Προβληματισμός στο Μαξίμου για την ισορροπία τρόμου στη Βουλή

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες στην ολομέλεια της βουλής αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση θα «ιδρώνει» πλέον για να περάσει μια νομοθετική πρωτοβουλία.

Η δημόσια παραδοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως μετέχουν σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας αποτυπώνει την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί στο Μαξίμου για το πόσο θα μπορέσει να αντέξει αυτό το ιδιόμορφο σχήμα με τους 145 βουλευτές και την στήριξη ορισμένων ανεξάρτητων. Στο επίμαχο ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες στην ολομέλεια της βουλής για ένα νομοσχέδιο που δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα αποδεικνύει πως η κυβέρνηση θα «ιδρώνει» πλέον για να περάσει μια νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ το ενδεχόμενο της καταψήφισης θα είναι πάντα ορατό από την στιγμή που δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η πίεση της αντιπολίτευσης και η γεμάτη ολομέλεια

Το «πρέσινγκ» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση είναι πλέον ασφυκτικό, οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη καθώς τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο, όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η εικόνα που παρουσίαζε χθες η ολομέλεια με τα έδρανα να είναι σχεδόν γεμάτα, θυμίζοντας άλλες εποχές, δείχνουν την κρισιμότητα των στιγμών που υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος της βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, «θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι ενδεχομένως να αυξηθούν στην περίπτωση που διαλυθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, κινούνται ανάλογα με το θέμα που έχει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ μπορεί να πέρασε με 153 ψήφους, αλλά χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις έντονων αντιπαραθέσεων και μιας ψηφοφορίας τινάχτηκε στον «αέρα» από την γκαζόζα του Αριστείδη Φωκά.

Στο Μαξίμου σκέφτονται την ένταξη βουλευτών στη Κ.Ο

Η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση που γνωρίζει καλά τα όσα διαδραματίζονται αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. «Για την ώρα αυτή είναι η κοινοβουλευτική δύναμη και όσο θα υπάρχει να νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστική ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί.

Κοινοβουλευτικά στελέχη δεν θεωρούν τυχαία τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της βουλής, ωστόσο πρόθυμοι μπορεί να υπάρχουν για να ενταχθούν στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι τόσοι ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 151 καθώς χρειάζονται έξι βουλευτές. Από την άλλη όμως έχει δημιουργηθεί μια κυβέρνηση «ad hoc» στην οποία υπάρχει «α λα καρτ» στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κάτι που δεν επιθυμούσε ο πρωθυπουργός – όπως είχε δηλώσει – και γι αυτό αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ανθρωπογεωγραφία των ανεξάρτητων

Από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές μόνο τέσσερις θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα αυτοί είναι οιΣπύρος Δανέλης, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ (στην θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου) και η Κατερίνα Παπακώστα ως συνεργαζόμενη. Από εκεί και πέρα υπάρχει το όνομα του Βασίλη Κόκκαλη που ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά παραμένει μέχρι στιγμής στο κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην περίπτωση που του προταθεί κυβερνητική θέση στον επικείμενο ανασχηματισμό, όπως επίσης και ο Κώστας Ζουράρις που το όνομα του ακούγεται για την θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν πάρει ρότα προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις. Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός οδεύουν προς τη ΝΔ, ο Σπύρος Λυκούδης προς το ΚΙΝ.ΑΛ ενώ ερώτημα παραμένει προς τα που θα κατευθυνθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο Αλέκος Παναγούλης συνομιλεί με ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και με την Ένωση Κεντρώων, ο Γιώργος Λαζαρίδης που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ο Δημήτρης Καμμένος έχει επί του παρόντος αποφασίσει να πορευτεί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος δεν αποκλείεται να σώσει την Κ.Ο ως συνεργαζόμενος αν τελικά αυτό εγκριθεί από το Νίκο Βούτση καθώς υπάρχει ζήτημα με την ερμηνεία του κανονισμού του κοινοβουλίου.

Οι υπόλοιποι δύο βουλευτές που απομένουν προέρχονται από την Χρυσή Αυγή.

Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Απρ 2020 | 12:21

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: "Μετά Θα Λογαριαστούμε"- Αρθρο συμβούλου του Τσίπρα στην Αυγή

Στο άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός παρουσιάζει την Ελλάδα σαν μία ανοχύρωτη χώρα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 05 Απρ 2020 | 11:03

Αλέξης Τσίπρας: Πως περνά τις ημέρες της καραντίνας με την Κάρμεν

Χαλαρές στιγμές περνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο σπίτι.

Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 05 Απρ 2020 | 08:15

Κλείνουν παραλίες και μαρίνες - Τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση βλέποντας ότι τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ισορροπημένα αποφάσισε επί του παρόντος να μην πάρει άλλα οριζόντια μέτρα

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ 04 Απρ 2020 | 18:00

Τσίπρας: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων.

ΑΝΕΒΑΣΕ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 04 Απρ 2020 | 10:40
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 03 Απρ 2020 | 16:40

Τσίπρας: Μοναδική λύση ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal

Υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε αυτήν την κίνηση"με ή χωρίς τη Γερμανία"

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΛΑΟ 03 Απρ 2020 | 13:43

Κορονοϊός: "Είμαστε ολοι Ιταλοί"- Βουλή και ΥΠΕΞ ύψωσαν την ιταλική σημαία σε ένδειξη αλληλεγγύης [εικόνες]

Ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για "μια έκφραση αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον ιταλικό λαό, ένα λαό στενό φίλο της Ελλάδας".

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ "ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ" ΤΟΥ 03 Απρ 2020 | 07:35

Ο Καρανίκας και οι ακρότητές του: Είναι εδώ για να θυμίζει πάντα την εποχή ΣΥΡΙΖΑ

Ο 51χρονος αδιόριστος εκπαιδευτικός και σερβιτόρος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν υπολογίζει αντιδράσεις, νουθεσίες και συμβουλές.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 03 Απρ 2020 | 07:19

Δημοσκοπήσεις: Μεγάλο "ναι" των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης - "Αποθεώνουν" τον Τσιόδρα

Κατακόρυφα αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Απρ 2020 | 17:16

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το πρώτο tweet της ΠτΔ - Ποιος είναι ο επίσημος λογαριασμός

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει τώρα τη δυνατότητα να επικοινωνεί μέσω του Twitter

ΚΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΝΠ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 02 Απρ 2020 | 13:25

Τσίπρας στη Βουλή: Ο κορονοϊός δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών

"Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία".

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Απρ 2020 | 12:30

Τσίπρας στη Le Monde: Να υπάρξει ευρωομόλογο χωρίς Γερμανία και Ολλανδία

Καλεί μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας που εμφανίζεται αδιάλλακτη να αλλάξει στάση και εξηγεί ότι υπάρχουν λύσεις

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 02 Απρ 2020 | 12:12

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Ο πιο κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

"Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε" είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.