλες, αλλά η προσπάθεια του Πετσάλνικου να τον «βγάλει στο κλαρί» θα συνεχιστεί.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου απλώς «παρίσταται και χαιρετίζει» σε αυτές τις εκδηλώσεις και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Προς το παρόν πρέπει να αντιμετωπίσει το πολιτικό μέλλον του, εν όψει των επόμενων εκλογών.

Αν φύγει από το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. Αν δεν φύγει πάλι αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο. Πέραν του υπαρκτού ενδεχόμενου να μην τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια ο Ευ. Βενιζέλος, όπως έκανε ο ίδιος με τον Σημίτη, πρέπει να βρει περιφέρεια στην οποία το ΠΑΣΟΚ να βγάζει έδρα για να την καταλάβει οι ίδιος ως πρώην Πρωθυπουργός χωρίς σταυρό και αυτό δεν είναι εύκολο. Η Αχαΐα δεν προσφέρεται γιατί αν είναι πάλι υποψήφιος δεν θα είναι… κανείς άλλος. Και οι σκέψεις που έγιναν για μετακόμιση σε κάποια από τις περιφέρειες της Αττικής μένουν μετέωρες.

Το πραγματικό του πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν και όσοι το κάνουν ήδη δεν έχουν απήχηση, ενώ και το δικό του προφίλ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της σταδιοδρομίας του

Το πρώτο κρας-τεστ που έχει μπροστά του είναι η προσπάθεια του Βενιζέλου να οργανώσει τη Δημοκρατική Παράταξη, ενσωματώνοντας ότι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ κατά τα πρότυπα της Ελιάς και με αυτό το σχήμα να κατεβεί στις εκλογές.

Για τον Γ. Παπανδρέου είναι μάλλον αδύνατον να παραστεί σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και με την αποχή του δυσκολεύει τη θέση του διότι θα του καταλογιστεί ότι συμβάλει στη νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ-έστω και αν δεν υπάρχει πλέον.

Το πραγματικό του πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν και όσοι το κάνουν ήδη δεν έχουν απήχηση, ενώ και το δικό του προφίλ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της σταδιοδρομίας του.

Προς το παρόν θα συνεχίσει να κινείται εκτός Ελλάδος, και να εμφανίζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις στην Αθήνα. Η προοπτική να ηγηθεί νέου κόμματος δείχνει ακόμη μακρινή…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 10 Ιαν 2022 | 16:54

Ευάγγελος Βενιζέλος: "Δεν παίζει" το σενάριο για επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ

Απάντηση στα σενάρια περί επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΕ 09 Ιαν 2022 | 15:32

Ο Πάνος Καμμένος παίζει με το σκύλο του και... κοροϊδεύει τον Γιώργο Παπανδρέου [βίντεο]

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο που δημοσίευσε στα social media ο Πάνος Καμμένος.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 26 Δεκ 2021 | 15:55

Παπανδρέου για Παπούλια: Έδωσε παράδειγμα αφοσίωσης στις αρχές και τα ιδανικά του

''Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας συνεπής δημοκράτης, με έντονη αντιδικτατορική δράση'', αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.