Πρέσβης Γαριλίδης στην αιγυπτιακή "Αλ Ντοστούρ": Υπάρχει σύγκλιση στα τεχνικά θέματα για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα και ενδιαφέροντα όσον αφορά τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
2

Με τον τίτλο "Τα Μηνύματα της Αθήνας: Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο μιλάει στην 'Αλ Ντοστούρ'", η αιγυπτιακή εφημερίδα φιλοξενεί ως πρώτο της θέμα, μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, Νικόλαου Γαριλίδη.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου της εφημερίδας, Χάλα Αμίν, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας -Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι "η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και των ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας εμβαθύνει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ρώμης και αποτελεί υπόδειγμα σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας. Τόνισε δε ότι η συμφωνία συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διευθετώντας ένα θέμα που παρέμενε σε εκκρεμότητα για 40 χρόνια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι "η ελληνο-ιταλική συμφωνία αποτρέπει την παραβίαση εκ μέρους οιασδήποτε [τρίτης] χώρας των ΑΟΖ των δύο χωρών και συμβάλλει σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα, όπως η εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι αλιευτικές δραστηριότητες και η προστασία αυτών των φυσικών πόρων". Επίσης διαβεβαιώνει ότι "η Ελλάδα, μέσω μιας απόλυτα συμβατής με το διεθνές δίκαιο συμφωνίας, έστειλε στην Τουρκία ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Ένα μήνυμα που δείχνει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη και ποια είναι η αξία των συμφωνιών που βασίζονται στη συνεργασία και την τήρηση του διεθνούς δικαίου, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω σταθερότητα, ανάπτυξη και συντονισμό και όχι σε αποσταθεροποίηση της περιοχής".

Αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου, ο Έλληνας πρέσβης εκφράζει την πεποίθηση ότι "παρόμοιες συμφωνίες μπορούν να επιτευχθούν και με άλλες χώρες στην περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, η οποία έχει καλές και στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Αίγυπτο εκτιμά ότι "η υπογραφή συμφωνίας με το Κάιρο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα, καθότι δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο, υπάρχει δε μεγάλη σύγκλιση στα τεχνικά θέματα. Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα και ενδιαφέροντα όσον αφορά τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και τονίζει πως οι ηγέτες πρέπει να διαθέτουν σύνεση και λογική, προς το συμφέρον των λαών τους και όχι να δρουν σαν καουμπόηδες, διότι οι λαοί χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε, ότι οι κυβερνήσεις στην Αίγυπτο και την Ελλάδα επιδιώκουν να αναπτύξουν τη χώρα τους και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας στους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, ο κ. Γαριλίδης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετικότητα της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλλει "τις επιθετικές και νευρικές ενέργειες και δραστηριότητες που διαπράττει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, καθώς και τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου". Εκφράζει απορία για την στάση της Τουρκίας, "που νομίζει ότι οι άλλες χώρες θα αποδεχθούν τα όσα διαπράττει μακριά από το διεθνές δίκαιο και τη λογική συμπεριφορά σε διεθνές επίπεδο. Τονίζει δε, ότι στη Λιβύη, η τουρκική στάση έχει καταντήσει να απέχει πολύ από μια απλή υποστήριξη προς ένα αντίπαλο ή προς μια πλευρά εις βάρος της άλλης" και επαναβεβαιώνει ότι "εάν συνεχίσει η Τουρκία αυτήν τη συμπεριφορά, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση όχι μόνο της Λιβύης, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Αφρικής".

Επίσης, ο κ. Γαριλίδης διερωτάται "ποιος επωφελείται από την τουρκική στάση στη Λιβύη και εάν ωφελούνται οι απλοί Λίβυοι πολίτες", απαντώντας ότι "αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα εκτοπισθούν και θα υποφέρουν και πιθανόν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας της δράσης των πολιτοφυλακών/μισθοφόρων".

