Πρακτορείο ΜΙΑ: Τι θα αναφέρει η απόφαση του ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ

Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει ότι βασική προϋπόθεση ώστε να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

praktoreio-mia-ti-tha-anaferei-i-apofasi-tou-nato-gia-tin-pgdm
SHARE THIS
0
SHARES

Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να ανάψει το ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο MIA, το οποίο παρουσιάζει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου. 

Με αναφορά στη συμφωνία του Βουκουρεστίου το 2008 και τις τότε αποφάσεις για τις προϋποθέσεις ένταξης της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, «το ΝΑΤΟ καλωσορίζει την ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα για το ονοματολογικό και σύμφωνα με την πολιτικής μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων η Συμμαχία τονίζει ότι βασική προϋπόθεση ώστε να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τις δύο κυβερνήσεις με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα αναφέρεται: 

«Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σχετικά με την συμφωνία για λύση στο ονοματολογικό αποτελεί όρο για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης» αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων που επικαλείται το ΜΙΑ.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, το ΝΑΤΟ συστήνει στην κυβέρνηση των Σκοπίων την ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ αυτών και τη συμφωνία που υπέγραψε η γείτονα χώρα με τη Βουλγαρία.

«Χαιρετίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο και την ουσιώδη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαία επείγουσες μεταρρυθμίσεις και την ενθαρρύνουμε για περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, πριν και μετά την ένταξη, με στόχο να ενισχυθεί η συνεισφορά της χώρας στη Συμμαχία». τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ζάεφ: Η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes ενώ τα Σκόπια «erga omnes ταυτότητα

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε πως «με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes ενώ τα Σκόπια «erga omnes ταυτότητα».

Παράλληλά, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

:Όπως είπε: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε», ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.

Σε σχετική ερώτηση για το εάν μελλοντικές κυβερνήσεις θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» σημείωσε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας».

 

 

Με πληροφορίες από το MIA

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook