Πρόβλημα: Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZenneca μετά την Pfizer

Από τα 1,5 εκ δόσεις που περίμενε η Ελλάδα από την AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα παραλάβει 400 χιλιάδες.

Στον "αέρα" βρίσκεται ο προγραμματισμός των εμβολιασμών στην Ευρώπη καθώς μετά την Pfizer και η AstraZeneca ανακοίνωσε πως οι πρώτες δόσεις θα είναι λιγότερες και θα φτάνουν το 60%. Μπορεί οι εταιρείες να διαβεβαιώνουν πως στην συνέχεια οι παραδόσεις θα είναι μεγαλύτερες και οι συνολικοί αριθμοί θα είναι εκείνοι που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο η Ευρώπη "καίγεται" να αυξηθεί άμεσα οι ρυθμοί των εμβολιασμών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας απέναντι στην πανδημία.

Προβληματισμός επικρατεί και στην χώρα μας καθώς ο στόχος που υπάρχει πλέον είναι να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις αλλά και να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί χωρίς να χαθεί καμία δόση. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι τον Μάρτιο στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχαμε παραλάβει συνολικά 1,5 εμβόλια από την AstraZeneca, ενώ μετά τις νέες εξελίξεις οι δόσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 400 χιλιάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξάνονται οι μεταλλάξεις μειώνονται τα εμβόλια

Η αναγκαιότητα της αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά την μετάλλαξη της νόσου η οποία μεταδίδεται ταχύτατα ενώ είναι και πιο θανατηφόρα. Η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στην δικαιοσύνη καθώς όπως τονίζει οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται. "Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας" ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή όλων των ηγετών της Ε.Ε. έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης των εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων και άλλων εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί το οπλοστάσιο απέναντι στον Κορονοϊό αλλά και να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών που παραμένουν χαμηλοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυσκολεύει το στοίχημα του καλοκαιριού

Με τις καθυστερήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες "φρενάρουν" τους ρυθμούς των εμβολιασμών το στοίχημα του καλοκαιριού δυσκολεύει. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρχε αρχικά θα έπρεπε μέχρι το Πάσχα να είχε εμβολιαστεί περίπου το 50% κάτι που πλέον φαντάζει απίθανο, όπως επίσης να έχουν τελειώσει οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Στην κυβέρνηση ήθελαν ένα "ασφαλές" καλοκαίρι με τους πολίτες να έχουν εμβολιαστεί και τους τουρίστες να έχουν στην κατοχή τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού που ζητάει ο πρωθυπουργός από την Ε.Ε. Πλέον όμως δείχνουν να είναι στον αέρα και η μόνη ελπίδα είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μιας δόσης αλλά οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: 140.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κέντρο υγείας στα Καμίνια και είδε από κοντά την πορεία των εμβολιασμών. "Η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει. Χθες κάναμε παραπάνω από 17.000 εμβόλια σε ολόκληρη την επικράτεια. Έχουμε ξεπεράσει τους 140.000 εμβολιασμούς από τότε που ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε με αυτή τη διαδικασία και με αυτή την ταχύτητα. Έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολίων -ως γνωστόν- είναι καθορισμένος από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τις εταιρείες και από τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι η επιτάχυνση των ρυθμών το οποίο θα εξαρτηθεί από την ροή των εμβολίων που θα έρχονται τονίζοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για αυτό τον σκοπό. Παράλληλα δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την προσέλευση των πολιτών αλλά και των ραντεβού που κλείνονται για τους εμβολιασμούς. "Όπως ξέρετε έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 80 έως 84 ετών. Έχουμε ήδη μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση ως προς τα ραντεβού τα οποία επιβεβαιώθηκαν μέσω της άυλης συνταγογράφησης και θα συνεχίσουμε με αυτούς και με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Κορονοϊός: Πράσινο φως και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Μετά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, το εμβόλιο της J&J ενάντια στον κορονοϊό είναι το τρίτο που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ 27 Φεβ 2021 | 19:08
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 27 Φεβ 2021 | 17:05

Ρωσία: Το εμβόλιο Sputnik V αποτελεσματικό και στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, όπως εκείνα από Βρετανία και Νότια Αφρική.

«ΠΥΡΑ ΣΤΟΝ ΖΕΡΒΑ 27 Φεβ 2021 | 14:48

Παράτυποι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη: Ανήκω σε ευπαθή ομάδα, λεει η αντιδήμαρχος που "ξηλώθηκε"

Σε ανακοίνωσή της η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Ακριτίδου, εξηγεί για ποιο λόγο εμβολιάστηκε. Τι υποστηρίζει ο Δρόσος Τσαβλής.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ 27 Φεβ 2021 | 09:56

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων στις ΗΠΑ συνιστά την αδειοδότηση του

Η γνωμοδότηση της επιτροπής, αποτελούμενη κυρίως από ανεξάρτητους επιστήμονες, είναι συμβουλευτική, αλλά επιβεβαιώνει την πιθανή έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 26 Φεβ 2021 | 16:51

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα ρομπότ απολύμανσης της ΕΕ στα νοσοκομεία - Έρχονται και στην Ελλάδα [Εικόνες]

Τα πρώτα ρομπότ που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απολύμανση των θαλάμων ασθενών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 26 Φεβ 2021 | 16:37
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 26 Φεβ 2021 | 15:05

Bloomberg: Στις 11 Μαρτίου η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ε.Ε.

Ο EMA θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις 11 Μαρτίου σύμφωνα με το Bloomberg - Θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 26 Φεβ 2021 | 14:40

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα νέα- Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη μετάδοση μετά από την πρώτη δόση

Τα ευρήματά δείχνουν μείωση της αναλογίας των θετικών τεστ έπειτα από μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer - BioNTech".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 26 Φεβ 2021 | 12:56

Ιστορική παρέμβαση από τη βασίλισσα Ελισάβετ: Μην είστε εγωιστές, κάντε το εμβόλιο του κορονοϊού

Η βασίλισσα Ελισάβετ σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παραινέσεις της προς τους Βρετανούς πολίτες στα 69 χρόνια βασιλείας της.

ΤΟ 35% ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ 26 Φεβ 2021 | 10:17

Και επισήμως εμβολιασμένο το 50% του πληθυσμού στο Ισραήλ με το εμβόλιο της Pfizer

Τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει κάνει το 50% του πληθυσμού στο Ισραήλ.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 26 Φεβ 2021 | 07:06

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετές εβδομάδες μπροστά στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Οι ΗΠΑ βρίσκονται "αρκετές εβδομάδες μπροστά" όσον αφορά το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ 26 Φεβ 2021 | 06:32

Υμνοι γερμανικού Τύπου για Ελλάδα: Πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος

"Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες", αναφέρεται στο δημοσίευμα.