"Η Πρωτοβουλία του Καΐρου αναζητά πρωτίστως μια πολιτική λύση, αλλά ταυτόχρονα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι με τις δηλώσεις του έστειλε και δεύτερο μήνυμα, ότι εάν δεν κηρυχθεί εκεχειρία και συνεχισθεί η επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρωτοβουλία από όλες τις πλευρές στη Λιβύη, τότε η Αίγυπτος θα προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια και τα εθνικά της συμφέροντα" αναφέρει ο Έλληνας πρέσβης, και επεσημαίνει την ξεκάθαρη διαφορά της αιγυπτιακής συμπεριφοράς από την τουρκική, τονίζοντας ότι "η Αίγυπτος προστατεύει τα συμφέροντά της και την εθνική της ασφάλεια ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες και νόμους". Η Ελλάδα και όλη η διεθνής κοινότητα, "είναι ευτυχείς και περήφανοι για την αιγυπτιακή συμπεριφορά και για τις κινήσεις της αιγυπτιακής ηγεσίας, καθότι αποτελούν υπόδειγμα εξωτερικής πολιτικής με διεθνή εκτίμηση και αντίκτυπο" σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στην Αίγυπτο, ο κ. Γαριλίδης επισημαίνει πως "ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε την Αίγυπτο τρεις φορές πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού, στο πλαίσιο των τακτικών διπλωματικών επισκέψεων, που στόχο έχουν τη συζήτηση των διμερών θεμάτων, την ενίσχυση της συνεργασίας στους διάφορους τομείς, καθώς επίσης και [την προώθηση] του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο".

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κάιρο, "το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων για τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως δε τα οικονομικά συμφέροντα, τονίζοντας ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της επίσκεψης, όσον αφορά το συντονισμό των κοινών θέσεων στα ζητήματα της περιοχής, καθότι πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας κατάστασης αναταραχής και αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την τάση ορισμένων πλευρών να προβαίνουν σε προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην περιοχή" αναφέρει.

Εξάλλου, ο κ. Γαριλίδης επισημαίνει πως "ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε πολιτικό επίπεδο, συζήτησε το θέμα της Λιβύης και επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Καΐρου με όλα τα επιμέρους στοιχεία της, καθότι εγγυάται την εξάλειψη όλων των εκφάνσεων της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και στοχεύει στον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, μέσω πολιτικής λύσης", επαναλαμβάνοντας ότι "η πολιτική λύση θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη και θα βάλει τέλος στις παρεμβάσεις ξένων πλευρών, που επιδιώκουν να επιτύχουν ίδια οφέλη και να ικανοποιήσουν δικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, αναφορικά με τα θέματα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο κ. Γαριλίδης αναφέρεται στις διάφορες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού τομέα, επικαλούμενος και την κοινή άσκηση "Μέδουσα", που αποτελεί σημαντικότατη δραστηριότητα στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών.

Όσον αφορά τη διμερή συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, ο κ. Γαριλίδης επισημαίνει ότι ο πολιτισμός είναι ένα από τα ισχυρά σημεία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών που λειτουργεί στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που παρέχει πτυχία στις ελληνικές σπουδές, στα "Καβάφεια" που διοργανώνονται προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα είναι του χρόνου η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Καΐρου.

Αναφορικά με την οικονομική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ο Έλληνας πρέσβης παρουσιάζει στοιχεία για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι το έτος 2019 ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, με τις αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ελλάδα να αγγίζουν τα 840 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με αύξηση 32,5% από το 2018, ενώ οι εισαγωγές της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια ίδιου έτους είναι 943 εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, ο κ. Γαριλίδης αναφέρει ότι επικεντρώνονται στις βιομηχανίας χάρτου και τσιμέντου, στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, των κατασκευών και των τροφίμων, των χρωμάτων και των οικοδομικών υλικών, των αρδευτικών συστημάτων και του αλουμινίου. Επίσης στους τομείς των τραπεζών, των θαλάσσιων μεταφορών και των αερομεταφορών, καθώς και στον τομέα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Επεσημαίνει δε, ότι στην Αίγυπτο δραστηριοποιούνται 200 ελληνικές εταιρείες περίπου, με επενδύσεις που εκτιμώνται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Γαριλίδης αναφέρεται στις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσεις στην Αίγυπτο ("Titan", "Hellenic Petroleum", "Archirodon", "Kothali", "Edita Chipita", κ.α.).

