Προανακριτικής συνέχεια με εκτόνωση ή σκληρό ροκ;

Μια κίνηση εντυπωσιακής αποχώρησης από την προανακριτική επιτροπή για τους Πολάκη- Τζανακόπουλο αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κερδίσει κάποιους πόντους.

proanakritikis-sunexeia-me-ektonwsi-i-skliro-rok
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μια κίνηση εντυπωσιακής αποχώρησης από την προανακριτική επιτροπή για τους Πολάκη- Τζανακόπουλο αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κερδίσει κάποιους πόντους στο μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση που ο ίδιος ξεκίνησε.

Η σημερινή (Πέμπτη) απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι κομβική καθώς η αντίδραση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταδείξει και ποιες είναι οι προθέσεις του κόμματος τους.

Ένα είναι βέβαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μην αποχωρήσει από την διερεύνηση της υπόθεσης. Το σενάριο αυτό έχει αποσυρθεί από νωρίς από το τραπέζι των συσκέψεων στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και τα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση κινδύνευαν να μετατραπούν από κατήγοροι της ΝΔ σε κατηγορούμενοι διότι θα ήταν εκείνοι που θα έπρεπε να πείσουν ότι δεν επιδίωξαν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Έτσι δεν μένουν και πολλά χαρτιά στο μανίκι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα και από την (αναμενόμενη) απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να καλύψει πλήρως την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, αναφορικά με την εξαίρεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου από τις εργασίες.

Η απαντητική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας θεωρήθηκε από κυβερνητικές πηγές ως μια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να μετριάσει τις εντυπώσεις από την διαφαινόμενη ήττα του. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν αν τελικά η Κουμουνδούρου ήξερε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η συμμετοχή του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής.

Το σίγουρο είναι ότι υπήρχαν φωνές μετριοπάθειας που είχαν προβλέψει την κατάληξη. Δεν εισακούστηκαν και τελικά από τις φραστικές ακρότητες των δύο βουλευτών και την κατηγορηματική άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδεχθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται (αν δεν υπάρξουν δεύτερες σκέψεις) σε ένα αποτέλεσμα που δεν τον δικαιώνει.

Τι θα κάνουν Πολάκης - Τζανακόπουλος - Πως θα αντιδράσει ο πρόεδρος

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο βουλευτές θα μπουν σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα που συνεδριάζει η προανακριτική. Η είσοδος τους θα τους επιτραπεί αν και δεν είναι μέλη της επιτροπής, ενώ δεν αναμένεται να εμποδιστούν από την φρουρά του Κοινοβουλίου.

«Θολό» παραμένει αν θα επιτραπεί στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλουν, εντός της αίθουσας, την διαδικασία αλλά και την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για τους χειρισμούς τους.

Αν επιμείνουν να το πράξουν το πιο πιθανό είναι ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας να διακόψει (για μια ακόμα φορά) την συνεδρίαση, οπότε η κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή θα προσδιοριστεί για την επόμενη Τρίτη.

Σε διαφορετική περίπτωση η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ δεν επιθυμεί να παίξει στο παιχνίδι της οξύτητας. Η φρουρά του Κοινοβουλίου θα βρίσκεται στη θέση της, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβει για να απομακρύνει τους δύο βουλευτές.

Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν σήμερα, αλλά κυρίως από το τι θα πράξουν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αν η σημερινή είναι η τελευταία τους εμφάνιση τότε δεν υπάρχει λόγος για άλλες ενέργειες. Στην περίπτωση ωστόσο που η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο θα επιλεγούν πιο δραστικοί χειρισμοί.

Βουλευτές της πλειοψηφίας πιστεύουν πάντως ότι η άκαμπτη στάση των δύο οδηγεί εκτός όλων των άλλων στην πολιτική τους απαξία, οπότε θα αποσυρθούν.

Την ίδια ώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι και εκείνοι που επιθυμούν να δοθεί ένα τέλος.

Φωτό: Ευρωκίνηση


 


 


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook