Πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία-Β. Μακεδονία

Και στις δύο περιπτώσεις τονίστηκε ότι δεν πρόκειται για ένταξη των χωρών, αλλά για έναρξη μιας μακράς διαδικασίας, η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε ένταξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία-Β. Μακεδονία

Το «πράσινο φως» στη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης με ευρεία πλειοψηφία το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU,CSU,SPD).

Και στις δύο περιπτώσεις τονίστηκε ότι δεν πρόκειται για ένταξη των χωρών, αλλά για έναρξη μιας μακράς διαδικασίας, η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε ένταξη. Ειδικά δε για την Αλβανία τέθηκαν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις του Κράτους Δικαίου όσο και τα φαινόμενα αλυτρωτισμού, με «δηλώσεις και φιλοδοξίες» περί ένωσης αλβανικών πληθυσμών από την Αλβανία, το Κόσοβο και την Βόρεια Μακεδονία σε μια «Μεγάλη Αλβανία». Όπως τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, «αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα, διότι δεν συνάδουν με μια ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή των διαπραγματεύσεων».

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για την Βόρεια Μακεδονία, 465 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, 122 κατά, ενώ υπήρξαν και 16 αποχές. Στην ψηφοφορία για την Αλβανία, δόθηκαν 395 ψήφοι υπέρ, 188, με τις αποχές να είναι και πάλι 16. Απερρίφθησαν τόσο η πρόταση Τροπολογίας των Πρασίνων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει στην περίπτωση της Αλβανίας απαιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το σχέδιο ψηφίσματος των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκριθεί το αίτημα της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά μόνον εφόσον διαπιστωθεί μελλοντικά χειροπιαστή πρόοδος. Την συζήτηση παρακολουθούσε από την αίθουσα της ολομέλειας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Κατά την συζήτηση, από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Γιόζιπ Γιουράτοβιτς τόνισε ότι το ζήτημα αφορά την αξιοπιστία της Γερμανίας, την εντιμότητά της, αλλά και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η ενταξιακή διαδικασία, δήλωσε ο κ. Γιουράτοβιτς, θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός. Επιπλέον, τόνισε εμφατικά, δεν πρόκειται για ένταξη των χωρών, αλλά μόνο για την έναρξη της διαδικασίας που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ένταξη, για την οποία η Bundestag θα ψηφίσει εκ νέου.
Από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ο Πέτερ Μπάγιερ υπενθύμισε την απόφαση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων με την «Θεσσαλονίκη 2003», η οποία αναφέρεται και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε και τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και είναι ζήτημα αξιοπιστίας να διατηρηθεί αυτή η προοπτική. Ο κ. Μπάγερ αναφέρθηκε ειδικά στην Αλβανία, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά θα είναι ευκολότερο για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας να συνεργαστούν με τις αλβανικές εάν υπάρχει αυτή η προσέγγιση, στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης διαδικασίας. «Θέλουμε να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στη νέα γενιά αυτών των χωρών», δήλωσε ο κ. Μπάγερ, «αλλά και στις τρίτες χώρες οι οποίες δεν θα ήθελαν αυτή την προσέγγιση, ότι δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή».

Από τους συγκυβερνώντες Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), ο Φλόριαν Χαν αναφέρθηκε στην συμφωνία για το ονοματολογικό, με την οποία, όπως είπε, ήρθη το εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων - «οι οποίες όμως συνεπάγονται ένταξη». Ο κ. Χαν τόνισε ότι ειδικά στην Αλβανία υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να την αφήσουμε στην τύχη της; Αν σήμερα γυρίσουμε την πλάτη στην Αλβανία, θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενταξιακή διαδικασία θα συμβάλει σε αυτές τις χώρες στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό επίπεδο. Διευκρίνισε ωστόσο και εκείνος ότι πρόκειται για «μακρά διαδικασία».

Για την «κατάλληλη στιγμή» να ληφθεί αυτή η απόφαση έκανε λόγο ο σοσιαλδημοκράτης Μετίν Χεκβερντί, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον τρίτων χωρών για την περιοχή, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία. Σημείωσε δε ότι αυτή η μέρα μπορεί να αποδεχθεί ιστορική, εάν οι δύο χώρες αξιοποιήσουν την ευκαιρία πρώτα προς το ίδιο τους το συμφέρον. Από το SPD και ο Κρίστιαν Πέτρι, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να τιμήσουν την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα του.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), μέσω του Ζίγκμπερτ Ντρέζε, εξέφρασε την επί της αρχής αντίθεσή της σε οποιαδήποτε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει πρώτα να λύσει τα δικά της «χωρίς τέλος» προβλήματα. Ο κ. Ντρέζε τόνισε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι έτοιμη για ένταξη και ότι το κόμμα του επιμένει στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. «Ασφαλώς αυτές οι χώρες ανήκουν στην Ευρώπη. Θέλουμε καλές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., «αλλά όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο Τόμας Χάκερ από τους Φιλελεύθερους (FDP) αναφέρθηκε στην επίλυση της διαφοράς για το όνομα αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Βόρεια Μακεδονία και έκανε λόγο για μεταρρυθμιστική διάθεση και στις δύο χώρες. Τόνισε ωστόσο ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η Αλβανία θα πρέπει πριν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Από την Αριστερά, ο Αντρέι Χούνκο τάχθηκε κατά βάση υπέρ των πολιτικών κριτηρίων που τίθενται, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του με το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο, όπως είπε οδηγεί σε χαμηλούς μισθούς, περιορισμό επενδύσεων και μετανάστευση των νέων.