Επίσης, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο αναφέρεται και στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας όσον αφορά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Παλαιστινιακό. Αναφορές επιφυλάσσει επίσης και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην Ελλάδα και στην επιτυχημένη και έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε σε πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων, γύρω στους 190, αλλά και σε αρκετά περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων στο επίπεδο των 3.300, δηλώνοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται τώρα σε αυτούς τους χαμηλούς αριθμούς και στην τήρηση των προληπτικών μέτρων και οδηγιών για να προσελκύσει ξανά τους τουρίστες" και αναφερόμενος στις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι "είναι σημαντικό να ανοίξει τώρα η χώρα, διότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από την οικονομική ύφεση, εξηγώντας ότι το ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό σε μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 20%, το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου" και σημειώνοντας ότι "η κύρια τουριστική περίοδος στην Ελλάδα είναι το καλοκαίρι, αντίθετα από την Αίγυπτο, που είναι το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αναφέροντας ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα πάνω από 31 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 3 φορές όσο είναι ο πληθυσμός της. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα προσπαθήσει και εφέτος να έχει θετικά αποτελέσματα, επιδεικνύοντας ωστόσο μεγάλη προσοχή κατά την υποδοχή τουριστών".

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης μιλά για τη γενέτειρά του, το Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου, όπου παρέμεινε για έξι χρόνια και στη συνέχεια μετακόμισε στο Κάιρο, με την οικογένειά του, όπου και αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή. Δηλώνει δε, πολύ χαρούμενος που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι οι Έλληνες τρέφουν ειλικρινή αισθήματα για τον αιγυπτιακό λαό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 13 Αυγ 2020 | 20:43

Τουρκικά fake news για ζημιά στη φρεγάτα "Λήμνος": Συμμετείχε κανονικά στην άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας

Αρμόδιες πηγές διαψεύδουν τα τουρκικά fake news περί εμπλοκής που -δήθεν- είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η φρεγάτα "Λήμνος"

13 Αυγ 2020 | 19:33

Απειλεί ο Ερντογάν: Μην τυχόν επιτεθείτε στο "Oruc Reis", θα πληρώσετε βαρύ τίμημα - Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό σκάφος

Σε νέες απειλές προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 13 Αυγ 2020 | 18:56

Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο Μαξίμου: Στο τραπέζι και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η προετοιμασία του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ 13 Αυγ 2020 | 17:50

Ο Τσαβούσογλου ψάχνει συμμάχους πριν το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Μίλησε με Ουγγαρία, Λιθουανία και Βουλγαρία

Η Τουρκία αναζητεί συμμάχους πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 13 Αυγ 2020 | 17:10

Διπλωματικές πηγές: Μπαράζ επαφών Δένδια πριν τη συνάντηση με Πομπέο στη Βιέννη - Ενημερώνει και αμερικανούς γερουσιαστές

Στη Βιέννη αύριο ο Ν. Δένδιας για συναντήσεις με ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Αυστρίας - Θα συμμετάσχει από κοινού με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ RAFALE 13 Αυγ 2020 | 16:48

Κοινή άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας: Δεσπόζει η φρεγάτα "Λήμνος" - Ο χάρτης των κινήσεων [Εικόνες-Βίντεο]

Μια φρεγάτα La Fayette, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale έστειλε το Παρίσι στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 13 Αυγ 2020 | 14:26

Ελληνογαλλική άσκηση: Η στιγμή που τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται στα Χανιά [Βίντεο]

Βίντεο με τη στιγμή που τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται στα Χανιά

ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ 13 Αυγ 2020 | 14:25

Oruc Reis: Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό

Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κινείται δυτικά και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ - ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ 13 Αυγ 2020 | 12:07

Κορονοϊός: Διαλύθηκε άρον - άρον πάρτι σε παραλία της Κρήτης και συνελήφθη ο D.J.

Σύλληψη του υπεύθυνου για την μουσική και πρόστιμο, άρον άρον σπίτια τους τα άτομα που ήταν εκεί.

ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 13 Αυγ 2020 | 11:56

Ενταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Εκτακτη επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ σήμερα

Επικοινωνία του Ερντογάν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται σήμερα.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ RAFALE 13 Αυγ 2020 | 11:42

Στην ανατολική Μεσόγειο οι γαλλικές δυνάμεις: Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας [Εικόνες-Βίντεο]

Μια φρεγάτα La Fayette, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale έστειλε το Παρίσι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Αυγ 2020 | 10:43

Αιγυπτιακή προεδρία : Η ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής

"Η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ 13 Αυγ 2020 | 09:24

Στο Ισραήλ ο Δένδιας με φόντο την τουρκική παραβατικότητα

Ο Νίκος Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.