Πού το πάει; Συμβιβασμός ή σύγκρουση και εκλογές

Η επιθετική κίνηση με την ανακοίνωση των δύο νομοσχεδίων, η συνάντηση με Ολάντ και Σούλτς και τα μηνύματα από ΔΝΤ και Βερολίνο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Πού το πάει; Συμβιβασμός ή σύγκρουση και εκλογές

Η ανακοίνωση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μετά την διακοπή των συνομιλιών με τους δανειστές δημιούργησε νέα δεδομένα στο ήδη τεταμένο κλίμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Την …επιθετική κίνηση της Αθήνας ακολούθησε το ταξίδι – αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Φ. Ολάντ χτες σε μία προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας που αναμένεται να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση. Το Μαξίμου ξαναπαίζει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης όπως και το καλοκαίρι του 2015 αυτήν τη φορά όμως με δύο νέα δεδομένα: η ελληνική πλευρά δείχνει να θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων άμεσα για να μην αντιμετωπίσει το καθεστώς της οικονομικής ασφυξίας και των άδειων ταμείων αλλά χωρίς να έχει στο πλευρό της την Γερμανία που κρατά αποστάσεις από τις κινήσεις της Αθήνας και έχοντας αντίπαλο τον μέχρι χτες σύμμαχο ΔΝΤ για το εύρος και την ένταση των μέτρων.

Στην χτεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φ. Ολάντ κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, όπου διαπιστώθηκε – όπως ανέφεραν – ταύτιση στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός της επόμενης εβδομάδας. Από την πλευρά της κυβέρνησης μάλιστα, ως απόδειξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο αντρών, αναδείχτηκε το γεγονός ότι ο Φ. Ολάντ έσπασε το πρωτόκολλο και συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το αυτοκίνητό του.

Δεν υπήρξαν δηλώσεις

Όμως για πρώτη φορά μετά την συνάντηση των δύο αντρών, δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις γεγονός που προκάλεσε έκπληξη καθώς η ελληνική πλευρά αναζητούσε μία θετική επίσημη δήλωση από τον Γάλλο Πρόεδρο ενόψει του σκληρού μπρα ντε φερ που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Ο Αλέξης Τσίπρας και στην σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Σούλτς θα αναζητήσει στήριγμα στους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ε.Ε. στην κίνηση της Αθήνας να πιέσει για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή όμως τα μηνύματα από τον σκληρό πυρήνα της Κομισιόν, το Βερολίνο και το ΔΝΤ είναι αρνητικά για την κίνηση της Αθήνας. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι γνωρίζουν την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης απαξιώνοντας την επιθετική κίνηση του Μαξίμου. Ο Β. Σόιμπλε κόβει κάθε συζήτηση για το χρέος και η Αν. Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει για το ελληνικό θέμα. Το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Μπ. Κερέ έχει ταυτιστεί με την άποψη του ΔΝΤ για σκληρά μέρα και ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε με νόημα ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και όχι μονομερείς κινήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη με το προσφυγικό να αποτελεί πληγή για την Ε.Ε. και την Μ. Βρετανία να κινείται στους ρυθμούς του δημοψηφίσματος για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να έχει επιλέξει την ζαριά του «όλα για όλα» καθώς τα μέτρα που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σκληρά και προκαλούν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος έθεσε ως προσωπική κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι δεν θα είναι ο υπουργός που θα εισάγει νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο.

Τρία σενάρια

Σε αυτήν την συγκυρία ανοίγονται τρία σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων:

- Επώδυνος συμβιβασμός: σε αυτήν την περίπτωση το αρραγές μέτωπο των δανειστών πιθανότατα να πείσει την κυβέρνηση να προσέλθει σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη ξανά με τα άδεια κρατικά ταμεία όπως το καλοκαίρι του 2015, και την πιθανότητα ενός νέου Grexit. Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιθετική κίνηση των νομοσχεδίων αποφασίστηκε μετά από το κλείσιμο του ματιού δύο εκ των τεσσάρων θεσμών, μέρα με την ημέρα φαίνεται ότι οι δανειστές συγκλίνουν στην ίδια γραμμή για το ελληνικό ζήτημα. Ούτε το προσφυγικό, ούτε o κίνδυνος Brexit φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν την γραμμή των δανειστών. Σε αυτό το σενάριο εκφράζεται η ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την επιβολή των σκληρών μέτρων που θα συμφωνηθούν στην προοπτική συμφωνίας για την διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου και μείωση των επιτοκίων. Μία τέτοια προοπτική ακόμα και εάν αναφέρεται στο μέλλον εκτιμάται ότι θα δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν επώδυνο συμβιβασμό.

- Νέες καθυστερήσεις και άδεια ταμεία: το 2ο σενάριο περιλαμβάνει τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης του 2015 με συνέχιση των καθυστερήσεων και από τις δύο πλευρές και την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του Grexit και την απειλή να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτό το σενάριο απεύχεται η ελληνική πλευρά αν και η επιθετική κίνηση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων προϊδεάζει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέραν του Πάσχα όπου και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανός ένας επώδυνος συμβιβασμός τον Μάιο.

- Μετωπική σύγκρουση και εκλογές: Σύμφωνα με το 3ο σενάριο η κυβέρνηση έχει διαγνώσει ότι δεν έχει πλέον στηρίγματα ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΔΝΤ και επιλέγει το χαρτί της σύγκρουσης με τους δανειστές. Η ανακοίνωση των δύο νομοσχεδίων έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και στους πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει σκληρά μέτρα αλλά θέτοντας κόκκινες γραμμές στους δανειστές. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου στοχοποιεί την αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τους δανειστές και διαμορφώνει ένα δικομματικό περιβάλλον σκληρής αντιπαράθεσης προκηρύσσοντας εκλογές. «Εάν ψηφίσουμε τα σκληρά μέτρα χωρίς ανταλλάγματα όπως είναι το χρέος, θα έχουμε το μέλλον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου. Εάν τελικά επιλεγούν οι κάλπες, που θα είναι μία απόφαση η οποία θα ληφθεί μετά τις 22 Απριλίου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει ένα σημαντικό ποσοστό στην ελληνική κοινωνία και προοπτικά μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την διακυβέρνηση του τόπου με αξιώσεις», σημειώνει στο TheTOC.gr υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που έχει ταχθεί υπέρ της διεξόδου των εκλογών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.