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάχθηκε ο Εμανουέλ Σάρατσιν από τους Πράσινους, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι «επιτέλους» ξεκινά αυτή η διαδικασία, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Σάρατσιν δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία «έγραψε Ιστορία» με την συμφωνία της με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε θετικά και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα Τίρανα. «Τίποτα δεν θα βελτιωθεί αν αναβάλουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι θέτει για την Αλβανία άδικους όρους σε σχέση με τους όρους που τίθενται για τις άλλες χώρες της περιοχής.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Ιουν 2021 | 12:29

Euro 2020: Η Γερμανία και η Ισπανία κυνηγούν την πρώτη νίκη

Πολλές στοιχηματικές επιλογές από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ 19 Ιουν 2021 | 10:54

Δραματική προειδοποίηση του Γερμανού "Τσιόδρα": Πάρτε στα σοβαρά την ινδική μετάλλαξη, δεν τελείωσε η πανδημία

"Πάρτε την παραλλαγή Δέλτα πραγματικά στα σοβαρά", τονίζει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν.

19 Ιουν 2021 | 08:10

Euro 2020: Όλα για όλα η Ισπανία και η Γερμανία στο σημερινό πρόγραμμα

Όλες οι μεγάλες ομάδες του τουρνουά στο σημερινό πρόγραμμα του Euro

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 18 Ιουν 2021 | 16:37

Κορονoϊός - Γερμανία: Βγήκε από τις "επικίνδυνες" περιοχές η Ελλάδα - Χωρίς καραντίνα οι τουρίστες θα επιστρέφουν σπίτι τους

Η Γερμανία έβγαλε από τη λίστα των περιοχών κινδύνου για κορονoϊό την Ελλάδα, τη Γαλλία και τμήματα της Ισπανίας

"FOOTBALL FEDERATION OF MACEDONIA" 18 Ιουν 2021 | 13:36

Ζάεφ μετά τον σάλο για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020: Θα επιλυθεί άμεσα το ζήτημα

Ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε το θέμα της φανέλας στην Ομοσπονδία και υπόσχεται ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα.

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 18 Ιουν 2021 | 07:19

Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλγαρία διατηρεί το βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ

Ο Ζόραν Ζάεφ μετέβη στη Σόφια, σε μία προσπάθεια να πείσει τη Βουλγαρία να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

16 Ιουν 2021 | 18:51

Euro 2020: Τιμωρία μιας αγωνιστικής σε Αρναούτοβιτς για το "γ@@ τη μάνα σου την Αλβανίδα" σε παίκτη της Βόρειας Μακεδονίας

Απών θα είναι από το επόμενο παιχνίδι του Euro 2020 ο Μάρκο Αρναούτοβιτς μετά την ποινή αποκλεισμού από την UEFA

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 18:19

Ο Δένδιας τα είπε "χύμα" στον εκπρόσωπο του γερμανικού SPD: Η φιλοτουρκική στάση σας είναι απογοητευτική

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nils Schmid

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 16 Ιουν 2021 | 11:30

Euro 2020: Η Χάιντι Κλουμ φορά την πιο σέξι φανέλα της Γερμανίας [εικόνα]

Η Χάιντι Κλουμ, έβαλε για ακόμα μία φορά "φωτιά" στο Instagram δημοσιεύοντας μία σέξι φωτογραφία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΟΡΟΥΜ DEUTSCHE WELLE 15 Ιουν 2021 | 06:55

Μέρκελ: Η ελευθερία έκφρασης φθάνει στα όριά της όταν παραβιάζονται οι ελευθερίες των άλλων

"Η ελευθερία έκφρασης φθάνει στα όρια της, όταν παραβιάζονται οι ελευθερίες των άλλων", δήλωσε η Καγκελάριος Ά.Μέρκελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα ΜΜΕ που διοργανώνει η Deutsche Welle.

ΑΝΕΒΑΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ FACEBOOK 14 Ιουν 2021 | 21:25

EURO 2020: Ο Ζόραν Ζάεφ με τη φανέλα της "Εθνικής Μακεδονίας" στο γήπεδο στο Βουκουρέστι [Εικόνες]

Ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να παρακολούθησε το παιχνίδι φορώντας την επίμαχη φανέλα της "Εθνικής Μακεδονίας", παρα τις αντιδράαεις που προηγήθηκαν

14 Ιουν 2021 | 15:22

Δυσφορία UEFA για το "Εθνική Μακεδονίας": Δεν θα γίνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πλατφόρμα για πολιτικά μηνύματα

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ενημέρωσε τη Βουλή για την απάντηση της UEFA, μετά τις αναφορές στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας περί "Εθνική Μακεδονίας"

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 14 Ιουν 2021 | 15:20

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα για τις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δ.Βαλκανίων

Ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων από την Ελλάδα στην Αλβανία.