Πριμοδότηση εδρών για το πρώτο κόμμα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πριμοδότηση εδρών για το πρώτο κόμμα επαναφέρει με "όχημα" τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

primodotisi-edrwn-gia-to-prwto-komma-epanaferei-o-suriza
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την πριμοδότηση εδρών για το πρώτο κόμμα επαναφέρει με "όχημα" τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πάντως το μπόνους αυτό να δίνει τη δυνατότητα για τον νικητή να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 54 υπογραμμίζει την κατοχύρωση του αναλογικού συστήματος στις βουλευτικές εκλογές, προτείνει ωστόσο την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης με την οποία διευκρινίζεται ότι αναλογικό θεωρείται ένα εκλογικό σύστημα εφόσον το τελικό ποσοστό κατανομής των βουλευτικών εδρών δεν αποκλίνει περισσότερο από 10% από το αντίστοιχο ποσοστό ψήφων που έλαβε κάθε συνδυασμός στο σύνολο της Επικρατείας.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα το πρώτο κόμμα πάρει ένα ποσοστό 35% δικαιούται βάσει αναλογικού συστήματος 105 έδρες, Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λάβει ακόμα 11, συνολικά δηλαδή 116 έδρες. Αν λάβει 40% δικαιούται βάσει αναλογικού συστήματος 120 έδρες, Με την κυβερνητική πρόταση θα λάβει έως 12 έδρες, συνολικά 132 έδρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες επί του θέματος έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ενώπιον βουλευτών του κόμματος ότι σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις όπου η βούληση του λαού είναι "καθαρή" για το πρώτο κόμμα, αυτό θα πρέπει να ενισχύεται με έναν μικρό αριθμό βουλευτών που δεν θα έχει όμως σχέση με το μπόνους των 50 ή 40 εδρών που ίσχυε έως σήμερα. 

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που λίγους μήνες είχε καταργήσει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος καθιερώνοντας την απλή αναλογική. 

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στις εργασίες της επιτροπής της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση, μιλώντας στο THETOC απέρριπτε τις "υποψίες" ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φαλκίδευση του εκλογικού αποτελέσματος. Ανέφερε αντίθετα ότι το μπόνους θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του πρώτου κόμματος μόνο εάν τα ποσοστά που λάμβανε ξεπερνούσαν το 45%, αφού και στην περίπτωση αυτή το πρώτο κόμμα θα λάμβανε με την πριμοδότηση 149 έδρες. 

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί βέβαια και εφαρμοστικός νόμος καθώς το συνταγματικό άρθρο δεν μπορεί να ρυθμίσει όλα τα θέματα του εκλογικού νόμου. 

Η ΝΔ πάντως αντιδρά. Στελέχη του κόμματος υπογράμμιζαν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετα σε οποιαδήποτε αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος. Άφηναν βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αλλαγή του εκλογικού νόμου όταν γίνουν κυβέρνηση και στην επαναφορά του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

 

 

Φωτογραφία: Αρχείο

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook