Προανακριτική κατά Νίκου Παππά: Σήμερα το πόρισμα - Παραπέμπεται από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για παράβαση καθήκοντος και όχι για δωροληψία

Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής κλείνει τις εργασίες της για την υπόθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Δημήτρης Τάκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς

Η ώρα της αλήθειας φτάνει για τον Νίκο Παππά σήμερα, καθώς στις 11 το πρωί οι βουλευτές της Nέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή, στη συνεδρίαση που θα γίνει θα καταθέσουν το πόρισμα της πλειοψηφίας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τις τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παππά, έτσι όπως αυτές προέκυψαν από την εξέταση των μαρτύρων στην διάρκεια των συνεδριάσεων της προανακριτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της πλειοψηφίας καταλήγουν στην παραπομπή του κ. Παπά στο δικαστικό συμβούλιο μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στο πόρισμα τους τα στοιχεία ήταν στέρεα και παρουσιάστηκαν με τρόπο σαφή από τις μαρτυρίες.

Το πόρισμα που δεν θα είναι πολυσέλιδο, θα καταγράφει με ακρίβεια την αρχιτεκτονική των παρεμβάσεων του κ. Παππά και θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του συντονιστικού ρόλου του πρώην υπουργού Επικρατείας, προκειμένου να δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Διαβάστε Επίσης

Η παράβαση καθήκοντος, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, είναι μια βαριά κατηγορία, καθώς επί της ουσίας παραπέμπει σε στήσιμο του διαγωνισμού. Μάλιστα, θα τονίζεται ότι ο κ. Παππάς παραπέμπεται για τον τρόπο με τον οποίο ενορχηστρώθηκε όλη η διαδικασία του τηλεοπτικού διαγωνισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί το ΣYRIZA Channel.

Για το αδίκημα της δωροληψίας, σύμφωνα με πληροφορίεςτα μέλη της πλειοψηφίας καταλήγουν στο να μην υπάρξει παραπομπή του κ. Παπpά γι' αυτό το αδίκημα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σύμφωνα με βουλευτές αποχρώσες ενδείξεις και αναφορές από τις μαρτυρικές καταθέσεις, αυτές δεν κρίνονται ικανές προκειμένου να υπάρξει παραπομπή.

Όσον αφορά άλλα φυσικά πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των μαρτύρων, δεν θα υπάρξει παραπομπή τους ως συμμέτοχοι στο Eιδικό Δικαστήριο, αλλά οι υποθέσεις τους θα απασχολήσουν την τακτική Δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πόρισμα της πλειοψηφίας επισημαίνονται αξιόποινες πράξεις που θα σταλούν για διερεύνηση στην τακτική Δικαιοσύνη και αφορούν άλλα φυσικά πρόσωπα.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το Κίνημα Αλλαγής καθώς στο δικό του πόρισμα θα προτείνεται η παραπομπή του κ. Παππά στο Δικαστικό συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχουν απλώς ενδείξεις άλλα στοιχεία για την τέλεση του αδικήματος και γι' αυτό πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Με βάση το πόρισμα του Κινήματος Αλλαγής από την διερεύνηση της προανακριτικής αποδεικνύεται ότι ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος προκειμένου να ελεγχθεί το τηλεοπτικό τοπίο.

Ο υπουργός που ήταν αρμόδιος και θεματοφύλακας για να γίνει ένας διαγωνισμός με κανόνες, ήταν ο ίδιος που τον χειραγωγούσε και τον έστηνε, αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής στο πόρισμα του.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, τα περίφημα τέσσερα κανάλια με βάση την έκθεση της Φλωρεντίας ήταν μία σκόπιμη διαδικασία προκειμένου να περισσέψουν ήδη έτοιμα κανάλια που δεν θα είχαν πάρει την άδεια, έτσι ώστε ο κ. Καλογρίτσας κατοχυρώνοντας μία τηλεοπτική άδεια, να είχε πολλές επιλογές στο να βρει έτοιμη τηλεοπτική υποδομή προκειμένου να "κουμπώσει" την άδεια που θα είχε, χωρίς να ξοδέψει επιπλέον χρήματα για εγκαταστάσεις και τεχνικά μέσα.

