Προανακριτική για Νίκο Παππά: Πρόεδρος ο Σταύρος Κελέτσης - Ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις

"Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αδικήματα ποινικού χαρακτήρα με πράξεις και ενέργειες του κ. Νίκου Παππά", υποστηρίζει η ΝΔ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης εξελέγη πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία έχει συγκροτηθεί προκειμένου να διερευνήσει την πιθανότητα διάπραξης αδικημάτων από τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Η ψηφοφορία

Ο κ. Κελέτσης, ο οποίος είχε προταθεί από την πλειοψηφία πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, έλαβε 12 ψήφους υπέρ και 6 λευκά (σ.σ. η ΝΔ εκπροσωπείται από 10 βουλευτές). Δηλαδή ο βουλευτής της ΝΔ έλαβε επιπλέον δύο ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο βπυλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος και γραμματέας της ειδικής επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Αναστάσιος Μπαρτζώκας. Και οι δύο βουλευτές εξασφάλισαν αντίστοιχη πλειοψηφία, δηλαδή 12 ψήφους υπέρ και 6 λευκά.

Ο πρόεδρος

Ο Σταύρος Κελέτσης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1965. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι δικηγόρος και δικηγορεί στην Αλεξανδρούπολη. Εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο στις εκλογές του 2004 και του 2007. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Εργάστηκε ως ειδικός συνεργάτης (1990-1992) στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνος Ιδεολογικού και Πολιτικού Σχεδιασμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Προανακριτική για Νίκο Παππά: Πρόεδρος ο Σταύρος Κελέτσης - Ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις

Το αντικείμενο

Σκοπός της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, του άρθρου 153 ΚτΒ και του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα, που φέρεται να τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΜΕ, Νίκος Παπάς.

Η επιτροπή έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια να ερευνήσει εάν διαπράχθηκαν από τον κ. Παππά:

- Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (άρθρο 159 του Ποινικού Κώδικα).

- Το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δίκαιοι, αντικειμενικοί και αμερόληπτοι"

"Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αδικήματα ποινικού χαρακτήρα με πράξεις και ενέργειες του κ. Νίκου Παππά. Θα ερευνήσουμε αν αυτές οι ενδείξεις είναι και επαρκείς για την άσκηση δίωξης", είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Κελέτσης για το έργο της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής να ερευνήσει εάν διαπράχθηκε παράβαση καθήκοντος και δωροληψία κρατικού αξιωματούχου. Ιδίως για το αδίκημα της δωροληψίας, ο κ. Κελέτσης έχει αναφέρει, σε δημόσιες δηλώσεις του, ότι θα ερευνηθεί, όχι ο χρηματισμός δημόσιου αξιωματούχου με την έννοια ότι πήρε χρήματα ο ίδιος ο κ. Παππάς, αλλά εάν ενήργησε προς όφελος τρίτου.

Ο κ. Κελέτσης, επίσης, έχει δηλώσει πως η ειδική επιτροπή θα είναι "δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη" στο έργο της και θα εξετάσει όλα τα αποδεικτικά μέσα και έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην τακτική δικαιοσύνη για τη δικαστική διένεξη ανάμεσα σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και σε λιβανέζικη εταιρεία. Ακόμη, η ειδική επιτροπή θα εξετάσει μάρτυρες που εκτιμάται ότι η μαρτυρία τους μπορεί να εισφέρει σε αυτήν την έρευνα.

Καθώς οι προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών "τρέχουν" και υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων, οι βουλευτές της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα η ειδική επιτροπή.

Η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής έχει βασιστεί σε μαρτυρικές καταθέσεις, υπομνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία περιλαμβάνονται σε δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από έγκληση της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, κατά λιβανέζικης εταιρείας η οποία διεκδικεί από την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτήν τη δικογραφία υπάρχουν αναφορές στο όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και γι' αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στον πυρήνα της, όμως, η πρόταση της ΝΔ αποδίδει στον κ. Παππά μεθόδευση απόκτησης ενός καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας στη σφαίρα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ

