Follow us

Πρεμιέρα για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων την άλλη εβδομάδα

Οι τρεις λόγοι που χαρακτηρίζεται κομβική η εβδομάδα. Μερική χαλάρωση μέτρων, ανησυχία για ενδοσχολική μετάδοση και η επιβολή των προστίμων.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Κομβική για τρεις λόγους χαρακτηρίζεται από τους λοιμωξιολόγους η εβδομάδα που μόλις άρχισε.

Ο πρώτος αφορά την πορεία της πανδημίας που δείχνει σημάδια ύφεσης με τους ειδικούς να προβλέπουν σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία θα ανοίξει την πόρτα για μερική χαλάρωση των μέτρων.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τα σχολεία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι μετά το Σαββατοκύριακο θα μπουν στις αίθουσες χωρίς τεστ, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα και αναμένεται να πληροφορηθούμε τον ακριβή αριθμό μιας και οι εξαιρέσεις είναι αρκετές.

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για το τελευταίο αντίο στον Νταβίντ Σασόλι, θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας. Στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, τότε δεν αποκλείεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να αρθούν από την ερχόμενη εβδομάδα ορισμένοι περιορισμοί.

Διαβάστε Επίσης

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 είχε υποστηρίξει πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία τα μέτρα δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Η πρώτη εικόνα για τα σχολεία

Τα self – test από αυτή την εβδομάδα περιορίζονται σε 2 από 3 που ήταν την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους που δεν αποκλείουν την μετάδοση της μετάλλαξης "Όμικρον" εντός των αιθουσών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000 - 80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα, στα σχολεία, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα έκανε έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να δηλώνουν τα αληθή αποτελέσματα των τεστ.

Το αυξημένο testing είχε θετικό αποτύπωμα, καθώς από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα οποία δεν θα είχαν γίνει γνωστά. Επίσης από σήμερα στα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή άφιξη των νέων δασκάλων και εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν λόγω της νόσησης αρκετών εκπαιδευτικών.

Ξεκινά η επικύρωση των προστίμων

Από σήμερα όσοι βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, τότε θα τους επιβληθεί πρόστιμό 50 ευρώ καθώς είμαστε στα μέσα Ιανουαρίου. Το ποσό αυτό θα φτάνει τα 100 ευρώ και θα επιβάλλεται κάθε μήνα που οι συγκεκριμένοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την διασταύρωση των στοιχείων μέσω των ΑΦΜ προκειμένου να ξεκαθαριστεί η λίστα καθώς υπάρχουν θανόντες που δεν έχουν δηλωθεί, άτομα που έχουν εμβολιαστεί εκτός Ελλάδας ή ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Όσοι έχουν κάνει ένσταση να εξαιρεθούν για λόγους υγείας, το αίτημα τους θα έχει εξεταστεί μέχρι το τέλος του μήνα έτσι ώστε να αποφασιστεί αν θα πληρώσουν ή όχι το πρόστιμό.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας έφερε αποτελέσματα, καθώς αυξήθηκε κατά 10 μονάδες το ποσοστό εμβολιασμού στη συγκεκριμένη κατηγορία φτάνοντας το 90% καθώς 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ήταν κατηγορηματικός. "Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση", είχε πει χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας πως θα ήταν άδικο απέναντι σε όσους εμβολιάστηκαν να μην εφαρμοστεί το μέτρο. "Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς οι οποίοι έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο. Με δυσκολία; Με καχυποψία; Έκαναν όμως το εμβόλιο".

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ποιοι απαλλάσσονται από το πρόστιμο

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 12 Μαϊ 2022 | 10:25

Πανελλήνιες 2022: Με αυτά τα μέτρα θα γίνουν οι εξετάσεις - Μάσκες αλλά όχι τεστ

Αναλυτικά όλα τα μέτρα με τα οποία θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες 2022.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 11 Μαϊ 2022 | 13:27

"Τσουνάμι" προστίμων για αισχροκέρδεια: 30.800€ επιβλήθηκαν χθες σε σούπερ μάρκετ- Γιατί δεν ανακοινώνουν το όνομα

"Τσουνάμι" προστίμων στην αγορά για αισχροκέρδεια προαναγγέλλει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης.

ΕΝΤΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ 11 Μαϊ 2022 | 10:41

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όλες οι κατοικίες για το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα

Δεν είναι εύκολο να παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 06 Μαϊ 2022 | 19:29

ΣτΕ: Συζητήθηκε και πάλι το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 06 Μαϊ 2022 | 13:36

ΠΑΣΟΚ για τις υπουργικές ανακοινώσεις για το ρεύμα: Καθυστερημένα τα μέτρα και απροσδιόριστα για το κόστος

"Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί από την ατολμία και την απραξία του όλο το προηγούμενο διάστημα", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 06 Μαϊ 2022 | 08:32

Τα νέα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για το ρεύμα - Τον Ιούνιο η αναδρομική επιστροφή του 60% των επιβαρύνσεων

Οι παρεμβάσεις στο ρεύμα θα απορροφήσουν το 70-80% της αύξησης του κόστους, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 07:36

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Ούτε λέξη για την αναδρομική επιστροφή χρημάτων

Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρξε αναφορά στην επιστροφή του 60% των πρόσθετων κυρώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΣΤΗ Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 07:29

Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στις 8:30 η εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς

Το περίγραμμα των παρεμβάσεων σε τέσσερα πεδία για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 05 Μαϊ 2022 | 21:04

ΚΙΝΑΛ: Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική

Το ΚΙΝΑΛ επιμένει στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας,

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Μαϊ 2022 | 08:26

Οι 17 περιοχές που θα εξορμήσει η εφορία το καλοκαίρι - Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα

Μαζική εξόρμηση των εφοριακών σε 12 νησιά και 5 χερσαίους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι θα γίνονται καθημερινά - και αργίες- κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Μαϊ 2022 | 08:04

Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Μεγαλύτερες επιδοτήσεις και πλαφόν στην τιμή χονδρικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 04 Μαϊ 2022 | 17:51

Πεκίνο: Αυστηρότερα μέτρα για να μη γίνει η πόλη "Σανγκάη" - Στήνονται οδοφράγματα, κλείνουν δεκάδες σταθμοί του Μετρό [Εικόνες]

Στην εφαρμογή αυστηρότερου πρωτοκόλλου για τον περιορισμό του COVID-19 προχωρά και το Πεκίνο - Επεκτείνονται τα μέτρα σε πολλούς δημόσιους χώρους

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 04 Μαϊ 2022 | 14:01

Λογαριασμοί ρεύματος: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα στήριξης - Ισως και αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Το εθνικό σχέδιο στήριξης για τις αυξήσεις του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αύριο. Τα σενάρια που εξετάζονται.