Διαβάστε Επίσης

Και στο πόρισμα του Κινήματος Αλλαγής για το αδίκημα της δωροληψίας με βάση τις καταθέσεις διαπιστώνονται μεν ενδείξεις όμως ο κ.Καλογρίτσας ενώ κατέθετε για το θέμα αυτό δεν προσκόμιζε τα απαραίτητα στοιχεία. Άρα λοιπόν δεν είχε στοιχεία για αυτά που έλεγε ή έγινε κάτι άλλο και δεν τα έφερε. Κατά συνέπεια με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν προτείνεται η παραπομπή για την δωροληψία, όμως σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής με βάση τις καταθέσεις υπάρχουν ενδείξεις.

Το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας θα παιχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς σε 15 μέρες το αργότερο από την κατάθεση του πορίσματος θα πρέπει αυτό να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να παρθεί με μυστική ψηφοφορία η τελική απόφαση για το αν θα παραπεμφθεί ή όχι ο κ. Παππάς στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου με τον κ. Παππά να έχει δηλώσει πως θα μιλήσει από το βήμα της Βουλής και στη συνέχεια με την μυστική ψηφοφορία να ρίχνει αυλαία στην όλη διαδικασία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ 15 Ιουλ 2021 | 07:41

Νίκος Παππάς: Οι καταθέσεις που τον έκαψαν - Από το ΣΥΡΙΖΑ Channel στο Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της "παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή" στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε η Βουλή.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 15 Ιουλ 2021 | 00:09

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το φαρμακερό σχόλιο στον Τσίπρα για την παραπομπή Παππά - "Αλέξη και στα δικά σου"

Αιχμηρή η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την απόφαση της Βουλής να παραπέμψει τον Νίκο Παππά

ΔΥΟ "ΔΙΑΡΡΟΕΣ" ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 14 Ιουλ 2021 | 21:09

Νίκος Παππάς: Η πρώτη δήλωση μετά την παραπομπή - "Η Ν.Δ. συγκρούστηκε με την αλήθεια"

Σε βάρος του Νίκου Παππά ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

14 Ιουλ 2021 | 20:05

Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο με 178 ψήφους ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς

Την παραπομπή του Ν. Παππά για "παράβαση καθήκοντος" στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αποφάσισε η Βουλή – 178 "ναι", 86 "όχι", 12 "παρών", 1 "άκυρο"

ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΑΚΗ 14 Ιουλ 2021 | 15:31

Περίεργη "αντιεμβολιαστική" δήλωση Θεοδώρας Τζάκρη: Τα εμβόλια είναι ακόμα με προσωρινή άδεια

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η περίεργη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη για τα εμβόλια

ΒΟΥΛΗ 14 Ιουλ 2021 | 15:08

Τσίπρας: Πολιτική ήττα Μητσοτάκη στην Προανακριτικη - Ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό

Σκληρή προσωπική επίθεση Τσίπρα στον πρωθυπουργό, στη συζήτηση του πορίσματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά,

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Ιουλ 2021 | 11:39

Παππάς: Η ίδια η ΝΔ κατεδαφίζει το κατηγορητήριο που έστησε εναντίον μου

Είναι μία μέρα δικαίωσης, δήλωσε ο Νίκος Παππάς με αφορμή τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

LIVE Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 14 Ιουλ 2021 | 07:03

Νίκος Παππάς: Την άσκηση δίωξης αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής - Παράβαση καθήκοντος στις τηλεοπτικές άδειες

Την αποδοχή ή μη της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής, να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, αποφασίζει σήμερα η ολομέλεια της Βουλής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 21 Ιουλ 2021 | 08:23

Κεραμέως στο TheTOC: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις μας

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς ως κοινοβουλευτικό κόμμα είναι σε πλήρη διάσταση με την ίδια την κοινωνία", τονίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιουλ 2021 | 16:54

Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Κεραμέως: "Είστε ντίλερς των κολλεγίων" - "Θέλουμε τα παιδιά να έχουν προοπτική"

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Κεραμέως για την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ 15 Ιουλ 2021 | 07:41

Νίκος Παππάς: Οι καταθέσεις που τον έκαψαν - Από το ΣΥΡΙΖΑ Channel στο Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της "παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή" στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε η Βουλή.

ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΟΣ, ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 07 Ιουλ 2021 | 08:14

Δύο χρόνια απόλυτης ηγεμονίας Μητσοτάκη - Πολιτικοί επιστήμονες και δημοσκόποι εξηγούν στο TheTOC το γιατί

Δύο χρόνια μετά από εκείνη τη μέρα, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 05 Ιουλ 2021 | 07:44

Νίκος Μαραντζίδης στο TheTOC: Ο Μητσοτάκης θα κερδίσει με άνεση τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας στο ΤheTOC, εκτιμά ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις κερδίσει με άνεση.