Μονά-ζυγά

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει 18 μέλη-βουλευτές. Από τη ΝΔ μετέχουν 10 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν 5 βουλευτές και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκπροσωπούνται από έναν βουλευτή. Δεν μετέχει στις εργασίες της επιτροπής το ΜέΡΑ25.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, το Κίνημα Αλλαγής έθεσε διαδικαστικό ζήτημα για το γεγονός ότι συμμετέχουν 18 βουλευτές, δηλαδή, ζυγός αριθμός σύνθεσης και όχι μονός, που θα συμπληρωνόταν με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25, το οποίο, όμως, δεν όρισε βουλευτή να το εκπροσωπήσει στην ειδική επιτροπή. Πηγές της ειδικής επιτροπής επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των βουλευτών της δεν προβλέπεται ρητά από τον Κανονισμό και τονίζουν πως και στη Διάσκεψη των Προέδρων είναι κυμαινόμενος ο αριθμός των συμμετεχόντων ex officio μελών, η συμμετοχή των οποίων μπορεί να διαμορφώνει ζυγό αριθμό στη σύνθεσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 13 Απρ 2021 | 20:47

Προανακριτική για Παππά: Εξώδικο "φωτιά" από Καλογρίτσα - Με ποιους ζητά να εξεταστεί κατ'αντιπαράσταση

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της προανακριτικής σε βάρος του Νίκου Παππά - Το εξώδικο Καλογρίτσα

Η ΝΔ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΛΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ 13 Απρ 2021 | 12:44

Προανακριτική για τον Νίκο Παππά: Στις 15 Απριλίου η πρώτη εξέταση μάρτυρα

Μεθαύριο Πέμπτη, αναμένεται να εξετάσει, ο Κυριάκος Τόμπρας, ο πρώτος μάρτυρας, της προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Νίκου Παππά.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΑ 12 Απρ 2021 | 16:35

Καραμανλής: Κατανοώ το αδιέξοδο Παππά και ΣΥΡΙΖΑ - Ανυπόσταστα τα περί ακινητοποιημένων λεωφορείων

Κατανοώ το αδιέξοδο του κ. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο Κ. Καραμανλής: Ανυπόσταστοι οι ισχυρισμοί για ακινητοποιημένα λεωφορεία

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ 12 Απρ 2021 | 13:31

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα λεωφορεία: "Ακινητοποιημένα λόγω βλάβης τα μισά" - "Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο ψέμα"

Ο Κώστας Καραμανλής διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά για τα νέα λεωφορεία που εντάχθηκαν στον στόλο της ΟΣΥ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 05 Απρ 2021 | 15:43

Προανακριτική για τον Ν. Παππά: Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες 2015-2016

Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον Ν. Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες 2015-2016

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ 02 Απρ 2021 | 16:57

Καταθέτουν για τη Novartis, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής και ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για την σκευωρία Novartis από δύο μάρτυρες κλειδιά- Ο πρώτος είναι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 30 Μαρ 2021 | 22:20

Προανακριτική για τον Νίκο Παππά με 187 ψήφους - "Ναι" από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Η Βουλή είπε ναι στη σύσταση προανακριτικής κατά του Νίκου Παππά - Πώς ψήφισαν τα κόμματα στη Βουλή.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Μαρ 2021 | 18:53

ΝΔ για τοποθέτηση Τσίπρα στη Βουλή: Κάλυψε πλήρως τον Ν. Παππά - Δεν είπε λέξη για το παραλήρημα Πολάκη

Η χώρα έχει θεσμική και πολιτική μνήμη, τονίζει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 30 Μαρ 2021 | 17:51

Προανακριτική: Αποχώρησε το ΜέΡΑ25 από τη Βουλή - "Απέχουμε από μια επαίσχυντη διαδικασία", δήλωσε ο Βαρουφάκης

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από τη Βουλή

«ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ» 30 Μαρ 2021 | 17:03

Συζήτηση στη Βουλή για σύσταση προανακριτικής- Ν. Παππάς: Διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική η πρόταση της ΝΔ

Όπως είπε ο κ. Παππάς, ο Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια.

ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ 30 Μαρ 2021 | 16:03

Το ποίημα του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή: Αραμπάδες και καρούλια ραπανάκια και μαρούλια ... [Βίντεο]

Μου ήρθε στο νου ένα ποίημα σουρεαλιστικό που λέγαμε στα παιδικά μας χρόνια πολύ παλιά, ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Μαρ 2021 | 15:27

Ρεσιτάλ Γιάννη Ραγκούση: Από το "σικελικής εμπνεύσεως" νομοσχέδιο, στην "κακιασμένη δεξιά"

Τι έλεγε ο Γιάννης Ραγκούσης για το "Καλογρίτσας Gate" πριν μετακομίσει στην Κουμουνδούρου