Πού το πάει; Συμβιβασμός ή σύγκρουση και εκλογές

Η επιθετική κίνηση με την ανακοίνωση των δύο νομοσχεδίων, η συνάντηση με Ολάντ και Σούλτς και τα μηνύματα από ΔΝΤ και Βερολίνο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Πού το πάει; Συμβιβασμός ή σύγκρουση και εκλογές

Η ανακοίνωση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μετά την διακοπή των συνομιλιών με τους δανειστές δημιούργησε νέα δεδομένα στο ήδη τεταμένο κλίμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Την …επιθετική κίνηση της Αθήνας ακολούθησε το ταξίδι – αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Φ. Ολάντ χτες σε μία προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας που αναμένεται να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση. Το Μαξίμου ξαναπαίζει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης όπως και το καλοκαίρι του 2015 αυτήν τη φορά όμως με δύο νέα δεδομένα: η ελληνική πλευρά δείχνει να θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων άμεσα για να μην αντιμετωπίσει το καθεστώς της οικονομικής ασφυξίας και των άδειων ταμείων αλλά χωρίς να έχει στο πλευρό της την Γερμανία που κρατά αποστάσεις από τις κινήσεις της Αθήνας και έχοντας αντίπαλο τον μέχρι χτες σύμμαχο ΔΝΤ για το εύρος και την ένταση των μέτρων.

Στην χτεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φ. Ολάντ κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, όπου διαπιστώθηκε – όπως ανέφεραν – ταύτιση στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός της επόμενης εβδομάδας. Από την πλευρά της κυβέρνησης μάλιστα, ως απόδειξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο αντρών, αναδείχτηκε το γεγονός ότι ο Φ. Ολάντ έσπασε το πρωτόκολλο και συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το αυτοκίνητό του.

Δεν υπήρξαν δηλώσεις

Όμως για πρώτη φορά μετά την συνάντηση των δύο αντρών, δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις γεγονός που προκάλεσε έκπληξη καθώς η ελληνική πλευρά αναζητούσε μία θετική επίσημη δήλωση από τον Γάλλο Πρόεδρο ενόψει του σκληρού μπρα ντε φερ που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Ο Αλέξης Τσίπρας και στην σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Σούλτς θα αναζητήσει στήριγμα στους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ε.Ε. στην κίνηση της Αθήνας να πιέσει για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή όμως τα μηνύματα από τον σκληρό πυρήνα της Κομισιόν, το Βερολίνο και το ΔΝΤ είναι αρνητικά για την κίνηση της Αθήνας. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι γνωρίζουν την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης απαξιώνοντας την επιθετική κίνηση του Μαξίμου. Ο Β. Σόιμπλε κόβει κάθε συζήτηση για το χρέος και η Αν. Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει για το ελληνικό θέμα. Το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Μπ. Κερέ έχει ταυτιστεί με την άποψη του ΔΝΤ για σκληρά μέρα και ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε με νόημα ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και όχι μονομερείς κινήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη με το προσφυγικό να αποτελεί πληγή για την Ε.Ε. και την Μ. Βρετανία να κινείται στους ρυθμούς του δημοψηφίσματος για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να έχει επιλέξει την ζαριά του «όλα για όλα» καθώς τα μέτρα που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σκληρά και προκαλούν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος έθεσε ως προσωπική κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι δεν θα είναι ο υπουργός που θα εισάγει νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο.

Τρία σενάρια

Σε αυτήν την συγκυρία ανοίγονται τρία σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων:

- Επώδυνος συμβιβασμός: σε αυτήν την περίπτωση το αρραγές μέτωπο των δανειστών πιθανότατα να πείσει την κυβέρνηση να προσέλθει σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη ξανά με τα άδεια κρατικά ταμεία όπως το καλοκαίρι του 2015, και την πιθανότητα ενός νέου Grexit. Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιθετική κίνηση των νομοσχεδίων αποφασίστηκε μετά από το κλείσιμο του ματιού δύο εκ των τεσσάρων θεσμών, μέρα με την ημέρα φαίνεται ότι οι δανειστές συγκλίνουν στην ίδια γραμμή για το ελληνικό ζήτημα. Ούτε το προσφυγικό, ούτε o κίνδυνος Brexit φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν την γραμμή των δανειστών. Σε αυτό το σενάριο εκφράζεται η ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την επιβολή των σκληρών μέτρων που θα συμφωνηθούν στην προοπτική συμφωνίας για την διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου και μείωση των επιτοκίων. Μία τέτοια προοπτική ακόμα και εάν αναφέρεται στο μέλλον εκτιμάται ότι θα δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν επώδυνο συμβιβασμό.

- Νέες καθυστερήσεις και άδεια ταμεία: το 2ο σενάριο περιλαμβάνει τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης του 2015 με συνέχιση των καθυστερήσεων και από τις δύο πλευρές και την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του Grexit και την απειλή να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτό το σενάριο απεύχεται η ελληνική πλευρά αν και η επιθετική κίνηση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων προϊδεάζει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέραν του Πάσχα όπου και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανός ένας επώδυνος συμβιβασμός τον Μάιο.

- Μετωπική σύγκρουση και εκλογές: Σύμφωνα με το 3ο σενάριο η κυβέρνηση έχει διαγνώσει ότι δεν έχει πλέον στηρίγματα ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΔΝΤ και επιλέγει το χαρτί της σύγκρουσης με τους δανειστές. Η ανακοίνωση των δύο νομοσχεδίων έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και στους πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει σκληρά μέτρα αλλά θέτοντας κόκκινες γραμμές στους δανειστές. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου στοχοποιεί την αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τους δανειστές και διαμορφώνει ένα δικομματικό περιβάλλον σκληρής αντιπαράθεσης προκηρύσσοντας εκλογές. «Εάν ψηφίσουμε τα σκληρά μέτρα χωρίς ανταλλάγματα όπως είναι το χρέος, θα έχουμε το μέλλον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου. Εάν τελικά επιλεγούν οι κάλπες, που θα είναι μία απόφαση η οποία θα ληφθεί μετά τις 22 Απριλίου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει ένα σημαντικό ποσοστό στην ελληνική κοινωνία και προοπτικά μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την διακυβέρνηση του τόπου με αξιώσεις», σημειώνει στο TheTOC.gr υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που έχει ταχθεί υπέρ της διεξόδου των εκλογών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 29 Οκτ 2020 | 17:00

Non paper του Μαξίμου ανάβει νέα φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από κατά λάθος διαρροή non paper του Μαξίμου

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα